Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Luni, 15 noiembrie 2010, 17:35 Economie | Imobiliar


BNR a publicat astazi rezultatele ultimului sondaj trimestrial privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, sondaj care a fost realizat pe un esantion de 10 banci alese in functie de cota de piata. Mai jos trei dintre concluzii:

- cererea populatiei pentru creditele imobiliare a continuat sa se deterioreze in T3/2010, in conformitate cu asteptarile anterioare ale bancilor, revenirea in teritoriul pozitiv fiind anticipata pentru T4/2010 de aproximativ 20 la suta dintre banci (in procent net*). De asemenea, in proportie covarsitoare, bancile au considerat ca pretul locuintelor va continua sa scada si in T4, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de scaderi, click aici pentru detalii.

- la nivel agregat, cererea de credite din partea companiilor a fost in T3/2010 in scadere fata de T2/2010. Pentru T4/2010 bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite, cu o amplitudine mai mare pentru creditele pe termen lung, detalii aici.

- conform raportarii bancilor, nivelul LTV (loan to value) pentru creditele aflate in sold la T3/2010, garantate exclusiv cu ipoteci, se situeaza la 79 la suta. In cazul creditelor nou acordate in T3/2010, bancile au avut o atitudine mai precauta, acelasi indicator fiind de 69 la suta. Estimarea pentru pierderea in caz de nerambursare aferenta creditelor care au intrat in stare de nerambursare in T3/2010 este de 33 la suta.

Intregul raport poate fi descarcat de aici (sectiunea “Analize”).

*Nota: procentul net reprezinta diferenta dintre procentul bancilor care au raportat cresterea cererii de credite si procentul bancilor care au raportat scaderea acestora. Un procent net pozitiv semnaleaza ca o proportie mai mare de banci a raportat cresterea cererii de credite, in timp ce un procent net negativ presupune ca o proporţie mai mare de banci a raportat scaderea cererii de credite. Procentul net este calculat tinandu-se cont de cota de piata a bancilor respondente.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.
Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

1137 vizualizari


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi