Comisia de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat miercuri o cladire de 38 metri inaltime, pe intersectia Caii Dorobanti cu bd. Mihai Eminescu. Turnul este amplasat langa doua cladiri monument istoric. Imobilul va adaposti un hotel si un cazinou. Va avea in total 160 de locuri de parcare.

Turn 38 de metriFoto: HotNews - Simulare DSBA

Dorin Stefan, proiectantul ansamblului, a declarat ca deocamdata nu se stie cum va arata cladirea, dupa stabilirea coeficientilor urbanistici urmand sa se gandeasca si la forma cladirii.

ONG-urile sunt impotriva proiectului: "Planul Urbanistic Zonal pentru Zonele Protejate valabil din 2000 prevedea o inaltime maxima de 13 metri in strada Brosteanu, 16 metri in strada Dorobanti si 27 metri in strada Eminescu. Nu 46 de metri. Consiliul General are insa voie sa deroge de la inaltimile maxime. Etaje superioare ale imobilului ies in consola deasupra a trei Monumente istorice: Eminescu 27, Dorobanti 18 si Dorobanti 20", a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Terenul pe care ar urma sa se construiasca turnul are circa 5.000 mp si se afla intre Calea Dorobanti, str. Mihai Eminescu si str. Ernest Brosteanu. Proprietarul este compania Rubin Gold. Initial, beneficiarii doreau sa ridice pe acest teren un turn de 200 m proiectat de celebra arhitecta Zaha Hadid.

In spatele acestor cladiri monument va fi construit turnul

Dupa aprobarea in Comisia de urbanism, proiectul are nevoie de avizul arhitectului-sef al Capitalei, de avize de la Directia de Cultura Bucuresti, Ministerul Dezvoltarii, Agentia de Mediu, iar in final de votul Consiliului General al Capitalei.

ONG-urile afirma ca membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, numiti de Sorin Oprescu in octombrie 2008, impreuna cu arhitectul-sef Gheorghe Patrascu, s-au remarcat prin avizarea unor proiecte controversate, printre care: PUZ Dimbovita Center, PUZ Palatul Stirbei (Calea Victoriei 107-109), PUZ Piata Lahovari. Toate aceste proiecte fusesera respinse de Comisia din anii 2004-2008. Practic nu exista proiect important pe care actuala Comisie si actualul arhitect-sef sa il fi respins.