INTERVIU Peter Bishop, arhitectul-sef al Londrei: "In Bucuresti am vazut una sau doua cladiri bune, dar si foarte multe cladiri care nu spun nimic"

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 6 decembrie 2010, 23:25 Economie | Imobiliar


Peter Bishop
Foto: Arhiva personala
Peter Bishop este din 2008 directorul Agentiei de Dezvoltare a Londrei (LDA), echivalentul functiei de arhitect-sef in administratia romaneasca. Din 2006 pana in 2008 a fost seful sectiei de Design din LDA. De-a lungul timpului a fost implicat in proiecte importante, precum dezvoltarea zonei Canary Wharf si Campusul BBC. Care este solutia cea mai potrivita pentru rezolvarea problemelor de trafic? Cum sunt protejate monumentele istorice la Londra? Care este politica de mediu a Londrei? Ce se intampla cu pasaje precum Podul Basarab in lumea civilizata? Peter Bishop va raspunde la toate aceste intrebari. 
 

CI: Care sunt atributiile arhitectului-sef din Londra?
PB: Sunt responsabil pentru dezvoltarea terenurilor care apartin primariei, politici de mediu, politici urbane, regenerare urbana si design arhitectural. 

Functia mea este sa lucrez in interiorul acestui sistem pentru a face din Londra un loc mai bun. Punem accent pe zonele sarace ale orasului si incercam sa schimbam climatul general prin dezvoltarea unor functiuni care sa ridice nivelul locului (nr. daca intr-o zona periferica construiesti o institutie publica, un centru cultural, etc, se produc anumite schimbari benefice). 

Avem mai multe strategii: dezvoltarea spatiilor verzi, a parcurilor, a spatiilor publice, imbunatatirea aspectului orasului, a drumurilor,  imbunatatirea conditiilor din locuintele sociale, reducerea emisiilor de CO2. 

CI: Cine face regulametele urbane?
PB: Primaria. Aceste regulamente sunt revizuite la un interval de 5 si 6 ani.

 
In momentul in care construiesti drumuri, cresti volumul de trafic. Un studiu recent arata ca neconstruind aceste drumuri, 60% la suta din trafic dispare
 
 
Peter Bishop
CI: Ce ati facut cu fostele zone industriale din oras?
PB: Agentia de Dezvoltare a Londrei are in proprietate terenuri in valoare de circa 600 miliarde de euro, printre care si foste zone industriale. Dorim sa implicam dezvoltatori privati pentru dezvoltarea de locuinte si alte noi proiecte de dezvoltare. Profitul obtinut il investim pentru a cumpara noi terenuri. Ca si architect, m-am ocupat de bucati din aceste proiecte de regenerare urbana, in special in Estul Londrei. Am restrucurat zona si am adaptat-o la noile cerinte. Unde am putut pastra cladirile, le-am pastrat. Unde nu, le-am demolat.

CI: In Bucuresti municipalitatea are in plan sa construiasca mai multe drumuri si pasaje in centrul orasului. Sunt arterele noi o solutie pentru rezolvarea problemelor de trafic?
PB: In momentul in care construiesti drumuri, cresti volumul de trafic. Un studiu recent arata ca neconstruind aceste drumuri, 60% la suta din trafic dispare. Bucurestiul are mari probleme de trafic. Aceasta problema poate fi rezolvata prin dezvoltarea transportului in comun si prin politici urbane care sa stimuleze dezvoltarea unor noduri intermodale (de exemplu, gari unde ai acces la mai multe mijloace de transport - n.red.) combinate cu parcari. Astfel, o persoana vine cu masina pana la cea mai apropiata statie, parcheaza si merge mai departe cu trenul, spre exemplu. Pe langa decongestionarea traficului, unul dintre beneficiile acestor noduri este ca genereaza venituri pentru oras prin plata parcarii.

CI: Cum gestionati problema traficului la Londra?
PB: Nu este parte din responsabilitatea mea traficul londonez, dar politica urbana londoneza a condus la dezvoltarea celei mai mari retele de autobuze din lume, dezvoltarea metroului, a trenului usor catre Estul Londrei si, recent, dezvoltarea unei statii majore de cale ferata intraurbana.

In ultimii 20 de ani una dintre masurile cele mai importante a fost limitarea accesului masinilor in oras prin realizarea unor benzi unice pentru autobuze si taxiuri.

 
In Londra vrem sa reducem traficul la suprafata si sa amenajam strazi pietonale
 
 
Peter Bishop
CI: La Londra se mai construiesc pasaje supraterane asemeni Pasajului Basarab? Ce faceti cu pasajele supraterane existante?
PB: Noi avem in plan demolarea unor astfel de pasaje. Acum doi ani am terminat proiectul pentru demolarea unui urias pasaj din Estul Londrei si l-am transformat intr-o strada cu doua sensuri, iar restul terenului l-am transformat intr-un parc. Acum lucram la un proiect pentru pasaj subteran prin centrul Londrei. Scopul este sa reducem traficul la suprafata si sa amenajam strazi pietonale.  Mai sunt si alte proiecte unde dorim sa demolam acest tip de infrastructura care rupe orasul in bucati si ingreuneaza comunicarea intre acele parti ale orasului. 

CI: Primaria Londoneza poate impune anumite restrictii in ceea ce priveste constructiile noi?
PB: Incercam sa incheiem parteneriate public-private, dar si sa contribuim la dezvoltarea unei viziuni comune intre partile implicate. Rolul nostru este sa negociem cu dezvoltatorii deoarece, luate individual, dezvoltarile lor pot sa nu le aduca nici lor avantaje si nici orasului.

CI: Cum protejati monumentele si zonele protejate de presiunea imobiliara?
PB: Exista un regulament pentru protejarea cladirilor istorice. De asemenea, am identificat anumite parti ale orasului si le-am oferit statutul de zone protejate. Aceste zone au calitati arhitecturale sau istorice relevante, iar interventiile sunt limitate.

CI: Daca cineva are o cladire monument si vrea sa o demoleze ca sa construiasca altceva in loc, este posibil?
PB: Cladirile clasate monument nu se pot demola deoarece este nevoie de autorizatie, care nu se obtine. Daca demolezi fara autorizatie este penal. Asta implica amenzi foarte mari si chiar inchisoare.

CI: Ce se intampla daca isi lasa casa in paragina?
PB: Daca esti proprietarul unei cladiri monument, ai obligatia sa o mentii in bune conditii. In conditii extreme, Primaria ia cladirea, o repara si apoi te pune sa platesti reparatiile.  Nu este un caz foarte des intalnit, insa este posibil. De asemenea, autoritatea locala cumpara casa, deoarece se considera ca prin neingrijirea ei vecinatatile sunt afectate.

CI: Care sunt avantajele proprietarilor de monumente?
PB: Proprietarii de cladiri monument pot primi inapoi contravaloarea TVA-ului aferent sumei cheltuita pentru reparatii. Insa aceasta lege este un pic ciudata. Primesti acesti bani doar daca faci anumite modificari functionale, nu si daca o restaurezi. 

CI: In Romania, sint dese cazurile in care proprietarii nu intretin fatadele cladirilor. Cum ii obliga primaria londoneza pe proprietarii imobilelor sa isi intretina fatadele?
PB: Nu obligam proprietarii sa faca asta. Uneori o fac, alteori nu. Dar este in interesul lor sa o faca pentru ca altfel scade valoarea imobilului. Ca sa ii incurajam, le oferim niste granturi. Primaria intervine doar atunci cand cladirea devine pericol public. 

CI: Cum protejati spatiile verzi de presiunea imobiliara? Ce pateste un proprietar care defriseaza ilegal o suprafata inverzita?
PB: Avem o regula foarte clara! Nu poti construi pe niciun fel de spatiu verde. Prin spatiu verde nu se intelege numai parcuri, ci orice forma de spatiu plantat. Daca vrei sa construiesti, trebuie sa obtii autorizatie si nimeni nu iti va da o autorizatie de construire pe un spatiu verde. Daca  construiesti fara autorizatie, imobilul va fi demolat.

CI: Parlamentul Romaniei vrea sa elimine din Legea spatiilor verzi interdictia de a construi pe verde. Cum comentati?
PB: In nici un caz sa nu faceti asta. Pentru ca spatiile verzi sunt si asa foarte putine. Municipalitatea ar trebui sa aiba o politica foarte puternica de protectie a spatiilor verzi.

CI: In ultimii ani ati vizitat in mai multe randuri Bucurestiul. Ce parere v-ati facut despre dezvoltarea urbanistica a orasului? Ce parere aveti despre calitatea arhitecturala si urbanistica a constructiilor noi din Bucuresti?
PB: Am vazut una sau doua cladiri bune, dar am vazut si foarte multe cladiri care nu spun nimic, iar orasul ar trebui sa faca mai multe in directia asta.

 
Spatiile publice reprezinta locul unde orasul respira, unde oamenii se intalnesc
 
 
Peter Bishop
CI: Londra are o traditie in a organiza concursuri pentru amenajarea spatiilor publice. Cum incurajati aceasta practica?
PB: Consideram ca este o idee foarte buna, deoarece spatiile publice reprezinta locul unde orasul respira, unde oamenii se intalnesc. Trebuie sa fie foarte bine proiectate si de aceea organizam competitii ca sa castige cei mai buni dintre cei mai buni.

CI: Populatia, vecinii sunt consultati cand in cartierul lor se intentioneaza sa se ridice o cladire noua? Cum se desfasoara consultarea populatiei? Cat de importanta este parerea vecinilor?
PB: Este de datoria noastra sa consultam populatia si sa ascultam propunerile lor. Uneori insa, se abuzeaza de acest drept pentru a impiedica anumite dezvoltari.

Peter Bishop a venit la Bucuresti, la invitatia Asociatiei Spatiu Urban Bucuresti, la un workshop despre strategia pentru Centrul Bucurestiului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11704 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Mai poti comenta? (Marţi, 7 decembrie 2010, 0:04)

  Arh [anonim]

  De aia Londra e Londra si Bucuresti e bucuresti (intentionat scris cu minuscula), cu exceptia catorva zone ramase ca niste oaze in desert.

  Una sau doua (!!!) cladiri noi valoroase... partea proasta e ca are perfecta dreptate (si a fost foarte politicos in exprimarea "cladiri care nu spun nimic").
  • +4 (6 voturi)    
   ei au alte valori (Marţi, 7 decembrie 2010, 4:09)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Arh

   la noi, banu` frate! daca s-a ajuns sa zica lumea (despre tepari, camatari si bisnitari) "bravo lui, baiat destept, il duce capu`", tu vrei spatii verzi in bucuresti?
  • -2 (2 voturi)    
   adica?? (Marţi, 7 decembrie 2010, 10:54)

   OBS [anonim] i-a raspuns lui Arh

   Bineinteles ca poti comenta, de exemplu mie nu imi spune absolut nimic "Ochiul Londrei"; mi se pare o gramada de fiare si atat.

   O cladire ne poate spune noua bucurestenilor foarte multe din punct de vedere al istoriei orasului, al celor care au locuit in acea cladire, a deciziilor care s-au luat acolo, etc. Daca nu este "populara" acea cladiere nu poate spune nimic unui strain.

   In concluzie este vorba de apreciere...
   • +2 (2 voturi)    
    "cladiri valoroase" NOI (Marţi, 7 decembrie 2010, 11:34)

    Arh [anonim] i-a raspuns lui OBS

    Cand s-a referit la "cladiri valoroase" era vorba de constructiile noi, nu de cele vechi. Citeste antepenultima intrebare.
  • +1 (1 vot)    
   cladiri (Marţi, 7 decembrie 2010, 12:16)

   murgu [anonim] i-a raspuns lui Arh

   A stat cam putin in Bucuresti. Sunt vre-o 15-20 de cladiri, dar sunt putine. Arhitectura in ultimii 5 ani a vansat mult in Romania, dar suntem la inceput.
   La noi cea mai mare problema este lipsa de negociatori ( in interesul national) la primaria. Nu am auzit ca primaria sa negocieze cu cineva si sa reuseasca ceva pentru oras....daramite sa cumpere un parc sau o cladire..!?
 • -5 (11 voturi)    
  oras (Marţi, 7 decembrie 2010, 8:00)

  Marin [anonim]

  Bucurestiul nu a jefuit the while world si in plus a fost bataia de joc a comunistilor ; asa ca mister Bishop keep your mouth shut.
  • +3 (3 voturi)    
   Pai sa nu facem nimic, zic !!! (Marţi, 7 decembrie 2010, 10:04)

   Roman [anonim] i-a raspuns lui Marin

   Pe noi ne-au jefuit turcii, rusii, comunistii buhuuu, buhuu...noi trebuie sa fim intelesi pentru ca suntem lenesi, hoti si mincinosi.

   Nici la piciorul broastei nu ajungem in comparatie cu ei daca gandim asa in continuare. Da asa e...nu am avut un statut de privilegiati din cauza pozitiei geografice si a altor chestii dar acum cine ne opreste sa progresam?
  • +2 (4 voturi)    
   oare? (Marţi, 7 decembrie 2010, 11:10)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Marin

   Bataia de joc a comunistilor? Scuza-ma dar cu ce-au fost mai buni "capitalistii"? S-a distrus mai mult dupa revolutie decat inaninte. Cel putin inainte distrugerile erau localizate, se demola o strada intreaga si se construia intr-un stil unitar. Cand se demola punctual aveau grija ca noua constructie sa se integreze cu cele existente. Acum se demoleaza si se construieste haotic.

   Asta dovedeste ca aici nu are nicio legatura politica. Comunistii polonezi au recosntruit Varsovia distrusa de razboi dupa planurile initiale. Comunistii romani au demolat o treime din Bucuresti. Capitalistii polonezi au grija de aspectul oraselor lor, romanii disturg in continuare. De ce oare? Oare nu pentru suntem un popor incult si inapoiat? Aici e de fapt explicatia, nu in comunism si nu in dorinta fireasca de profit.
 • +5 (5 voturi)    
  :) (Marţi, 7 decembrie 2010, 9:04)

  bubu [anonim]

  de obicei british-ii sunt foarte directi, si nu spun nici macar jignirile pe ocolite, dar, sa zica faptul ca a vazut niste cladiri ''care nu spun nimic", inseamna ca trebuia sa foloseasca niste cuvinte ultra-jignitoare....adica adevarul.
  • 0 (0 voturi)    
   Englezii directi? (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:49)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui bubu

   Nici vorba, dimpotriva, dispretuiesc stilul direct. La ei in discutii au niste trepte pe care trebuie sa le parcurga obligatoriu oricine. Romanii sunt mult mai directi. Legat de ce-a spus, la cat a vazut el din Bucuresti, putea sa precizeze ca este vorba despre ce-a vazut si nu despre ce exista. O imprecizie tipica pentru dispretul englezesc fata de cei din zona asta. Un dispret bazat pe nimic, decat pe ignoranta si pe propriile bogatii luate prin jaf de-a lungul istoriei.
 • -9 (9 voturi)    
  cine este asta ???? (Marţi, 7 decembrie 2010, 9:23)

  gogu [anonim]

  cine este acest mare priceput ??cat a fost construit in londra in ultimii 40 ani , in special in zonele centrale ?? daca nu ar fi constructiile vechi de pana in 1940 cu ce s-ar mai mandri acest mare specialist care se ocupa de spatii verzi si spatii dejoaca pentru copii si se roaga de un partener public sa construeasca ceva !! voi astia care va exprimati aici nu mai credeti ca orice analfabet care vine din afara si care are cunostinte zero fata de romania este in stare sa dea si sfaturi bune - noi avem arhitecti de exceptie , dar cand or sa fie bani atunci o sa iasa si altceva decat acesti pereti de sticla importati tot de la destepti de genul subiectului si care strica arhitectura unui oras - de ce nu spune care sunta cele 2 cladiri ??? sau poate inca nu a invatat sa inumere si asa a ajuns acum la cifra 2 - dar nu mai sciu nimic fata de acesti indivizi care sunt plini de sfaturi si la ei in tara sunt niste nulitati - mai lasati !
  • +3 (3 voturi)    
   pai.. Gogule, sa-ti explicam!! (Marţi, 7 decembrie 2010, 10:40)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Acest .."asta" , este directorul Agentiei de Dezvoltare a Londrei . Si chiar este un mare priceput!! De aceea Londra, va ramane Londra, una din cele mai mari si atragatoare metropole ale lumii, iar Bucurestiul ceea ce este. Si din pacate, se va transforma in si mai urat, datorita politicilor tembele si a mentalitatii bizantino- fanarioto- mafiote care controleaza si distruge si ce a mai ramas valoros in acest oras!
   Asa ca draga Gogule, poti sa fii ofuscat cat doresti de afirmatiile lui Peter Bishop, insa asta nu schimba realitatea! Poate ca tie iti place sa respiri betoane, si sa nu vezi un copac decat la minimum 100 de m, insa sunt si altii care chiar ar dori si altceva
  • +1 (1 vot)    
   .. (Marţi, 7 decembrie 2010, 12:20)

   Raluca [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Asa este, ei au cladirile vechi. Diferenta este ca un om de genul lui peter Bishop stie sa le protejeze (evident prin niste legi reguli,etc), pe cand la noi cladirile vechi care au rezistat comunismului sunt acum lasate in paragina si nu sunt valorificate cu nimic. Diferente mai sunt, ti le-a expus in interviu, intre strategia de dezvoltare de la ei si ce e la noi. Dar nu-i nimic, el o sa plece in tara lui unde e o "nulitate" si ramai tu aici unde esti un "apreciat".
  • 0 (0 voturi)    
   Mama Doamne (Marţi, 7 decembrie 2010, 19:14)

   adi [anonim] i-a raspuns lui gogu

   ce lake esti! Daca nea Bishop asta e o nulitate tu ce esti?
 • -1 (1 vot)    
  Londra (Marţi, 7 decembrie 2010, 11:00)

  levierul [utilizator]

  Daca Londra este mai interesanta decat Bucurestiul atunci inseamna ca nu ati stat acolo. Bucurestiul este divers si liber, Londra niciodata nu va fi astfel. Este adevarat ca Bucurestiul este mai mizer, insa nu asta e problema. Aceasta problema este rezolvabila usor, Poate de fapt e o chestie de gusturi.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 7 decembrie 2010, 11:17)

  anonim [anonim]

  Ca sa vezi ce prosti englezii astia, sa darame ei pasajele ca sa faca zone pietonale. Si sa nu demoleze cartierele vechi ca sa faca bulevarde largi. Si ce idioti, sa bage banii in metrou in loc de parcari. O sa se duca de rapa Londra. In 20 de ani or sa se mute toti turistii in Bucuresti sa vada cuburi de polistiren colorate, poduri si autostrazi suspendate si parcari minune.
 • +2 (2 voturi)    
  Dupa 7 zile in Londra (Marţi, 7 decembrie 2010, 12:28)

  Turisn [anonim]

  Pot sa spun ca este un oras superb. Nici nu are sens sa incercam sa comparam Bucurestiul cu Londra pentru ca nu avem termeni comuni. Bucurestiul este o diversitate de gunoaie si monstruazitatii, Londra este un oras.
  Londra este imensa fata de Bucuresti si totusi de la periferie ajungi in centru in 40-50 de minute cu toate ca sunt 30-40 de km. Si asta cu transportul in comun, cu tramvaie, autobuze si trenuri moderne care vin la intervale de timp incredibile pentru noi.
  Numai faptul ca ei demoleaza aceste pasaje si noi acum le construim ne arata ca sunt inaintea noastra ca gandire cu vreo 100 de ani...si-au invatat deja lectiile. Din pacate noi nici dupa ce dam cu capul de pereti tot nu intelegem ca nu e bine ce facem.
  Cat despre cei ce comenteaza despre competenta arhitectulu sef al Londrei nu pot sa arat decat mila.
  • -1 (1 vot)    
   Daaa mila! (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:51)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui Turisn

   Esti un crestin desavarsit. Transpare din tot comentariul tau superior de om care-a vazut Alfa si Omega - Londra. Ej' tare!
  • 0 (0 voturi)    
   diferenta (Marţi, 7 decembrie 2010, 22:10)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui Turisn

   eu au facut metroul in 1850-60,noi in 1970.asta e diferenta.
 • 0 (0 voturi)    
  Ca sa vezi ce asemanare! (Marţi, 7 decembrie 2010, 15:00)

  Ducu [anonim]

  "Ca si architect ...."
  Deci si in lb. engleza se adauga un 'si" pentru a evita o cacofonie, in cazul de fata ca-ar?
 • -1 (1 vot)    
  nu ati inteles nimic (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:38)

  gogu [anonim]

  nu ati inteles nimic ! eu nu am facut o comparatie in care sa scot in evidenta ca bucurestiul este ceva mai ceva ca londra - eu am vruit sa spun ca toti care vin aici nu cauta decat sa ne faca mai mici decat suntem - nu am comentata spatiile si politica spatiilor verzi - ci am spus ca cei care vin sa aprecieze si ce este bun aici si sa vina cu sfturi pertinente nu cu fantastice ! ei au de gestionat si mentinut un oras construit de alte generatii pe cand noi trebuie sa gandim ce pastram de aici , sa ne mandrim cu valorile noastre si sa realizam deaici ceva durabil si evident actualelor generatii - nu suntem atenti la ce realizam pentru ca nu suntem in stare sa alegem sa ne conduca tara oameni priceputi - cei care azi conduc tara inclusiv ( revenind la ce comentam ) arhitectul bucurestiului care este un corupt si uita ce a invatat - acesta care a venit - ASA CUM AM SPUS ,NU CUNOASTE REALITATILE NOASTRE si vine cu bazaconii de parca acum am coborat din copac - stim bine ce este de facut dar politic nu suntem in stare de nimic - asta trebia sa intelegeti si sa nu negati inteligenta nostra si sa va manditi cu putinul nostru - numai asa ne impunem ca natie si ca specialisti in domeniul de interes - pacat ca nu ati inteles - dar mai aveti timp
  • 0 (0 voturi)    
   Frustrari (Miercuri, 8 decembrie 2010, 15:59)

   Pita [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Cine invata din experienta/greselile altora inainteaza mult mai repede decat cei care nu o fac. Este un truism care nu ar trebui mentionat. Persoanele care vin la aceste schimburi de experienta/ seminarii nu o fac ca sa ne arate cat de incapabili suntem sau ce inteligenti sunt ei. Aceste seminarii se tin si intre tari cu acelasi nivel de dezvoltare si in general contribuie la o mai buna functionare a societatii.
   Pacat numai ca in Romania exista o dorinta constanta de a reinventa roata, probabil pe fondul unei frustrari adinc sapate in subconstientul national ca suntem un neam de genii nerecunoscute si vesnic persecutate. Problema e ca pe langa un progres taraganat, rotile noastre ies mai tot timpul patrate.
 • 0 (0 voturi)    
  Londra este capitala Angliei (Marţi, 7 decembrie 2010, 21:49)

  Mircea [anonim]

  Bucurestiul este o jungla urbana, fara legi si fara protectia unor traditii.Este capitala nimanui.
  In Londra Legea este LEGE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by