"Pentru informarea corecta a populatiei si evitarea oricaror confuzii de interpretare, PAID subliniaza faptul ca persoanele ale caror locuinte sunt asigurate facultativ la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a actului normativ de modificare mai sus mentionat au obligatia de a incheia asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative", se arata in comunicatul transmis miercuri de PAID.
Mai mult, presedintele acestei firme si-a aratat convingerea ca autoritatile o sa intrepreteze in acelasi mod modificarile aduse recent legislatiei.
- 'Sunt convins ca autoritatile statului implicate in aplicarea Legii nr.260/2008 vor interpreta in acelasi fel acest articol, intrucat legea are un puternic caracter social si universal, fiind singura solutie viabila de a face fata dezastrelor naturale la nivel national in contextul in care resursele bugetare disponibile in acest scop sunt din ce in ce mai reduse', a spus presedintele PAID, Marius Bulugea.
Modificarile aduse Legii privind asigurarea obligatorie a locuintei
Presedintele Basescu a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Actul in cauza a introdus insa un amendament care pare sa modifice actuala legislatie privind sistemul de asigurari obligatorii a locuintelor:
- "(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie."
Conform vechilor prevederi, proprietarii care aveau locuintele asigurate facultativ ar fi fost obligati sa-si incheie mai intai o polita obligatorie pentru locuinta la reinnoirea contractelor.
- "Atunci cand se reinnoieste asigurarea facultativa a locuintei se face mai intai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro si diferenta pana la valoarea politei facultative din prezent va fi asigurata prin polita de asigurare facultativa. In caz de despagubiri, primii bani sunt primiti de la PAID, iar diferenta de la societatea la care s-a facut polita de asigurare facultativa", a explicat recent pentru HotNews.ro Radu Popescu, consilier in cadrul PAID, compania care emite aceste polite.
Rangam Bir, seful Allianz-Tiriac: Asigurarea facultativa completa a casei la Allianz acopera toate riscurile
Mai mult, Rangam Bir, noul director general al Allianz-Tiriac Asigurari, a declarat miercuri in cadrul unei intalniri cu presa ca din perspectiva Allianz-Tiriac Asigurari, cine isi face o asigurare completa a casei in cadrul companiei are acoperite toate riscurile.
- "Din perspectiva noastra, un client care cumpara de la Allianz-Tiriac o polita de asigurare facultativa completa a casei este protejat impotriva tuturor riscurilor, inclusiv impotriva celor din catastrofe naturale", a spus Rangam Bir.
Exprimandu-se asupra modificarilor aduse la aceasta lege, acesta a precizat ca "din perspectiva sociala ramane obligativitatea incheierii unei polite care sa acopere cel putin cele trei riscuri".
Allianz-Tiriac Asigurari nu se afla printre cele 13 companii de asigurari membre PAID care sunt autorizate sa incheie asigurarea obligatorie de locuinta, polita care acopera numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.
Rangam Bir a mai spus ca Allianz-Tiriac nu intentioneaza sa creeze un produs de asigurare a locuintelor care sa asigure doar cele trei riscuri.
- "Nu vom avea o astfel de polita care sa aiba acoperirea doar a celor trei riscuri. In cadrul Allianz nu am avut niciodata intentia de a oferi acest tip de acoperire limitata. Ceea ce vom face este ca, daca vor veni la noi clienti care nu vor dori decat sa-si acopere cele trei riscuri vom cauta sa avem un parteneriat cu o companie care poate sa ofere acea asigurare obligatorie. Cred insa ca vor fi rare aceste cazuri pentru ca baza noastra de clienti este formata de persoane care-si doresc o asigurare conform nevoilor lor de protectie si nu doar sa-si acopere cele trei riscuri pentru a se conforma legii", a mai spus Rangam Bir.
Pentru a fi respectata legislatia, un posibil parteneriat cu una din companiile membre PAID ar urma sa se faca prin Allianz Direct, companie separata de Allianz-Tiriac Asigurari, care are activitate de intermediere in asigurari si poate incheia un astfel de acord.
Daca esti obligat sa iti faci pentru primii 20.000 EUR asigurare la PAID, banii aia ii foloseste PAID, si cu ei ii vor despagubi pe terminatii care-si fac casele prin albiile raurilor.
Caci asta e scopul asigurarilor obligatorii. Nu se fac din grija cetateanului, ci din grija Statului care nu poate sa-i refuze pe inundati (ca nu da bine la vot dup'aia) dar nu poate nici sa le faca case din banii de la buget (ca nu mai raman pentru "combinatii"). Si atunci .... le facem noi :))
C'asa-i in tenis! :(
Practic vorbind, vor sa-si acopere incompetenta. PAID a acceptat crearea unui produs ciuntit, cu mult prea putine riscuri si cu sume asigurate mult prea mici. Din cele 10-12 milioane de locuinte nu au fost in stare sa convinga proprietarii sa-si incheie asigurare PAID decat pentru mai putin de 500.000. Cum nu vor sa investeasca in promovare, iar produsul PAID este o prostie, acum cauta cu disperare sa ii sperie pe cei care sunt deja convinsi de utilitatea unei asigurari de locuinta si au asa ceva.
Articolul nou de lege e clar: cat timp ai polita facultativa (iti reinnoiesti polita de locuinta facultativa, care acopera mult mai multe riscuri, incluzandu-le pe cele 3 obligatorii) nu ti se aplica obligatia de a achizitiona "pseudo-asigurarea" PAID, pentru ca nu intrii sub incidenta legii PAID.
"Legea are un caracter social". Pai, parca nu se mai vroia ca in Romania sa mai existe vreo urma de social pentru ca statul nu ne poate avea pe toti in grija, conform presedintelui.
O lege gandita cu picioarele ca de obicei.
Daca ti-o asiguri facultativ cu o polita care nu e PAID: nu patesti nimic, pentru ca nu intrii sub incidenta legii. Ai platit probabil o suma mai mare, dar esti asigurat impotriva unui set consistent de riscuri si in limita unei sume echivalente cu valoarea reala a casei tale.
Daca ti-o asiguri cu o polita PAID: intrii sub incidenta legii PAID, nu platesti amenda, ai platit doar 10-15-20 euro, esti asigurat doar pentru cele 3 riscuri, in limita unei sume foarte mici.
Cu ce ma ajuta pe mine sa am doua asigurari pentru aceeasi locuinta. Doar ca sa alerg mai mult in caz de dauna, sa consumam mai mult timp si hartie?
Daca este o asigurare "sociala" de ce nu se incaseaza prima odata cu impozitul, cum era pe vremea lui Ceausescu?
Mie mi se pare un imens joc de interese.
Chiar lasam lucrurile la voia intamplarii?
Legea spune acum clar ca daca ai polita facultativa nu intrii sub incidenta legii, deci nu ai obligatia de a achizitiona polita PAID. Reinnoiesteti linistit polita facultativa la asiguratorul pe care ti l-ai ales, nu exista acoperire legala pentru a fi amendat.
PAID nu este investit cu putere de a intrepreta legea, ce spun ei e un simplu comentariu care are tot atata valoare legala cat are si raspunsul meu de aici.
Conform legii noi nu mi-e clar (trebuie sa citesc intai iar tot continutul sau macar sa vad la ce articol exact intra amendamentul nou). Si mie imi expira asiguarea facultativa in cateva zile si mi-a zis agentul sa astept pana se lamureste care-i treaba cu noua modificare la lege. Eu locuiesc in afara tarii in acest moment si m-ar costa 1500 Euro (de persoana) sa vin in Romania doar ca sa-mi fac asigurare obligatorie (pt ca nu vad cum pot convinge de la distanta pe cineva asa cum am facut cu cea facultativa pt ca acolo stiam agentul personal).
NU te speria, PAID nu au putere legislativa sau de a interpreta legea. PAID comenteaza abuziv si nesimtit, fara a preciza ca ce spun ei nu are nici o valoare legala.
Avand in vedere ca multe locuinte se inacdreaza la asigurarea de 10E suma poate fi mult mai mica.
Deci de unde 400milioane?
Ceea ce incearca dl de la PAID este sa interpreteze cum ii convine pt ca PAID are mult de pierdut din cauza acestei modificari a legii, o modificare foarte normala si logica, dupa parerea mea.
Sper sa nu-i iasa pt ca ar fi o mare porcarie si o pierdere de timp si bani!
Legea care pune răspicat la un paragraf :
"Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care ...."
De fapt PAID spune ca "pentru informarea corecta a populatiei si evitarea oricaror confuzii de interpretare", trebui considerat ca INTRA sub incidenta legii si persoanele fizice si juridice care .....
DE CE, "nu intra" se interpretează corect ca "intra"?
Si la urma urmei de ce mi-ar pasa de comunicatul PAID, care pare a fi opera unor persoane "interesate"?
Ok, imi fac asigurrare facultativa care include cele 3 riscuri si pe urma sa vad ce o sa faca PAID in privinta asta.
Ah, in afara ca arunca niste fumigene in interesul propriu.
Domnule PRESEDINTE TRAIAN BASESCU, tovarasu' Bulugea nu va recunoaste ca presedinte!
Mergeti la spital cu taxiul si aveti grija sa nu uitati medicamentele de care veti avea nevoie dupa ce in prealabil v-ati imprumutat de ceva bani.
Platiti o viata pentru asigurare pensie ?
N-o mai primiti intreaga sau deloc.
Mergeti la munca si primiti tot salariul?
Daca nu, du-te la banca si vezi daca-ti da.
samd....
In cazul unui dezastru, ca tot se apropie cutremurul
credeti ca vor avea bani sa va dea?
- eu am casa evaluata la 50000e;
-dupa cum au zis domnii respectivi, ar trebui sa-mi fac o asigurare obligatorie de 20e, iar 30e fac o polita facultativa.
- ce imi asigura mie pe obligatorie: cutremur, inundatii si alunecari de teren
- pentru ce valoare sunt asigurat 50000e sau 20000e, cu cei 20e de pe asigurarea obligatorie?
-eu zic ca sunt asigurat in functie de suma platita: adica 20000e, diferenta pana la 50000e, cine mi-o asigura?
-ar trebui acum sa-mi fac si o polita facultativa in care sa am pe langa cutremur, inundatii si alunecari de teren (echivalentul a 20000e) si incendiu, refulare de apa, grindina etc.
- pentru ce suma? eu zic 50e, daca vreau sa am asigurata in totalitate casa si nu partial
- daca as fi asigurat-o doar pentru 30e, imi acopera 30000e din casa, pentru incendiu, acumulari gaze etc, dar nu imi acopera si cutremur, alunecari de teren si inundatii