Termenul limita de incheiere a asigurarilor pentru locuinte este 15 iulie 2011

MAI: Asigurarea locuintelor este obligatorie dar nu doar prin cei 13 asiguratori din PAID

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:17 Economie | Imobiliar


Nebuloasa in procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania
Foto: Hotnews
Proprietarii care au o asigurare facultativa a locuintelor, ce acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie (seisme, inundatii si alunecari de teren) sau care pot sa-si reiinoiasca o astfel de polita la momentul expirarii ei, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin cei 13 asiguratori din PAID, au precizat marti pentru HotNews.ro, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Cu o zi in urma, Marius Bulugea, presedintele PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania, declara ca la expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati in continuare sa-si faca mai intai o polita obligatorie.

 • Obligativitatea asigurarii locuintelor - de la termenul limita de 15 ianuarie 2011 la cel de 15 iulie 2011

Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatii a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii (260/2008) contractele de asigurare se pot incheia doar de catre 13 companii de asigurari asociate in cadrul PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces.

La momentul respectiv atat oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cat si cei ai PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces, au anuntat ca proprietarii care nu-si au locuintele asigurate au la dispozitie sase luni de zile pentru a incheia o astfel de asigurare. Termenul pus in circulatie de aceste autoriati a fost astfel cel de 15 ianuarie 2011.

Conform aceleasi legi, cu normele de aplicare aferente, proprietarii de locuinte care aveau polite facultative erau obligati ca la momentul expirarii/reiinoirii acelor contracte sa-si faca mai intai o polita obligatorie de locuinta prin PAID, restul valorii locuintei urmand sa fie acoperit printr-o polita facultativa la oricare dintre asiguratorii din piata indiferent ca sunt membri PAID sau nu.

In luna decembrie a anului trecut insa, presedintele Basescu a promulgat o lege (248/2010) care aduce modificari legii 260/2008, in special in privinta proprietarilor care au asigurare facultativa a locuintelor. Pe 29 decembrie, MAI anunta deja un alt termen limita pana la acre proprietarii sunt obligati sa-si asigure locuintele - 15 iulie 2011.

 • "(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie."

Amendamentul a lasat insa loc de interpretari. Ce se intampla pana la urma la expirarea unei polite facultative de locuinta care acoperea inclusiv riscurile din polita obligatorie (PAD)? Erau obligati in continuare proprietarii sa-si faca una obligatorie prin PAID sau nu?

In pofida mai multor solicitari privind explicatii pe aceasta tema, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu a oferit nici un raspuns.

Un raspuns a venit la acel moment din partea oficialilor PAID. Interpretarea acestora la modificarile aduse legii 260/2008 a fost ca proprietarii ale caror locuinte sunt asigurate facultativ impotriva celor trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor (cutremure, alunecari de teren si inundatii) sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative.

 • Proprietarii sunt obligati sa detina o asigurare de locuinta care sa acopere cel putin cele trei riscuri: cutremure, aluneri de teren si inundatii

Contactat luni de HotNews.ro, Marius Bulugea a reiterat punctul de vedere al PAID ca cei care au polite facultative de locuinte care acopera riscurile din PAD vor fi obligati in continuare la expirarea acelei polite sa-si faca mai intai o polita obligatorie de locuinte.

 • "Acolo (n.r in art. 3, aliniatul (8) din Legea 248/2010) se vorbeste de 'proprietarii care si-au incheiat o polita facultativa'. Pentru 'cei care urmeaza sa-si incheie' nu se spune. Polita de asigurare facultativa are un sfarsit si la reinnoire (ultima zi de valabilitate) se pastreaza obligativitatea incheierii unei polite obligatorii de locuinte prevazuta in legea 260/2008 modificata prin Legea 248/2010. Peste tot in lege se vorbeste despre obligativitatea incheierii acestei polite de asigurare, pentru ca acesta polita reprezinta un pachet minimal pe care nu stiu daca o polita facultativa il ofera in toate situatiile", a declarat Marius Bulugea.

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor nu sunt insa de acord cu interpretarea acestuia.

 • "In situatia in care proprietarii au sau pot incheia, la momentul reinnoirii (expirarii acestei polite), o asigurare facultativa a locuintelor, care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin PAID", au explicat pentru HotNews.ro oficialii MAI.

MAI: Termenul de 15 iulie 2011 nu este o amanare

Ar mai fi ramas de explicat daca termenul de 15 iulie 2011 anuntat in decembrie de MAI a fost sau nu o amanare a obligativitatii incheierii de polite obligatorii de locuinte. Din nou, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu a dorit sa comenteze.

De unde prin urmare acest termen de 15 iulie 2011?

Fara a avea un raspuns exact la aceasta intrebare, Marius Bulugea, presedintele PAID atentiona luni pentru HotNews.ro ca in noua lege (248/2010) se vorbeste despre norme adoptate de MAI si CSA, despre care personal nu stie.

 • "Cred ca este vorba de un alt set de norme decat cele aparute deja. Sunt 4 norme emise deja de CSA in slujba punerii in aplicare a acestei legi. Acolo se vorbeste insa de norme ale MAI si CSA. Eu personal nu am cunostinta de aceste norme. S-ar putea ca in aceste norme sa se spuna despre acest termen si acestea sa fie pe masa de lucru a oricareia din aceste doua institutii, dar ma gandesc mai degraba la MAI. Cu siguranta va spun ca pana in prezent nu a fost emisa nici o norma de catre MAI", a declarat Marius Bulugea.

Marti, oficialii MAI au confirmat pentru HotNews.ro banuielile oficialului PAID.

 • "Conform Legii 260/2008 obligativitatea inlocuirii normelor de aplicare revenea C.S.A conform art.3 (1). Prin modificarea Legii 260/2008 prin Legea 248/16.12.2010, normele de aplicare vor fi inlocuite de M.A.I si C.S.A in cursul lunii ianuarie", au precizat reprezentantii MAI.

Romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor

Din datele oferite luni de oficialul PAID, de la lansarea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor (15 iulie 2010) romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor. Polita PAD ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 euro, suma asigurata fiind de 10.000 euro sau 20.000 de euro. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 lei si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18970 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  brambureala tipic romaneasca.... (Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:33)

  lili [anonim]

  ca peste tot in mandra Romanie.....Si membra UE pe deasupra, adica membra a acelui club select de tari unde domneste legea, legea clara nu brambureala din asta.....
 • +1 (1 vot)    
  Un nou potop? (Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:36)

  Frobenius [anonim]

  La "inundatii" intra si teava care s-a spart la vecinul de la etajul de sus?
  Cind este planificat noul potop? Noe a fost anuntat?
  • +1 (1 vot)    
   un nou compot (Marţi, 4 ianuarie 2011, 22:43)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

   o asigurare privata probabil ca ar putea sa includa si teava sparta a vecinului, dar foarte probabil ca asiguratorul sa te puna sa-l dai in judecata pe vecin daca a fost vina lui.
   inundatiile fac ravagii prin satele amaratilor care si-au construit colibe de chirpici in albia raului. se intampla in fiecare an si ne costa cateva milioane de euro plus scandalurile de rigoare, tzepele date cu diguri si alte tampenii, politicienii care castiga cateva voturi impartind bugetul statului.
   in bucuresti nu prea ajung inundatiile astea, e adevarat, dar e suficient un cutremur o data la cateva zeci de ani ca sa faca ravagii mult mai mari. e adevarat, multi nu vor trai sa-si incaseze prima de asigurare :)
 • +1 (1 vot)    
  PAID = Sa fraierim cat mai multi (Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:41)

  Vlad [anonim]

  Cei de la PAID vor sa mai stoarca niste bani de la cei cu asigurari facultative care stiu ca isi fac asigurari ca vor ei deci sunt clienti siguri pe cand ceilalti trebuie sa fie obligati/convinsi sa isi face asigurarea obligatorie.
 • +4 (6 voturi)    
  kji (Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:49)

  ha ha ha [anonim]

  nebuloasa politica de Dambovitza.

  mutati in basca ei o data Capitala aia undeva mai la nord - Iasi, Timisoara, Cluj etc - optiuni sunt.

  m-am saturat sa vad politica de dambovitza.
  mama voastra de incompetenti.

  poate nu imi publicati mesajul... sau il votati cu minus.
  • +1 (3 voturi)    
   de unde sunt (Marţi, 4 ianuarie 2011, 20:22)

   Goe [anonim] i-a raspuns lui ha ha ha

   Capitala e in Bucuresti, dar cine conduce tara nu este din Bucuresti. Basescu, Boc, Udrea, etc. De unde sunt astea?
  • 0 (0 voturi)    
   @kji (Marţi, 4 ianuarie 2011, 20:43)

   bogdan192 [anonim] i-a raspuns lui ha ha ha

   Sau in Teleorman. De ce nu. Multa lume acolo.
   Kji, degeaba se muta politrucii din Bucuresti in Iasi, firmele tot aici raman.

   Legea e clara:
   "(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie."

   Ce vrea PAID e problema lor. Daca exista o prevedere legala cu privire la situatia curenta, pot ei sa spuna ce doresc. Normele de aplicare le stabilesc doar Ministerul de Interne si CSA, nu e treaba PAID sa explice cum ar trebui sa fie legea aplicata.
   • 0 (0 voturi)    
    da, dar... (Marţi, 4 ianuarie 2011, 21:28)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui bogdan192

    ...CSA tace ca ăla-n păpuşoi. PAID-ul evident că trag turta pe spuza lor, că doar n-or fi proşti.

    Până la urmă, dacă nu se hotărăsc ăştia, tot în instanţă va trebui să ne apărăm, ca şi în cazul taxei auto...
    • 0 (0 voturi)    
     cine te cheama in instanta? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 13:46)

     mslliviu [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

     Daca MAI considera ca polita facultativa e suficienta, nu cred ca PAID are ce sa faca...Ma indoiesc ca PAID poate sa te amendeze sau sa te forteze in vre-un fel sa iti faci asigurare
  • -1 (1 vot)    
   he he he (Marţi, 4 ianuarie 2011, 21:37)

   Bachus [utilizator] i-a raspuns lui ha ha ha

   Sa inteleg ca odata cu mutarea capitalei se vor schimba si preferintele electorale ale romanilor?
   sau odata cu capitala vor pierde "sudistii" si dreptul la vot?
  • +1 (1 vot)    
   o noua capitala (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:20)

   cris25 [utilizator] i-a raspuns lui ha ha ha

   simpatizez cu propunerea data de tine, un plus de la mine!
  • 0 (0 voturi)    
   Da macar sa ai "Caldura" (Marţi, 8 martie 2011, 18:33)

   Cune [anonim] i-a raspuns lui ha ha ha

   Atat!
 • 0 (0 voturi)    
  foarte incurcat (Marţi, 4 ianuarie 2011, 20:37)

  george [anonim]

  Eu si nu numai chiar ca nu am inteles nimic din acele articole si paragrafe de lege. Autorul articolului in schimb sa lamureasca lucrurile mai mult le-a incurcat.Nu ar strica putina coerenta in explicatii si simplificare.Dar ce sa mai asteptam? E deja un adevarat "Babilon" fie in politica fie in jurnalistica.
 • 0 (0 voturi)    
  2 asigurari (Marţi, 4 ianuarie 2011, 21:47)

  rama [anonim]

  nu mi se pare corect sa fii obligat sa ai o asigurare obligatorie daca ai una facultativa. in cazul evenimentului asigurat ve-ti primi bani doar de la una din firmele de asigurare si nu de la doua
 • 0 (0 voturi)    
  Acelasi drac. (Marţi, 4 ianuarie 2011, 21:52)

  secuiu [anonim]

  Ceausescu a fost invinuit si pentru asta, ca ne-a obligat sa facem asigurari obligatorii.Capitalistii il copiaza acum si nu vor sa recunoasca faptul ca au ajuns sa faca foarte multe lucruri pe care alta data le criticau.
 • +2 (2 voturi)    
  asigurarea obligatorie furt pe fata (Marţi, 4 ianuarie 2011, 21:52)

  gaga [anonim]

  Ce treaba are un locuitor din Bucuresti care traieste intr-un apartament la bloc cu alunecarile de teren si inundatiile? Inundatiile provocate de Dambovita sau de alte fluvii care strabat Capitala si nu de vecini? In afara de cutremur care ar trebui sa fie o asigurare obligatorie pentru locuintele aflate in zone cu risc seismic deci si in Bucuresti, fiecare ar trebui sa avem posibilitatea de a ne alege singuri riscurile impotriva carora dorim sa ne asiguram (furt, inundatii provocate de vecini, incendiu etc.). Platim inutil asigurarea impotriva alunecarilor de teren si inundatiilor provocate de cauze naturale nu ca s-a spart teava de apa ca sa isi umple buzunarele PAID si CSA.
  • 0 (0 voturi)    
   hotie (Joi, 14 iulie 2011, 23:57)

   paula [anonim] i-a raspuns lui gaga

   asigurarea PAID,o puteau numi ...IMPOZIT....suma despagubita e ff mica,o primesti toata,integral daca zona unde locuiesti e declarata zona calamitata!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Cred ca ar trebui un potop pentru politicieni! (Marţi, 4 ianuarie 2011, 22:01)

  Mario Popa [anonim]

  La fel de incurcata treaba e si cu declaratia aia unica lunara de impozite si taxe ce tocmai a fost data!
 • +1 (1 vot)    
  Nu comentati, scoateti banii! (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:33)

  Ingerul Toncescu [anonim]

  Bun articolul, reflecta profesionalismul institutiilor din Romania: Un CSA ( corupt, depasit si neprofesional ), un PAID ( nascut inainte de termen cu multe sechele si boli incurabile ) si un MAI ( Invechit si Putred ).Astia trei cica, ne vor binele!Vor sa le platim asigurari obligatorii ale locuintelor.Cred ca PAID-ul ar trebui dizolvat atata timp cat NU ARE CONTRACT DE REASIGURARE REAL.In Caracatita de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) ar trebui sa isi vare nasul ( pe bune! ) DNA-ul si ar avea 1001 de motive sa le puna bratari de fier celor 7 Magnifici din Conducere.La MAI, vorba aia: Burta mare si Spaga luata, ce bine o duceam odata! Angela Toncescu ne iubeste, doar se hraneste cu sangele nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  obligatoriu PAID? (Luni, 7 februarie 2011, 15:26)

  dora [anonim]

  bine oameni buni.mie imi expira polita pe 18 februarie.ce fac?imi fac una facultativa sau obligatorie?
  ca imi convine mai bine facultativa.lasa-ti cacealmaua,nu mai dati din stanga in dreapta:e valabila asigurarea facultativa sau nu?nu sa ma trezesc cu amenda.
 • 0 (0 voturi)    
  Amenda este mica (Vineri, 11 martie 2011, 15:07)

  ionut [anonim]

  Asigurarea este de 20 Euro adica aproape cat amenda de 100 de lei , deci nu se merita, ca daca te-ai dus si ai dat banii i-ai pierdut sigur insa amenda nu se stie daca o sa o primesti vreodata... Iar in caz de vreun dezastru Doamne fereste firmele de asigurare vor da faliment si nimeni nu va face nimic. Eventualele despagubiri vor veni tot de la UE si vom munci tot noi sa ii dam inapoi cu dobanda 20 de acum incolo.
 • 0 (0 voturi)    
  hotie (Duminică, 12 iunie 2011, 21:18)

  vasile [anonim]

  De ce sa fiu obligat sa inchei asigurare daca declar ca nu vreau sa fiu despagubit in caz de calamitate? Cate biruri nenorocite or sa mai inventeze hotii astia?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by