De ce spun notarii ca certificatul energetic nu este obligatoriu la tranzactiile imobiliare? Legea nu prevede sanctiuni

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 7 ianuarie 2011, 18:24 Economie | Imobiliar


Este obligatoriu certificatul energetic?
Foto: AGERPRES
 documente
(07 Ian 2011) PDF, 138KB
Prezentarea certificatelor energetice ale cladirilor la incheierea contractelor de vanzare-cumparare sau inchiriere a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2011, spun autoritatile. Surpriza insa. Notarii interpreteaza altfel legea in cauza (372/2005) si printr-o hotarare emisa in decembrie la nivelul Uniunii notarilor (UNNPR) incheie contracte si fara aceste certificate. Oficialii Ministerului Dezvoltarii spun ca este o interpretare abuziva a legii si ca notarii vor raspunde legal. Cum isi permit notarii sa faca asta? Nicaieri in lege nu se precizeaza ca fara acest certificat nu se poate incheia un contract sau ca respectivul act ar intra sub sanctiunea nulitatii absolute.

Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis la 17 decembrie 2010 o hotarare prin care explica membrilor profesiei modul in care acestia trebuie sa actioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, in domeniul lor de competenta - autentificarea contractelor de vanzare-cumparare a cladirilor, se arata intr-un comunicat dat in urma cu doua zile de Uniunea notarilor (UNNPR). Comunicatul notarilor este atasat articolului.

 • Notarii incheie contracte si fara certificatul energetic

Pe scurt, notarii sunt sfatuiti ca in primul rand sa autentifice contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vanzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat.

Totusi "in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii din care sa reiasa:
 • au fost informati de catre notarul public de dispozitiile Legii nr.372/2005;
 • cunosc obligatia proprietarului de a pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias certificatul de performanta energetica a cladirii;
 • cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.

Cu alte cuvinte, prezentarea certificatului energetic al cladirii nu este o conditie fara de care tranzactia sa nu poata fi incheiata.

Cristian Stamatiade, director in Ministerul Dezvoltarii: Certificatul energetic este obligatoriu. Notarii sa raspunda in fata legii

"Legea trebuie aplicata. Uniunea Notarilor nu hotaraste ce se aplica si ce nu. In lege se spune explicit ca proprietarii trebuie sa puna la dispozitia potentialilor cumparatori un certificat energetic. Legea nu prevede alternative sau variante, ci dispune. Daca notarii interpreteaza ca aceasta dispozitie din lege poate fi eludata sa raspunda in fata legii. Prezentarea certificatului energetic este o conditie obligatorie la dosar asa cum se prezinta si certificatul de cadastru. In lege nu se precizeaza insa explicit ca certificatul energetic trebuie anexat la dosar", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Stamatiade, director de program in cadrul Ministerului Dezvoltarii (MDRT).

Pe ce se bazeaza autoritatile cand spun ca acest certificat energetic este obligatoriu?

Pe o norma de aplicare la legea 372/2005, aprobata prin ordin comun al MDLPL/MEF/MIRA care prevede:

 • Art. 12. -  alin.(2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.

Laura Badiu, UNNPR: In lege nu se precizeaza ce sanctiuni sunt daca nu se prezinta certificatul energetic

Asa este, spun oficialii UNNPR, acest certificat trebuie prezentat dar nu se spune in lege cui ar trebui prezentat si nici ce se intampla daca nu este prezentat.

 • "Legea nu spune sa te duci la notar cu certificatul energetic. Inchirierile se fac intre proprietari si nu toate vanzarile se fac la notari. Mai mult, in lege si norma nu este specificat ca se prezinta sub sanctiunea neincheierii contractului de vanzare - cumparare sau sub sanctiunea nulitatii absolute", a precizat pentru HotNews.ro Laura Badiu, purtator de cuvant al UNNPR.

Mai mult, notarii atentioneaza ca sunt situatii in care acest certificat nu este necesar si nu se poate impune, proprietatea fiind un drept protejat prin constitutie.

"(...) exista situatii particulare in practica, cunoscute de notarii publici si carora incercam sa le acordam un raspuns in conformitate cu legea si -specificitatile locale-. Exemple: cumpararea unei case in paragina pentru terenul aferent, cumpararea unor case in zone rurale (de paianta sau pamant, de pilda, deci total ineficiente energetic), la valori care depasesc cu putin valoarea inmultita de cateva ori a unui certificat energetic, etc. Si acestea sunt situatii in care nimeni nu poate refuza transferul proprietatii daca partile au consimtit sa procedeze astfel", se arata in comunicatul UNNPR.

Se va modifica legislatia privind certificatul energetic?

Ce raspunde oficialul din Ministerul Dezvoltarii la aceste afirmatii?

 • "Daca se va aprecia oportunitatea completarii documentelor necesare validarii actului de vanzare-cumparare respectiv inchiriere se va propune ca o copie a certificatului energetic sa se anexeze listei documentelor necesare perfectarii tranzactiilor, ca o garantie in plus", a mai declarat Cristian Stamatiade.

Ramane de vazut daca in perioada urmatoare legislatia va fi modificata sau completata in ceea ce priveste certificatul energetic. Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri si-au exprimat joi ingrijoararea privind interpretarea data de notari acestei legi. Acestia au amintit ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009, conducand la amanarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv ca nu sunt suficienti auditori.

In tara sunt peste 1047 de auditori energetici, spune directorul din MDRT

In privinta numarului auditorilor, Cristian Stamatiade a mai declarat vineri pentru HotNews.ro ca "in prezent sunt 1047 sau 1049 de auditori energetici in tara, in fiecare judet fiind cel putin 3-4 auditori. Fata de plangerile ca sunt prea putini auditori energetici raspundem dand ca exemplu ca nici arhitecti nu sunt in toate orasele si comunele din tara dar totusi se fac proiecte si se dau in permanenta autorizatii de constructii si la fel este si in cazul notarilor".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15251 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Articol (Vineri, 7 ianuarie 2011, 19:07)

  Mihai P [anonim]

  Articol despre Audit Energetic si Certificatul de performanta energetica:

  http://proiectareinstal.ro/2010/01/09/audit-energetic-si-certificat-de-performanta-energetica/
 • +5 (5 voturi)    
  Prostie la superlativ (Vineri, 7 ianuarie 2011, 19:42)

  Razvan007 [utilizator]

  O noua lege care nu prevede sanctiuni. Nu ai voie sa il omori pe X, dar daca totusi il omori, nu patesti nimic.

  Asemenea imbecilitati ies pe banda din parlamentul Romaniei. Ar trebuie modifica Consitutia: sa fie ilegal sa creezi legi care NU AU consecinte. Pe inteligenta parlamentarilor nu te poti baza.
  • +5 (9 voturi)    
   Prostia e obligativitatea certificatelor (Vineri, 7 ianuarie 2011, 20:32)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Daca NU MA INTERESEAZA, de ce sa fiu obligat sa dau banii pe un certificat care oricum poate fi masluit (vezi articol pe hotnews).

   DE CE restrictiile astea comuniste?
   Unde in lume nu pot vinde/cumpara pana cand nu dau cateva sute de euro la un auditor corupt pentru ceva ce nu ma intereseaza?

   Ce urmeaza, sa fie obligatorie prognoza meteo in urmatorii 100 de ani, un certificat de la astrolog ca nu ma lovesc comete si mai ce?

   Cum ar fi la casatorie sa fie obligati partenerii sa-si scoata certificate de virginitate =)) .
   -"Da nu ma intereseaza nene daca e sau nu e virgin/a"
   -"Da, da' e bine sa stii."

   Acum pe auditori ii inteleg ca ei au dat niste spagi acolo sus si acum tre' sa-si scoata si ei banii.
   ETE TZEAPAAAAAA!!
   • +1 (5 voturi)    
    de aia (Vineri, 7 ianuarie 2011, 21:29)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Din acelasi motiv pentru care esti OBLIGAT sa dai bani ca sa-ti faci asigurare de locuinta la o firma privata. din acelasi motiv pentru care esti OBLIGAT sa dai banii de pensie unor firme private cu speranta ca o sa vezi ceva inapoi... adica pentru ca firmele alea sunt ale unor politiceni care nu mai aveau alta idee cm sa-ti fure niste bani din buzunar.
    • +5 (5 voturi)    
     Dane, ori te prefaci ori chiar esti.... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 22:16)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui dan

     Asigurarea imi poate aduce un beneficiu in caz de necaz, fondul de pensii imi aduce niste beneficii la pensie.

     Certificatul energetic NU imi aduce NIMIC, e la fel de frig/cald si cu certificat si fara.

     Daca eu vreau sa cumpar o masina facuta praf, e dreptul meu s-o cumpar?
     Daca declar "domnule, stiu ca masina e praf, stiu ca nu porneste motorul dar o cumpar pe propria raspundere, imi place sa ma uit la ea", e suficient pentru a efectua o tranzactie, eu am luat-o pe propria raspundere .
     Daca cladirea e prost izolata si eu vad ca e prost izolata, la ce sa mai dau cateva sute de euro pe certificat cand pot sa bag banii aia in.... izolatie.
     Cu ce te incomodeaza pe tine ca nu am eu certificatul ala energetic?
     Slaba izolatie nu pune in pericol siguranta publicului, deci nu vad problema, poate doar pe a mea (si culmea, daca fac certificatul ala n-o sa se remedieze problemele termice ale cladirii, deci certificatul e fix frectie la picior de lemn).

     Poate eu tin iarna ferestrele deschise si dorm in sac de dormit pentru ca asa imi place, declar notarului "Imi place sa stau in frig, nu ma intereseaza certificatul energetic".

     Poate cumpar cladirea ca S-O DARAM, ce ma mai intereseaza certificatul energetic.

     E mai benefic pentru mine sa-mi iau un certificat feng shui decat unul energetic.

     Certificatul energetic ar trebui lasat la latitudinea cumparatorului. E doar o chichita din care niste hoti vor sa mai mulga ceva bani din tranzactiile imobiliare.

     Ei uite ca v-ati luat teapa!
     Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!!!
     • +4 (4 voturi)    
      Idee excelenta (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 9:11)

      Parlamentaru'peste [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      Asta cu certificatul feng shui e o idee foarte buna. In urmatoarea lege vom introduce aceasta idee extraordinara pentru ca, se pare ca certificatul energetic nu are succesul scontat. Dar, idei mai avem. Nu scapati de prostia noastra.
      • +1 (1 vot)    
       aiureala (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 21:48)

       me [anonim] i-a raspuns lui Parlamentaru'peste

       Sunt oameni care vor sa cumpere repede o casa, stau cu copii in frig. Nu mai pot sa astepte cateva zile sa mai vina nu stiu ce auditor sa le zica ce e deja evident la locuintele comuniste si sa mai plateasca si bani pentru asta. Valoare efectiva nu are, ba mai mult complica lucrurile. Daca tot se doreau bani la buget, mai cresteau taxele notariale si nu incurcau pe nimeni, oameni erau mai fericiti sa plateasca 100E in plus decat sa se complice cu auditori si cu alte acte...
     • -2 (2 voturi)    
      Idee excelenta (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 9:12)

      Parlamentaru'peste [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      Asta cu certificatul feng shui e o idee foarte buna. In urmatoarea lege vom introduce aceasta idee extraordinara pentru ca, se pare ca certificatul energetic nu are succesul scontat. Dar, idei mai avem. Nu scapati de prostia noastra.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu comentez (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 10:02)

    Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Nu comentez in privinta certifictelor: la prima vedere par inutile.

    Ceea ce ma deranjeaza este modul in care se fac legi in Romania, iar acest lucru nu are legatura cu certificatele respective.
   • 0 (0 voturi)    
    uite de ce (Luni, 10 ianuarie 2011, 12:03)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    ca daca ramai fara casa dar nu ai asigurare cersesti mila statului si a celor ce s-au gandit la riscuri.

    ca daca nu ai grija ca locuinta ta sa aiba un nivel optim de energie consumata iesi sa cersesti mila statului si a celor ce au grija de ei sa primesti subventii de incalzire.
    • 0 (0 voturi)    
     si totusi... DE CE? (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:05)

     Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Ghita

     mai Ghita,

     "daca ramai fara casa si nu ai asigurare" DAR AI certificatul energetic, se schimba cumva lucrurile?? Iti face statul casa cu certificatul ala energetic?
  • +3 (3 voturi)    
   Potentialii candidati la parlament (Vineri, 7 ianuarie 2011, 21:20)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   ar trebui sa treaca in test de cunostinte legislative inainte sa fie admisi pe listele de candidati. S-ar rezolva multe probleme in acest fel. In definitiv te duci in parlament sa faci legi, daca nu te pricepi mai rau incurci oamenii, ca in acest caz.
 • -1 (3 voturi)    
  Nutz-o esti dusa (Vineri, 7 ianuarie 2011, 22:36)

  cristian [anonim]

  Aceasta lege vine de la E.Udrea ca sa de-a de lucru unor trantori care produc niste hartii ce nu folosesc nimanui dar incaseaza bani frumosi pentru partid in mare masura. Nutz-o ai mare grija ca dupa ce Basescu va intra in ultimii 2 ani de mandat nimeni nu o sa-l mai asculte in PDL . Deja o fac in mare masura, iar pe tine te vor spulbera din politica. Cu astfel de legi aberante nu faci decat sa enervezi pe toata lumea. Iti spune unul care este pro Basescu. Mi-a placut comparatia postata anterior O repet :

  Cum ar fi la casatorie sa fie obligati partenerii sa-si scoata certificate de virginitate =)) .
  -"Da nu ma intereseaza nene daca e sau nu e virgin/a"
  -"Da, da' e bine sa stii."

  Excelent ! Exact asa este si legea ta Nutzic-o.
 • -1 (3 voturi)    
  Penalizari UE (Vineri, 7 ianuarie 2011, 22:48)

  caisa [anonim]

  Notarii se tem ca le vor scadea incasarile.
  Daca 200 euro la o tranzactie de 65.000 euro li se pare mult, sa suporte exclusiv ei penalizarile pe care le va suporta RO cand se va declansa procedura de Infrigement. Eu nu vreau sa suport inca o gafa a altora si consider ca 0,3% in plus sau in minus e acceptabil. A, sunt putine tranzactii? Atunci vor fi putini cei care sunt nevoiti sa obtina hartia asta; si este timp sa fie pregatiti mai multi specialisti care sa o poata emite, la nevoie.

  De acord cu dl. care propunea raspunderea politica. Este inacceptabil ca legi care fac o generatie sau intreaga tara sa sufere sa nu aiba nicio urmare pentru cei care le-au realizat si votat. Dau ca exemple numai legea educatiei, cea a pensiilor... Pustii afla de la o luna la alta ca s-a mai schimbat ceva in sustinerea examenelor iar cei in varsta ca se pot pensiona ba la 65 ba la alta varsta.
  • 0 (2 voturi)    
   Asa, si? (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 9:18)

   alt caisa [anonim] i-a raspuns lui caisa

   Sa isi ia infringementu si sa se duca unde vor cu el. Daca nu pot sa vand/cumpar decat cu "aprobarea" unui energetician atunci nu am nevoie de europa. Si nici ea de mine. DAR aici e vorba de cum a inteles NUTICA - PUTZICA legile europene. E vorba doar de traducere, monsher.
 • 0 (2 voturi)    
  hotie (Vineri, 7 ianuarie 2011, 23:18)

  gigi [anonim]

  am facut cursul, am cheltuit cam 6000 RON si se pare ca totul a fost in zadar. Daca sunt 1000 de auditori pana acum, se pare ca a fost o tzeapa data de 6 000 000 RON adica 1,5 mil de euro. Tzeapa data de profesorii universitari care au organizat aceste cursuri inutile. Cat va mai dura hotia si smecheria acestor universitari? Sa intre cineva in ei ca numai de scoala nu se mai tin, au distrus tot invatamantul superior. Spagarilor !
  • +1 (1 vot)    
   numai in acest domeniu? (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 17:04)

   Ella [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Nu doar voi ati luat teapa! Sunt si alte profesii: contabili, arhitecti, economisti, psihologi, mediatori etc, care au luat tepe de-astea!
   Acum serios vorbind, la ce e bun certificatul asta?
   Eu cand am cumparat un ap. l-am izolat prin interior, am schimbat geamuri, usi, parchet, calorifere, etc. Si ce crezi, ca platesc mai putina intretinere decat vecinii mei care n-au facut nimic in casa? Nu! Platim la fel!
   Atunci, care e rolul? Sa stiu eu ca consum mai putina energie decat vecinul? Nu, merci, dar nu ma intereseaza!
   Sa-si scoata cine vrea certificat!...
 • +1 (1 vot)    
  Dar in alte tari cum este ? (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 9:33)

  Petronius. [anonim]

  Putem sa plangem cat vrem ca legea e buna sau e rea. Intrebarea cea mai pertinenta la ora actuala este "Dar in alte tari cum este ?"

  Imi este greu sa cred ca toate tarile europene sau nord-americane (la care ne raportam mereu) au impus aceasta obligativitate absurda.

  Cineva a ingrosat foarte bine absurdul pana la grotesc vorbind despre "certificate de virginitate". Probelma este ca daca certificatul energetic va fi impus pana la urma, acest gen de abuz ase va amplifica la in toate sectoarele.

  Doriti un exemplu ? La ora actiuala, ca sa construiesti un imobil este nevoie de un studiu geo, lucru perfect logic. In cativa ani, in spiritul aceleiasi logici strambe, orice instrainare de teren se va face doar cu un studiu geologic anexat, cu justificarea ridicola de a fi siguri ca si cumparatorul stie ce cumpara. Desigur, exeplele pot continua.
 • +1 (3 voturi)    
  Prosteala pe fata! (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 9:46)

  Laur [anonim]

  Sa zicem ca eu vreau sa cumpar un apartament/casa si vanzatorul vine la mine si imi zice ca locuinta are clasa A la eficienta energetica si imi arata si certificatul. Va intreb pe voi, câta incredere veti avea in acel certificat, avand in vedere ca suntem în România si stiti cum se elibereaza aceste certificate (vezi chiar reportajele pe aceasta tema). Insa stiti cum se face evaluarea energetica? II dai unui nene facturile de gaz, curent pe o luna (de iarna) si in functie de ce geamuri, usi si izolatie ai iti da certificatul. Voi credeti ca vin cu aparate din alea pe care le vedeti la TV care arata pierderile de caldura? Aiurea.
 • 0 (2 voturi)    
  Sunt un fraier (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 10:15)

  mircea [anonim]

  Pt Nutz-o esti dusa

  Nu are tanti Nutzi nici o vina de data asta.
  Tu esti de vina fraiere ca ai vrut in UE si acum numai iti convine ca trebuie sa joci cum canta UE
  Ai luat teapa fraiere
  • +1 (1 vot)    
   inghetarea apelor (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 11:54)

   d [anonim] i-a raspuns lui mircea

   normele UE nu conditioneaza vanzarea/inchirierea caselor de existenta acestui certificat ;RECOMANDA(nu IMPUNE) certificarea energetica ,nu o impune pe bani grei, la venituri minuscule ;dovada faptului ca e o "grija" fata de aproapele care are un bun-deci care poate fi jumulit-e faptul ca nu intereseaza decat eficienta termica a caselor care trebuie vandute ,pentru ca blocurile construie inainte sa nu mai intre in discutie cu cele facute de "imobiliarii"de ultima ora (printre care si o intreprinzatoare doamna blonda ,strans legata de aceste afaceri si de hotarararile ministerului care a intiat legea);va doare pe voi in cot de normele UE-sunt bune doar atunci cand pot umple anumite buzunare
   • +1 (1 vot)    
    Daca nu ti-e clar... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 14:21)

    defav [anonim] i-a raspuns lui d

    cum sta treaba , uite ce spune
    DIRECTIVA 2002/91/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI
    din 16 decembrie 2002
    privind performanța energetică a clădirilor
    "ART. 7
    Certificatul de performanță energetică
    (1) Statele membre asigură ca la construcția, vânzarea sau închirierea unei clădiri, proprietarul să pună la dispoziția proprietarului sau a potențialului cumpărător sau locatar, după caz, un
    certificat de performanță energetică. Certificatul este valabil cel
    mult 10 ani."
    Mai vrei ceva ?!
    • 0 (0 voturi)    
     ce nu spune directiva... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 17:36)

     d [anonim] i-a raspuns lui defav

     ...spun autorii D.Constantinescu,NPetran,C.Petcu in lucrarea "Performanta energetica a cladirilor noi si existente.Fundamentare teoretica si aplicatii" ;autorii se lauda ca primele reglementari au fost elaborate de ei (NP048/2000;NP047?200/NP049/200);aceste reglementari au meritul-subliniaza mandri autorii-"de a fi PREFATAT(s.n.)directiva europeana" "si apoi de a se fi orientat catre o abordare fenomenologica care nu de putine ori lipseste metodelor recomandatede unele standarde europene";cat despre alte reglementari ale directivei_privitoare la la cresterea performantei energetice a cladirilor pe timp de vara(tehnici de racire pasiva,microclimatul din preajma cladirilor etc.)mucles,ca noi avem nevoie sa defrisam si parcurile pentru cladiri imbracate in polistiren
    • 0 (0 voturi)    
     Directiva 2002/91/CE a P.E. și a C.E. (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 20:13)

     eugenb [anonim] i-a raspuns lui defav

     http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2003:001:0065:01:RO:HTML
     Articolul 7 - Certificatul de performanță energetică (1) Statele membre asigură ca la construcția, vânzarea sau închirierea unei clădiri, proprietarul să pună la dispoziția proprietarului sau a potențialului cumpărător sau locatar, după caz, un certificat de performanță energetică. Certificatul este valabil cel mult 10 ani. Pentru apartamentele sau unitățile din cadrul aceluiași imobil destinate a fi utilizate separat, certificarea poate să se bazeze pe: - o certificare comună a întregii clădiri pentru blocurile cu un sistem de încălzire comun sau - pe evaluarea unui alt apartament reprezentativ din același bloc. Statele membre pot exclude categoriile menționate la articolul 4 alineatul (3) de la aplicarea prezentului alineat. (2) Certificatul de performanță energetică a unei clădiri include valori de referință cum ar fi standarde legale în vigoare și criterii de evaluare care să dea posibilitatea consumatorilor să compare și să evalueze performanța energetică a unei clădiri. Certificatul este însoțit de recomandări pentru îmbunătățirea rentabilității performanței energetice. Singurul obiectiv al certificatelor este să furnizeze informații, iar efectele pe care astfel de certificate le-ar putea avea în cadrul unei proceduri judiciare sau de altă natură sunt stabilite în conformitate cu legislația internă. (3) Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura ca pentru clădirile cu o suprafață utilă totală de peste 1000 m2 ocupate de autorități publice și de instituții care prestează servicii publice unui număr mare de persoane și care sunt, în consecință, vizitate frecvent de aceste persoane, să fie afișat într-un loc unde să poată fi văzut de public un certificat de performanță energetică nu mai vechi de 10 ani. Plaja temperaturilor de interior recomandate și curente, precum și, dacă este cazul, alți factori climatici de interes pot fi afișați într-un loc vizibil.
  • +1 (1 vot)    
   lui mircea (Duminică, 9 ianuarie 2011, 10:03)

   observator [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Tu esti fraier. In UE certificatul energetic NU ESTE OBLIGATORIU.
 • 0 (0 voturi)    
  Certificat - cerut da Asociatia de Proprietari (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 21:18)

  eugenb [anonim]

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2003:001:0065:01:RO:HTML

  "Art.7 (1) ... Pentru apartamentele sau unitățile din cadrul aceluiași imobil destinate a fi utilizate separat, certificarea poate să se bazeze pe:
  - o certificare comună a întregii clădiri pentru blocurile cu un sistem de încălzire comun sau
  - pe evaluarea unui alt apartament reprezentativ din același bloc."
  Concluzie : Asociatia de Proprietari (de ex. cei care stau la Bloc) poate cere acest Certificat (care sa fie "o certificare comuna"), care sa-i fie de folos Proprietarului (membru al As.Propr.) care vrea sa-si vanda Locuinta. Asa se reduc "cheltuielile" membrilor (se poate introduce in ... "cheltuieli comune") Asociatiei respective. Ca nu o sa le convina ... unora care sperau sa castige bani foarte usor prin "tipizarea" constructiilor este altceva !
  • 0 (0 voturi)    
   Corect... (Duminică, 9 ianuarie 2011, 14:33)

   defav [anonim] i-a raspuns lui eugenb

   cu un mic amendament : e clar ca intr-o scara de bloc , apartamentele situate la parter si cele de la ultimul etaj au o performanta energetica mai scazuta -pierderi de caldura prin sol sau spre exterior prin acoperis tip terasa sau eventual pod-decit cele de mijloc; asta socotind ca toate sint la fel dpdv constructiv , numai ca unii isi mai pun ferestre termopan , altii izoleaza , altii au microcentrale, usile de intrare difera ,balcoanele difera,starea instalatiilor interioare difera,etc, etc deci punctajul final al consumului energetic e oricum unic pentru fiecare apartament.
   Si mai intra in ecuatie si alte variabile: iluminatul , apa calda, ventilarea , climatizarea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by