Ministerul Dezvoltarii atentioneaza din nou notarii: Certificatul energetic ar trebui inmanat la tranzactiile imobiliare conform normelor UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:01 Economie | Imobiliar


Certificatul de performanta energetica sau o copie a acestuia trebuie sa fie aratat potentialului nou locatar sau cumparator si sa fie inmanat acestuia, conform prevederilor europene, au declarat miercuri pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Dezvoltarii. In prezent, sanctiunile pentru neindeplinirea acestei cerinte in tarile UE in care se solicita certificate energetice variaza de la anularea tranzactiei (Luxemburg) pana la amenzi, au mai spus acestia. Precizarile MDRT vin la o zi dupa ce Uniunea notarilor (UNNPR) a transmis HotNews.ro date prin care arata ca certificatul energetic nu este o conditie pentru autentificarea actelor la tranzactiile imobiliare si acestea nu sunt declarate nule fara acest document in cele mai multe din cele 21 de state membre UE in care exista institutia notarului.

 • "Toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi armonizeze legislatia privitoare la eficienta energetica a cladirilor pana in luna iulie 2012, in conformitate cu prevederile Directivei 31/2010 care reformeaza Directiva 91/2002. Directiva 31/2010 este in curs de transpunere in legislatia nationala, prin modificarea si completarea Legii 372/2005", au precizat miercuri pentru HotNews.ro oficialii MDRT.

Conform prevederilor acestei directive, statele membre UE ar trebui sa se asigure ca certificatul trebuie inmanat cumparatorilor sau chiriasilor de locuinte, subliniaza oficialii MDRT:

 • "Directiva 31/2010 (art.12, al. 2) prevede ca 'Statele membre impun ca, la constructia, vanzarea sau inchirierea unei cladiri sau a unei unitati de cladire, certificatul de performanta energetica sau o copie a acestuia sa fie aratat potentialului nou locatar sau cumparator si sa fie inmanat acestuia'.

Sanctiunile pentru lipsa certificatului energetic variaza in UE. In Luxemburg, tranzactia este anulata

Ce se intampla insa daca acest document nu este totusi prezentat? Cum se sanctioneaza in Europa lipsa certificatului energetic?

Directiva europeana nu are o reteta unica, mentionand doar (in art. 27) ca "sanctiunile prevazute trebuie sa fie eficiente, proportionale si cu efect de descurajare".

 • "In prezent, sanctiunile pentru neindeplinirea acestei cerinte in tarile membre UE in care se solicita certificate energetice variaza de la anularea tranzactiei (Luxemburg) pana la amenzi", au mai precizat oficialii Ministerului Dezvoltarii.

Ca directiva europeana nu este aplicata uniform la nivelul UE au subliniat si notarii in situatia comparativa prezentata marti HotNews.ro. Situatia din 12 state din cele 21 de tari membre UE in care exista institutia notarului si legislatie armonizata pentru introducerea certificatului energetic arata ca acest document nu este o conditie fara de care tranzactiile ar fi declarate nule.

Si notarii prezentau cazul Luxemburg-ului, unde intr-adevar certificatul energetic este absolut necesar la semnarea actelor, cu precizarea ca exista plangeri privind implementarea acestei proceduri.

 • "In practica, notarii luxemburghezi au semnalat ministerului lor de justitie mari probleme cu aplicarea acestor prevederi. De pilda intre ele: imobile care sunt cumparate pentru a fi demolate sau instrainarea unui simplu garaj", spun oficialii UNNPR.

In circa o luna se asteapta modificari legislative. Autoritatile ar vrea ca in lipsa certificatului energetic, tranzactiile sa fie declarate nule

Pentru ca directiva europeana este inca in curs de transpunere in legislatia nationala, ramane de vazut ce va stipula in forma finala legea si ce sanctiuni vor fi. Oficialii MDRT au declarat deja ca au in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act.

De asemenea, Cristian Stamatiade, director general in cadrul MDRT a precizat recent pentru HotNews.ro ca "Ministerul Dezvoltarii va promova acest act normativ in circa o luna".

Intentiile MDRT de completare a legislatiei privind certificatul energetic au fost facute tot dupa ce notarii au anuntat oficial ca semneaza contracte si fara aceste certificate, in conditiile in care in lege nu sunt sanctiuni si apar situatii care nu necesita prezentarea acestui act.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2364 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  refuzati (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:22)

  tyty [anonim]

  daca nu refuzam talharia asta, ne meritam soarta de sclavi.
  • 0 (0 voturi)    
   Minciuni (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:03)

   Dr Love [anonim] i-a raspuns lui tyty

   Directiva 31/2010 nu se refera la asa ceva .Spiritul directivei se refera la : locuinte vechi - in caz de renovare generala in scopul reducerii consumului energetic . locuinte noi in scopul proiectarii de locuinte cu consum redus energetic. In scopul reducerii consumului de energie pentru reducerea emisilor de gaze cu efect de sera in spiritul conventiei de la Kyoto .pentru mentinerea sub 2grC a cresterii temperaturilor normale pe glob de a reduce pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera .Asta este spiritul . la noi a ajuns : Trebuie sa ii dai un ban lu un baiat care ii aranjeaza un certificat pe bucata ta de zid din bloc si care baiat itzi garanteaza ca o sa iasa bine .Adica bucata ta de bloc va scapa de incalzirea globala .
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai intoxicati lumea (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:41)

  ciuliana [utilizator]

  Nu e oblgatoriu acest certificat energetic. Cititi directiva europeana eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:153:0013:0035:EN:PDF
  Sunt doar RECOMANDARI ale comisiei europene.
  • 0 (0 voturi)    
   Un exemplu din UK (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:53)

   Ion Ionascu [anonim] i-a raspuns lui ciuliana

   In UK, daca inchiriezi o locuinta, intotdeauna primesti o copie dupa acest certificat. De asemenea, toate site-urile care cu oferte de imobiliare afiseaza aceste certificate pentru absolut toti cei care vor sa afle informatii despre o locuinta.

   Oare oamenii care au ceva impotriva obligativitatii acestor certificate considera inutile si informatiile detaliate de pe etichetele alimentelor? :)
   • +1 (1 vot)    
    Iti spun eu care e problema in Romania (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:10)

    ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui Ion Ionascu

    Certificatele astea se dau si se vor da aiurea. Adica eu pot sa am o casa cu super pierderi de energie, dar se poate "negocia" cu evaluatorul sa scrie in certificat ca e super izolata casa. Daca nu ma insel, chiar pe hotnews a aparut un articol de genul asta de curand. La noi o sa fie doar mulgere de bani. Atat. Ar fi frumos chiar sa se respecte legea, dar uitam in ce tara traim.
    In plus, nu inteleg de ce sa fie obligatoriu certificatul. Daca eu vreau sa cumpar o bomba de casa si sunt constienta ca pierde energie, de ce ar mai trebui amaratul care imi vinde casa sa certifice energetic cocioaba? Certificatul acesta energetic ar trebui sa se faca DOAR la cererea cumparatorului sau chiriasului.
  • 0 (0 voturi)    
   Incorect (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:12)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui ciuliana

   Art 27 se refera la neindeplinirea in termen a obiectivelor acestei directive .
   Obiectivele directivei trebuiesc urmarite pana in 2020 si 2030 si urmaresc reducerea nivelului de emisiuni gaze cu efect de sera.
   Obiectivul nu este eliberarea de certificate la vanzare cumparare . Atita au inteles bravi naostri guvernanti.
   Reducerea consumului energetic al locuinterlor si spatiilor publice trebuie facut pana in 2020 si 2030 fiec ca se vand sau nu .
   certificatul energetic al unei cladiri nu este un scop in sine .Certificatul energetic arata ce masuri trebuiesc luate ca sa se reduca consumul energetic al unui imobil. Cald,rece,iluminat ,electrocasnice etc .Daca ai certificat si nu este urmat de masuri atunci nu se respecta spiritul Directivei.
   Problema reala este alta : Toate locuintele din Romania trebuie renovate ca sa indeplineasca criteriile Directivei . Pana in 2020 si 2030 .Asta este treba . Ca daca nu edili si comunitatile vor fi penalizate .Conf art 27 . Sa vedem ce face Oprescu cu cartierele de blocuri muncitoresti.ca acolo da amenda .In Primaverii e bine .Nu da amenda .
 • 0 (0 voturi)    
  repet intrebarea... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:50)

  a [anonim]

  care este deosebirea dintre certificatul energetic si fumarit? am o cunostinta la metrologie care se "ratzoieste" ca fara el nu ar fi cantaririle corecte, CORECT! zic eu ca doar nu am cum sa controlez/expertizez cantarul vanzatorului, dar... dar eu cand ma duc in piatza nu cumpar un kilogram ci o gramada cam cat vreau eu, cer sa mi se spuna pretul, bietul vanzator face cantarirea apoi inmultirea (ex: 1,350 kg x 2,50 lei/kg = :d) iar daca mie imi convine pretul pe gramada aceea cumpar, doar daca am dubii chem pe cunostinta de la metrologie... in cazul din articol, de ce nu se cere certificatul energetic doar la dorinta cumparatorului/chiriasului? nu cumva pretul unui aparat cu infrarosii, muuult mai imprecis decat o expertiza energetica, este mai mic decat expertiza?...
 • 0 (0 voturi)    
  Ministrul dezvoltarii Elena Udrea va demisiona (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:22)

  guv [anonim]

  Dupa un scandal ca si acesta un ministru demisioneaza.

  Sau cel putin asa se intampla in orice tara civilizata...
 • 0 (0 voturi)    
  modelul luxemburghez (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:52)

  FLORIN [anonim]

  Nu stiu de ce ministerul nu a venit cu exemple din Malta sau Gibraltar.
  Si directivele alea mai zic si ca orice sediu al unei institutii publice de peste 1000mp trebuie sa aibe certificat energetic, care sa fie afisat. Ati vazut asa ceva la Parlament sau la Guvern? Ca daca se apuca de expertizat Palatul Victoria si Casa Poporului, au de lucru auditorii energetici vreun an de zile!
 • 0 (0 voturi)    
  cladirea si unitatea (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 19:46)

  gaga [anonim]

  Ce sens are ca 50 de apartamente dintr-o cladire sa aiba fiecare propriul certificat energetic avand in vedere ca o cladire este o constructie unitara? Sigur ulterior obtinerii certificatului pe intreaga cladire, acesta va putea fi utilizat individual pe fiecare unitate locativa. Mai ales daca discutam de blocurile construite in perioada 1950 - 1990. Cum ar putea creste eficienta energetica intr-un astfel de bloc daca nu prin izolarea lui integrala? Este dificil de imaginat ca o asemenea operatiune s-ar putea face in masa, individual pe apartament! Noi reusim sa deformam sensul oricarei directive europene, le transformam pe toate in forme fara fond!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu vedem padurea, dar reactionam... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:47)

  doru [anonim]

  Problema consta ca intotdeauna, la parale. De ce nu vor pur si simplu notarii sa respecte o lege? Pentru ca cineva ar incepe sa se intrebe daca un tarif de 1000 EUR incasat de notari pentru 10 min. de munca se justifica. Tariful lor este exagerat de mare visavis de valoarea proprietatilor si tariful practicat in UE. Suntem in Europa? Daca da, ma intereseaza daca imobilul imi va permite sa platesc 200 lei si stau la 20 grade sau ma incalzesc la 15 grade contra a 500 lei lunar. Si la nivel national ar trebui cineva sa faca o baza de date cu situatia reala a locuintelor, sa stim, atat la nivel de particular cat si la nivel national ce trebuie facut pentru a reduce consumul energetic. Nu de alta, dar totul costa. Si certificatul costa (100 -200E), dar ia sa mai reduca tariful notarii ca suma platita de parti sa fie aceeasi! Atentie! Acum 1 mc de gaz costa circa 1,5 lei, dar la anul sau peste 2 - 3 ani cat va costa? Niste masuri trebuiau luate, ele au fost impuse acum de UE si consider ca sunt corecte.
  • 0 (0 voturi)    
   nu vedem padurea ... (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:33)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui doru

   Baza de date nationala cu locuintele si certificarea energetica a acestora... Asta ar trebui sa faca ministerul/statul, dar nu se va intampla prea curand.
   Eficienta energetica trebuie sa vizeze si scolile, spitalele, primariile mari, sediile ministerelor si agentiilor.
   Pentru astea e clar obligatorie certificarea, dar nu-si bate nimeni capul, decat fraierii care platesc impozite.
  • 0 (0 voturi)    
   nu vedem padurea si nu prea intelegem,dar ne dam c (Marţi, 15 februarie 2011, 15:16)

   adina [anonim] i-a raspuns lui doru

   Notarii nu spun decat ca ,daca cumparatorul nu solicita acest certificat,el nu este obligatoriu de prezentat de catre vanzator.Daca cumparatorul solicita pana si expertiza seismica,atunci contractul nu se poate perfecta fara aceasta expertiza sau orice alte cerinte ale partilor.Vrei certificat,il soliciti si il ai.Dar il si platesti.Asa cum va plangeti de tarifele notarilor,asa o sa va plangeti si de tarifele auditorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  cum sa demisioneze udrea (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:52)

  ciuciu [anonim]

  ministreasa spunea ce vina am ca sunt frumoasa si desteapta
  ii raspund ca nu-i deloc desteapta asa cum nu e nici un ministru pdl iara frumusetea e relativa si valabila pentru cel care o are langa el
 • 0 (0 voturi)    
  CLAR ..... (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:08)

  defav [anonim]

  http://www.auditare-energetica.eu/Documente/LEGI%20UE/Directiva%2031%20din%2018-06-2010.pdf
  DIRECTIVA UE 31/200:

  Articolul 12
  Eliberarea certificatelor de performanță energetică
  (1) Statele membre asigură eliberarea unui certificat de
  performanță energetică pentru:
  (a) clădirile sau unitățile de clădire care sunt construite, vândute
  sau închiriate unui nou locatar; și
  (b) clădirile în care o suprafață utilă totală de peste 500 m2
  este
  ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod
  frecvent de public. La 9 iulie 2015, acest prag de 500 m2
  va
  fi redus la 250 m2
  .
  Cerința de a elibera un certificat de performanță energetică nu
  se aplică în cazul în care certificatul, eliberat fie în conformitate
  cu Directiva 2002/91/CE, fie în conformitate cu prezenta
  directivă, este disponibil și valabil pentru clădirea sau unitatea
  de clădire în cauză.
  (2) Statele membre impun ca, la construcția, vânzarea sau
  închirierea unei clădiri sau a unei unități de clădire, certificatul
  de performanță energetică sau o copie a acestuia să fie arătat
  potențialului nou locatar sau cumpărător și să fie înmânat
  acestuia.
 • 0 (0 voturi)    
  UN ABUZ (Sâmbătă, 30 iulie 2011, 9:32)

  robert [anonim]

  este un abuz clar. se incearca capatuirea unei slehte de stampilari. oameni care nu fac nimic si care primesc bani aiurea de la proprietari. eu cred ca acest act trebuie scos NUMAI LA CEREREA EXPRESAA CUIMPARATORULUI. Daca benficiarul nu o solicta, de ce sa se puna chestia asta in carca oamenilor?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by