FOTOGALERIE Ce s-a mai construit nou pe batranul continent. Arhitectura contemporana din Europa
De multe ori, reactia este justificata, daca ne uitam la ororile care au aparut in Capitala si care poarta numele de “cladiri moderne”. Asta nu inseamna insa ca din beton, sticla si otel nu se pot face cladiri extraordinare. Traim in secolul XXI si nu se mai pot face case ca in secolul XVIII.
Tari precum Austria, Italia, Franta sau Germania, unde mergem si ne place, au pastrat constructiile vechi, le-au ingrijit, dar atunci cand au trebuit sa demoleze si sa construiasca altceva in loc, au construit contemporan, arhitectura fiind de cea mai buna calitate.
Pentru obiectivele publice s-au facut concursuri de arhitectura, iar mediul privat a adoptat idea ca “o cladire emblematica va fi mai usor de inchiriat, va atrage mai mult clientii”. Respectand aceste reguli, cladirile noi au devenit simboluri ale respectivelor orase si atrag zeci de mii de turisti anual.
Spre exemplu, Muzeul de arta moderna din Roma, Maxxi Museum, proiectat de celebra arhitecta Zahaha Hadid, a devenit un simbol al Romei (informatii si fotografii pe: http://www.zaha-hadid.com/cultural/maxxi ). Acelasi lucru se poate spune si de Muzeul de arta Moderna din Viena si Kolumba Museum din Koln (http://www.archdaily.com/72192/kolumba-musuem-peter-zumthor/), proiectat de Peter Zumthor, unul dintre cei mai buni arhitectii ai lumii.
De asemenea, in aceste tari s-au construit si cartiere de zgarie-nori care au devenit cunoscute in intreaga lume. Sigur, nu in centrul istoric al orasului, ci acolo unde le era locul.
Va prezentam o galerie foto cu cladiri contemporane din Paris, Viena, Roma si Koln.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
- poze neexplicate (IMGxxxx.jpg, in loc de "Cladirea X din orasul Y, anul constructiei ....., arhitect Z)
- poze needitate, in care trebuie sa sucesti gatul, ca sa poti privi
Si nici chiar articolul nu este intocmai scris elegant, dar sa zicem ca se trecea cu vederea.
va recomand http://www.thecoolhunter.net/ pentru o adevarata colectie de design modern in urbanism si amenajari
Sunt promovati doar arhitectii ciudati, cei care nu au simt artistic dar se cred artisti.
Oamenii iubesc arhitectura veche, frumoasa, placuta, arhitectura armonizata cu natura si in special cu estetica umana.
Turistii merg intotodeauna sa admire cladirile vechi pe cand cele noi ii intriga.
Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, arhitectura contemporana deranjeaza, irita, produce disconfort, depersonalizeaza.
Nu cumva acesta este si scopul ?
...arhitectura contemporana are o limita a impunerii noilor materiale, deja s-a depasit aceasta limita si lumea reactioneaza cum poate si ea, nemaivorbind ca sunt foart putine constructii noi care imbatranesc frumos.
Nu e primul caz in care vedem ca avem ceva in plus fata de occident. Tin minte din anii '90 - amaratii de acolo nu stiau sa repare o Dacie :-)
Apropo, HotNews: numele arhitectei este ZAHA, nu Zahaha.
doar ca noi, ca si in alte domenii, am sarit niste etape. d-aia ne sperie, deranjeaza, oripileaza noul.
sa nu mai vorbim de lipsa de cultura ... artistica. pai de unde?
eu traiesc in afara tarii de mult timp, si in fiecare zi as visa sa trag un perete de sticla in casa in care stau, care e situata pe un deal, de unde as avea o priveliste minunata. dar nu se poate, pentru ca nu mi se da aprobare. trebuie sa pastrez casa asa cum a fost acum 200 de ani, cu caramida aia stricata, si ci gaurile alea prin cos (chiar daca am centrala acum), si sa fie totul de lemnul ala imbacsit care scartie tot. eu visez la beton, sticla, jocuri de lumini... etc.
sunt convins ca in 70% din cazuri cladirile vechi nu-si pastreaza utilitatea. ele au fost facute cu alt scop.
drept urmare sunt transformate intr-un kitch-uri. foarte putine isi pot pastra forma si se pot folosi. priviti doar de la ambasada siriei pana la omniasig. cred ca doar o singura cladire este refacuta corect, restul au primit niste sticle impozante, au fost distruse stucaturile, etc...
romanul nu stie ce e arhitectura. majoritatea am stat la bloc, intr-o cutie de chibrituri, si toti am visat sa avem o casa - cum aveau boierii aceia in piata unirii inainte sa le darame in '70. automat respingem idea de nou, de beton si sticla, deoarece ne-a fost impus betonul. cele mai bune proprietati din lume (rezidentiale) sunt la etajele superioare ale cladirilor, vezi new york, tokyo, dar noi vrem toti la 1 si la 2 (nu parter ca acolo ne sparg casa), dar la 1 si la 2 ajunge apa, ca asa stiam noi pe vremuri. si daca stai la 10 nu merge liftu.
eu vreau sticla, beton si inovatie. vreau concepte imbunatatie, vreau lumina naturala, vreau solutti pentru incalzire eficienta, functionalitate.