Patru deputati PDL vor eliminarea autorizatiilor de construire. Reactie dura a arhitectilor

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 11 februarie 2011, 19:28 Economie | Imobiliar


Locuinte si cladiri de birouri fara autorizatie de construire. Aceasta este o propunere legislativa facuta de patru deputati PDL pentru stimularea economiei nationale. In lipsa autorizatiei, casele ar urma sa se faca dupa proiecte tip, aprobate in prealabil de Ministerul Dezvoltarii. Alesii considera ca in acest fel cetatenii nu vor mai plati proiectul de arhitectura si vor scapa de birocratie. Arhitectii chestionati de HotNews.ro sint categorici: initiativa e "o prostie, o timpenie".

"Persoanele fizice si juridice care detin minimum 400 metri patrati de teren in regim de proprietate sau concesionare pot efectua constructii, cu acordarea de facilitati, in conditiile respectarii unei variante de constructie din cele 10 modele de proiecte pentru executarea lucrarilor de constructii afisate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, executarea lucrarilor de constructii este permisa fara detinerea autorizatiei de construire, in conditiile respectarii unui model de proiect emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si a Planului urbanistic general al localitatii. Face exceptie de la prevederile alin. (1), obtinerea avizelor si acordurilor, precum si a actului administrativ al autorizatiilor pentru protectia mediului", se arata in propunerea legislativa.

Initiativa legislativa apartine deputatilor PDL, Calian Petru, Mircea Giurgiu, Stelian Fuia si Marian Avram si a fost deja depusa la Parlament.

"Aceasta initiativa vine in climatul socio-economic foarte dificil. Cresterea economica din 2007-2008 a venit pe fondul dezvoltarii pietei constructiilor. Noi vrem crestere economica, dar nu facem nimic ca sa gasim solutii pentru ridicarea economiei. Nu am inventat eu aceasta propunere. Ea functioneaza si in Polonia. Ei au crestere economica, noi nu. Daca facem un calcul, si adunam pretul proiectului de arhitectura cu taxa de autorizare, ajungem la o suma foarte mare, circa zece mii de euro. Aceasta economie cred ca ar incuraja oamenii sa isi construiasca locuinte. La facilitatile economice se adauga si eliminarea birocratiei. Si administratiile locale castiga deoarece vor incasa impozite pe cladirile respective", ne-a declarat deputatul Calian Petru.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca acest proiect este o prostie: "Mi-e rusine sa ma exprim. Aceasta propunere este total nerealista si dovedeste o crasa lipsa de cunoastere a domeniului. Fara autorizatie se pot face chioscuri, nu case. Sigur, anumite constructii se pot autoriza printr-o procedura simplificata, dar nu fara autorizatie. Taxa de autorizare este intre 0,5 si 1 la suta din valoarea constructiei si reprezinta o sursa considerabila de venit pentru bugetul local. La noi, de exemplu, Directia de urbanism si autorizare se sustine din asta. Pentru mediul rural ar putea fi insa o solutie buna. Acolo o mare parte dintre constructii se fac fara autorizatie si fara proiect. Faptul ca oamenii ar putea sa ia de-a gata un proiect, care sa arate intr-un anumit fel, este un progres. Insa, aceste proiecte trebuie adaptate in functie de teren, fiindca, daca terenul este in panta, nu se mai potriveste. Deci tot este nevoie de un arhitect".

Nici presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, nu are o parere foarte buna despre acest proiect de lege: "Aceasta initiativa are repercursiuni asupra Romaniei. Ne facem de ras pe plan international. Nici nu ar trebui discutata. Este o tampenie. Cine construieste o casa are foarte multi bani. Casele nu sunt chestii ieftine, iar proiectele sunt chestii scumpe. Procentul pentru proiectare este nesemnificativ. In plus, un proiect negandit, se va dovedi mai costisitor. Nu se fac economii la materiale, casa se va dovedi costisitoare in timp, datorita risipei de energie. In plus, prin acest proiect, statul recunoaste incapacitatea administrativa de a gestiona birocratia autorizarii. Despre eliminarea autorizatiei s-a vorbit si la reabilitarea blocurilor si la absortia fondurilor europene. A proiecta inseamna a progresa. Cand vrei sa faci constructii tip, pui punct progresului".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11986 vizualizari

 • -1 (47 voturi)    
  autorizatii (Vineri, 11 februarie 2011, 19:37)

  imaros [anonim]

  sigur ,ne intoarcem inapoi cu vreo zece ani ,
  se construia fara reguli si acum la o mica furtuna materialele isi iau zborul.Sunt multe alte metode de a stimula constructiile nu cu asemenea tampenii
  • +23 (45 voturi)    
   Proiecte standardizate (Vineri, 11 februarie 2011, 20:03)

   XtrO [utilizator] i-a raspuns lui imaros

   Dumneavoastra ati priceput exact care e ideea ?
   "...pot efectua constructii, cu acordarea de facilitati, in conditiile respectarii unei variante de constructie din cele 10 modele de proiecte pentru executarea lucrarilor de constructii afisate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului..."
   Cu alte cuvinte, daca detineti 400 mp proprietate privata sau in concesiune si vreti sa construiti un imobil standardizat, ales din cele 10 postate pe site-ul amintit, nu mai aveti nevoie de autorizatie de constructie. Daca avet propriile idei arhiectonice, va trebui sa obtineti aceasta autotizatie. E vorba de eficienta si de reducerea birocratiei, cum zice textul de mai sus. Ce naiba o fi atat de greu de priceput ? Ar fi foarte util sa cititi despre ce e vorba in propozitie, inainte de a emite pretioase pareri care nu au legatura cu subiectul.
   • +12 (30 voturi)    
    in conditiile respectarii... (Vineri, 11 februarie 2011, 20:34)

    arhivar [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    Planului Urbanistic general al localitatii! Pentru cunoscatori: regulamentele de urbanism aferente planurilor urbanistice generale (PUG) ale oricarei localitati din tara, prevad urmatoarele aspecte: constructia sa fie retrasa minim 3 metri fata de limitele laterale si minim 5 metri fata de limita posterioara a terenului. Din cateva sute de clienti carora le-am proiectat case, cred ca au fost vreo 10 care au aceptat retragere de 5 metri fata de limita posterioara, restul au vrut casa "cat mai la fund, ca sa-mi ramana curte mare in fata, dom'le". Cei 10 au vrut casa mai in fata, dar iesea din aliniere. Pentrru cei care cunosc problema, aceleasi regulamente de urbanism specifica negru pe alb: retragerea fata de axul strazii se face pe aliniament cu constructiile deja existente. Cred ca n-a existat client care sa nu-mi spuna, tzantzosh: ce treaba am eu cu vecinii domle? eu dau banul, fac casa unde vreau!. Iata ca, daca va fi votata aceasta lege, eu, ca arhitect, voi fiprimul care voi rade de cei care se vor duce imbracati la 4 ace, la primarie, ca sa-si ia gratuit casa. Si voi rade fiindca vor fi obligati sa respecte PUG-ul comunei. Si inca un amanunt: peste 20% din terenurile pe care am aplasat case au fost triunghiulare. Sunt terenurile de la intersectiiile de drumuri, sau cele din capetele lotizarilor, ca deh, asa ramane, ce sa-i faci... Hai sa punem o casa tipizata pe un lot triunghiular, aici chiar voi rade pe saturate...
    • +2 (16 voturi)    
     Urbanism (Vineri, 11 februarie 2011, 21:22)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui arhivar

     Aveti perfecta dreptate cu PUG si PUZ. Presupun ca propunerea legislativa are in vedere si acest aspect. Nu uitati ca si in articol se face referire la un teren de minimum 400 mp, presupun ca in aceasta idee urbanistica. Si sunt convins ca daca proiectul va fi adoptat ca Lege, conditiile de urbanism vor fi mult mai clare.
     • +1 (9 voturi)    
      sa ne uitam si pe lege... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:15)

      arhivar [anonim] i-a raspuns lui XtrO

      e vorba de legea 350/2001. hai s-o citim impreuna, si abia dupa aia sa formulam pareri. Iar daca acea lege o sa ni se para ca incalca viziunile celor 4 deputati initiatori de lege, hai sa luam la studiu Codul Civil, care, in forma actuala, este acelasi elaborat de Alexandru Ioan Cuza (daca ati auzit de el).
      • -3 (11 voturi)    
       Glume de santier (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:42)

       XtrO [utilizator] i-a raspuns lui arhivar

       Stimate domn, cu glumite de astea rasuflate, pe seama cunostintelor mele generale despre Cuza... ce sa zic, dati dovada de un subtil simt al umorului. De santier. Daca sunteti atat de bine documentat asupra legilor ce privesc contructiile, sa fiti sanatos. orice lege poate fi revizuita sau chiar modificata. Inclusiv amendarea Codului Civil. Puteti carcoti si cauta cate noduri in papura doriti. Ideea e de ceea ce va fi facut in viitor, nu de ce a fost in trecut., chiar daca e vorba de Codul lui Ioan Cuza. De care au mai auzit si altii.
       • +3 (9 voturi)    
        nu contest, de care au mai auzit si altii... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:57)

        arhivar [anonim] i-a raspuns lui XtrO

        dar ce sa va fac eu, draga domnule, ca faceti parte dintre cei care n-au auzit?
        Si ati zis foarte bine, ideea e de ceea ce va fi facut in viitor, tocmai asta ma ingrijoreaza la aceasta propunere legislativa!
        Cat despre urarea de-a fi sanatos fiindca eu cunosc legi pe care dvs nu le cunoasteti, dar va dati cu presupusul, nu pot decat sa va multumesc respectuos. Si, fiindca oricat as incerca, nu voi reusi sa-mi reprim o usoara doza de superioritate fata de dvs, chiar consider ca "glumitele" mele "de santier" sunt foarte reusite comparativ cu ignoranta dvs. de care dati dovada intr-o dezbatere pe un subiect atat de delicat...
        • +4 (10 voturi)    
         Marii experti ai neamului (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 8:53)

         eutuel [anonim] i-a raspuns lui arhivar

         Situatiunea arata in felul urmator: un reporter afla despre o initiativa legislativa. O citeste (sau ii este povestita). O intelege (daca este de profesie, daca are ceva experienta si cultura generala etc.) sau nu. Alege un titlu. Spre exemplu: "Patru deputati PDL vor eliminarea autorizatiilor de constructie". Nu unele autorizatii de constructie. Nu, nu, ar fi banal. TOATE autorizatiile! Acum, exista multiple posibilitati. Sa o luam pe una dintre ele: reporterul ia legatura (il suna pe mobil) cu un "expert" (spre exmplu, arhitectul sef al Captialei) si il intreaba: "Ati auzit de initiativa legislativa a celor patru deputati, bla, bla...? ". De regula (din experienta spun asta) "expertul" nu zice "nu, n-am auzit, dati-mi timp sa ma documentez" pentru ca, atunci, ce "expert" ar mai fi (asa cred ei "expertii", ca "job description"-ul lor este sa aiba raspuns la toate, pe loc. Cu cat raspunzi mai repede, cu atat ai mai multe sanse sa fii sunat mai des. Sa capeti notorietate si sa ajungi in galeria "marilor experti ai neamului", alaturi de CTP, Mircea Badea etc.)? "Cum dom'le, te dai expert si habar n-ai pe ce lume traiesti? Cum sa nu stii despre o astfel de initiativa care revolutioneaza domeniul autorizatiilor de constructie?" cred ei ca ar gandi reporterul (si se prea poate sa aiba dreptate). De aici se deschide Cutia Pandorei si zeci de comentatori incearca pe forum, FARA SA FII CITIT textul intiativei legislative, fara sa cunoasca domeniul constructiilor, doar citind un titlu idiot, incomplet si fara legatura cu "chestiunea", precum si comentariile "colorate" cu picanterii de genul "prostie" si "tampenie" ale "expertilor" sa desluseasca sensuri si non-sensuri, de la unul la altul. Minunata tara. Pacat...
        • 0 (0 voturi)    
         @arhivar (Duminică, 13 februarie 2011, 11:28)

         XtrO [utilizator] i-a raspuns lui arhivar

         Cred ca orice alta discutie cu dumneavoastra e absolut inutila. Din moment ce ingrijorarea dumneavoastra e ca nu cumva sa se schimbe o lege care, sa nu zic proasta, dar care poate fi considerata ca fiind perfectibila la un moment dat, orice incercare civilizata de dialog devine, cum ziceam, inutila. Sunt sigur ca aveti propriile interese ca toata aceasta problema sa ramana asa cum este, pe principiul caragielesc (daca ati auzit cumva de Cragiale): 'Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimica !...', Poate altii gandesc altfel. Asa ca va rog cautati-va alti parteneri de dialog, pe masura inestimabilei dumneavoastra superioritati atotcunoascatoare, pe care sa ii capusati cu comentariile dumneavoastra.
    • -2 (8 voturi)    
     poate aveti dreptate (Vineri, 11 februarie 2011, 22:39)

     me [anonim] i-a raspuns lui arhivar

     sau poate nu. sa privim putin imprejur si cred ca ne dam seama cu ochiul liber de aliniamente. dar mai e ceva
     pe la tara daca vrei casa cauti arhitect sa zicem. acesta iti cere o caruta de bani pentru o casa simpla pe care o poti proiecta singur (evident daca ai ceva cunostiinte si o echipa de constructori). ca tot omul te sperii de caruta de bani pe care o cer arhitectii si cauti solutii. aceste solutii sunt gasibile evident la primarie unde cineva (primar, consilier etc.) are firma specializata si iti poate da legal dreptul. tu ca omul iti faci frumos planul il duci la arhitectul primariei el semneaza si iti ia banu (o suma evident mai mica decat o firma independenta de primarie) si in acel moment poti sa faci exact ce te taie mintea ca sa ma exprim asa.
     concluzia? dai mai putin pe o semnatura si iti mesteresti singurel planul chiar daca e cam la limita legii decat sa dai de 4 ori mai mult unuia ca sa iti faca si el acelasi plan pe care l-ai facut singur. de aliniamente nu incape discutie si asta o vad de la etajul casei cand privesc spre sat
     • +2 (10 voturi)    
      mestesugarim, mestesugarim... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:23)

      arhivar [anonim] i-a raspuns lui me

      dar ce ne facem cu cutremurele din Vrancea? Nu noi, arhitectii, am facut zona Vrancea ca cea mai "parsiva" zona seismica din Europa, daca nu din lume... Meswtesugarim noi casa, dar ce ne facem daca terenul de fundare are sub 100 Kpa/mp, iar noi facem fundatia de 50cm latime, dupa spusele "mesterului", acelasi care se va gasi in orice echipa si care va spune ca el a facut sute de case la viata lui! Tare m-as mira sa dati vreodata peste vreun mester care sa fi zidit vreo casa inainte de 1977. Si tare m-as amuza sa va vad cat de repede va trageti pantalonii ca sa iesiti afara din casa, la primele "zgaltzaituri" de-acelea de sus in jos, cum sunt cele care preced un cutremur de peste 7,5 grade pe scara Richter. Nu stiu daca ati prins vreun cutremur important (mai mare de 7,5 pe Richter), dar daca ati simtit asa ceva, sigur va veti gandi la tipul de fundatie, la ce fel de fundatie mi-a dat primaria prin proiectul "tip", cat de adanca este, ce latime are, ce masuri s-au luat pentru consolidarea terenului daca imi fac casa in judetul Giurgiu etc etc etc....
      • +1 (3 voturi)    
       pai (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:00)

       me [anonim] i-a raspuns lui arhivar

       despre fundatie si teren si-a dat cu parerea un inginer constructor. problema pe care o puneam e alta. casa oricum e facuta cu proiectul propriu in momentul de fata cand inca ai nevoie de aprobare. arhitectul primariei a fost platit doar pentru semnatura. si atunci de ce nu e ok sa puna statul la dispozitie niste proiecte standard ?(astfel nu risti sa faci porcarii de unul singur). de ce sa platesti in plus pentru doar o semnatura? zic si eu na... vad ca lumea nu prea e de acord. parerea mea e ca nu prea este nevoie de arhitecti pentru casele simple si mici ci de persoane strict tehnice care sa te poata eventual sfatui daca ai ales corect proiectul si daca eventual ai nevoie de o fundatie mai adanca.
     • 0 (6 voturi)    
      pai draga domle, privesti spre un sat... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:39)

      clarprivitor [anonim] i-a raspuns lui me

      ... care nu respecta PUG-ul satului. Si inseamna ca privesti chiar de la fereastra unei case care a incalcat PUG-ul... Ia-ti ochelari, sau autorizatie.
    • +5 (17 voturi)    
     razi tu, da cam stramb! (Vineri, 11 februarie 2011, 22:43)

     marr.io [utilizator] i-a raspuns lui arhivar

     dupa mintea ta seaca daca eu doresc sa-mi fac o casa din cele standard pt ca de atat am bani nu e bine. de ce vei rade ca vor fi obligati sa respecte PUG-ul localitatii? Ce are p..a cu prefectura, pe romaneste? bai fratie problema e alta ca voi, arhitectii aveti preturi de rahat si proiecte pe masura care in mare majoritate sunt un c.a.c.a.t. pe langa faptul ca sunt ceva de genul copy-paste mai sunt si cu detalii incomplete, devize facute in bataie de joc si alte minunatii. de fapt omul hotarat o sa zica: de ce sa-i dau cretinului nu stiu cat si sa-si bata joc de mine cand pot lua un proiect gata care va fi cel putin 70-80% pe placul lui si fara surprize. ah, pierdeti clienti? sa fiti sanatosi. de 8 ani am vazut prea multi dobitoci care se cred proiectanti si arhitecti. intrebari: doar pentru ca asa ganditii voi omu nu poate respecta regulile de constructie cu o casa standard? cate standarde respectati voi? cate proiecte executate pana acum respecta ceea ce era in proiect si care sunt masurile luate? mai bine taci!
     • 0 (10 voturi)    
      nenea cum vezi tu case tip pentru familii diferite (Vineri, 11 februarie 2011, 23:22)

      warchild [anonim] i-a raspuns lui marr.io

      o casa nu e doar pentru maine, o casa e pentru o familie care se modifica, in care exista niste relatii, din experienta noastra vai de ea asa cum o descrii tu, se modifica in timp, cel mai usor e sa-ti inchipui ca iti cresc copii ca mai ai unul, ca o casa tip poate fi orientata in modul cel mai potrivit pentru terenul tau si pentru instalatia de captare a razelor solare. care intre noi fie vorba nici nu e prevazuta in proiect. imi pare rau sa-ti zic dar arhitectul ala care iti face casa nu iti face o pereche de pantofi pe care tu o porti un an, omul ala daca ajunge sa te cunoasca asa cum ar fi normal iti creaza un loc unic in care te simti bine pe masura banilor pe care i-ai platit. si sa nu uitam in ultima instanta de identitatea locului care se creaza cu ajutorul proiectelro unicat care tin cont de context. nu te deranjeaza faptul ca pitestiul seamana cu bucurestiul cu constanta cu ploiestiul cu iasul - si ca nu exista nici un fel de identitate in orasele noastre? arhitectura nu e o chestie doar de forma - cut and paste cum o numesti tu e o chestie de atmosfera - care e cut and paste cu proiecte tipizate. gandestete la locurile in care ti-ai petrecut copilaria ce era acolo specific? ... nu ai nici o treaba cu meseria asta - mai gandestete inainte sa vorbesti.
      • +4 (10 voturi)    
       amice .. (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:15)

       Dan [anonim] i-a raspuns lui warchild

       Pari a fi din ordinul arhitectilor, oameni pe care eu ii credeam cu formatie intelectuala, dar dupa ce scrii pari de o lipsa de logica aberanta ... Adica matale sustii sa ma duc la un arhitect ca el e in stare sa-mi proiecteze o casa ce se modifica in timp, corespunzator nevoilor mele ?? Chiar nu-ti dai seama ca ai negat insasi trainicia unei case, sustinind ca trebuie sa o gindesti pentru ceva ce se modifica in timp ?
       Intr-adevar, or fi case de-alea futuriste, am vazut citeva proiecte, dar procentual vorbind, crezi ca alea trec de 1% ? Si pentru astea, sa-i oblig pe restul 99% sa va plateasca obolul, ca asa vreti voi ?
       Argumentatia celor doi din interviu ese la fel de stupida, v-ati transformat si voi intr-un fel de notari care considera ca trebuie sa fie platiti fiindca exista...
       Sincer, m-as bucura sa vad initiativa asta realizata.
       • -1 (7 voturi)    
        danute... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:57)

        warchild [anonim] i-a raspuns lui Dan

        ce iti spun eu e ca o casa tip nu se potriveste unei familii care de obicei are o structura unica, nu neaparat ca membrii, dar ca relatii, nevoii, evolutie, asteptari ... samd. casa nu se va modifica in timp, desi acest lucru este posibil pentru ca poti sa o extinzi, sa o inalti (structurile se calculeaza si in funcite de asa ceva), dar asta e o alta treaba. casa pe care ti-o face un arhitect e pentru si numai pentru tine, pentru nevoile tale. si pentru ca tu o sa locuiesti acolo ani de zile - cel putin 20, arhitectul ala fara logica, te intreaba pe parcurs - cum iti vezi evolutia - si cu mintea lui incalcita si fara logica iti face azi un proiect care foarte posibil ti se va potrivi la fel de mult numai tie si peste 20, se va potrivi pe situl tau si peste 20 de ani, va da un aspect particular locului specific numai tie, aspect care se creaza in timp fara ca tu sa-ti dai seama. un arhitect spre marea ta surprindere vede lucruri pe care tu nu esti in stare sa le vezi azi dar care ti se vor potrivi in casa aia si peste 20 de ani. asta face o casa buna. un proiect tip e creat ce cineva pentru un nu se stie cine - o familie model care nu are nici o legatura cu asteptarile tale si nici macar cu locul in care doresti tu sa-ti amplasezi cladirea. imi pare rau a. ca nu reusesti sa intelegi ce iti spun, si te gandesti la sf-uri. b ca esti obraznic. dar si asta e o alta treaba pe care nu o intelegi.
      • +2 (4 voturi)    
       Adevarata teorie (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:51)

       romstart [utilizator] i-a raspuns lui warchild

       Totusi, sa ne uitam putin in urma...cu aproximativ 20 de ani, ca de pe atunci nu s-a mai construit la norma. Pe acea vreme se faceau blocuri, adevarat, dupa un proiect urbanistic, dar erau doar pereti si diferite vederi ale zonei, create tot de diferite forme si proiectari ale blocurilor, din ziua de azi. Blocurile, de cand lumea, au avut tot 1, 2 sau 3,4 camere, in general si omul, cu sau fara vedere buna, si-a trait viata si cei mai multi inca isi traiesc viata in acestea. N-am auzit prea multi arhitecti batandu-se pe teoria remodelarii aspectului acestor blocuri. Poate ca nu mai merita, ar zice unii din bransa, dar trebuie sa ne uitam atunci si cine sta in aceste blocuri, in general si cine prefera (ca nu poate mai mult) o viata medie, intr-un climat cu asteptari medii. Poate nu s-a inteles bine atunci. In proiect se spune ca vor fi 10 (zece) astfel de proiecte tip. Nu se spune nicaieri ca doar acestea vor exista, sau ca, de la o zona la alta, acestea nu se pot modifica, in functie de planul urbanistic al zonei. Este o inflamare ante-operatorie, a problemei in cauza, si eu cred ca vine pe seama altor aspecte. Este normal totusi a gandi in felul acesta, sa judeci gresit o idee buna prin prisma raului care ti se creaza. Adica, toti acesti multi si saraci, pot avea o casa. Problema nu este ca nu ar sti cum sa o construiasca, ca presupun ca un astfel de proiect nu va fi trimis pe fax si ii se va spune omului: "citeste legea". Presupun ca va veni in concordanta cu planurile urbanistice existente in acea zona. Problema va fi faptul ca toti acesti multi si saraci, care de abia asteapta, saracii, sa isi construiasca o casa, in sfarsit, vor avea ocazia sa o faca, cu o cheltuiala in minus. Asta este o rautate, d-lor arhitecti, sa te bucuri de suferinta altora si sa stati ca rechinii in asteptare ca un pestisor, cat de mic, incepe sa prinda in greutate, pentru a sari pe el si al goli de buzunare.
       • 0 (8 voturi)    
        sunt multe lucruri pe care nu le stii (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 3:42)

        warchild [anonim] i-a raspuns lui romstart

        a. nu exista planuri tip de urbanism. (te referi la altceva)
        b. amplasarea caselor se face pe parcela in functie de regulamentul care isoteste planul de urbanism (pentru o zona noua)
        c. legea vorbeste de proiecte tip pot fi si cateva sute. idea de tip este suparatoare in contextul actual. sunt destule exemple care sa arate cat si unde s-a gresit.
        d. e o pierdere de timp discutia asta!
        mult succes - sper ca tu si toti prietenii tai sa aveti o parte de o astfel de casa tip sa nu va pierdeti prin ele cand va faceti vizite.
        e. doar asa ca o extrapolare - ar fi bine sa fie si toti oamenii la fel - vezi comunismul.
        • +2 (2 voturi)    
         Amice... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:58)

         romstart [utilizator] i-a raspuns lui warchild

         Pomenesti de comunism, dar mai bine nu o faceai.
         Ar fi cazul sa mai iesi putin in strainatati, sa vezi ca sunt case care multe arata la fel, pe principiul de casa cu demisol, parter, etaj si mansarda. La acest lucru ma refer eu.
         Tu esti rautacios. Eu locuiesc in Spania si iti pot da exemple variate in care oamenii nu se mai plictisesc de faptul ca toate casele arata le fel, din cateva modele existente. Si apoi nu zice nimeni, ca daca iti doresti interior-exteriorul diferit, nu poti plati un arhitect (pe tine, de exemplu), ca sa i-se faca omului o modificare de proiect.

         Propabil ca tu iti imaginezi un soi de cladiri hidoase, cu aspect de inchisori, in care oamenii ar fi obligati sa locuiasca, daca vor ceva mai ieftin, iar voi, arhitectii, ati fi mereu salvatorii somnului oamenilor din tara asta. Asta este o usoara ipocrizie, amice, sa consideri ca unii arhitecti, care s-ar ocupa de aceste proiecte, nu ar fi la fel de buni ca si tine, sau ca si cei din "bransa comerciala". Intelegi ideea?

         Hai sa nu facem "varsare de cerneala", aiurea, sa dam credit unei idei bune, sa punem osul la ea...eventual...si dupa aceea sa criticam, daca nu iese bine. Sau esti unul dintre cei care s-au obisnuit a critica puterea actuala, comandat de aceiasi telecomanda tv, care te ajuta sa schimbi canalele, ajungand la canalele "prietene" opozitiei? Apoi daca ideea va fi rea, tot la VOI, bravii, se ajunge, tot voi ramaneti salvatorii planetei, in caz de esec, desigur.
         • 0 (0 voturi)    
          amice ... eu iti scriu din strainatati (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 14:05)

          warchild [anonim] i-a raspuns lui romstart

          asta e pentru tine:
          http://www.youtube.com/watch?v=ajcZTHBoyoY
          vezi daca nu te recunosti tu esti ala cu barba!
         • 0 (2 voturi)    
          diferentele intre noi doi (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 14:08)

          warchild [anonim] i-a raspuns lui romstart

          tu vezi lucruri noi si te intrebi de ce sunt oare asa? de ce nu ca si restul. eu imi imaginez lucruri care nu exista si ma inteb de ce nu?
       • -1 (1 vot)    
        falsa teorie :))) (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 17:37)

        Dana [anonim] i-a raspuns lui romstart

        1.pentru blocurile construite de comunisti se cauta de ani de zile solutii. se doreste atat optimizarea conditiilor de trai(de la amprenta ecologica la costuri de intretinere si pana la problemele sociale pe care acestea le ridica in viata locatarilor) cat si realizarea unei imagini mai putin deprimante dintr-un cartier "de serie". problemele de optimizare a conditiilor de trai isi gasesc incet,incet rezolvare, iar unii astfel de "mamuti" chiar au fost integrati mai mult sau mai putin reusit in "peisaj". asta nu inseamna ca nu exista un brainstorming continuu pentru "mai bine". pe de alta parte propuneri sunt multe, interesul oamenilor pentru ele este scazut.
        2.in ceea ce priveste "casele tipar" si gratuite, viziunea ta este mai mult decat idilica intr-o romanie stricata din toate punctele de vedere. nu o sa fie adaptate pug-urilor din "zona respectiva" deoarece nu exista interesul din partea statului de a face lucrurile bine si totodata fiindca este aproape imposibil...fiecare cartier al unui oras s-a dezvoltat si se va dezvolta diferit in concluzie pug-ul unui cartier poate fi foarte diferit de al altui cartier vecin.
        daca nu presupui ca se vor face sute de variante de case de aceeasi categorie pentru un singur oras, dar cu amplasamente in cartiere diferite, atunci nu functioneaza teoria ta. pe de alta parte a presupune ca asta se va aplica inseamna o naivitate ce o depaseste si pe aceea a unui copil de 4 ani.

        nu contest aceasta "propunere legislativa", demult nu mai imi pasa atat de mult de romania, dar daca vrei sa ii vezi consecintele directe, fa o plimbare printr-un cartier nou, construit standard de firmele de imobiliare...sau intr-un cartier anl.
        acolo o sa vezi ce inseamna standardizare, anonimat si retrogradarea omului de la statul de individ la cel de parte anonima a unui colectiv.
      • +1 (5 voturi)    
       Teoria... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:57)

       romstart [utilizator] i-a raspuns lui warchild

       Ce ar fi sa considerati ca acesti oameni care isi doresc o casa mai ieftina sunt cei care lucreaza in industria procesarii de carne, implicit voi si altii, mananca o carne de calitate, fiindca omul acela munceste cu spor, este un om implinit. Ce ar fi sa considerati ca acesti oameni lucreaza in panificatie, iar voi, si altii, mananca o paine frumos coapta, din o faina bine cernuta si bine depozitata, ca urmare a muncii a unor oameni care dorm si se trezesc linistiti intr-o casa facuta dupa posibilitatile lor.

       Nu se gandeste nimeni la aceste aspecte. La standardul de viata al altora. Nu-i asa? Este simplu sa fii rechin, sa ai mirosul de sange in nari si sa musti mereu din cei care miros a bani, fie ei cat de saraci ar fi...

       Eu, voua, va dau un sfat. Sunt un neavizat, un om de rand, dar unii, ca si voi de altfel, ar trebui sa puneti umarul ca acest proiect sa prinda formele finale si sa ajunga la ochii acestor oameni care doresc o casa de acest gen si apoi, va mai puteti gandi si la cum ar arata Romania peste 30 de ani, fiindca patura asta de jos va creste si va deveni patura medie, cea de care tara asta are atata nevoie.

       Sa fiti sanatosi..
       • +2 (8 voturi)    
        daca ai fi mai in tema ai sti ca: (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 2:07)

        warchild [anonim] i-a raspuns lui romstart

        l aun singur proiect - cat de cat bun un arhitect munceste de-i sar capacele cel putin 6 luni, si la final e posibil sa ia mai putini bani decat instalatorul care iti schimba o fittingurile la chiveta din bucatarie. te costa mai mult luarea avizelor decat proiectul in sine. la asta ar trebuie sa te gandesti tu. arhitectii nu sunt rechini eu fac locuinte pentru toata lumea dupa posibilitatile si nevoile pe care le are fiecare. dar cum spui tu brutarul ala a carui fata nu ai vazut-o niciodata la ora 5 dimineata cand o sa vrea sa-si constuiasca o casa intr-un sat din maramures o sa aleaga o pefecta casa tip din cele 10 aprobate de mdlr! e si asta o solutie! arhitectul nu-ti propune o casa care iti depaseste bugetul si nici nu iti sare la gat sa-ti ia banii - te duci la el pentru ca intelege spatii, materiale, costuri, evolutia acestora in timp samd. nu mai vorbesc de solutii pe care brutarul ala nu le cunoaste pentru a-si constui o casa mai ieftina a carei intretinere sa nu il coste o avere pe durata exloatarii. o casa nu e o problema tip!
        • +1 (3 voturi)    
         In regula, ai si tu dreptatea ta... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 4:15)

         romstart [utilizator] i-a raspuns lui warchild

         Cand zici ca la un "proiect bun" un arhitect munceste undeva la 6 luni. Corect. Nu poate fi vorba de o casa cu 3 camere, un salon, o baie, o bucatarie si un garaj sau alte dependinte. Daca te-ai referi la asa ceva, te-ai lasa dracu de meserie, sunt sigur. Eu discut aici despre locuintele sociale, acelea pe care oricare om cu venituri mici si medii, cu putin efort, si-o poate permite. Locuintele acelea in urma carora, daca are si un teren in posesie proprie (sau concesie), ajunge undeva in 30 de mii de euro, cu constructia ei.
         Nu vreau sa ma iei de sus, cu costuri si etc, ca nu sunt tocmai un neavizat, in domeniu, daca doresti sa tinem o linie comunicativa.
         La acesti bani, oricare familie cu venituri mici si medii, din zonele defavorizate, sau mai sarace, sau nu numai, reuseste sa isi construiasca o casa in regie proprie. Asta este partea buna. Acum inteleg notiunile legate de fezabilitate, dar sunt sigur ca orice badea gheorghe daca isi baga degetul in gura iarna si il scoate afara, isi da seama cat e de frig, sau daca arunca sapa in pamant, isi da seama cu ce pamant are de-a face. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceasta casa va fi construita, in cele din urma, de catre profesionisti. Sau arhitectii, cumva, doresc sa ii invete si pe zidari cum se toarna un cofrag, sau ca acea casa trebuie sa detina izolatie? Nu vad inversunarea, in cele din urma. Pare sa fie frica aia ca din ou iese in cele din urma o gaina, sau ca prostii isi pot da seama ca se pot arunca in apa si fara sa se inece, daca stiu sa inoate sau au salvamar alaturi.
         • -1 (3 voturi)    
          am o idee pentru tine ... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:13)

          MYTH [anonim] i-a raspuns lui romstart

          Te-ai gândit vreodată sa nu iți faci casa și gata!? ... adică ... nu este obligatoriu sa iți faci casa dacă nu iți permiți, cu bani putini oricum ai sa faci o porcărie, ia-ți un duplex, sau un apartament mare ... și nu te mai cerți cu arhitecții pe aici.
          • +2 (4 voturi)    
           Si tu esti rautacios... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:46)

           romstart [utilizator] i-a raspuns lui MYTH

           Si nu vezi padurea de uscaciuni. Inteleg interesul ascuns al dezvoltatorilor imobiliari, acela de a vinde ceea ce fac ei, dar sa intelegem si aspectul social al legii, in cauza. Nu imi doresc sa imi fac o casa, am una. Sunt un om din clasa medie si dupa gandirea mea, aspiratiile mele, daca ar fi sa imi construiesc o casa, m-as gandi mai intai pentru ce imi trebuie. Prin prisma acestor idei, nu mi-ar trebui o casa sofisticata, la care un arhitect sa munceasca "6 luni de zile", nici un palat tiganesc, ci doar o casa normala, unde sa imi traiesc viata. Admir totusi dorinta arhitectilor de a dezvolta viitorul arhitectural al planetei, dar imi este teama ca din prea mult zel, unii dintre ei, nu vad componenta sociala a unei astfel de actiuni: a da o casa unei familii normale. Facand referire la componenta sociala, aduc aminte ca un om care astazi nu isi permite sa isi faca o vila, familia lui, in speta copii, datorita faptului ca cresc intr-o casa construita deja, vor putea face investitii in viitorul lor, expres si in situatia economica a tarii, cumparand de la arhitecti proiecte mai sofisticate, conlucrand la evolutia arhitectonica a planetei.

           As vrea sa fiu scuzat de a discuta pe o tema ipocrita, aceea de a accepta ca nu se poate trai altfel decat in case "avizate" cu proiecte "studiate", de catre niste arhitecti de onoare. Sunt altii care se ridica din saracie, dormind in baraci, n-as vrea sa imi tina nimeni lectii de interpretare sociala a unei astfel de initiative legislative, prin prisma ca ce e bun, e facut doar de noi (arhitectii), ca mai sunt si alte piese, in procesul de ridicare a unei case, care sunt si pot fi la fel de avizate ca si acestia (arhitectii).
      • +1 (1 vot)    
       >>>>>> (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 15:21)

       Invincible [utilizator] i-a raspuns lui warchild

       "ca o casa tip poate fi orientata in modul cel mai potrivit pentru terenul tau si pentru instalatia de captare a razelor solare"

       eu sunt ing mecanic -termotehnician si, toata lumea stie ca punctului cardinal SUD trebuie sa i se acorde o mare importanta adica iti faci casa cu fata spre Sud.
       E chestie de fizica elementara. :))

       plus ca, la cate solutii de energie alternativa sunt, pozitia aia conteaza mai putinel.
       • +1 (1 vot)    
        am sarit nu-ul (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 21:35)

        warchild [anonim] i-a raspuns lui Invincible

        ai dreptate 100%. cand am vazut era prea tarziu sa mai corectez.
     • +3 (9 voturi)    
      iar daca ai teren la munte? (Vineri, 11 februarie 2011, 23:27)

      arhivar [anonim] i-a raspuns lui marr.io

      ce te faci? ai teren pe plan inclinat, si tocmai esti super-fericitul posesor al unui proiect "tip" luat gratis de la primarie... Ce ne facem domnule, ca nu prea se potriveste pe teren.... Sau mi-am luat un proiect tip in zona Comana, din Giurgiu. Ce ne facem domnule, ca acolo mi se cere radier general, pe strat de pamant extrem de bine compactat, iar in proiect eu am fundatii de 60cm latime:)). Ce ne facem, cum imi poti opri mie rasul iar tie plansul???:)))
      • +2 (4 voturi)    
       esti limitat amice... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 2:04)

       iancu jianu [anonim] i-a raspuns lui arhivar

       ...in logica. Omul isi va construi casa pe terenul "inclinat" cu un proiect adecvat deoarece il va lua de la primaria unde este arondat terenul, nu din Bucuresti sau Poplaca.
       • -1 (5 voturi)    
        acum... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:18)

        altundevacindva [anonim] i-a raspuns lui iancu jianu

        CE SA ZIC... or sa faca pt fiecare panta a terenului, pt fiecare studiu geo, pt fiecare zona climatica/seismica, si pt fiecare orientare a ternului la un loc, cite un tip de casa? asta se numeste standardizare?
     • 0 (2 voturi)    
      Raspuns (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:11)

      Barbu Florin [anonim] i-a raspuns lui marr.io

      Amice, sunt satul de indivizi care fac rost de 300000 euro din diverse manarii, pe care nu-i intereseaza cum arunca banii si care brusc vor "vila"; iar cand afla ca proiectul costa 3000 incep sa negocieze ca deh, romanu e mare afacerist. "Fratie" un proiect facut in 2 saptamani, la juma' din pretul real cu modificarile nevestei beneficiarului care a citit si ea saraca o revista de "dizain" si cu echipa de mari mesteri angajati pe 3 lei care nu inteleg bine limba romana, ce sa mai vorbim de un plan de arhitectura, nu poate reprezenta un proiect care sa multumeasca un beneficiar, chiar si unul care intelege cat de cat situatia. Din nefericire, lipsa acuta de educatie si parvenitismu "investitorilor" din constructii, fara nicio atingere la beneficiarul modest, asta a facut ca 90% din piata imobiliarelor sa fie de cea mai proasta calitate. Sfatul meu ar fi ca inainte de a comenta sa realizezi ca cel care isi face casa e direct interesat in calitatea obtinuta la fel ca si arhitectul pe care il alege si mai ales, la fel ca echipa de constructori "mari mesteri" care o vor "finaliza". Uscaturi sunt in toate domeniile, dar fac pariu ca atunci cand iti cumperi o masina te interesezi cel putin o luna inainte care model e cel mai bun si de ce, oare procedezi la fel si atunci cand iti faci o casa?
     • 0 (0 voturi)    
      mare destept (Marţi, 22 februarie 2011, 15:38)

      dada [anonim] i-a raspuns lui marr.io

      da, esti un mare ganditor in viatza....proiectele alea de toate jena de care zici au ajunsa asha pentru ca desteptzi ca tine s-au trezit sa-i invete ei pe arhitecti cum e mai bine, ca doar ei dau banu'nu? vina arhitectului este ca a acceptat, e adevarat. dar ce faci cand 80% din clienti sunt asha? ce faci cand vine omul cu revista de renume mondial "Casa lux" sau mai nou cu proiecte din tot felul de site-uri de 2 lei si zice: io asa vreau? dai copy si paste, ca asa vrea clientul....si dupa aia, clientul asta a toate stiutor, cometeaza...asha ca tine...
      proiectele nu sunt respectate tot din vina beneficiarului, asa cum o sa se intample si acum. te si vad spunandu-i constructorului: lasa dom'le, ce conteaza ca asa e proiectul standard...io mai vreau 3 lucarne si 5 veluxuri si o terasa cu balustrada inox, musai! si inca ceva...ai rezolvat problema idiotzilor care se cred arhitecti si ingineri, dar problema idiotzilor care se cred desteptzi cum o rezolvam?

      si oricum discutam aiurea: o casa pe un teren de 400 mp nu poate fi prea mare, proiectarea nu costa foarte mult...ce te omoara sunt toate taxele aferente. daca ar fi numai taxa de autorizare ar fi ok, dar ai avize de utilitati, aparare civila, uneori de la apele romane, daca nu ai noroc in viatza te pun sa faci si PUD sau PUZ, mai ai un aviz si de la cultura...daca te-a lovit ghinionul si nu exista drum autorizat pana la terenul tau, tre sa-l proiectezi, avizezi, respectiv platesti si pe ala....in felul asta ajungi sa platesti de dublu sau poate triplu valoarea proiectului pentru avize...avize de care nu veti scapa istetilor...
    • 0 (8 voturi)    
     concluzia (Vineri, 11 februarie 2011, 23:11)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui arhivar

     or fi clientii tai nesimtiti, dar tu esti magarul care le face proiectul si pune stampila, nu?
    • -1 (3 voturi)    
     orice limitare a birocraţiei e bună (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:43)

     mariusmioc [anonim] i-a raspuns lui arhivar

     Prea multe aprobări necesare pentru orice fleac care-l faci pe terenul tău şi cu banii tăi.
     Sper ca pasul următor să fie anularea obligativităţii existenţei PUG-urilor şi PUZ-urilor, chiar dacă asta ar însemna birocraţi trimişi în şomaj.
    • 0 (4 voturi)    
     JANGHITECTI (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 1:21)

     victoras [anonim] i-a raspuns lui arhivar

     este interzis sa apara proiecte tipizat - si pt. stanga, si ptr. dreapta - pentru asemenea zone(colturi, triunghiuri etc) ? Ce te face sa sustii asemenea timpenii? ai facut arhitectura la Spiru? si nu o sa mai poti jumuli cum vrei tu... iar cine chiar nu are de ales din cauza ciudateniei terenului evident ca o sa apeleze ptr un proiect unicat...
     • -1 (1 vot)    
      victoras draga (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:49)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui victoras

      daca se da liber la proiecte tip, in tara lui "merge si-asa" nu se va gasi teren pe care sa nu "mearga" un proiect tip. nu subestima inventivitatea apropritarilor si zidarilor mioritici.
     • 0 (0 voturi)    
      magoteala... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:10)

      monica L [anonim] i-a raspuns lui victoras

      iar mata nu reusisi sa ispravesti nici generala la spiru, cum se observa din modul de gindire(?)...
   • +4 (16 voturi)    
    case (Vineri, 11 februarie 2011, 21:00)

    cuchi [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    sunt curios cati din cei care apreciaza o astfel de initiativa au habar ce inseamna o constructie. fie ea si o casa. mica . Una e sa nu ai nevoie de anumite avize pentru AC si alta sa nu ai nevoie de AC.
    • +1 (3 voturi)    
     @cuchi (Vineri, 11 februarie 2011, 21:19)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui cuchi

     Oare despre ce vorbim aici ?
     • 0 (10 voturi)    
      ...asa este in... (Vineri, 11 februarie 2011, 21:57)

      Jojo [anonim] i-a raspuns lui XtrO

      ...multe tari civilizate...
      ...IN ROMANIA ARHITECTILOR NU LE PLACE...
      • 0 (4 voturi)    
       yeap, sure... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:54)

       Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Jojo

       Arata-mi TU casa in Austria, Franta, Spania, Danemarca, facuta "fara autorizatie"!
       !!!
   • +5 (13 voturi)    
    o propunere de bun simt (Vineri, 11 februarie 2011, 21:08)

    corect [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    e buna recomandarea ca cei care posteaza sa termine si de citit articolul.

    Chiar daca nu suport PDL-ul consider ca este o propunere de bun simt atat timp cat iti lasa posibilitatea alegerii.

    Cu alte cuvinte totul ramane ca pana acum doar ca ai posibilitatea sa sari partea de autorizatie daca doresti ceva standard si fara batai de cap..

    Si proiectul permite pefectionare prin marirea numarului de variante de la an la an..
    • +1 (7 voturi)    
     Politica si eficienta (Vineri, 11 februarie 2011, 21:26)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui corect

     Nu cred ca are rost sa amestecam aici porcaria asa-zis politica de tip dambovitean, asta chiar nu are niciun fel de eficienta. Problema e sa gasim solutii viabile, care sa ne faca viata mai usoara si mai civilizata, tutror, nu doar celor din 'gasca', indifereent din partea cui ar veni.
    • +3 (7 voturi)    
     partea interesanta... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:34)

     arhivar [anonim] i-a raspuns lui corect

     este ca mie imi place PDL-ul, dar stau sa ma intreb cate variante vor trebui facute, cand studiile geotehnice (calitatea terenului, pentru necunoscatori), pot sa-ti recomande fundatii diferite de la un teren la altul, aflate la doar 10 metri distanta? Si cine isi va asuma raspunderea stampilarii unui proiect "tip", luat din baza de date si pus undeva unde se impun conditii speciale de fundare, cum ar fi piloti forati? Apropos, acele proiecte "tip" vor avea raspunderea asumata prin vreo stampila? Este un lucru extrem de important si pentru firmele de asigurari...
    • -2 (4 voturi)    
     hai, nu zau? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:19)

     monica L [anonim] i-a raspuns lui corect

     cum se poate perfectiona un proiect tip? vine pedeleu', vine primaria, vine maica-ta cu variante la un proiect elaborat de un arhitect? Si cum definesti variantele - fara numar - ale unui proiect tip? si ai habar in general ce contine un proiect?
     • +3 (3 voturi)    
      monicooo ! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 17:27)

      panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui monica L

      sezi blanda fato ! stai jos, respira adanc, gandeste.
      pai daca sunt proiecte, inseamna ca tot arhtectii le proiecteaza, nici blaga nic udrea. nici macar ...marinaru' ! :-)
      vor fi, probabil, facute pe zone, tinand cont de relief, sol si specificul cultural local.
      primarul si deputatii, spagarii, vor putea sa'si faca viloaie cu atatea etaje, cate case are primarul din sibii sau bombonel.
      dupa cat fura.
      ............................
      fusesi la primarie marine ?
      fui !
      si cine mai fura ?
      pai, fura primarul, fura secretarul, perceptorul, fura toti, dain m..sa !
   • +5 (11 voturi)    
    corect (Vineri, 11 februarie 2011, 21:54)

    panfil [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    ar fi in favoarea celor cu bani mai putini.
    proectele si aprobarile costa aproape un sfert din cheltuielile cu o casa noua.
    cine are paralele, poate merge la arhitect, chiar la marele arhitect petrolist, si sa'si faca viloiu cum vrea portofelul lui.
    asta ar contrbui si la sistematizarea mediului rural.
    e o ideie buna.
    ar putea duce la standardizarea materialelor, la ieftenirea lor.
    • +2 (10 voturi)    
     Ce inseamna corect, prin prisma lor ? (Vineri, 11 februarie 2011, 22:07)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui panfil

     Pai exact despre asta e vorba. Desigur, arhitectilor si tutror trepadusilor de prin primarii, care au o frumoasa sursa de venituri din spaga incasata pentru eliberarea acestor autorizatii, le pica greu la lingurica si nu au cum sa accepte ca li se ia, vorba aia, de la gura. Presupn ca acestia sunt majoritatea celor se opun acestei initiative, chiar si pe acest forum. Care bine comun ? Lor sa le mearga bine, sa "aiba si gura lor ce sa mananca", asta ca tot se incearca balabustizarea limbii si a natiunii romane !
     • -1 (3 voturi)    
      mai baieti! ... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:17)

      MYTH [anonim] i-a raspuns lui XtrO

      .... nu va faceti case daca nu aveti bani ...
      • +1 (1 vot)    
       fudulule, (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 17:19)

       panfil [anonim] i-a raspuns lui MYTH

       in tzara traiesc milioane de saraci. astia sunt condamnati sa cada bordeiele pe ei ?
       uitate in jur, mergi pela bunici si vezi ca majoritatea constructiilor din ultimii ani sunt in rural. capsunarii nu sunt dispusi sa cumpere apartamentele lui tiirac, becali is altii. prefera sa'si faca casa noua pe pamantul propriu, in comuna de bastina. si o fac in regie proprie, fara autorizatii.
       nu e mai bine sa fie pusi in legalitate ?
       si aia de le ziceti dezvoltatori, si aia ofera numai doua sau trei sau patru modele de vile in mocirla din jurul muncipiilor patriei...
       tiriac a construit la chitila un complex de apartamente ca'n iepoca. era un afis mare, incpand dela 140000 ioroi. de cand cu criza, a dat afisul jos, dar mai mult de jumate stau goale.

       tare va mai place sa va dati mari cu banii. tipic pentru parveniti.
       asta e deosebirea intre boierii de sange si tzoparlanii parrveniti, paturicii de tranzitie.
       hahaha, cum zicea ilici, regele aduce inapoi mosierii ! d'aia va e frica de monarhie, ca va obliga sa fiti decenti, ca altii vor fi adevarati boieri.
       • -1 (1 vot)    
        Ai fumat ... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 21:05)

        MYTH [anonim] i-a raspuns lui panfil

        ... vreo etnobotanica!?? ... eu!? .. parvenit!??!? ... ori ai fumat, ori te prefaci al dracului de bine. Ceea ce spun este ca daca nu ai bani de Bentley, ia-ti Logan ... nu incerca sa cauti Bentley la mana a noua. Asa si aici, voi nu aveti bani de un proiect de arhitectura dar vreti case, asta desi sunt apartamente, duplexuri, garsoniere ...
        Voi astia cu 3 lei in buzunar care vreti sa va faceti case nu veti face altceva decat niste mizerii ieftine.
        Din coada de caine nu faci sita de matase ... dar ce sa imi mai pierd timpul ... dealurile astepta casele voastre tipizate, economizate la maxim, slutite, heh ... sa ce vezi hidosenii apar de acum incolo....
   • +1 (3 voturi)    
    Imi place raspunsul tau... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:31)

    romstart [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

    Parca ai fi eu :) Ideea este ca multi arhitecti sunt de fapt copy/paste ale altor proiecte. Spun bine copy/paste, fiindca cei mai multi nu au idei proprii, sau isi vand proiectele intre ei. Nu zic ca nu ar trebui sa castige si acestia, dar parca prea mult castiga uneori, de pe o simpla hartie scoasa la imprimanta, pe care isi dau avizul.
    Daca se numesc arhitecti, atunci trebuie sa isi dea silinta sa lucreze mai bine la cladiri care servesc unor interese mai elevate, omul de rand poate trai si intr-o casa "tip", la fel cum sunt si peste tot in alte tari.

    Problema este ca unii care se cred destepti devin tot mai lacomi, iar lacomia unora este sursa crizei din ziua de azi.

    Sa ma ierte cei care isi fac meseria cu drag, dar vine o zi cand si ei trebuie sa faca sacrificii, la fel cum fac toti cei care sunt patura de jos, cea mai groasa a societatii, adica cei saraci care nu vor decat un acoperis deasupra capului si le servesc interesului o astfel de initiativa care trebuie pusa in aplicare.
   • -1 (3 voturi)    
    radem noi, radem... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:32)

    sotul cu nevasta in dotare [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    dar ce ne facem fratilor, ca nu primaria va decide ce proiect sa-mi fac io, ci nevasta-mea! ca daca ma duc la ea cu un proiect tip luat de la primarie, mi-l face guleras in secunda doi! iar daca am stabilit cu nevasta ca vreo o casa de 118 mp, iar la primarie au proiecte de 110 mp si de 132 mp, ce ma fac? ca nevasta-mea nu stie arta compromisului, si voi servi facaletzul in ceafa atat in cazul in care am luat proiectul de 118, cat si in cel in care l-am luat pe cel de 132. Sfat catre adeptii legii: ascundeti-va fratilor, facaletele din bucatarie! Sau luati-va masina secand hend, nu va aruncati la case!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Daca traiesti asa de rau cu nevasta... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 21:32)

     kkhihjpoipuj [anonim] i-a raspuns lui sotul cu nevasta in dotare

     ... mai bine ia-ti alta si-ti faci casa dupa aceea.
   • -2 (2 voturi)    
    habarnistii!!! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:48)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

    Tzutzãrii PD-ului, gata, sar in sus, sa le apere asa-zisele "idei" (asta, adica "idei" e prea mult zis)!
    CUM d**kku sa faci cladiri dupa "proiecte standardizate", cand terenurile sunt diferite, localitatile sunt diferite, PUG-urile sunt diferite samd.?
    O "constructie" implica o FUNDATIE - iar "fundatia" aia nu poti sa o faci cum iti trazneste, ci in functie de teren!!! La fel, NU te apuci sa faci un viloi cu 3 etaje, intr-o zona de acse traditionale!!!

    Doamne! dar RAU a mai fost blestemata tzara asta, de ajung sa ne conduca din ce in ce mai habarnisti, din ce in ce mai incompetenti, din ce in ce in ce mai lingai samd... oare cu CE naiba om fi gresit cu totii, de ajung sa ne conduca asemenea tampiti? :(((((((((((((((
   • +1 (1 vot)    
    nu e nevoie de talibani! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 7:50)

    pragmatic [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    pot fii si cateva proiecte tip cu proceduri simplificate. Ca argumente pro: costuri de proiectare practic nule (birouri de arhitectura prin orase au depasit de mult 30E/mp), timpde autorizare redus. Costul PERMISULUI de construire (numiti-l autorizatie daca nu va place) este venit la bugetul local si nu va scadea, dar costul avizelor ENEL, DISTRIGAZ, mediu, pompieri il complica mult . Scolilesi gradinitele din mediul rural pot fi de asemenea tipizate.
   • +1 (1 vot)    
    autorizatii (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:20)

    imaros [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    nu sunt impotriva acordarii unor facilitati pentru constructii ,dar autorizatia trebuie sa o obtii , citeste si tu tot textul si o sa intelegi reactia specialistilor(nu toate terenurile sunt la fel).In Romania de azi toti sunt constructori si-si dau cu parerea ,e de ajuns sa privesti in jur sa vezi calitatea constructiilor noi in marea lor majoritate
   • -1 (3 voturi)    
    ce e greu de priceput ? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:16)

    the [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    imobil standardizat = o porcarie inventata in anii 50-60, care a dus la urâtzirea treptata a peisajului, atât în România cât si în alte parti.
    Daca ai fost macar în Franta si ai vazut "les lotissements" cu câte un sfert de case dupa acelas proiect, si nu ti s-a facut greatza, te rog sa-mi uiti interventia.

    De altfel, arhitectura este renegata în momentul de fata în toate tarile, fie cele "emergente" (ma refer si la România) , fie în cele napadite de incultura si prost gust de masa (ma refer si la Franta).

    Bineînteles ca arhitectii gresesc, atunci când sustin ca e nevoie de arhitectura, de frumusete, de constructii logice si tehnice.
    Singurul lucru care-i motiveaza, bineînteles, e câstigul ... n'asha ?

    the
    arhitect, 42 de ani de practica meseriei
   • -1 (3 voturi)    
    normalitate (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:14)

    mimi [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    da, vor fi 10 proiecte tip.
    Primul tip va fi pt P+1, al doilea pt P+2, al treilea pt P+4... al zecelea pt P+20. Poti astfel sa-ti alegi un proiect tip P+20 si sa-l amplasezi intr-o zona de case cu regim de inaltime P+1.
    Eficient, estetic, birocratia redusa la minim.
   • 0 (2 voturi)    
    titlu incorect (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:33)

    dana [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    Pentru ca titlul Hotnews este, pur si simplu, deficitar. Induce in eroare: "Patru deputati PDL vor eliminarea autorizatiilor de construire".
    Poate ar fi trebuit sa scrie ... vor eliminarea conditionata a autorizatiilor de construire.
    Conditionata de optarea pentru una din variantele alea...
    Si mie mi s-a parut bizar, pt ca am citit titlul si am generalizat imediat, asa cum era firesc.
  • +12 (20 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 11 februarie 2011, 20:17)

   iancu jianu [anonim] i-a raspuns lui imaros

   Autorul se refera mai mult la taxele exorbitante luate de arhitecti pe un proiect, gindit o singura data si vindut in mii de exemplare, de primarii ca sa-si intretina armata de functionari-rude si alte surse de muls banii ca"cine construieste o casa are foarte multi bani" cum gindeste un dobitoc de arhitect care vine probabil din cort. Ce vom face de acum inainte, locuim tot in bordeiele de 100 de ani? O casa e un strict necesar, nu un lux. Foarte multi bani are cine isi construieste hoteluri, duplexuri si triplexuri, restaurante, etc.
   Sigur ca documentatia ar trebui facuta pentru siguranta nu pentru stors banii. Vezi 7 mii de imregistrari cadastrale, mediu, pompieri PUZ-uri, PUG-uri si mai stiu eu ce alte planuri de urbanism la care arhitectii au dormit in bocancii statului.
   • +3 (7 voturi)    
    Nu va atingeti de taxe (Vineri, 11 februarie 2011, 21:25)

    fix.pix [anonim] i-a raspuns lui iancu jianu

    Corect. Fara sa vrea, musiu "arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu " da in vileag substratul afacerii: "taxa de autorizare ... reprezinta o sursa considerabila de venit pentru bugetul local". Cu alte cuvinte, taxa e utila pentru ca aduce venituri la bugetul local. Pai in Evul Mediu si fumaritul aducea venituri la buget (nu mai tin minte care, local sau national). S-a zgandarit serparaia, nu cumva sa ramana fara vaca de muls.
  • +2 (8 voturi)    
   diriginte de santier (Vineri, 11 februarie 2011, 20:38)

   maryus315 [anonim] i-a raspuns lui imaros

   pai pentru ce exista dirigintele de santier?
   Alegi proiect tip, mergi la primarie , alegi dirigintele de santier care pana la urma te protejeaza pe tine ca si beneficiar sa nu-ti pice casa-n cap sau sa o pui cu ferestrele spre nord. Vine asta la fazele determinate (turnati fundatie, plaseu, stalpi de rezistenta si la decofrari ca in rest..la tencuit se pricepe orice bade Gheorghe..
  • +1 (3 voturi)    
   nu-si iau zborul, ci se inclina... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:54)

   Dorel-constructorul [anonim] i-a raspuns lui imaros

   ...sau, ca sa zic asa, parca vad dialoguri la primaria din sat: "bah tata, am luat proiect tipizat de la voi, mi-am facut casa cu mesterul Mararu si cu mesteru Dorel din vale, de la Vascautii din Deal, iar ieri mi s-o lasat casa in pamant, pe cine trag de guler? Ca Dorel mi-o zis: "nea PAndele, noi om facut tat ce-o fo' scris la proect, ce vina avem noi?" Iara io, om mestesugar si chibzuit, vriau banu inapoi, di la cine il cer? di la Primarie sau di la nea Dorel???
   • +1 (1 vot)    
    si (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:02)

    imaros [anonim] i-a raspuns lui Dorel-constructorul

    a lucrat fara factura ca stii cica te costa mai putin
   • 0 (0 voturi)    
    da' asigurarile profesionale ... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:30)

    the [utilizator] i-a raspuns lui Dorel-constructorul

    s-au inventat, in Romania moderna, care n-are nevoie de arhitecti venali ?
    Arhitectii care în alte tari si chiar in Romania sunt considerati cei care apara interesele clientului ?

    Ia faceti, voi, sindicalistilor, o manifestatie contra Ordinului arhitectilor, ca sunt niste nemernici inutili, buni doar sa faca gât când guvernele de lichele mai pun de-un tun legal de miliarde ...

    the
    platitor de cotizatii la doua Ordine de arhitecti :)
    puteti sa ma înjurati bis, daca la asta va duce mintea.
  • 0 (0 voturi)    
   pana acum.. (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:56)

   andu2 [utilizator] i-a raspuns lui imaros

   s-a construit f frumos....
  • 0 (0 voturi)    
   cocosat (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 7:57)

   satul de taxe [anonim] i-a raspuns lui imaros

   ce nu intelegi nene? sunt proiecte tip pe site, deci facute de cineva cu studii in domeniu. ati inceput sa urlati ca nu ne mai cocosati cu sutele de milioane pentru un proiect in care mi-au atras atentia constructorii ca imi dadeati jos un perete de rezistenta de la o cladire cu 4 etaje pe care voiamsa o reconditionez?????

   mars imbuibatilor
   • 0 (0 voturi)    
    eu nu vorbesc de taxe (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 19:06)

    imaros [anonim] i-a raspuns lui satul de taxe

    vorbesc de autorizatie de constructii,nu am sustinut ca nu sunt de acord cu scutiri de taxe ,ok pentru proiect tip dar faci autorizatie si sa ai scutirea platii autorizatiei si al proiectului .No e bun acum ,intalesu-mai ce vreu sa spun ?
  • +2 (2 voturi)    
   Din contra (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:07)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui imaros

   Cred ca nu ti-ai facut casa, nu stii ce vorbesti.
   Nu mai stati cu curu la birou si cu ideea ca toata tara e o capitala cu bulevarde.
   Am facut o casa pe langa Gheorghieni. In toata zona, doar o mana de arhitecti, niste mosnegi basinosi care copiau proiectele mai vechi ce primisera aprobari in tinerete "asa e bine, asa trebuie". Pentru asta am dat ceva banuti, imi mai faceam o camera la cosmelie.
   Proiectele standard, publice, i-ar forta si pe ghijoii astia sa dea o solutie mai cu cap, in loc de "merge si asa", ar sti si cei din primaria de la cucuietii din deal ce sa verifice si poate ar afla si nea Gheorghe cum se toarna cimentul si de ce sunt atatea tipuri de ciment...
   Lasa lumea viselor, lumea reala e in urma cu 100 de ani, muncitorii buni sunt plecati din tara la salarii mai bune si aici gasesti numai carpaci.
   Tontu de arhitect mi-a facut primul proiect fara scurgerea de apa, ma usuram in plosca dupa mintea lui sau trebuia sa astept inca 100 de ani pana facea primaria canalizare standard.
  • -2 (4 voturi)    
   cum "fara autorizatie"? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:12)

   cucu [anonim] i-a raspuns lui imaros

   Destept program! In esenta, inteleg ca nu mai trebuie decat sa ceri voie de la ministreasa udrea.
  • -2 (4 voturi)    
   daca PDL (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:52)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui imaros

   vrea sa se curete ar trebui sa scape de acesti deputati... dar cum se poate? cand fiecare vot conteaza...
 • +9 (23 voturi)    
  Arhitectii sa-si asume raspunderea. (Vineri, 11 februarie 2011, 19:42)

  mvm [anonim]

  Palatele tiganesti facute cu autorizatie de constructie si cu proiecte in regula sunt in traditia romaneasca.Ce spun arhitectii despre asta?Eu cred ca arhitectilor le este frica ca vor pierde o vaca de muls.
  • 0 (0 voturi)    
   Caa tiganeasca vrei asta platesti (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 18:49)

   Elena [anonim] i-a raspuns lui mvm

   Intre proiectant (arhitect si inginerii de specialitate: instalatii, constructii etc) se face un contract prin care autorul proiectului se angajeaza sa faca ceea ce i s-a comandat, eventual printr-o tema de proiectare.
   Daca tiganii au vrut o casa tiganeasca inseamna ca asta au comandat.
   Ar fi bine ca aceste monstruozitati a fie interzise dar nu exista o astfel de lege.
   Poate un arhitect ar refuza sa faca asa ceva considerand ca este sub nivelul sau dar in locul lui se gaseste altul...
 • +16 (22 voturi)    
  bietii arhitecti... (Vineri, 11 februarie 2011, 19:49)

  pehash [utilizator]

  Vezi in capitala si in toata tara hidosenii care poarta fara indoiala semnatura unui arhitect autorizat, cu toate actele in regula. Proprietarii sunt fara indoaiala oameni simpli, pentru care frumusetea casei se masoara in metri patrati si numar de ferestre.
  Daca le-am oferi acestora posibilitatea sa aleaga dintr-un catalog de proiecte standardizate, gratuite, bine gandite de o comisie nationala, ce am avea de pierdut? O fi chiar atat de nasoala Londra, cu sirurile ei de case victoriene perfect identice, indiferent daca au fost construite ieri sau acum 100 de ani?
  Evident, cine vrea sa da banii pentru un proiect unicat si sa treaca cu el prin procedura de autorizarea va avea aceasta posibilitate in continuare.
  E adevarat ca asta ar insemna o paine in minus pentru industria de profil, dar arhitectii buni vor avea tot timpul de lucru.
  • 0 (0 voturi)    
   Si Pipera e "standardizata" (Duminică, 13 februarie 2011, 9:46)

   Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui pehash

   Au sarit arhitectiiin sus 2 metri ca nu-si mai pot vinde proiectele de zeci/sute de ori fiecare...

   In Pipera sunt niste "ansambluri rezidentiale" cu sute de case facute dupa 4-5 proiecte si acum 10 ani toata lumea spunea ca sunt "cool". Astazi, daca se incearca aceeasi reteta la nivel de tara si fara sa se mai vanda acelasi proiect de mii de ori, nu e bine...

   Normal ca nu e bine, ca scade pretul casei, iar arhitectii trebuie sa-si caute clienti si sa munceasca pentru fiecare in parte,nu sa astepte sa vina toti amarastenii si sa le vanda a mia oara proiectul facut acum 10 ani...
 • -9 (21 voturi)    
  Incompetenta (Vineri, 11 februarie 2011, 19:49)

  Diletant [utilizator]

  ... crasa.
  Toti diletantii propun legi in tara asta!
  Ai o idee, ... O.K., dar cere domnule sfatul unor specialisti inainte de a face propuneri legislative. Nuanteaza, detaliaza, ... !
  Parca o vad si pe asta adoptata, asa ... , printre altele si prin sfanta nepasare a parlamentarilor vesnic absenti sau adormiti in fotolii.
  M-am saturat de astia! Sa le testeze, domnule, cineva capacitatea de gandire.
  Chiar e nevoie de un psiholog!
  • +4 (14 voturi)    
   psiholog? (Vineri, 11 februarie 2011, 20:25)

   dman [anonim] i-a raspuns lui Diletant

   tu ai nevoie chiar de un psihiatru!
   • 0 (2 voturi)    
    psiholog? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:22)

    Diletant [utilizator] i-a raspuns lui dman

    De ce? Si tu ai inceput cu aceleasi simptome? ... Adica nemultumirea despre cum sunt concepute si, ulterior, trecute unele legi?
    Atunci recomanda-mi unul!
    Eu cel putin, imi recunosc diletantismul si vreau doar sa spun ca acest proiect de lege e o chestiune, cu impact mult mai mare decat poate parea la prima vedere. ... Nici nu vreau sa-mi amintesc de inundatiile de anul trecut, sau de cele ce or sa vina. E periculos si riscant, pentru ca oamenii au tendinta de a acorda mai multa atentie banilor decat propriei sigurante.
    In conditiile relief, de risc seismic de la noi problema trebuie pusa mai riguros, cu mai multa raspundere. Ca sa nu mai vorbesc de neglijarea, pe parcursul a zeci de ani, lucrarilor de indiguire, sau de proasta gestionare a padurilor.
    Legile trebuie facute in asa fel incat sa protejeze oamenii de riscuri mai mari decat plata unor taxe (ma refer la cele necesare)
    Nu poti pretinde ca toti se pricep la ahitectura sau macar la calculele absolut necesare unei constructii corect executate. Cineva care se pricepe trebuie sa-si asume raspunderea.
    De fapt, problema noastra cea mai mare, este ca, in general, in orice domeniu, avem tendinta sa neglijam profesionalismul. Am ajuns toti, un fel de moase comunale, care se pricep la toate ... si nimic. Dar, pentru nepotii mei, imi pun mari sperante in noua lege a educatiei.
    Cum ziceai ca il cheama pe psihiatrul ala!
 • -5 (17 voturi)    
  De ce e o traznaie (Vineri, 11 februarie 2011, 19:51)

  sumi [anonim]

  Pentru ca e una din multele initiative din seria: noi va rezolvam problemele, voi votati-ne si dati-ne banii!
  Propunerea respectiva se doreste sa fie ca o pomana pt "saraci", facuta de "generosii" si "atentii" parlamentari. Numai ca respectabilii parlamentari omit niste chestii cum ar fi dreptul de autor, legile de urbanism, libera concurenta, si un alt fapt minor: fiecare teren pt construire are particularitatile lui, fiecare familie are nevoile sale. Nu in ultimul rind, fiecare trebuie sa platim pt. ceea ce am "comandat" si sa facem comanda de citi bani ne permitem.
  A trecut vremea in care statul dadea apartamente gratis la toti, si speram ca nu se mai intoarce.
  Daca cumva am redevenit Republica Socialista Romania, va rog sa anuntati asta public, macar sa stim sa plecam spre alta zari in timp util.
  E intr-adevar o totala lipsa de respect fata de profesia de arhitect si o mostra de politicianism de mare clasa.
  • -1 (3 voturi)    
   ayurea! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 1:02)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui sumi

   CE "politicianism"? S-a vazut de-a lungul anilor: toti astia din PD sunt la mâna tzeparilor care-si spun pretentios "dezvoltatori imobiliari"! Dupa ce si-au batut ani intregi joc de oameni, din cauza "crizei" astora au inceput sa le scada profitul si nu mai au de unde da shpagi la Partid. ASTA e motivul facaturii de "propunere legislativa", nu ii duce pe astia mintea la ceva atat de complicat cum ar fi "politica".
   Asta e tot: sa-si ajute prietenii tzepari!
   In afara de asta... "proiecte pe site la Ministerul Dezvoltarii"? OooOOOpaaaa!!! Le cedeaza cineva gratis catre minister? Ca sa vezi! Si cu ce se ocupa sotzul ministresei? cumva cu "imobiliarele"? :-p
  • +1 (3 voturi)    
   Tataie...esti dus cu pluta (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 1:10)

   romstart [utilizator] i-a raspuns lui sumi

   Ar fi cazul sa mai calatoresti putin si sa vezi ca in tarile din afara, pe unde ar trebuie sa mai circuli si tu, sunt cartiere intregi care arata la fel si se numesc case, constructiile ce fac parte din aceste cartiere. Omului, cand ii trebuie o casa, o masoara in cati capii isi doreste si cat spatiu are nevoie pentru a-si trai viata, nu in cine si-a pus pixul pe foaia lui, netotule!
   • 0 (2 voturi)    
    rom (din start) (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:37)

    the [utilizator] i-a raspuns lui romstart

    netot esti matale ...
    porcariile tipizate care constituie urâtenia "suburbiilor" - de exemplu în Franta - dateaza din anii '50, când lipsa de arhitecti a dus la o masura regretabila, cea de a se constitui un "barem" (170 m² in Franta) fata de care obligatia de a avea un arhitect disparea.
    Acum, cand sunt destui si chiar mai apar, cu toate incercarile oficiale de stârpire a acestei meserii "inutile" , legea perversa continua sa existe si urâtenia, banalitatea si incompetenta continua, zidarii turci si maghrebini construiesc în continuare, pentru "promotori" auto-proclamati peste noapte, case cu dormitoare la nord în care nu intra un strop de soare, sa omoare microbii de pe paturile nefacute ...
    • -1 (1 vot)    
     Vorbesti pe langa... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 13:07)

     romstart [utilizator] i-a raspuns lui the

     Ce legatura are ceea ce s-a construit in anii 50, in Franta, cu gandirea de viitor, a anului 2011? Este bine a analiza ceea ce s-a facut, in trecut, pentru a nu gresi in viitor, dar este ca si cum ai da o nota negativa, unei incercari pozitive, care in cele din urma ajuta economia, fara ca aceasta incercare sa prinda si conturul total al acesteia. Omoram din fasa, ceea ce poate ajuta milioane de oameni, doar pentru ca o mana de oameni, arhitecti, doresc sa stea cu pixul pe orice hartie ce are forma de proiect urbanistic. Nu este si asta un abuz impotriva protectiei sociale?

     Adica, acum cand poporul sta inghesuit in apartamente comuniste, fiindca nu are bani sa isi permita o locuinta trecuta prin pixul acestor veritabili oameni, de altfel, ii obligam in continuare sa stea in aceste apartamente, care vor deveni niste darapanaturi, fiindca noi (arhitectii), nu si eu, ne gandim la faptul ca viitorul poate arata urat. Se uita cumva Dumnezeu de sus si i-se face rau dimineata cand va vedea sau vede ce case s-au construit prin Franta, sau ca se vor construi 10 tipuri de case, care in aparenta toate vor arata la fel? Nu este aceasta o supozitie ipocrita? Nu este o rautate la adresa oamenilor care isi doresc doar o locuinta, in ziua de azi? De ce sa le distrugem visele, fiindca "noi" dorim sa le "vamuim" visele?

     Cred ca tu, si altii, intelegeti gresit notiunea de democratie. Daca unora, multi, li se pare aceasta idee, ca fiind buna, atunci nu poti persista in a mentine activa o idee comunista, care spune ca mai intai trebuie ca minoritatea sa isi dea accordul mult elevat si supra-evaluat, asupra unei simple hartii, facuta pentru cei multi.

     Hai sa renuntam la aceste stereotipuri si sa vedem si partea buna a acestei initiative.
 • -3 (15 voturi)    
  As vrea sa vad ... (Vineri, 11 februarie 2011, 19:51)

  Diletant [utilizator]

  ... ce firma de asigurari se baga la o casa fara autorizatie de constructie!
  • +2 (6 voturi)    
   Ce firma de asigurari se baga? (Vineri, 11 februarie 2011, 20:48)

   mvm [anonim] i-a raspuns lui Diletant

   O firma serioasa are propriul expert de evaluare si nu pune pret pe autorizatia de construire.Hai sa-ti raspund cu o intrebare.Am o casa solida construita acum 100 de ani,nu am autorizatie de construire pentru ea.Ce zici,pot sa o asigur?
 • -5 (19 voturi)    
  Pai de ce nu? (Vineri, 11 februarie 2011, 19:52)

  bgd [utilizator]

  Sa ne intoarcem frate la casele tip de pe vremea raposatului, la blocurile tip...ce tot atata democratie? Ce-mi trebuie mie casa moderna? Casa tip...asta-i viitorul. Toti cu case la fel...mai eliminam din fite, mofturi si pretentii.

  Nici amuzant nu mai e... Tipic PDL....viziune 0.
  • +10 (14 voturi)    
   citeste mai atent (Vineri, 11 februarie 2011, 20:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   nu esti obligat sa-ti faci casa aia 'tip', dar daca vrei poti sa alegi proiectul standard.

   la fel poti sa-ti alegi o masina 'tip' dintr-un catalog, un tort 'tip' de la cofetarie, iti cumperi un costum 'tip' din magazin in loc sa treci pe la un croitor. ti se pare ca aceste tipare ti-au rapit din modernitate?

   titlul articolului induce in eroare si ar trebui schimbat, legea propusa de cei 4 pedelei ofera o derogare, nu elimina complet autorizatiile. cine vrea sa-i construiasca palat tiganesc va gasi in continuare intelegere atat din partea ordinului arhitectilor, cat si a anumitor autoritati locale :)
   • +6 (6 voturi)    
    Da, corect... (Vineri, 11 februarie 2011, 20:40)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    M-am enervat repede si n-am mai citit tot... Nu aruncati cu pietre :)

    Cat despre uniformitate...n-are legatura cu ce propun astia. Cat timp astia de la urbanism nu vor impune niste reguli stricte...la fel se vor construi casele si blocurile, haotic.
  • +8 (10 voturi)    
   pai nu iti faci casa tip (Vineri, 11 februarie 2011, 20:14)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   daca ai bani sa dai pe un proiect fancy si unic nu te opreste nimeni.
   ideea este ca nu trebuie ca la fiecare casa sa obtii o autorizatie de constructie separata din moment ce aceasta activitate (evaluarea unui proiect) ar putea fi facuta o data si bine. mai mult, proiectele astea, din care ai putea sa-ti alegi, fii sigur ca vor fi bine facute si vor fi destul de variate.
   iar despre "uniformitatea" de care vorbeai, spune-mi ca-ti place mai mult sa vezi case de 2-3 nivele langa cele de un nivel sau blocuri, asa cum este acum.
 • +5 (11 voturi)    
  Apoi nici arhitectii... (Vineri, 11 februarie 2011, 20:03)

  Florin J. [utilizator]

  nu-s mai breji.

  De unde si pana unde s-a incetatenit ideea ca pentru o casa ai nevoie de foarte multi bani.

  Problema ii relativa la zona de constructie. Cat de aproape se afla de o sursa primara de materiale (padure - pt o casa din lemn).

  Stiu de unde vine ideea cu scumpetea.
  De la nesimtirea multor constructori de a construi cu profituri de peste 100%. Si atunci cum sa renunte astia la autorizatii?

  Cu banii de apartament la oras iti faci la tara in regie proprie o casa echivalenta ca nr de camere si iti mai cumperi si ceva pamant in jur.

  De ce naiba nu propun astia ca optionala varianta fara autorizatie si proiect de la minister. Verificarile de conformitate cu proiectul oricum se fac de catre inspectia de stat in constructii.
 • -8 (12 voturi)    
  ??????????????????? (Vineri, 11 februarie 2011, 20:09)

  Maria [anonim]

  ...cine mama dreaq mai sunt si tembelii astia?...nu e de ajuns ca s-a construit fara nici o noima, diverse hardughii care au stricat aspectul Capitalei, au luat "fata" la parcuri, la case si plus ca, sunt convinsa, la un cutremur cad...si nu e vorba ca se prabusesc ele ci ca nenorocesc alte locuinte!
  ...chiar orice parlamentar poate sa depuna orice imbecilitate ?
  • +1 (3 voturi)    
   Da,dar cu autorizatie. (Vineri, 11 februarie 2011, 20:51)

   mvm [anonim] i-a raspuns lui Maria

   Si atunci domnii care nu-s de acord ce spun?Adica arhitectii.Nu mai spun cat alergi pentru o autorizatie ca sa-ti faci o magazie.
   • +1 (1 vot)    
    ar trebui sa mergi in alte tari (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:39)

    the [utilizator] i-a raspuns lui mvm

    in Spania, Danemarca, Finlanda, Anglia ...
    unde si cusca câinelui cere autorizatie, si pe buna dreptate.
    Si unde nici o primarie nu ar aproba proiectele palatelor tziganesti de tip thailandez.
  • +5 (7 voturi)    
   pai uriteniile alea... (Vineri, 11 februarie 2011, 21:10)

   bubu [anonim] i-a raspuns lui Maria

   au fost proiectate taman de arhitectii pe care-i aparati voi!
   o casa e o necesitate, inainte de toate. sa nu-i ploua in cap, d-aia-si face omul casa. si pt asta, nu e nevoie de proiect asa-zis "dedicat".
   unde putem sa sustinem legea asta?
  • +1 (1 vot)    
   pai de ce (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 2:51)

   cornerro [anonim] i-a raspuns lui Maria

   s-au construit hardughii, dom' arhitect, ca doar pana acu voi ati pus stampilele? facem pariu pe o bere ca la cutremur pica tot atat de multe? eu, un lucru il stiu: in comuna bunicilor nu a picat nici o casa veche in patruzeci de ani. nici a bunicului nu a picat. si nu au fost proiectate de nici un arhitect. iar cladiri mai urate decat in tara asta, facute in "era arhitectilor", niciunde nu am vazut. asadar, problema e legata tot de banii veniti usor, pe proiecte facute de nespecialisti cu ceva talent la desen, pe care puneti voi stampila si luati partea groasa. de acu' ar trebui sa o luati numai de la cei cu foarte multi bani, care nu vor case standardizate. numai ca se va ascuti lupta pe proiecte, sita va cerne nemilos si majoritatea arhitectilor de doi bani vor ajunge la spalat vase. am ghicit?
 • +2 (10 voturi)    
  N-ati inteles nimic! (Vineri, 11 februarie 2011, 20:28)

  Ella [anonim]

  Este vorba de proiecte tip, realizate tot de arhitecti, pe care Min. Dezvoltarii le pune la dispozitia celor ce doresc sa-si construiasca o caza. Nu se elimina decat procedura autorizarii de catre Primarie, celelalte avize trebuie obtinute. Se elimina costul proiectului si taxa de autorizare(0,5-1% din valoarea investitiei).
  Ce vedeti rau in asta?
  Celelalte faze ale construirii vor fi obligatorii. La finalizarea constructiei o comisie va incheia procesul verbal de inchidere a lucrarilor si pe baza acestuia (impreuna cu proiectul) se va face inscrierea in Cartea Funciara.
  Unde e dezastrul?
  Fiecare persoana, functie de buget isi alege un proiect. Daca nu-i convine niciunul apeleaza la un arhitect si la obtinerea autorizatiei!
  Mi se pare o initiativa de bun simt!
  • 0 (8 voturi)    
   care comisie?! (Vineri, 11 februarie 2011, 21:14)

   wasabi [utilizator] i-a raspuns lui Ella

   comisia era alcatuita din proiectant ...un reprezentant al primarie..dirigintele de santier si se urmarea daca proiectul si AUTORIZATIA au fost respectate. daca nu exista AUTORIZATIE...primaria nu are nici o competenta sa semneze nici un proces verbal de receptie.

   Omul o sa ramana cu constructie neintabulata.

   Cine ii nebun sa semneze un proces verbal de receptie pentru care nu garanteaza nimeni.

   Ca ce ..ca ii proiect standard de la guvern. Si cine face adaptarea la teren?! de unde stie propietarul cat sa bage la armaturi intr`o zona cu panta...s.a.m.d!?
  • -1 (1 vot)    
   Spiru Haret (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:45)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Ella

   Ia citeste tu in Legea 50/91, ce reprezinta autorizatia de construire.
   Mai bine ar elimina din lege articolul referitor la lucrarile ce se pot realiza fara autorizatie. Nu mai poti sa mergi pe strada din cauza chioscurilor.
 • -2 (8 voturi)    
  Da' o autorizatie portocalie e OK ??!!! (Vineri, 11 februarie 2011, 20:28)

  costica [anonim]

  propun inlocuirea autorizatiei de constructie cu o autorizatie portocalie poate asa-i conving deputatii cu initiativa legislatuva pe arhitectii iubitori de frumos... poate le place culoarea portocalie !!!! SIC !!!!!
 • +4 (10 voturi)    
  de ce nu? (Vineri, 11 februarie 2011, 20:33)

  dd [anonim]

  ce au sarit toti arhitectii instant..:)) va e teama ca va scad veniturile.. cred ca in articol patrascu zice f bine - in mediu rural chiar e buna treaba asta, probleme apar mai mult in mediul urban, aici depinde de dimensiunea terenului, de dispunerea altor cladiri, a utilitatilor,etc.. si cei cu bani vor face proiecte in continuare, vor plati autorizatii si doar cei stramtorati vor merge pe proiectele tip. unul isi ia nike, altul veer, fiecare ce poate. mi se pare normal ca statul sa ajute un segment al populatiei care d-abia supravietuieste si sa legifereze o situatie de facto (i.e. situatia de la tara). ar trebui sa urmeze si prostitutia :-p
 • +5 (11 voturi)    
  Idee exceptionala (Vineri, 11 februarie 2011, 20:40)

  Locuitor [anonim]

  Ideea este exceptionala; daca ar fi reglementata construirea unui imobil in Ro, prin autorizare sub indrumarea unui arhitect sau fara dupa un proiect standard ar exista si premisele demolarii ORICAREI constructii care nu se incadreaza in cele doua categorii; aspectul imobilelor ar fi MUULT mai placut.
  Nu intereseaza, in speta, parerea arhitectilor ci doar ideile lor de a executa variantele celor 10 (100) proiecte tip.
  Multumim initiatorilor si sper sa existe si vointa adoptarii. Nu conteaza si nu se contabilizeaza la vreun partid politic; siguranta si estetica pe primele locuri, in acesta ordine..
 • +6 (12 voturi)    
  Foarte bine (Vineri, 11 februarie 2011, 20:52)

  Ardan [anonim]

  Foarte buna initiativa, ne apropie de tarile civilizate.Asa e si in Polonia.In Franta nu ai nevoie de arhitect si de proiect pentru o casa cu suprafata mai mica de 170 mp.In principiu poti sa desenezi singur plansele.In practica, primaria are un catalog de proiecte-tip din care iti alegi modelul de casa la un pret simbolic.
  Birocratie minima, costuri minime.
  Oricum, Romania abunda de constructii hidoase concepute de arhitecti.
  • 0 (2 voturi)    
   ai construit in Franta ? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:45)

   the [utilizator] i-a raspuns lui Ardan

   de unde ai scos aiureala cu catalogul de proiecte tip cu "pret simbolic" de la primarie ?
   poate la primaria Beautoshanny , din judetul cu acelas nume ?
   Idiotenia cu baremul de 170 m² a aparut in anii '50 când trebuia refacuta Franta bombardata si nu erau destui arhitecti.
   Iar promotorii constructiilor oribile din "lotissements" profita si acum.
   Constructiile hidoase sunt semnate de arhitecti venali. In meseria dumitale nu exista asa ceva ?
 • +4 (14 voturi)    
  Felicitari pentru proiectul de lege ! (Vineri, 11 februarie 2011, 20:56)

  un arhitect tinar si sarac [anonim]

  Ideea este exceptionala chiar daca vine cu mare intirziere.Speram sa devina lege !!!
 • +2 (10 voturi)    
  Autorizatii de construire (Vineri, 11 februarie 2011, 20:59)

  wasabi [utilizator]

  Am 6000 de m patrati, Ca sa nu mai platesc taxe la stat fac lucrare de dezmembrare pe cei 6000 m patrati si impart suparafata in parcele de maxim 400 m patrati. Aleg un proiect standard si uite asa ...pt 15 case nu platesc nici o taxa de construire.

  Cand o sa vreau sa intabulez constructiile nu o sa pot ca ..legea cadastrului 7/1996 zice ca imobilele se pot intabula in baza autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie si a documentatie cadastrale.

  Ca se puna in aplicare ce debiteaza aia 4 de la PDL ..trebuie schimbata legea 50/1990 ..legea 7/1996...legea 350/2001.

  Sa vedem si noi cum o sa bajbaim prin legislatie de parca acum nu este suficient ca nu ii pusa la punct..se mai vine si idei din astea.
  • -2 (6 voturi)    
   Las-o balta (Vineri, 11 februarie 2011, 23:20)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui wasabi

   Arhitectii sunt "vamesii" constructiilor.
   Ideea de baza e ce se poate face pt cetatean, nu cum pot arhitectii sa se imbogateasca peste noapte.
   • -2 (4 voturi)    
    Dragi tovarasi care mi-ati dat voturi negative (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:14)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Ionel

    Va place, nu va place, asta e adevarul.
  • -1 (1 vot)    
   Fii linistit! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 21:57)

   jkhkhkhli [anonim] i-a raspuns lui wasabi

   O dispozitie finala din noua lege va modifica si prevederile contrare cuprinse in celelalte legi. Iar daca nu o va face, aceasta masura va fi interpretata ca o modificare (derogare) implicita adusa de actul normativ recent.
 • +3 (11 voturi)    
  la oribilitatile... (Vineri, 11 februarie 2011, 21:12)

  jb [anonim]

  care se construiesc in Romania..de catre "arhitecti" clificati, mi se pare perfecta aceasta propunere !!
 • +1 (11 voturi)    
  autorizatie!? (Vineri, 11 februarie 2011, 21:13)

  Razasul [utilizator]

  Problema sefului ordinului arhitectectilor este una de prost gust. De ce trebuie sa dai o groza de bani sa-ti construiesti o casa? Oare nevoia de a vea un adapost nu este este la fel de importanta ca orice alta nevoie primara, nu este legata oare de nevoia de a asupravietui? De ce trebuie sa interpui o groaza de birocrati intre nevoia de avea o casa si posibilitatea faptica de ati satisface aceasta nevoie? Fiecare dintre noi este destul de intreg la minte cand incepe sa-si faca o casa si atunci apeleaza la specialisti pentru a-si face ceva durabil si de bun gust, iar pentru asta nu ai nevoie de cine stie ce proiect fancy. Eu zic ca pentru constructii mai mici de 150 mp nu trebuie sa ai nici o autorizatie de constructie ci doar vointa de a trai in conditii mai bune decat unul peste altul. NU trebuie sa hranim o sumedenie de birocrati atat din munca noastra cat si din nevoile noastre. Ar trebui sa fim un pic mai liberi in a ne bucura de "democratie" nu asa cum am reusit sa ne bucuram de binele impus de comunisti. Laud initiativa celor patru si sincer deplang plangerea "desteapta" a arhitectectilor.
 • 0 (6 voturi)    
  Da (Vineri, 11 februarie 2011, 21:28)

  marius [anonim]

  ideea nu e chiar rea si in felul macesta cei care au bani mai puti ni
  nu mai cheltui e si cu hartoagele si fac si ei ceva

  ..incep o casa ..se agata de ceva
  !
  Nu mai fiti filozofi..ca nu e nici o tragedie..
  Acum cum este?
  \Ca la tara s eface fara nici un document...Deci?
 • -1 (7 voturi)    
  Arhitecti vanitosi (Vineri, 11 februarie 2011, 21:30)

  Horea [anonim]

  Culmea e ca nu casele fara autorizatie slutesc fata oraselor ci tocmai proiectele unor arhitecti fara scrupule. Tigans e incoerent cand e vorba sa-si apere interesul - "Casele nu sunt chestii ieftine, iar proiectele sunt chestii scumpe. Procentul pentru proiectare este nesemnificativ."
  Pai hotarastete domnule ca nu pot fi simultan si ieftine si scumpe !!!
  • 0 (2 voturi)    
   arhitectii vanitosi (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:51)

   the [utilizator] i-a raspuns lui Horea

   iti spun un secret !
   asta ne invata profesorii inca din facultate ... sa fim vanitosi, meschini, arghirofili si sa jupuim pielea de pe client.
   Daca nu ma crezi, poti sa te informezi direct !
   Exista cursuri speciale de vanitate si spolierea clientului !
   Restul fleacurilor, adica practica onesta a meseriei, deontologia profesionala ... nici nu conteaza.

   the
   jupuitor de piei in doua Ordine de arhitecti,
   si asta de peste 42 de ani
   • +1 (1 vot)    
    arhitecti vanitosi si clienti pretentiosi (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 15:35)

    Zidarul [anonim] i-a raspuns lui the

    Peste 90% dintre clientii mei imi spun asa, cand le prezint o casa moderna: "ce-mi vii nene cu zapacenia asta? eu vreau o casa cu acoperis, d-ala mare si inalt, ca asa are si vecinu meu, cum sa fac eu o casa fara acoperis, cu terasa? Pai de 30 de ani stau la bloc, si am vazut cum imi ploua prin terasa, basca iarna-i frig si vara mor de cald. Fa-mi nene casa d-aia fromoasa, cu acoperis, cum se face, ca asa se face o casa, ia da creionu sa-ti arat io cum o vreau".
    Asa ca marele aport al arhietctului roman este faptul ca reuseste sa transforme bazaconiile unui client in ceva cat de cat acceptabil vizual.
    Un lucru nu le este clar celor care incearca sa-i desfiinteze pe arhitecti: faptul ca, din punct de vedere estetic, nu sunt cu absolut nimic mai prejos decat fratii lor romi care isi fac turnuletele de tip "pagoda". Lipsa de cultura vizuala, in anii de comunism, si-a pus amprenta foarte puternic pe un procent mult prea mare din cetatenii acestei tari pe care n-am vrut s-o parasesc nici macar cand mi s-a oferit un job extrem de bine platit in Munchen, acum 25 de ani. Si nici n-am s-o parasesc. Sunt mandru ca sunt roman, dar mi-e sila de compatriotii mei. Mai ales de acea etnie care ne-a facut cea mai puternica politica externa si ne-a adus imaginea, in europa, acolo unde este ea acum.
    Cei care ne ataca, sustinand ca noi le-am facut acele turnulete, nu cred ca au habar de faptul ca niciuna dintre casele tiganesti n-a avut la baza un proiect de arhitectura. Sau, daca a avut (prin absurd), n-a tinut cont de proiect, si tot cum au vrut ei s-a facut.
    Putini dintre "luptatorii impotriva arhitectilor" din aceasta pagina cunosc faptul ca noi nici nu semnam la finalul proiectului, cand vedem ce-a iesit. Multi vor zice: esti arhitect, trebuie sa fii pe santier! Confuzie: eu sunt arhitect, sunt proiectant, nu inspector ISC! Eu am incredere in client, iar la final, cand vin sa semnez receptia, constat ca nu-mi recunosc proiectul... E vina cui?
 • 0 (8 voturi)    
  astia s-au ampit de tot !! (Vineri, 11 februarie 2011, 21:34)

  ioan duscas [anonim]

  este exact cea ce lipseste pentru a nenoroci de tot aceasta tara !!!
 • -1 (7 voturi)    
  Mi-e rusine de ... nesimtirea lor (Vineri, 11 februarie 2011, 21:48)

  Zulu [anonim]

  Au sarit in sus doi arhitecti duri, adica cei care ar pierde bani! Asa ca nu-s prea obiectivi. Ideea e corecta. Se face un proiect (sau 10 sau 100) cu tot ce trebuie, calcule, documente. Si arhitectul isi ia banii pe el, de la Minister. Dar O SINGURA DATA. Pe baza acelor proiecte se construieste, deci nu fara proiect. Si oricine vrea alt model, nimeni nu-i interzice sa mearga la arhitect si sa-i proiecteze ce vrea muschii lui. Dar pentru un om cu pretentii normale nu exista sa nu i se potriveasca unul din proiectele tip cu dorintele si posibilitatile. Oricum si acum variantele nu-s prea multe, ca n-ai cum sa mai inventezi roata la preturi pamintesti. Exceptie palatele cu turnulete care fac cinste castei arhitectilor. Si partea de aautorizatie se simplifica, nu mai e nimic de verificat, proiectul a fost deja verificat. Rolul directiei de urbanism al primariei ramine doar sa verifice daca s-a respectat proiectul. E cert ca s-ar reduce costul constructiei unei case cu minim 10%. Pentru mediul rural cred ca ar fi o masura geniala!
  • +5 (7 voturi)    
   proiecte tip (Vineri, 11 februarie 2011, 23:03)

   un arhitect [anonim] i-a raspuns lui Zulu

   sunt arhitect si ca sa fiu sincer imi e rusine de atitudinea neprofesionala de la OAR. Am sa incerc unele mici explicatii:
   1. si asta se spune foarte rar: un arhitect bun are ca datorie nu doar "frumusetea" cladirii ci si aspectele juridice, urbanistice si cele tehnico-economice ale cladirii. Proiectul nu este o hartoaga oarecare ci intreg procesul de la primele schite si pana cand proprietarul isi face receptia casei. Ba uneori e mai bine ca arhitectul sa fie abordat chiar inainte de cumpararea parcelei. De foarte multe ori am putut evita in practica profesionala atat eu cat mai ales clientul neplaceri mari in modul asta.
   2. rolul arhitectilor este sau ar trebui sa fie de prima importanta in respectarea a ceea ce se cheama coduri de proiectare si construire - obligatorii oriunde in lume si din cele mai vechi timpuri; multi clienti m-au intrebat: "ce garantie are casa?" ei bine o casa nu are o garantie ca un electrocasnic, o casa nu are voie sa-si omoare/raneasca ocupantii nici peste 100 de ani. Pentru asta avem normative si coduri de proiectare care insa nu pot fi tipizate pentru ca o casa se adreseaza unui loc anume: o casa care e OK in oras s-ar scufunda in mal in Delta iar un cartier de case ca in Delta ar arde ca un chibrit in conditiile densitatii de cladiri din oras. Similar o casa la munte nu e ca una la campie, o casa in Focsaniul sau Bucurestiul seismic nu e la fel ca una in Baia Mare care nu a auzit de cutremure, samd.
   3. Initiativa cu proiectele tipizate este astfel de utilitate foarte restransa. E adevarat ca in unele tari nu este nevoie de stampila unui arhitect pe proiect (ATENTIE, NU E VORBA DE LIPSA AUTORIZATIEI CI DOAR A STAMPILEI UNUI ARHITECT MEMBRU AL CORPULUI DE ARH DIN TARA RESPECTIVA) dar acest lucru este valabil doar intr-un context foarte restrictiv:
   -o arhitectura cu cerinte foarte stricte
   -proiectul trebuie sa respecte toate codurile de proiectare (building regulations)
   -proiectul trebuie sa nu se afle in zone protejate ale oraselor
   • 0 (0 voturi)    
    nu am inteles (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:52)

    monica L [anonim] i-a raspuns lui un arhitect

    Comentariul este acceptabil...de ce este "neprofesionista atitudinea de la OAR"? pentru ca nici ei nici mata nu dati raspunsuri complete. Poate ca pe un site ca acesta nici nu e cazul...
    • 0 (0 voturi)    
     @monica (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 14:50)

     un arhitect [anonim] i-a raspuns lui monica L

     Atitudinea celor de la OAR e neprofesionista pentru ca nu se adreseaza fondului problemei. Rolul principal al autorizatiei de construire nu este cel de a strange acei 0.5-1% din valoarea de investitie la bugetul local. Rolul principal al autorizatiei de construire este asigurarea respectarii codurilor si normativelor de proiectare, a diverse elemente juridice, precum si a unor principii urbanistice, de plastica arhitecturala si nu in cele din urma de bun simt. Aceste coduri sunt rezultate in urma experientelor nefaste la cutremure, inundatii, accidentari, procese intre vecini, lipsa parcarilor sau a altor utilitati, samd. Acei bani stransi la prrimarii au rolul de a face posibila urmarirea in acte si in teren a constructiilor existente, a celor aflate in constructie, elaborii de planuri si propuneri de acte normative locale si in general a functionarii departamentului de urbanism. Atitudinea este neprofesionala pentru ca simplifica munca arhitectilor la cea a unor tipi care deseneaza la planseta ce le trece lor prin cap si pretind bani de la clienti "pentru ca cine isi face casa are bani " deci trebuie sa-l ardem la punga.
  • +3 (5 voturi)    
   continuare la postarea proiecte tipizate (Vineri, 11 februarie 2011, 23:14)

   un arhitect [anonim] i-a raspuns lui Zulu

   -cladirea trebuie sa fie destinata strict familiei celui care o face-acesta nu are voie sa o vanda un numar destul de mare de ani (7 ani in anumite state din SUA de exp)
   -sunt complet exceptate orice fel de cladiri de uz public (toate trebuie sa poarte semnatura unui arhitect autorizat in statul/tara respectiv)
   -proiectul este urmarit strict de catre inspectorii primariei care sunt platiti pentru fiecare vizita pe teren, in cazul unei erori aceasta se remediaza pe banii celui ce construieste, altfel e oprita constructia
   Nu in ultimul rand, trebuie sa intelegeti ca o cladire proiectata de un arhitect poate sa nu fie perfecta la fel cu o operatie poate sa nu fie perfecta, o masina sau o reparatie la masina poate sa nu fie perfecta. Dar un proiect al unui arhitect si executat SUB URMARIREA acelui arhitect va poate scuti de o gramada de neplaceri cum ar fi: amenzi administrative pentru nerespectarea normativelor de proiectare, procese cu vecinii sau consiliul local datorate nerespectarii alinierilor si distantelor minime, cheltuieli necontrolabile in lipsa antemasuratorilor si devizelor, cheltuieli nejustificate din cauza slabei adaptari la relieful si orientarea geografica a terenului, cheltuieli care in final depasesc banii pentru un proiect serios.
   Ca sa inchei: un proiect OK pentru o investitie se cifreaza la aprox 4-5% din valoarea de investitie la care se adauga taxele de avizare, cine va spune ca face sub banii astia face treaba de mantuiala, dar acel proiect inseamna documentatie completa si urmarirea santierului timp de 1-2 ani din partea proiectantilor (arhitecti, ingineri) si ISI SCOATE BANII DIN PLIN. Cautati arhitecti si ingineri buni, negociati contractele bine, cereti sprijinul acestora in alegerea echipei de constructori si negocierea contractelor cu constructorii si la sfarsitul casei va veti felicita. Daca ar fi existat solutia minune a proiectelor tip, noi arhitectii am fi disparut ca meserie de multisor. Dar nu e cazul, existam de mii de ani.
   • -1 (1 vot)    
    Teorie si practica (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:31)

    Zulu [anonim] i-a raspuns lui un arhitect

    Daca discutam teoretic, cu multe argumente pot fi de acord. Despre altele nu-s convins, dar se poate discuta.
    Dar daca discutam despre realitatea de pe teren, situatia se schimba radical. Si daca separam si partea de teren/fundatie totul devine mult mai clar.
    Deci "coduri de proiectare" si alte normative nu obiectez. Dar vorbim de constructie dupa un proiect verificat si aprobat, nu de constructie dupa ureche. Deci totul e respectat.
    Esentiala ramane partea de "aspect" si "pe masura". Sa fim realisti, 99% din ce se proiecteaza si executa nu are nici o legatura cu "dream house" de pe Discovery. In plus, cine vrea ceva "altfel" nimeni nu il impiedica sa-si ia arhitect sa-i faca exact ce vrea. Asa ca raman cei 95% din oamenii obisnuiti care vor si ei o casa si singurul lucru pe care il stiu, legat de necesitatile lor, este "vreau x camere si o suprafata cam de ...". Arhitectul ii va scoate un proiect deja existent (al lui sau al colegului) si il va ajusta la nivelul "usa asta in stinga ...). Practic vinde un proiect 99% existent de sute de ori. Despre asta vorbesc, despre acest gen de clienti, care sint majoritari, si pentru care costul acelui proiect poate insemna renuntarea la o camera sau o baie, din motive financiare. Iar ca argument am "vilele" de la marginea oricarui oras din Romania care sint, in esenta, aceeasi Marie cu alta palarie.
    Si inca ceva. Nu trebuie proiecte unice pe tara ci un set de proiecte valabile pentru o zona, judet, localitate. Adaptate specificului zonei si dpvd al aspectului dar sia al specificitatii terenul si materialelor utilizate.
    Iar "ordinul" arhitectilor mai are multe bube pina la onorabilitate, vezi "turnuletele" cu proiecte "gindite" si semnate de un prea mare numar din confratii Dvs.
  • +4 (6 voturi)    
   Lucrurile sunt ceva mai complicate... (Vineri, 11 februarie 2011, 23:20)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui Zulu

   Problema costului ridicat al proiectarii de arhitectura (intre 5 si 15% din costul investitiei in tarile civilizate, numai pentru arhitectura, fara inginerie!) a fost rezolvat in felul urmator (in aceleasi tari civilizate): ai bani, vrei ceva deosebit si unicat, platesti un arhitect, nu-ti permiti sa platesti un proiect unicat, atunci iti cumperi o casa tip de la un dezvoltator privat (care isi amortizeaza costurile de proiectare prin productia in serie a unui anumit model de casa).
   La noi insa deoarece nu prea verifica nimeni in timpul executiei conformitatea cu proiectul, iar constructorilor li se permite sa improvizeze in lipsa detaliilor furnizate de arhitect, proiectul s-a transformat in hartie igienica (necesar pentru autorizare si dup'aia bun de aruncat), iar arhitectilor "talentati" li s-a oferit pe tava o nisa de piata: sa faca proiecte de autorizare la kilogram. Chiar daca iau 2 lei pe ele, cantitatea compenseaza oricum cu varf si indesat. Si astfel cetateanul odata ce se vede cu autorizatia in brate, fara niciun arhitect pe cap si sub privirile indulgente ale administratiei ce ar trebui sa il verifice incepe sa-si dezlantuie creativitatea. Cand intra si sotia in schema ghiveciul se desavarseste: peste un proiect facut pe genunchi vin interventiile "personalizate" ale unor fini "esteti" si iese ceea ce putem admira pe strazile patriei.
   Asa ca desi ideea de a pune la dispozitia potentialului client un proiect facut cum trebuie nu e rea, nu inteleg de ce ar trebui sa faca statul treaba asta. Iar umblam la efecte in loc sa umblam la cauze. Trebuie pur si simplu ca verificarea executarii conform proiectului sa se faca pe bune si sa aiba consecinte (amenda + demolare in caz de nerespectare a proiectului autorizat). Mai departe piata isi va face treaba si vor aparea si dezvoltatorii sau firmele de arhitectura care sa ofere proiecte tip la preturi mult mai mici.
  • 0 (0 voturi)    
   daaaa geniala ! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:51)

   the [utilizator] i-a raspuns lui Zulu

   mai ales in Zulu land ...
 • -3 (7 voturi)    
  ... (Vineri, 11 februarie 2011, 21:59)

  pamfletaru [utilizator]

  Hai sa interzicem puscariile!
 • -1 (9 voturi)    
  excelenta idee (Vineri, 11 februarie 2011, 21:59)

  boros sandor [anonim]

  Excelenta ideea,si ar putea fi chiar extinsa pentru edificii publice-un set de proiecte de scoli.dispensare,sedii de primarii si ce mai vreti voi,ad scadea mult inclusiv cheltuielile bugetelor locale care trebuie sa construiasca asa ceva,
  Ar pierde arhitectii ceva ,si primarii,ca nu si-ar mai primi comisionul de la primii:)
  E bine ca se gindesc si la oamenii cu venituri mici si medii,nu numai la umflatii care daca vor sa construiasca "au foarte multi bani"
 • +5 (9 voturi)    
  Iar OAR asteapta cotizatiile arhitectilor... (Vineri, 11 februarie 2011, 22:25)

  cris25 [utilizator]

  In USA, NU AI VOIE, sa folosesti numele de "architect" nici macar nu-ti poti spune "student architect" daca nu esti inregistrat si platesti cotizatii anuale, ca altfel faci parnaie, chiar daca ai facuta scoala de arhitectura 6 ani, si ai publicat n-shpe carti,iar daca ajungi s-o platesti profesia ta e asigurata!..... in schimb, in Romania, OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) sta si incaseaza cotizatii de la arhitecti fara ca sa dea ceva elementar in schimb, anume apararea profesiei de arhitect! ... ii intereseaza numai "ciubucul" si "shmenul", de asta s-au trezit totii manelistii peste noapte ca pot fii si Arhitecti! .....Mi se face greata! .....Dar nu ma mira ca sint personaje ca dl arhitect Ochinciuc( dl/ dna- sot sotie) care au baga mina adanc in burselor studentilor Erasmus si Tempus, stateau studentii de arhitectura cu lunile prin strainataturi, pe strazi cu foamea-n gat sa le vina banii acordati de Uniunea Europeana pt burse, erau in conturile lui Ochinciuc ,marele om, marele architect!... si conduce de multi ani Ordinul Arhitectilor,... acest individ nu a facut si nu va face nimic pt profesia ARHTECTURA, si cati sint ca el???!!!, mai toti cei din Conducerea OAR, la-s ca le sant burdihanurile pline! de PUZ-uri masluite nesimtit ce nu tin cont de PUG, ca vorba aia spaga a fost grasa!, mai rau de atat le trebuie arhitectilor, sa va apere acum profesia de arhitect Ochinciuc in fata tupeului din ce in ce mai jegos al manelistilor-arhitectilor!
  • -1 (1 vot)    
   intrebare (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:29)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui cris25

   In USA nu poate exista o lege incorecta?Tot ce se intampla in america de nord sau occident e musai sa fie corect?
  • -1 (1 vot)    
   ce scrii tu aici are un nume (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:56)

   the [utilizator] i-a raspuns lui cris25

   se cheama CALOMNIE !
   Profiti de "libertatea" exprimarii si posibilitatea de a jigni si acuza, foarte bine.
   Iti doresc sa ti se intample acelas lucru !
   Sau, vorba de pe vremuri ...
   "Iti doresc de zece ori ce doresti tu altora !"
   • +1 (1 vot)    
    Asa sa fie? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 22:19)

    jknkjkljhn [anonim] i-a raspuns lui the

    Desi usor frustat, tipul pare ca este documentat. Poate de aceea afirmatiile sale prezinta un anumit grad de credibilitate. Cei vizati s-ar putea apara si singuri dand o dezmintire argumentata.
 • -2 (8 voturi)    
  Hotie (Vineri, 11 februarie 2011, 22:29)

  ioan [anonim]

  Arhitectii au planuri tip. De ce nu spun asa; Daca faci proiectul asta te costa atat, sau te costa atat pentru ca acest proiect a fost facut odata. Caz concret; cladire identica la acelasi proiectant arhitect de doua ori suma incasata fara sa mai traga o linie si poate ce va veni si altul la el. Si zice ca e putin. Putin! pentru ei inseamna 80 milioane lei vechi pentru un client, fara instalatie electrica, fara instalatia de incalzire, fara instalatia de apa calda si menajera, fara fosa ecologica? Trebuie sa le dea cineva peste nas. Bravo acestui partid daca reuseste sa faca ceva. Urmatorii hoti sunt in OCPI care te impiedica sa achizitionezi teren daca nu treci pe la ei, Timp de 6 luni nu au rezolvat o problema de vecinatate cu toate documentele la ei si 10 milioane fara chitante. Eu la serviciu ma duc sa rezolv problema care tine pe loc productia, iar ei sunt frane in dezvoltare.
 • +3 (7 voturi)    
  urbanism (Vineri, 11 februarie 2011, 22:31)

  grigore [anonim]

  Alo! A deschis cineva un curs de urbanism si sistematizare ? Cum va inchipuiti un oras facut din 10 proiecte afisate pe un site?
  Bineinteles, nu sunt de acceptat monstruozitatile avizate de arhitectii primariei. Dar, ar mai vazut alte capitale?
  • +1 (1 vot)    
   Te rog (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:19)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui grigore

   Explica-mi si mie ce-i aia o monstrozitate. Inteleg ca esti arhitect.
  • 0 (2 voturi)    
   Stai linistit si nu te ambala (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:23)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui grigore

   La inceput 10 proiecte, apoi se adauga variante pt diferite terenuri, alte 100 de proiecte care nu mai sunt unicat si se face un stoc suficient
   In cinci ani ai si dovada fizica cand iti alegi un proient cum a rezistat , cum s-a comportat in timp cladirea.
   Intre timp se mai aduc imbunatatiri proiectelor.
   Asa ca ideia e excelenta.
 • 0 (6 voturi)    
  Doar proiect de arhitectura? (Vineri, 11 februarie 2011, 22:38)

  Mario Popa [anonim]

  Dar cel de rezistenta care tine cont de teren? Si ala se scoate?
  Dar alea de instalatii care tin cont de situatiile din teren?
  Si alea vor fi tipizate?
  Pai atunci sa facem containere tip organizare de santier si sa le punem si roti sa te si deplasezi cu ele!
 • +2 (8 voturi)    
  atac la profesionisti (Vineri, 11 februarie 2011, 22:46)

  gimini [utilizator]

  Tot auzim zilele astea ca sub pretextul "debirocratizarii" sunt atacati contabilii, arhitectii, medicii (care sunt ejectati din tara si li / ni se inchid spitalele...).

  Domnilor! Nu ar fi mai bine sa "debirocratizati" reducand, pur si simplu, numarul de functionari publici care ocupa degeaba birourile?
 • 0 (2 voturi)    
  desigur (Vineri, 11 februarie 2011, 23:55)

  d [anonim]

  ...ca nu e necesara autorizatia ,in schimb e obligatoriu certificatul energetic
 • +3 (5 voturi)    
  studiu (Vineri, 11 februarie 2011, 23:57)

  serban [anonim]

  am un teren de 10000 mp 100X100 si chiar in mijloc vreau o casa de 10X10 inalta de 6 m . de ce am nevoie de autorizatie de constructie ?
  • +2 (2 voturi)    
   Asa este legea (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:39)

   hraparetul [anonim] i-a raspuns lui serban

   Dreptul de proprietate nu presupune si existenta dreptului de a construi. Permisiunea de a construi o primesti de la primarie.. astea sint regulile, crezi ca in alta parte este altfel?
  • +2 (4 voturi)    
   doar noi romanii ne pricepem la toate.... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:44)

   andrei popa [anonim] i-a raspuns lui serban

   pacat ca toate-s de proasta calitate.... Apoi vreau si eu un tv nou.... de ce sa-mi cumpar daca pot sa-l fac eu...
  • +2 (4 voturi)    
   Pai stai, ca eu nu am teren asa de mare... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:48)

   Autorizel [anonim] i-a raspuns lui serban

   Eu am teren de 480 mp, mi-am luat proiectul gratuit si mi-am pus casa la 1m distanta fata de vecin, fiindca, daca nu-i nevoie de autorizatie, singura lege care se aplica este legea muschiului meu. Eu am un muschi foarte hotarat, care vrea sa pun casa la 1 metru fata de gardul vecinului. Bun. Dar ma reclama vecinul la Primarie, ca-i iau din insorire! Si ce daca, vine primaria si-i zic ca "care-i faza? care-i duda? asa am vrut io s-o pun, la 1m fata de jegosu ala". Iar primaria ce va face? Imi arata legea care tocmai e pe cale de-a fi modificata, de catre acelasi minister, prin care constructiile deja facute si care incalca prevederile PUG/PUZ-urilor locale, nu mai pot intra in legalitate, ci trebuie pur si simplu demolate. Si ce ma fac, ca amenda-i mare, iar legea imi impune sa demolez casa pe cheltuiala mea. Asa ca stau si ma gandesc, ca prostu: ca care-i ghisheftu? ca am dat bani pe o casa pe care trebuie sa mi-o demolez, basca am mai platit si o amenda? Sariiiti, la furci si topoare, sa-i luam gatul vecinului care m-a reclamat!!!! Glumesc, n-o sa ne reclame nimeni, vecinii nostri vor sa-mi traiasca capra forever...
  • -1 (1 vot)    
   finca...! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 1:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui serban

   Fiindca in casa aia o sa LOCUIASCA cineva - iar daca e construita prost, viata acelor "cineva" (si a vizitatotilor nevinovati ai acelor "cineva") e in pericol!
   Uite. d'AIA !
  • 0 (0 voturi)    
   Interesanta intrebare (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:16)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui serban

   Inca din antichitate s-a constatat ca realizarea haotica de constructii este in detrimentul interesului general. In consecinta statele au reglementat modul de construire. Disciplina care se ocupa de relatia cadrul creat de om (antropic) cat si de relatia acestuia cu cadrul natural se numeste urbanism. Citeste o carte de istoria urbanismului si te vei edifica.
   Certificatul de Urbanism reprezinta tocmai raspunsul autoritatilor la studiul propus de tine.
 • 0 (4 voturi)    
  arhitectul (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:01)

  adonis84 [utilizator]

  "Cine construieste o casa are foarte multi bani."

  Asta m-a dat pe spate ...Dupa mintea lui o sa traim toti in pesteri. Sunt multi care construiesc casa in timp iar taxele alea ii omoara din start.
  • +4 (6 voturi)    
   Un zidar poate face o casa fara arhitect... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:25)

   Zidarul [anonim] i-a raspuns lui adonis84

   ... dar un arhitect nu poate face niciodata o casa fara un zidar, asa se exprima unul dintre primii muncitori cu palmele batute de munca, pe postul mational de televiziune (singurul pe-atunci), la cateva luni dupa revolutia din decembrie. In epoca in care "noi muncim, nu gandim" si "moarte intelectualilor"...
   • -1 (1 vot)    
    bineinteles (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:03)

    the [utilizator] i-a raspuns lui Zidarul

    logica asta ar trebui s-o stie si lipitorul de sârme cu patru clase, care lucreaza la construit computere, si turnatorul de fonta cu lingura in forme, si tocatoarea de legume de la fabrica de conserve ...
    Nimeni n-are nevoie de specialisti IT, ingineri metalurgi sau chimisti alimentari.
    Ia mai datii dreacului de telectuali !

    Zidarule, esti amuzant in contextul asta, dar ideea ta or fi exprimat-o, probabil inaintea ta, milioane de carausi la piramide, la Luvru sau la zgarie norii din Manhattan.
    • -1 (1 vot)    
     of (Duminică, 13 februarie 2011, 12:43)

     adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui the

     Sunt metalurg, dar iti meriti un minus.
 • -1 (7 voturi)    
  PT BINELE CETATEANULUI ROMAN (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:07)

  APOSTOL ELENA [anonim]

  felicitari pt initiativa. este fantastica! exista cetateni care nu-si pot face o locuinta din cauza sumelor mari pt bugetul actualului roman cheltuite cu proiectele ,autorizarile ,din cauza birocratiei excesive! Sint convinsa ca pe linga atitea legi timpite va mai fi votata si una INTELEAPTA, care sa nu mai tina cont de INTERESELE FINANCIARE ale hraparetilor de arhitecti ,etc. in cel mai fericit caz se mai pot RESTRUCTURA niste posturi DE INCURCA TREBURI de prin niste institutii cu exces de TAIETORI DE FRUNZE LA CIINI(FUNCTIONARI).
  • -2 (4 voturi)    
   ridicol (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:48)

   hraparetul [anonim] i-a raspuns lui APOSTOL ELENA

   Este ridicol sa spui ca din cauza taxelor prea mari si a pretului proiectului nu iti poti face casa.
   Adica ai 50.000 Euro ca sa-ti faci casa da n-ai 250 E pentru taxa de autorizare sau 1000 E pentru proiect (din care platesti 4 oameni - arhitect, structurist, inginer de electrice si inginer de sanitare)
   • 0 (2 voturi)    
    anton@hotmail.com (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:37)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui hraparetul

    In cazul meu are dreptate. Am mai mult de 50000euro si nu am vrut sa imi fac casa din cauza arhitectilor.
    Constructie simpla si ei percep pretul pe m2 si nu pe complexitate.
    vreau sa fac laturile mai mari cu 50%, deci multiplicand niste date , efort ce nu creste decat cu 5% munca la proiect si pretul proiectului se dubleaza(suprafata devinind dubla).
    E corect? oare plata nu se face in functie de munca depusa?
    Atunci am facut si eu pe desteptul : " socoteste domnule toate dimensiunile in decimetri si scade-mi pretul de 100 de ori" si nu i-a convenit.
    Ne furam singuri caciula.
    Am trait 15 in SUA dar anumite categorii din RO sunt absolut obraznice.
    • +2 (2 voturi)    
     Ma frate-miu... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 14:24)

     Zidarul [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Ma nepoate, sa vezi ce mi se intampla... Fusai si io acu doo zile la un notar, sa fac un act. Zi vazui ca notaru ala folosise de 8 ori cuvantul "contract" pe aceeasi foaie de hartie. Cand vazui cat imi cere, ma apucara tremuricii si ma prinsei zdravan cu mana de buzunar, ca daca nu ma tineam de buzunar, cadeam pe jos, ce mai... Si-i zisai: ma nepoate, da bagasi de 8 ori cuvantu "contract", nu-mi faci si mie o reducere? Hai, mancate-as io de notar fromos si dastept, ca auzii io ca pi la mine pe la sat, aia de vin de la America cer la arhitecti reducere in functie de cat de dreapta ii casa...
    • 0 (0 voturi)    
     si...si...:) (Luni, 14 februarie 2011, 15:15)

     d [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     :) mocheta nu-i la metru patrat? faianta? gresia? restul materialelor de constructie si asa mai departe? Printarea planselor, dosarele? cum crezi ca se calculeaza? dupa complexitate sau dupa cantitate? :)))
     Tu platesti la fel de mult pentru un pui cat platesti pentru un piept de pui? nu-i nimic mai complex, e doar un piept extins...ce mama naibii!?
     Stai linistit ca proiectele mari si complexe se tarifeaza altfel.
     P.S: de ce nu ai construit in SUA? ;)
   • 0 (2 voturi)    
    ridicol? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:21)

    danaperuana [utilizator] i-a raspuns lui hraparetul

    esti ironic, nu'i asa?
    daca crezi ca 1250 de euro sint bani de buzunar, doar pt ca am cistigat sau am facut credit de 50.000 sa'mi ridic o casa, da'mii tu, te rog. se pare ca la voi banii se fac foarte usor.
 • +3 (3 voturi)    
  DEZBATERE PENTRU POSTACI (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:09)

  cristian [anonim]

  Habar nu am cum e mai bine.
  Nu am incredere in juristii partidelor (ca dovada ca toate partidele au primit eject de la Curtea Constitutionala).
  Nu am incredere in dezvoltatori, care au avut bani si au construit ce au crezut ca le aduc bani (unii au luat plasa).
  Nu am incredere in primari si consilii locale (care au aprobat, in toate colturile tarii tot felul de nazbatii: de la zgarie-nori la dinozauri-mandria comunei).
  Nu am incredere in firmele de arhitectura care, pentru bani, au facut compromisuri (de la distonant la aiurea, de la stramba-la sta sa cada casa, de la asta vrea clientul-asta vrea primarul).
  Etc....etc....
  VESTEA CEA MAI PROASTA:
  In Parlament s-ar putea sa existe o majoritate, de data asta. Parlamentarii din toate partidele... s-ar putea sa aibe pusi bani pusi deoparte pentru case...
  Daca este ceva INADMISIBIL TEHNIC...
  Astept in primul rand opiniile expertilor in REZISTENTA CONSTRUCTIILOR.
  Sa nu va cada casa in cap la cutremur.
  Vad ca de la hotnews pe astia nu i-a intrebat nimeni.
  Da mai bine, nu-i asa, sa intrebam arhitectii.
  Ganditi-va la toate autorizatile de construire care s-au dat in zone inundabile. Ce legatura au cu arhitectii?
  Nu-i asa, sa dam dup-aia o stire ca ISU nu si-a facut datoria si nu a anuntat oamenii ca vine puhoiul. Sa destituim prefectul/primarul/omul de la ISU/pompierul de srviciu....
  A fost o stire, cred ca anul trecut, de la inspectia in constructii, preluata de niste ziare, in care se spunea ca vreo treime (daca imi aduc aminte procentul) dintre constructiile ridicate in ultimii 5 ani... sau 10 ani... nu au respectat stasurile de betoane. Asta asa, sa ajut hotnews.
  Chiar astept postaci pertinenti: ingineri de rezistenta constructiilor, arhitecti, juristi specializati pe administratie locala, oameni de bun simt.
  Merci anticipat, dar m-am enervat.
  Ganditi-va ca sunt multi ca mine.
 • +1 (3 voturi)    
  beneficiar manelist = casa manelista (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:37)

  andrei [anonim]

  Aruncati cuvinte grele la adresa arhitectilor, medicilor etc... dar ganditi doar prin prizma voasta ingusta de manelisti si capsunari.... Apoi daca Romania e plina de case proaste, palate tiganesti etc... cui i se datoreaza ? VOUA... BENEFICIARILOR... Foarte putini sunt cu mintea mai deschisa, doresc sa-si faca ceva nou, corect si cu gust.....MAJORITATEA insa vor ceea ce vedeti pe strazi... mai rau e ca nu fac nici un rabat de la ideile lor. " Domnule , fa-mi-o asa, ca eu o sa stau in ea...in plus ma pricep si eu la proiectare.... am lucrat la proiectare in industria petroliera". In afara de estetic (pe care voi il aprobati) mai sunt si notiuni de genul INSORIRE, TIPOLOGIA TERENULUI, TIPOLOGIA ZONEI, etc. dar voua cred ca nu va pasa... AVETI CE VA DORITI SI MERITATI...
  • 0 (2 voturi)    
   O solutie pt arhitecti - emigrati (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:43)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Pt preturile care le cereti putem angaja oricand arhitecti din afara care chiar isi cunosc meseria.
   Dupa cum ati slutit Bucurestiul nici afara nu o sa faceti mare branza.
   • +1 (1 vot)    
    preturi mari aici!?dar afara? (Luni, 14 februarie 2011, 14:28)

    dana [anonim] i-a raspuns lui Ionel

    :))) voi chiar credeti ca angajati un arhitect de afara pe banii astia?:)pai aia cand vad preturile de la noi cad pe spate de ras!Vi se pare mult un pret la m2 la o constructie?Cum se spunea mai sus,din 1000euro la o casa de 50000 se platesc 3specialitati(arhitect,rezistenta si instalatii) asta impartit egal(desi nu asa se face) vine 333euro de specialitate da? Na pai aia 333de euro se castiga pt un proiect de care te ocupi timp de vreo 6luni!Cat face asta? 55euro pe luna, adica 250lei pe luna.Cate proiecte credeti ca poate lucra un arhitect deodata? :)3-4?Cum vreti sa se intretina omul ala?Dar biroul care proiecteaza?Dar benzina si timpul ocupat stand la cozi pentru autorizatii?
    Si NU,nu se poate proiecta fara arhitect si fara inginer si fara instalator pentru ca NU sti cati ani de scoala adunati fac astia 3 specialisti ca sa poata oferi unui om confortul dorit (atentie! DORIT!) intr-o casa!Din Antichitate pana azi s-au tot divizat profesiile,de la un simplu mester care face casa s-a ajuns la constructori,arhitecti,structuristi,instalatori, zidar, tehnolog, diriginte de santier, muncitor calificat si NECALIFICAT si asa mai departe pentru ca E NEVOIE si pentru ca in decursul timpului s-a dovedit aceasta nevoie,necesitate si profitul adus de ea: case locuibile, trainice, estetice (discutabil) si ieftine pe durata lor de viata.Cine stie sa faca asta fara specialistii mai sus amintiti?Adica scuze, dar aveti impresia ca e cazul sa reinventam istoria in loc sa profitam de ceea ce s-a descoperit deja?
    Si, pentru Zidar: pe cat punem pariu ca un arhitect si un inginer de rezistenta stiu mai bine ca zidarul cum se pune caramida,cum se face mortarul,betonul,hidroizolatia si fundatiile si poate chiar si minunatul parchet pe care atat de mult il iubesc beneficiarii din ziua de azi,a da,si sa nu uitam de gresie si de inimioarele din rigips pe care incepe sa le iubeasca publicul roman.:)
    Faceti-va case singuri...sa vedem cum se curata tara de inconstienti intr-un an!
 • +2 (4 voturi)    
  f bine (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 0:55)

  andu2 [utilizator]

  o idee f buna.... ca ne usuca astia cu proiectele lor. nu mai zic de alergaturi si spaga.
 • +1 (5 voturi)    
  Cine era initiatorul legii, un mare specialist.... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 1:09)

  hraparetu' [anonim]

  Doi deputati PDL, Petru Calian si Adrian Gurzau, implicati intr-un scandal de prostitutie si trafic de persoane. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7020210-doi-deputati-pdl-petru-calian-adrian-gurzau-implicati-intr-scandal-prostitutie-trafic-persoane-calian-faceam-studiu-impact-pentru-lege.htm
  • +1 (1 vot)    
   Las-o balta (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:40)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui hraparetu'

   Leaga-te de idea lor , ce eu ma leg de tactu daca iti dai cu parerea?
 • 0 (0 voturi)    
  realitatea (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 5:07)

  mircea [anonim]

  oamen buni(ma refer la posibili clienti,arhitecti,visatori la o casa,s.a.m.d.)realitatea este ca 90% dintre arhitectii zilelor noastre sunt total pe langa in ceea ce priveste calitatea,logica,functionalitatea si incadrarea intr-un anumit spatiu a unui anumit stil.Aportul la capacitatile arhitectilor si-l aduc atat scoala din care ies cu idei pe care nu le vor scoate din cap toata viata(sau,dimpotriva,impotriva carora vor crea toata viata),cat si clientii lor,incepand de la cei cu multi bani si la fel de multe figuri(un eventual exemplu ar fi micsorarea camerei copilului ca sa aiba loc piscina interioara)si pana la acei care isi doresc un loc unde sa se simta bine,care in final va ajunge un mic gunoi tocmai datorita banilor care se imprastie in toate partile,daca ai curajul sa te lansezi in aceasta hora.Este suficient sa ne uitam in jurul nostru pentru a vedea rezultatele acestor multitudini de influente si pretentii.
  Aflandu-ma de ceva vreme in faza adunarii de idei,am ajuns la concluzia ca nici 1% din constructiile din ultimii 20 ani nu au fost gandite.Gandite,in general,pentru confort,pentru placerea de a locui in aceste case,pentru incadrarea lor in contextul existent.La fel si eforturile de a crea un context favorabil,de a crea o imagine individuala,sa zicem unui oras,cartier sau strada.Aici,avem sa le multumim din inima arhitectilor-sefi,grijulii se pare catre alte detalii si nicidecum catre ceea ce ar trebui sa fie rezultatul muncii lor de drept.Nici nu am indraznit sa intru in detaliile interioare.macar pentru acest mic procent de 1%,doar de frica daramarii unor dorinte,dar aici se contopesc deja ideile arhitectilor cu ale clientilor.
  Sunt perfect de acord cu necesitatea armonizarii spatiului de locuit cu personalitatea si posibila dezvoltare viitoare a proprietarilor,adevarul e ca singura armonizare e intre procentul care revine arhitectului si capacitatea clientului de a negocia.
  As mai avea de spus despre noile proiecte de apartamente,dar..................
 • 0 (2 voturi)    
  prima idee buna (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 8:39)

  radu [anonim]

  excelent,este imposibil sa ai toate actele corecte pt autorizatii,nu mai trebuie sa dai spaga la primarie,si asa proiectele facute de arhitecti nu sunt bune de nimic,marea parte sunt complet incompetenti,macar asa proiectul e bun
 • -2 (4 voturi)    
  Mare dobitocenie... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 9:53)

  Deportat PDL [anonim]

  Initiativa este unul dintre cele mai cretine chestii propuse vreodata. Sper sa fie sanctionati pentru ridicolul la care si-au expus gasca, pardon, partidul.
 • 0 (4 voturi)    
  Este un fapt pozitiv ! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:07)

  reformist [utilizator]

  In mod normal acest lucru este ceva pozitiv , daca se va construi dupa modele aprobate anterior totul este ok . Arhitectii percep 5 euro pe m patrat si de asta sunt disperati sa-si apere birocratia ! E un pleonasm in constructii desi arhitectii dau acelasi model de casa sa zicem mai multor persoane ei percep 5 euro pentru metru patrat de la fiecare client desi nu fac decat sa traga la xerox ....acel proiect . E aiurea sa percepi zeci de milioane pe copiile unor proiecte . Mai bine sa fie adoptate la nivel national sa zicem 30-40 de proiecte si apoi dupa acele proiecte sa se realizeze contructiile fara alte autorizatii birocratice ! Numai cei care vor constructii complexe altele decat cele din proiectele apropbate se vor duce la arhitect si vor da 5 euro pe m patrat pentru a-i face un proiect original !


  Legea e foarte buna cinste lor ca dau in cap arhitectilor lacomi !
  • +1 (1 vot)    
   imposibil! (Luni, 14 februarie 2011, 14:45)

   dana [anonim] i-a raspuns lui reformist

   sa vedem daca veti mai fi de acord cu aceasta lege cand veti avea de ales intre un dormitor de 12mp si unul de 10mp. Cand geamurile vor ajunge pe Nord si nu veti mai vedea soarele cat locuiti in acea casa. Cand o sa aveti geamuri de 60/60cm si cand o sa descoperiti ca alegand un proiect din-ala pe terenul vostru va trebui sa mai dati o data banii de pe casa pe umplutura care trebe bagata in teren pentru ca nu e adaptata casa. Si sa vedem daca va va placea sa alegeti dintre niste "uniforme" impotriva carora s-a revoltat toata tara in 1989. :) si nici macar pe atunci nu se impunea atat de drastic ce sa faci.
   DAR, brusc uitam cat suntem de individualisti si cat de mult ne place sa ne distingem de cei din jur.
   Asta nu e un lucru bun pentru bugetul fiecaruia, e un lucru bun pentru bugetul celor care au firma de constructii si/sau materiale "agreata" de Minister.
   Ganditi si voi mai departe un pic, nu va limitati la ce vi se spune! ;)
 • 0 (2 voturi)    
  arhitectul (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:13)

  ion [anonim]

  zic si eu asa ca Moromete,ce va deranjeaza domnilor arhitecti acest proiec de lege?Locuiesc intrun cartier linistit din orasul Medias,am o casa normala ,dar acesti arhitecti au proiectat niste case noi care arata ca niste S....E fata de celelalte.In spatele meu un domn arhitect a proiectat un garaj mai mare decit casa mea ,pentru mine a disparut rasaritul.Ma intreb acesti arhitecti se gindesc numai la cei care le dau bani?De altfel cam asa e in toata romania ai bani ai parte.
  • +1 (1 vot)    
   proiectul de lege (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 15:50)

   the [utilizator] i-a raspuns lui ion

   proiectul asta, ioane, ma deranjeaza pentru ca duce gândirea si creatia inapoi cu cel putin un sfert de secol.
   Daca in Romania ar fi niste legi inteligente, ai fi avut posibilitatea, atunci cand vecinul a depus cererea de autorizatie, sa consulti proiectul in primarie.
   Si ai fi avut doua luni de zile sa faci recurs, pentru orice dauna morala sau fizica ti-ar fi cauzat.
   Asta, in alte tari se cheama "dreptul tertzilor", si este respectat cu sfintenie.
   A existat, pana in 1947, nu ma intreba cine l-a scos din lege.
 • +2 (4 voturi)    
  Halal societate ! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 10:43)

  Un intelectual dezamagit [anonim]

  Chiar asa. Ce ne mai trebuiesc specialisti in tara asta. NU MERGE SI ASA? Asa ne trebuie daca platim generos nechematii din parlament.
  RUSINE O.A.R. ! De ce mai platesc arhitectii taxe la voi ?
 • +1 (1 vot)    
  Timpenie e excesul de birocratie (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:42)

  Sile [anonim]

  In care ne balacim, nu reducerea birocratiei la un nivel minim util si suportabil pentru cetateni. Excesul de birocratie care incepe cu cotetul legislativ e unul din marile impedimente innormalizarea vietii sociale si economice din Romanika.Asa ca orice masura de debirocratizare e binevenita chiar daca aceasta nu e suficienta. O zi buna !
 • +2 (2 voturi)    
  OHFF!!! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 11:50)

  myth [anonim]

  In primul rând tre sa spun ca nu sunt arhitect - sunt designer de interioare, am o legatura stransa cu domeniul dar nu lucrez in arhitectura. Nu vreau sa jignesc pe cineva dar sa fim seriosi, in afara de 10 cladiri (10 sunt multe) nu vad arhitectura de calitate in Romania. Majoritatea arhitectilor merg prin lume gandind ca stampila aia din buzunar este tot ceea ce le trebuie, si astfel uita ca tre sa mai citeasca, sa mai invete, sa se plimbe si sa ramana pasionati meseriei lor la fel ca doctorii, avocatii, si orice meserie de altfel.
  Cei mai multi s-au transformat in vanzatori de toneta unde pun stampila ca la dozator pe orice, sau ei insisi "creaza" un orice pe care pun mai apoi pun stampila.
  Si mai sunt si aia care stau cu proiecte la sertar "- vrei o casa!? ... no problemo! ... care dintre ele?" ... defapt!? ... la ce sa mai alegi!? ... oricum niciuna nu este pentru tine.
  Sunt sigur ca putini arhitecti se gandesc sa le explice clientilor, sau sa se implice pentru ca sa arate care sunt avantajele muncii cu un arhitect si care chiar sa pună in practica acele avantaje (ca sunt și care vorbesc mult și fac mizerii ... ohohohoo!!!)?, cati arhitecti ii găsești pe santiere ... si intr-adevar sa se implice sa scoata ceva extraordinar? ... numai daca sunt probleme, altfel nici nu le pasa ce iese (și apoi se mai întreabă de ce meseriașul are mai multa credibilitate decât un arhitect).
  Si in cele din urma ... ma uit pe dealuri, casele care s-au construit de 20 de ani incoace, unde este personalitatea proprietarului?, unde sunt solutiile de care tot vorbiti?!, unde este Wright si Corbusier de care tot ati invatat la scoala!? ... Tot, TOT, este la fel, totul este egal, aceleasi materiale peste tot, acelasi stil babesc peste tot, aceiasi filosofie ieftina gen "-Mi-am facut si eu o casa", asa ca oamenii pe buna dreptate se intreaba - la ce sa va plateasca 3000-4000-6000!? ... asta este progresul de care vorbea cineva pe aici!?.
  • +1 (1 vot)    
   beneficiarii... (Luni, 14 februarie 2011, 14:50)

   d [anonim] i-a raspuns lui myth

   Vezi tu, ei nu inteleg ce vrei tu sa le explici, iar majoritatea vin din start cu ideea fixa ca "vreau asa cum am vazut la X" si vreau ieftin, repede si MARE.
   Si ca au ei pe cineva care le face rost de caramida ieftina si de termopane ieftine si ca vor ASA!...da, eventual ii convingi atunci de cele mai minime nevoi de care-si vor da seama mai tarziu, dar la partea de imagine, cu greu poti sa adaugi ceva, pentru ca aia e "complicat" si e "greu" si e "scump". Si daca nu ma crezi, citeste si restul comentariilor care in mod clar vin de la beneficiari hotarati. ;)
   Asa ca nu arhitectii sunt cei care trebuie pusi la zid ci beneficiarii care ii considera doar o Stampila si nu niste oameni documetati si autoritatile care accepta orice cu putina "spaga" sau "eu il cunosc pe Xulescu..." Si de aia ies asa cladirile din ultimii 20 de ani, pentru ca toata lumea merge pe "eu il stiu..." si "eu stiu" si "FAC io!" Ca doar totul e posibil!
 • -1 (3 voturi)    
  Idee Revolutionara! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:05)

  ionut [anonim]

  Abia asteptam asa ceva.Nu poti sa-ti faci grajduri din pamant,chirpici sau paianta,etc pentru ca trebuie sa faci din caramida,beton sau structura metalica.Anumite reglementari sunt absurde.
  Am vorbit cu un inginer constructor si mi-a zis ca in Romania nici-o caramida nu e portanta (chiar daca se numeste asa).De aia se fac si stalpii din beton (ca sa o sustina).In schimb unele materiale portante sunt interzise si ne mai miram de ce nu scade pretul cimentului sau de ce platim cel mai scump ciment din Europa.
  Noi nu suntem la nivelul vest europenilor ,nu castigam cat ei ca sa ne permitem ce e mai scump si trebuie sa nu incorsetam creativitatea prin suprareglementare. Trebuie sa iesim din criza prin propriile noastre puteri.
  • +1 (3 voturi)    
   Felicitari! (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 15:36)

   suki [anonim] i-a raspuns lui ionut

   Dar incearca sa vorbesti cu mai mult de doi. Specialisti. Pe diverse domenii. O sa afli lucruri noi:))
   Stilpisorii din beton se utilizeaza antiseismic, nu pt ca zidaria nu e portanta:))
 • -1 (1 vot)    
  magotilor din parlamentul romaniei (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 12:59)

  monica L [anonim]

  ...de ce il dispretuiam noi in 1990 pe Postelnicu? Macar el a recunoscut in final ca a fost un dobitoc... Astept apostazii in presa.
 • -1 (1 vot)    
  Concluzie (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 13:10)

  Dan [anonim]

  ""Casta arhitectilor"" nu are nici un interes sa se intample asa ceva.
  Vor sa treci pe la ei, sa dai mii de euro pe un proiect.....aviz, plan, etc

  Nu vor ca noi, oamenii simpli, poporul, sa platim mai putin atunci cand vrei sa construiesti.
  Ai strans cu greu, banca, etc si trebuie sa dai sume enorme acestor imbuibati.
  Sa le fie rusine.
  • 0 (0 voturi)    
   platesti taxe (Luni, 14 februarie 2011, 14:59)

   dana [anonim] i-a raspuns lui Dan

   pentru o casa mai mult platesti taxele la stat de autorizare,avize si avizare,verificare,incepere constructie... decat banii dati la arhitect. :)
   Documenteaza-te Dane. VEzi cati arhitecti traiesc in palate ca si procentaj, dup-aia trage concluzii. ;) E mai sanatos sa vorbesti in cunostinta de cauza!
 • +2 (2 voturi)    
  obtinerea autorizatiei de constructie in america.. (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 15:11)

  Zidarul american [anonim]

  este un proces mult mai dificil si mai complex decat la noi. Acolo iti trebuie proiectul faza PT (proiect tehnic), nu-i suficient cel in faza DTAC, ca la noi. Mai precis, acolo iti trebuie sa prezinti la departamentele de constructii pana si detaliile de armare ale grinzilor, nu-i suficient sa duci doar fundatiile, precum la noi.
  Apoi, studiul geotehnic este obligatoriu, si nu trebuie sa fie mai vechi de 1 an! (la noi iti accepta si studii geotehnice de pe alte parcele, ca sa nu mai zic ca sunt multe primarii care nici nu le mai solicita). Toate, dar absolut toate plansele trebuie prezentate in 3 (trei) exemplare, cu semnatura si stampila de ingineri/arhitecti autorizati (la noi iti accepta si copii alb-negru).
  Durata de examinare a unui proiect depus in vederea obtinerii autorizatiei de construire (Building Permit) este de 21 de zile, timp in care ti se vor comunica completarile sau modificarile pe care trebuie sa le aduci. Completarile si/sau modificarile trebuie sa le duci in original, insotite de o scrisoare in care sa specifici clar ce planuri inlocuiesti. Dupa care mai pui la socoteala inca 21 de zile, in care pot sa apara din nou corectii, si asa mai departe...
  Nu vreau sa-mi laud tara in care traiesc, dar noi suntem cu muult mai permisivi decat americanii.
  In conditiile in care, este lucru bine cunoscut, ca americanii obtin o autorizatie de constructie mult mai repede decat francezii!
  Pentru mai multe detalii, cautati pe Google cu cuvintele "professional permit - package submittal company", si vezi pagina: "Single Family Residence & Guest House - Building Permit Guide"
  • -1 (1 vot)    
   in america ? (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 18:38)

   dodo [anonim] i-a raspuns lui Zidarul american

   te referi la casele alea din chibrituri pe care le ia vantul ? si care dupa ce le ia vantul tot din aschii de lemn le fac ? pt ca , normal, daca tot sunt uragane in zona ce rost are sa faci casa solida din caramizi cu fundatie de 2 metri ? :))
   • +1 (1 vot)    
    nu, nu stiu la ce te referi... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 21:17)

    Zidarul american [anonim] i-a raspuns lui dodo

    in principiu vorbeam de case, nu de ceea ce va construiti voi pe-aici, prin Romanica...
 • -1 (1 vot)    
  sperante (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 19:15)

  ea [anonim]

  Ar fi minunata aprobarea acestui proiect (in situatia familiei mele),de 2 ani actele pentru PUZ sunt blocate in marea birocratie .....am urmat 80% din pasii "costisitori" la indrumarea arhitectului care se ocupa si cu autorizatia certificatului de urbanism .Mereu ni s-au pus oprelisti si "interdictii" ....facand un calcul aprobarile si proiectele costa cat jumatate din pretul casei la rosu ...E.de preferat o casa pe "pamant" indiferent de arhitectura impusa ,fata de un apartament intr-un bloc vehi gata sa cada la un cutremur mai mare Speram sa se simplifice aceste proceduri si cerinte ....altfel .....Am plecat de la premisa ca un eventual cutremur ne-ar gasi intr-o casa sigura ,dar in conditiile actuale desi avem pamantul cu mult mai mult de 400 m legislatia ne ingroapa sub un morman de "moloz" de hartoage care-si asteapta aprobarea undeva printr-un dulap
  • +1 (1 vot)    
   sperante, dar desarte... (Duminică, 13 februarie 2011, 22:15)

   el [anonim] i-a raspuns lui ea

   ...fiindca, din ce spuneti, rezulta ca aveti nevoie de PUz ca sa va faceti o casuta la tara. Pai daca aveti nevoie de PUZ, inseamna ca terenul este extravilan! Si agricol, ca sa va spulberam orice speranta...
   Lasati arhitectul sa-si faca treaba, fiindca daca veti astepta aparitia noii legi, veti cadea in marea greseala de a va construi casa pe un teren extravilan agricol! Iar proiectul noii legi va permite sa faceti o casa fara autorizatie, numai si numai in conditiile respectarii Planului Urbanistic General al comunei. Si va cam fi vai si-amar de ceea ce veti construi, fiindca va trebuie sa pregatiti banii pentru amenda si banii pentru operatiunile de demolare a propriei case. Ca primaria nu va face receptia unei case construite in extravilan-agricol, iar dvs nu va veti putea intabula casa in veci. In vecii vecilor. Amin
 • -1 (1 vot)    
  Triecte tip si proiecte unicat (Duminică, 13 februarie 2011, 8:59)

  hotnewsfil [utilizator]

  In Silicon Valley- Califonia, acolo unde este concentrata lumea electronicii, unde oamenii sunt bogati, noile cartiere sunt alcatuite din case de cca. zece, cincisprezece tipuri, bazate pe proiecte tipizate, combinarea amplasarii lor asigurand varietatea aspectului general al zonei.
  Cei ce nu accepta avantajele enorme ale tipizarii trebue sa isi comande un Mercedes unicat, un televizor unicat, pantofi unicat, rosii si varza unicat, paine unicat etc. Exista si asemenea 'pretentiosi' care fac exceptie de la regula, pe care ii dau banii afara din casa.
  Cei care au lucrat in domeniul constructiilor cunosc si accepta tipizarea unor constructii, in special a locuintelor, cunosc avantajele tipizarii (costuri, durata executiei, evitarea birocratiei, respectarea normelor de proiectare, verificarea usoara a calitatii proiactelor si a executiei, simplificarea aprovizionarii cu materiale de buna calitate, specializarea executantilor deci asigurarea calitatii lucrarilor (prin repetare), etc.
  Unicat poate fi proiectul unui teatru, al unei cladiri de birouri si al unei sali sportive de mai mare anvergura, al unui hotel, al unei primarii, al vilei de vacanta a unor bogatani, etc.
  Asa ca pot coexista proiectele tip cu cele unicat. fiecare cu domeniul lui de aplicare..
 • 0 (2 voturi)    
  Intii sa gindim, apoi sa construim! (Duminică, 13 februarie 2011, 12:20)

  MT [anonim]

  Cred ca ar trebui sa fim atenti cum punem problema, cind e vorba de mediul construit. Aproape tot ce facem de la nastere la moarte se desfasoara in spatii construite. Acestea sunt tot atit de complexe pe cit este existenta colectivitatii umane. Pentru noi, oamenii, cladirile sunt o veritabila cochilie care trebuie sa ne protejeze si sa pemita evolutia noastra, favorizind-o si chiar provocind-o. Deci constructia este un element complex cu multe influente, unele evidente pentru toata lumea, si altele subtile. Cred ca toti suntem de acord ca exista constructii care ne pot imbolnavi sau chiar innebuni la modul propriu! Inainte de a aparea "in caramizi si beton" in fata ochilor nostri, o constructie se naste in creierul unui om inteligent si talentat numit arhitect, care are capacitatea sa-i vizualizeze mental si cele mai mici detalii (de exemplu cum se ilumineaza spatiile interioare de-a lungul anotimpurilor). S-a dovedit prin studii stiintifice ca un arhitect mediu trebuie sa aiba capacitatea intelectuala a unui medic director de spital. De aceea fac amindoi 6 ani de facultate grea, si desi s-a incercat, nu s-a putut reduce durata studiilor de arhitectura la 5 ani. Nu e adevarat ca oricine poate fi arhitect, chiar si pentru a proiecta o locuinta. Ca sa fii admis in facultate, trebuie intii sa treci 2 probe eliminatorii de desen artistic si desen tehnic, care sa dovedeasca faptul ca ai vedere in spatiu si "stofa" necesara pentru a deveni un artist cu aptitudini tehnice. De-abia apoi poti merge la examenul uzual de intrare intr-o facultate. Deci, pentru inceput, haideti sa ne respectam specialistii. Tara noastra arata cum arata si functioneaza dupa cum stim, pentru ca toti ne pricepem la toate, si nu ne vedem de treaba noastra! Cofetarul face proiecte de casa, ciobanul construieste, pantofarul si marinarul fac politica, si asa mai departe! Sa ne venim deci in fire si sa invatam de la cei la care treaba e dovedit ca merge bine (de exemplu de la nemti). Sa auzim de bine!
 • +1 (1 vot)    
  Replica d-lui "reformist" (Duminică, 13 februarie 2011, 12:42)

  Un arhitect din Arad [anonim]

  Arhitectii nu sunt birocrati, sunt o victima a birocratiei! In Germania, pina la un anumit nivel de complexitate, nu trebuie sa mergi la autoritati pentru aprobare, e suficient proiectul facut de arhitect si legalizat prin semnatura sa! Eu sunt arhitect, si in mai mult de 20 de ani de proiectare neintrerupta nu am reusit sa revind un proiect de 2 ori! Fiecare familie, chiar daca are componenta uzuala (2 parinti+2 copii) poseda particularitatile ei, universul ei de preocupari si preferinte (ca sa nu mai vorbim de buget si de conditionarile terenului), asa ca in absolut fiecare caz am creat unicate! Iar in ce priveste tariful, in orice tara civilizata proiectul complex (arhitectura si ingineriile) costa 10 - 12% din valoarea de investitie iar partea arhitectului din aceasta suma este de 40 - 60% ! Desigur ca mai exista si arhitecti slabi sau nepasatori, dar nu aruncati oprobiul asupra intregii categorii profesionale! Tare as dori sa pot "pasa" detractorilor macar pentru un timp toate noptile mele de munca si tot consumul nervos cerut de un proiect, mai ales in faza lui de conceptie, cind numai Dumnezeu te poate ajuta, trimitindu-ti inspiratie!
  • +1 (1 vot)    
   arhitectul= onorificu nelu (Duminică, 13 februarie 2011, 18:47)

   erasmus de romergan [anonim] i-a raspuns lui Un arhitect din Arad

   -arhitectura ca si apetitul gatitului de la un punct poate devenii arta.Dincolo de geometria punctului,smecheria admiterii, din trei studenti unul studia iar doi raportau la secu, au fost si raman pioni politici,informatori pe viata. Arhitecti care nu vorbesc o limba straina,n-au mai facut aritmetica din clasa a sase-a, nu stiu fara calculator cat fac 2x3, nu sant decat niste desenatori de lux ,aparati de L50, posesori de stampile obtinute prin cursuri politice .Daca n-ar fi cuplati cu inginerii s-ar apuca de gradinarit.Manageri si auditori de 2 lei ,lasati locul celor de dupa 2000 care mai stiu ceva carte facuta afara.Puz-ul si pud-ul hraneste la greu imobiliara politica Creati sau-- va recreati !
   • +1 (1 vot)    
    erata, frate... (Duminică, 13 februarie 2011, 22:20)

    erratus de romergan [anonim] i-a raspuns lui erasmus de romergan

    fratele meu alb, de ce generalizezi? daca eu as afirma ca toti cei care semneaza cu numele "erasmus de romergan" sunt dependenti de acel romergan, cum ai reactiona?
    Arhitectii nu stiu cat face 2x3 fara calculator? Nu-i asa ca ai vrut sa-ti dezvolti ideea si ai vrut sa spui ca "niciun arhitect nu stie ca 2x3 fac 7", dar n-ai mai apucat sa termini fraza, fiindca a trebuit sa-ti ingurgitezi romerganul?
 • -1 (1 vot)    
  Da, pentru eliminarea autorizatiei de constructie (Luni, 14 februarie 2011, 1:59)

  anonim [anonim]

  Este f buna aceasta propunere l o gura de aer pentru bietii tineri de la tara care abia fac rost de niste banuti sa-si construiasca o locuinta, dar sa nu explodeze pretul materialelor de constructii!
 • -1 (1 vot)    
  pt arhitecti (Luni, 14 februarie 2011, 12:00)

  gicu [anonim]

  dacă voi vă ocupaţi de urbanism şi şefie de proiect, sunteţi scoliţi la universităţi cu tradiţie, de ce toată lumea este nemulţumită de cum arată ţara asta (din punct de vedere urbanistic şi arhitectural)?
  câţi mergeţi să vedeţi ce se execută din ce aţi gîndit?
  OAR şi-a arogat dreptul de a face ordine în domeniu. Rezultatele se văd.... la tarifar, pt că restul este o mare minciună. Domnu Ţigănaş declaraţia dumneavoastră parcă este luată de pe antene.
  Cine pune ştampila pătrată pe toate măgăriile? OAR ... se aude?
  Nu cred că cele cîteva proiecte tip(gândite tot de arhitecţi) ar urîţii mai mult Romania iar despre calitatea locuirii nici atît. Această măsură nu ne duce înapoi pentru că de fapt stăm de mult timp pe loc. Asta dacă vreţi să vă scoborâţi în Romania reală. Nu în cea din vise.
  Având în vedere rezultatele... vă doresc multe succesuri.
 • 0 (0 voturi)    
  ar fi lovita discriminarea... (Luni, 14 februarie 2011, 13:07)

  andrei [anonim]

  acest lucru poate fi efectuat in conditii perfect legale si in respectul principiilor de urbanism modern. Insa in Romania asta nu se va intampla niciodata. Asta deoarece le-ar da discriminatilor o portita prin care ar putea scapa de discriminare.De asemenea ar lovi in monopolul din domeniu.Cei ce detin puterea in ultimii 40 de ani in Romania nu vor accepta niciodata acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  domnii initiatori sunt juristi (Marţi, 15 februarie 2011, 8:51)

  daniela [anonim]

  Propun ministerului justitiei sa initieze un contract de achizitie publica, pentru realizarea a 10 tipuri de intampinari, pe 10 tipuri de spete in instanta, care sa poata fi folosite:
  - in divort, daca averea comuna este mai mica de... si au rezultat min. 2 copii
  - revendicare, daca se revendica mai putin de 100 ha teren
  - conflicte de munca daca.... si asa mai departe, astfel incat, sa nu se mai apeleze la avocati, care incaseaza sume exorbitante ...
  SAMD
  • 0 (0 voturi)    
   Calianu Joliot-Curie (Vineri, 18 februarie 2011, 22:55)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui daniela

   unul din domnii initiatori e Calianu, un specimen care pentru proiectul legii prostitutiei a experimentat pe material uman (prin case conspirative) .... pentru acest penibil proiect de lege, ore pe cine/ce-a experimentat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by