Modificarile la Legea Urbanismului: Investitorii care au construit ilegal au un an sa intre in legalitate

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 18 februarie 2011, 10:29 Economie | Imobiliar


Investitorii care au construit ilegal pot intra in legalitate pana la 1 ianuarie 2012, reiese din modificarile aduse la Legea Urbanismului prin Ordonanta 7/2011, publicata in Monitorul Oficial vineri, 11 februarie 2011. Desi ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, declara in presa ca prin interzicerea intrarii in legalitate doreste sa inlature aceste practici, prin aceasta prevedere, Guvernul ii lasa pe investitorii care au incalcat autorizatiile de construire sa se acopere in acte inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi. Dupa aceasta data, constructiile ridicate ilegal vor fi demolate.

"Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire", prevede unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului. Aceasta prevedere va intra insa in vigoare abia in 1 ianuarie 2012 (Art. VIII din Ordonanta 7/2011).

Pana acum legea, prevedea demolarea constructiilor ilegale sau introducerea lor in egalitate. Astfel, investitorii care nu obtineau pe cale legala cateva etaje in plus, le construiau ilegal, plateau o amenda simbolica, dupa care aveau posibilitatea sa obtina autorizatie de construire pentru ele si sa intre in legalitate. In Bucuresti nu a fost demolata decat o singura constructie pentru ca nu avea acte: casa ridicata în apropiere de pista de aterizare a avioanelor de pe Aeroportul Baneasa. Nu mai puteau ateriza avioanele din pricina ei.

Datorita posibilitatii de intrare în legalitate, cartiere superbe ale Bucurestiului au fost distruse, fara ca nimeni sa poata face mare lucru. Mai mult, daca un astfel de investitor „destept” a facut un bloc de zece etaje între case, ilegal, vecinii vor cauta si ei sa faca acelasi lucru, deoarece constructia lui a devenit legala si s-a creat astfel un nou regulament de construire.

OUG 7/2011 a adus modificari importante si in traseul de aprobare a documentatiilor de urbanism si organizarea autoritatilor locale:

- Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai putea fi initiate de privati decat in urmatoarele situatii: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, în situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10 000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5 000 mp pentru functiuni de servicii. In rest, documentatiile de urbanism vor fi initiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici si doresc sa construiasca mai mult decat prevede regulamentul locale de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru, decat daca conving Primaria sa modifice toata zona.

- s-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevazuti de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la suta, trebuia sa obtina aviz de oportunitate pentru Planurile Urbanistice Zonale. Acum avizul de oportunitate este necesar doar pentru construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, în situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii;

- in cazul Planurilor Urbanistice Zonale, avizul de urbanism, care inainte se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Intai se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Circulatie etc. Pentru terenurile din zonele protejate aceasta prevedere simplifica procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat intotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii si trebuia emis un nou aviz de urbanism;

- in maxim 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice si înaintarea expunerii de motive elaborate de primar/presedintele consiliului judetean si a raportului de specialitate elaborat de catre arhitectul-sef, consiliul judetean sau local are obligatia sa emita o hotarâre prin care aproba sau respinge documentatia de urbanism PUD/PUZ;

- Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie sa inceapa reactualizarea noilor PUG-uri cu 18 luni inainte de expirarea celor vechi. Pana acum nu era stabilit niciun termen.

Noua lege ingreuneaza si munca elaboratorilor de documentatii de urbanism:

- toate documentatiile de urbanism se realizeaza în format digital si format analogic, la scara adecvata, în functie de tipul documentatiei, pe suport topografic realizat în coordonate în sistemul national de referinta Stereo 1970, actualizat pe baza ortofotoplanurilor sau pe baza unor masuratori la teren, cu respectarea si integrarea limitelor imobilelor înregistrate în evidentele de cadastru si publicitate imobiliara, puse la dispozitie de oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.

- limitele propuse prin documentatiile de urbanism se stabilesc în coordonate în sistemul national de referinta Stereo 1970 si vor urmari, de regula, elementele liniare stabile în timp.

- baza topografica se avizeaza de oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, iar un exemplar al documentatiei de urbanism se înainteaza acestora dupa aprobarea conform prevederilor legale, în termen de 15 zile, pentru preluarea informatiilor în sistemul de evidenta de cadastru si publicitate imobiliara. 

Ce impact are modificarea Legii Urbanismului

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu:
«Intentia de a o modifica, legea nu este foarte rea, dar sunt multe lucruri neclare si trebuie lamurite. De exemplu, se spune ca Planurile Urbanistice Zonale vor fi initiate de autoritatea locala. Dupa care, vor putea fi finantate de privati. Cum ar trebui aplicata aceasta prevedere? Sunt si lucruri foarte bune, aduse de Ordonanta, de exemplu completarile referitor la elaborarea Planurilor Urbanistice Generale. Un alt lucru bun este interzicerea intrarii in legalitate, insa daca se specifica ca acest lucru se intampla de la 1 ianuarie 2012, este o problema. Mai ales ca pana acum nu era foarte clar daca se putea intra in legalitate sau nu. Unii spuneau ca se poate, altii nu. Per ansamblu vor mai trebui corectate cateva lucruri».

Vera Marin, urbanist, presedintele Asociatiei pentru Tranzitie Urbana:
«Cred ca aceasta lege este foarte buna deoarece urbanismul trebuie facut de Primarie nu de investitorii privati. Dupa parerea mea este sfarsitul urbanismului derogatoriu. Nu oricine va mai putea face un Plan Urbanistic Zonal. De exemplu, inainte, daca aveai o parcela si vroiai sa construiesti ceva mai inalt sau mai masiv, faceai un PUZ si se rezolva. Acum, acest lucru nu se mai poate. Un alt lucru bun este ca se interzice intrarea in legalitate».

Sorin Gabrea, arhitect, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei:
«Aceasta lege este foarte complicata. Chiar in aceasta seara am vorbit cu niste avocati foarte buni ca sa lamurim problema. Se sesiseaza o concentrare a documentatiilor care vor fi aprobate de Ministerul Dezvoltarii si de Guvern. Este vorba de regulamentul cadru pentru zonele protejate si pentru zonele turistice. Ceea ce este bine, deoarece consolideaza puterea normelor respective. Nu m-am edificat insa cu posibilitatea de modificare a regulamentului local existent. Cred ca ar trebui acceptata in continuare modificarea acestor regulamente, deoarece nu avem o baza cadastrala incheiata, nu avem un cadastru de specialitate, exista zone ale caror functiuni trebuie modificate, cum ar fi platformele industriale din orase. Potrivit acestei legi, aceste modificari sunt ingradite si au efect paralizarea investitiilor. Din pacate, legislatia actuala se bazeaza doar pe foarte multe restrictii, nu pe o modalitate flexibila de relationare a interesului public cu cel privat».​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13586 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  wtf?! cum vine asta? (Vineri, 18 februarie 2011, 10:51)

  ION I [anonim]

  "Investitorii care au construit ilegal au un an sa intre in legalitate"

  "Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire", prevede unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului. Aceasta prevedere va intra insa in vigoare abia in 1 ianuarie 2012 (Art. VIII din Ordonanta 7/2011).

  hahaha.... deci, stai linistiti ca mai dureaza (good things come to those who wait .. BUT too long will be too late dear Nuți)

  si, cu toate ca "Pana acum legea, prevedea demolarea constructiilor ilegale", eu nu am vazut asa ceva pana acum.

  am citit articolul si nu vad cum se vor rezolva aceste probleme... Doamne cata prostie..

  Linkuri utile:
  [1]
  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=28561

  [2]
  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=101894
 • 0 (6 voturi)    
  E vorba de a evita mii de procese (Vineri, 18 februarie 2011, 10:53)

  Politica pasilor mici [anonim]

  Li se da 1 an pentru a nu incepe o multime de procese de ''abuz'', in felul asta unii ''se vor acoperi''cu acte, dar multi vor fi obligati sa faca modificari la constructii pentru a nu le fi demolate.
  E totusi bine ca in sfarsit se iau masuri clare contra constructiilor ilegale.
  • +5 (7 voturi)    
   eu nu inteleg / stultus (Vineri, 18 februarie 2011, 12:26)

   ION I [anonim] i-a raspuns lui Politica pasilor mici

   ce rost are acel an in plus daca ele sunt ILEGALE ACUM?

   pot acum sa fac paralela intre magazinele de produse naturiste si cele de produse etnobotanice.. de ce nu li se da un an sa intre in legalitate timp in care sa nu le faca nimeni nimic?!
  • +3 (5 voturi)    
   Ba eu cred ca se vrea evitarea unuia mare de tot.. (Vineri, 18 februarie 2011, 13:42)

   Marii cai albastri [utilizator] i-a raspuns lui Politica pasilor mici

   va aduceti aminte de scandalul Millenium Building- Catedrala Sfantul Iosif

   http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/exclusiv-bomba-in-justitie-turnul-millenium-se-va-demola-ca-suceava-a-anulat-autorizatia-de-construire-data-abuziv-de-primarul-chiliman-si-a-desfiintat-decizia-scandaloasa-a-ca-ploiesti

   Am impresia ca in norul de off-shore-uri care sunt in spatele developerului Millenium Building e cineva care a ajuns printr-o filiera la madam Udrea...

   Doar nu vreti sa piarda bani securistii si miliardarii de carton din cauza judecatorilor caposi la Curtea de Apel Suceava...
 • +6 (10 voturi)    
  Pai mai e nevoie de niste spaga pe ultima 100 m (Vineri, 18 februarie 2011, 11:14)

  Spaga sa traiasca [anonim]

  Ce este asa greu de inteles. Acum e anul parjolelii recoltei, strangerii birurilor inainte de caderea de la putere si refugierea in munti :) :) Din pacate asa functioneaza Romania si asa va functiona si de acum incolo! Daca asa lucreaza singurul partid care se spune ca se gandeste la viitorul Romaniei ... ce sperante sa mai avem?
  • +1 (7 voturi)    
   Ia mai gandeste-te (Vineri, 18 februarie 2011, 12:21)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui Spaga sa traiasca

   Explica-mi cum poate puterea sa ia spaga.
   Autorizatiile se iau de la autoritatile locale care nu au legatura cu partidul aflat la guvernare.
   Cum poate PDLul sa-i impuna lui S Oprescu(PSD-independent) sau lui Chiliman(PNL) sa ia spaga si sa dea PDLului?
   Minciuna specifica comunistilor .
   • +5 (5 voturi)    
    Bucurestiul nu e Romania (Vineri, 18 februarie 2011, 13:53)

    boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

    .
 • +9 (9 voturi)    
  deci ai construit fara autorizatie (Vineri, 18 februarie 2011, 11:26)

  ned [anonim]

  deci ai construit ilegal si acum ai posibilitatea sa intri in legalitate..bun asa..construiesti ilegal ca dupa aia te descurci .......ca in romania!!!!
 • +7 (7 voturi)    
  legal/ilegal (Vineri, 18 februarie 2011, 11:39)

  eu [anonim]

  "Investitorii care au construit ilegal au un an sa intre in legalitate" - una din cele mai stupefiante afirmatii pe care le-am auzit in ultima vreme. Simpla constatare a starii de ilegalitate acum ar trebui sa duca automat la masuri corective, reparatorii, acum, nu peste un an.Daca eu merg maine la unul din sefii spagari de la ISC si-i trag o scandura in cap nu-mi da nimeni termen un an sa vin sa dovedesc ca poate as fi fost in legitima aparare.
 • +4 (4 voturi)    
  Dar ce facem (Vineri, 18 februarie 2011, 11:44)

  Marian [anonim]

  cu multimea de constructii incepute si abandonate in diverse stadii de executie ...de la fundatie-
  de fapt, o groapa enorma cum este cea de pe Dorobanti- vis-a-vis de TVR ,chiar in statia de autobuz, pana la scheletele de beton ( gen cladirea de langa intarea de pe sos Stefan cel Mare la stadionul Dinamo , sau fosta cladire Mecanica Fina din Piata Obor )...toate au autorizatii de constructie expirate de ani de zile ...cu astea ce facem ???
 • +6 (6 voturi)    
  dar din pdv al mediului ? (Vineri, 18 februarie 2011, 13:30)

  NRDobrogea [anonim]

  Nu exista aprobari retroactive ! Sunt lovite de nulitate ! Chestiunea e penala ! Bravos !
 • +1 (3 voturi)    
  O interpretare gresita (Vineri, 18 februarie 2011, 14:35)

  Florin [anonim]

  Nu rezulta de niciunde ca Investitorii care au construit ilegal au un an sa intre in legalitate.

  Legea 50/1991 n-a fost abrogata.

  Singura masura care schimba ceva se refera la ocuparea functiei de arhitect sef. Era musai sa fie adoptata urgent, deoarece, in caz contrar, nu se poate asigura indeplinirea obligatiei statului de garantare a dreptului constitutional al cetatenilor la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic prin activitatile de urbanism si amenajare a teritoriului, iar neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la agravarea situatiilor mai sus mentionate.
 • +5 (5 voturi)    
  constructii ilegale (Vineri, 18 februarie 2011, 14:39)

  duna [anonim]

  60% din terenurile libere in 1990 din cartierul damaroaia au fost ocupate si masluite acte false cu sprijinul primarului sec 1 . vadeti ce constructii urate au inaltat fara autorizatie si apoi au vandut pe apartamente. Verificati sa vedeti. .nenorocitii de la primaria sectorului 1. Ce face procuratura???
 • +5 (5 voturi)    
  Lacomie si hotie (Vineri, 18 februarie 2011, 19:24)

  dana [anonim]

  Nu mai am nici o speranta. Aici, NU. Sa fim seriosi. In Romania, 1+1 nu mai fac 2. Poate, 1.5 sau 2.27
  Mi-a crescut in fata ferestrelor un bloc de birouri, la cativa cm distanta. Pe un teren extrem de ingust unde, de 70 de ani erau niste castani imensi. Au ras tot si au pus betoane. Nu mai am lumina din august 2010. Ne judecam la greu cu autoritatile care au dat autorizatii de constructie. Am pierdut pe toate fronturile. Chiar si Prefectura Bucurestiului - a fost initial de partea noastra, apoi a inchis ochii si a trecut cu vederea o ilegalitate crasa, scrisa negru pe alb. Totul se rastalmaceste. Se fac interpretari abuzive, de catre autoritatile statului. Statului ? Care stat ?! Nu se mai respecta nimic. Nu mai stiu astia cum sa traga de timp si cum sa reinterpreteze 'dreptul' si 'logica' elementara, ca sa traga de timp si sa ne puna in fata faptului implinit. Si, desigur, sa legalizeze, intr-un final.
 • +4 (4 voturi)    
  nu am (Vineri, 18 februarie 2011, 20:32)

  Ionescu Laurentiu [anonim]

  Este bine!?
  Daca vine un mare cutremur se va intampla ca in Turcia , acum cativa ani , cand a fost distrus un oras. Dar ce importanta are cand se iau o gramada de comisioane?(probabil). Si la urma urmei mortii cu mortii si vii cu vii.
 • +2 (2 voturi)    
  sg (Vineri, 18 februarie 2011, 23:20)

  andu2 [utilizator]

  adica turnuletele si cladirile costruite oricum vor fi taman bune......: mai ramane sa se dea o amnistie fiscala si una pt toti puscariasii si gata, nu tu inspectori trasi la raspundere nu tu nimic...
 • 0 (0 voturi)    
  Stoparea constructiilor ilegale (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 16:21)

  Stepanida [utilizator]

  Stoparea,in viitor a constructiilor ilegale:asta este un mare avantaj al legii!Cat despre intrarea in legalitate,un an e putin!Amenzile nu rezolva problema.Oricum,legea va fi de real folos lui Oprescu si Primariei Generale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by