Spatiul verde din Bucuresti s-a dublat. Pe hartie

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 18 februarie 2011, 14:03 Economie | Imobiliar


Defrisare pe malul Dambovitei
Foto: Hotnews
Ultima masuratoare a Primariei Generale arata ca Bucurestiul ar avea aproximativ 25 de mp de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 12 mp - cat avea in urma cu cativa ani, potrivit unor surse din institutie. Dublarea pe hirtie a spatiului verde vine in contextul in care Bucurestiul a pierdut mai multe parcuri, s-au defrisat spatii verzi pentru parcarile dintre blocuri, iar pe marginea strazilor s-au plantat mai multe hardaie cu tuia decat copaci.

Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, confirma informatiile primite de HotNews.ro: ''Am auzit si eu aceasta cifra. Afirmatia a fost facuta in legatura cu Cadastrul Verde. Din ce stiu eu, s-au facut fotografii aeriene, nu s-a masurat cu teodolitul pe strada. Aceasta cifra depinde insa de mai multi parametri, cum ar fi numarul populatiei la care s-a raportat spatiul verde. Asa ca am rezerve in privinta acestor cifre. Dar, probabil, sunt destul de aproape de realitate".

Nici ONG-urile nu sunt prea convinse de aceasta cifra. "Este minunat ca am ajuns la o asemenea suprafata. Din ce stiu eu, au fost incluse aici si suprafata lacurilor, coroanele copacilor, insa aceasta masuratoare nu are corespondent in realitate deoarece nu au masurat si cantitatea de praf din oras. Masuratorile noastre indica faptul ca avem o cantitate de praf cu 2,5 mai mare decat limita admisa. In 2000, potrivit Institutului de sanatate publica in Bucuresti erau 273 tone de praf pe km patrat. Acum, la cat spatiu s-a defrisat, avem pe putin 400 tone praf pe km patrat. Poate ne explica domnul Oprescu cum de s-a dublat suprafata de spatiu verde doar pe hartie, cand toata lumea stie ca in ultimii zece ani am pierdut foarte mult spatiu verde. Amuzant este ca nici unul dintre panourile care masoara noxele, nu mai are informatii actualizate", a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica.

Inventarul spatiilor verzi din Capitala a fost facut in cadrul Cadastrului Verde. Normele UE recomanda 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

Spatii verzi pierdute de Bucuresti in ultimii zece ani:

Parcul Verdi

Suprafata totala- 5.65 ha;
Suprafata retrocedata- 5000 mp;
Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Bordei

Suprafata totala- 20.9 ha;
Suprafata retrocedata - 5.000 mp;
Proiecte imobiliare- club sportiv;

Parcul Circului

Suprafata totala- 14.38 ha;
Suprafata retrocedata- menajeria Circului, circa 9.000 mp;
Proiecte imobiliare- turn birouri 19 etaje;

Parcul IOR

Suprafata totala- 85 ha;
Suprafata retrocedata- 12 ha;
Proiecte imobiliare- mall;

Parcul Operei

Suprafata totala - 4.4 ha;
Suprafata proprietate privata – circa 1,5 ha;
Proiecte imobiliare- un hotel de trei etaje, o sala de sport si terenuri de tenis;

Parcul Tineretului

Suprafata totala- 80.34 ha;
Suprafata retrocedata – 6,8 ha;
Proiecte imobiliare - cartiere rezidentiale;

Parcul Floreasca

Suprafata totala - 7.4 ha;
Suprafata retrocedata – doua cereri de retrocedare in curs de solutionare;
Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Bazilescu

Suprafata totala - 13 ha;
Suprafata retrocedata- trei cereri de retrocedare in curs de solutionare;
Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Pepiniera Tei-Toboc

Suprafata totala- 34 ha;
Suprafata proprietate privata- 34 ha;
Proiecte imobiliare- un cartier de blocuri de 45 de etaje pe 25 ha;

Baza sportiva Spartac

Suprafata totala – 8,2 ha;
Suprafata retrocedata – 8,2 ha;
Proiecte imobiliare- mall si terenuri de sport;
La aceste suprafete se adauga si multe spatii verzi dintre blocuri care fie au fost retrocedate, fie au fost amenajate ca parcari.​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3470 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  probabil ca au largit Bucurestiul... (Vineri, 18 februarie 2011, 14:27)

  dumil [utilizator]

  piedute e un termen putin nepotrivit, "vandute" s-ar potrivi mai bine!
  este frustatrant sa vezi cum in lucurile pe unde iti plimbai copii, acum tromeaza turnuri de birouri, in conditiile in care suntem mult sub cota europeana de mp/cap de lucruitori.

  Am sa le reamintesc domnilor care ne conduc ca pentru bunuri ce nu pot fi retrocedate in natura(printre care intra si parcurile) exista Fondul propietatea 1, 2 etc.
  • 0 (0 voturi)    
   nepasarea cetatenilor si lenea functionaruli publi (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 10:56)

   geogica [anonim] i-a raspuns lui dumil

   probabil suprafata de spatiu verde a fost calculata in functie de platile facute pentru intretinere la metru patrat.
   cand apare banul in ecuatie creste suprafata in raport cu indicele de inflatie si necesarul de lichiditate
 • +7 (7 voturi)    
  Trend (Vineri, 18 februarie 2011, 14:41)

  Opinatorul [anonim]

  Hehehe, se pare ca stam foarte "bine" cu spatiul verde si in alte orase ale Romaniei:

  ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-14/mai-mult-verde-92918.html

  "In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is."
 • +7 (7 voturi)    
  exemplu (Vineri, 18 februarie 2011, 14:41)

  b [anonim]

  sa va povestesc din proprie experienta cum e cu spatiile verzi pe hartie: mi-a fost retrocedat un teren in Bucuresti, in al carui Certificat de Urbanism apare ca este de fapt zona impadurita, desi terenul respectiv este complet viran, nu exista pe el nici macar vreun arbust, daramite un arbore, si nici n-a existat decat probabil decat pe vremea cand Codrii Vlasiei erau in picioare. In consecinta, in acea "padure" nu am voie sa construiesc nimic, desi vis-a-vis de terenul meu se construiesc vile, care probabil au vedere la, repet, "padure"!!!!!!
 • +6 (6 voturi)    
  oprescu ne face din hartii! (Vineri, 18 februarie 2011, 14:59)

  spatiu verde doar pe hartie [anonim]

  in sectorul 4, sunt facute parcari pe spatiul verde, Pe cand se asfaltau strazi, hop si parcari! Oriunde parcau masini pe spatiul verde, se faceau parcari ! Cu siguranta suprafata spatiului verde a scazut, nu a crescut! Chiar stiu o parcare, careia desi i=au fost trasate marginile, a doua zi a fost largita (in speranta ca vor intra mai multe masini) ...numarul de masini din pacate este acelasi, datorita pozitionarii parcarii si necesarii manevrelor, astfel ca suprafata de beton se intinde pana sub geamul blocului in mod inutil! Trebuiau facute parcari pe verticala, subterane sau supraterane, nu sa se micsoreze spatiul verde. Si asa blocurile comuniste sunt prea dese si apartamentele mici si multe! Densitatea populatiei si a masinilor este prea mare pe mp !!
  • +3 (3 voturi)    
   sector1 (Vineri, 18 februarie 2011, 16:17)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui spatiu verde doar pe hartie

   in spatele primariei sect 1 s-a demolat o fabrica, parca Electroprecizia si in loc sa faca un parc pt ca e mare nevoie in zona, pesemne ca vor face iar imobiliare
  • +1 (5 voturi)    
   Piedone (Vineri, 18 februarie 2011, 16:28)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui spatiu verde doar pe hartie

   De acord dar nu Oprescu a facut parcarile ci hotspatarul Piedone. Au pus borduri in jurul copacilor pe spatiul verde afectand radacina. La prima furtuna multi au cazut si astfel apoi au mai marit parcarea sau chiar in intelegere cu administratorul s-a mai taiat cate un pom ca sa fie mai mult loc. Sunt cazuri reale din sectorul 4.
  • +5 (5 voturi)    
   Blocuri comuniste? (Vineri, 18 februarie 2011, 16:38)

   Marian Grunca [anonim] i-a raspuns lui spatiu verde doar pe hartie

   Blocuri comuniste... Sintagma asta va place mult. Blocurile facute dupa 1989 (putine, dar exista) sunt la fel de "comuniste" ca alea facute inainte. Vezi cartierul Brancusi, cu blocuri apropiate unele de altele, vezi toate proiectele rezidentiale moderne, in care pe o suprafata mica de teren s-au facut blocuri turn, sa aiba ce vinde hraparetii de dezvoltatori imobiliari. Acolo blocurile sunt atat de aproape incat schimbi programul la tv-ul vecinului din sufrageria ta.
   Biserica Ortodoxa ar fi vrut desfiintarea parcului Carol/Libertatii si construirea catedralei si a acareturilor bisericesti. Numai distrugeri.
  • +3 (3 voturi)    
   spatiul verde (Vineri, 18 februarie 2011, 18:07)

   gheo [anonim] i-a raspuns lui spatiu verde doar pe hartie

   Bucurestiul e de departe cel mai aglomerat oras din Europa, avem o medie de 8150 locuitori pe km patrat. doar zona centrala a Parisului are mai mult dar luand in considerare suburbiile si de fapt oras ca intreg, sunt si ei la mai putin de jumatate fata de noi.
   asta e una; in statistici apar locuitorii cu acte in regula; pe langa ei mai sunt cel putin inca 5-600.000.
   in ultimii ani s-au ciuntit parcurile, s-au asfaltat spatiile verzi dintre blocuri iar pomii de pe marginea drumului au inceput sa moara.
   de fapt, in afara de povestile spuse de autoritati, de la 12mp/locuitor cred ca am ajuns sub 10mp/locuitor.
   dar din hartii si vorbe, spre toamna, se va rezolva si asta. va fi infiintata zona metropolitana si brusc suprafata orasului va creste de 9 ori iar populatia cu doar 14%.
   am vazut deja niste hartii, o sa aiba "Bucurestiul' mai mult spatiu verde ca Viena si se va da liber la masacrat spatii verzi.
   asta e scopul acestor vrajeli, PUZ-ul multor zone, inclusiv in Ilfov. acum au regim rural si permit cota de 0 +14m inaltime, vor primi 0+26m...
   sa te tii dezastru, mizerie si uratenii ridicate peste noapte
 • +3 (3 voturi)    
  si in cluj napoca (Vineri, 18 februarie 2011, 16:37)

  blec-bierd [utilizator]

  am inteles ca au procedat la fel, extinzand orasul sa includa zona faget... care e padure ... astfel orasul are multi mp de spatiu verde
 • +1 (3 voturi)    
  in sectorul 3 este o defrisare continua (Vineri, 18 februarie 2011, 20:51)

  bucurestean [anonim]

  Cred ca sectorul 3, mai ales in zonele din apropiere parc Titan s-au pierdut in ultimii 4 ani 30-40% din spatiul verde existent anterior. Majoritatea lucrarilor realizate sunt total nefolositoare, sunt mai ales o betoare/asfaltare/pietruire fara sens sau locuri de parcare aberant amplasate, cu mult peste necesitatile locuitorilor din acele zone.
  Parcul Titan in sine este deja in mare parte asfaltat/ betonat / pietruit in ultimii 3 ani.
  In schimb suprafetele plantate cu arbori sunt mai mici, desi acest parc are putini arbori...
  Si cred ca acestea lucrari au consumat mare parte din buget ...
  Planificarea urbana si investitiile trebuie facute prioritar pentru cetateni din acest sector nu pentru altcineva.
  • +1 (1 vot)    
   BUCURESTEANULUI ANONIM (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 22:25)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui bucurestean

   //Sectorul 3 din Bucuresti este sectorul cel mai bine organizat cel putin d.p.d.v. al strazilor, parcajelor si spatiilor verzi. este cel mai verde sector din Capitala, iar parcul Titan dintr-o groapa de gunoaie si balarii a devenit cu adevarat ceea inseamna cu adevarat un parc: luminat noaptea, pazit de nu-ti mai este teama sa treci prin el ca-ti da cineva in cap sau esti violat, lacul curatat si plin de ratuste, alei pietonale si nu poteci pline de noroaie sau de praf, piste pentru biciclisti, piste pentru rolleri, terenuri de sport, terenuri de joaca pentru copii supercivilizate, pomi ingrijiti, iarba ingrijita si nu balarii, pomi si arbusti cu flori si fructe pentru toate anotimpurile, banci pe care sa te poti relaxa, cosuri de gunoi pentru ca dobitoacele sa nu mai arunce tot felul de mizerii pe jos sau in apa, au disparut miile de omizi, au disparut tantarii, etc. etc. Se vede treaba ca-ti pute curatenia si frumosul si ca te simti bine numai in locuri insalubre.(editat de HotNews.ro)
   • 0 (0 voturi)    
    curatenia si frumosul care nu miroase frumos (Duminică, 27 februarie 2011, 20:37)

    bucurestean [anonim] i-a raspuns lui carat

    mail-ul are cateva inexactitati:
    - parcul Titan nu a fost o groapa de gunoaie, ci un parc natural frumos, doar extrem de neglijat de primaria S3., al carui primar este d-l negoita (de multi ani) .
    - siguranta a scazut dramatic in zona parc si adiacenta; vezi recenta crima bestiala a unui om ucis cu lovituri de picior in craniu, lovit in timp ce era knock-out si nu se putea apara sau ameninta pe cel ce l-a ucis.
    - pomii plantati sunt foarte putini pentru fata de suprafata betonata si pietruita, care practic a distrus mari suprafete de iarba si multi copaci, crescuti natural de multi ani.
    Cred ca curatenie si frumos inseamna pentru tine betonare si pietruire, pentru bucuresteni inseamna altceva ...
    Sectorul 3 este inca un sector " verde" din bucuresti dar liviu negoita se pare ca distruge masiv si in ritm accelerat acest spatiu verde.
    Daca ai fi bucurestean ai observa acest fapt, si in plus nu ai afirma ."Sectorul 3 din Bucuresti este sectorul cel mai bine organizat cel putin d.p.d.v. al strazilor, parcajelor si spatiilor verzi"
    Lasa pe bucuresteni sa-si administreze orasul si liviu negoita trebuie sa actioneze conform dorintelor nostre si nu invers.
    Cat despre afirmatia "Se vede treaba ca-ti pute curatenia si frumosul si ca te simti bine numai in locuri insalubre" intr-adevar ceva pute, poate mail-ul la care raspund .
 • 0 (0 voturi)    
  Ca de obicei! (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 16:04)

  Stepanida [utilizator]

  Ca de obicei,ONG-urile stiu totul!Cum e posibil sa fie atat de bagate in seama aceste ONG-uri,mai ales la nivelul Capitalei?Mai bine i-ar da o mana de ajutor lui Oprescu cand e vorba de plantat arbusti!La carteli,nimeni nu-i intrece!
 • 0 (0 voturi)    
  Va zic eu cum s-a dublat (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 16:51)

  Vl@d [utilizator]

  S-a dublat datorita proiectelor de genul :

  giratoriu pe strada clucerului
  giratoriu pe bulevardul beijing

  proiecte in care nu s-a tinut cont deloc de fluidizarea sau sporirea sigurantei traficului. Acestea sunt construite fara a se tine cont de prevederile legale sub care intra lucrarile de infrastructura. Sunt de parere ca au existat doua target-uri: imbogatirea cuiva, si poate marirea spatiului verde.

  totusi imi sta mintea in loc, ca in parcul in care ma jucam cand eram mic, s-a ridicat o biserica, acum se construieste o biserica mai mare alaturi, iar langa acea biserica - un hotel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by