Campanie nationala de informare privind asigurarea locuintelor, demarata fara a se spune precis ce obligatii au proprietarii pentru a nu fi amendati

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 21 februarie 2011, 20:29 Economie | Imobiliar


 documente
Trei milioane de brosuri de informare privind asigurarile de locuinte vor fi distribuite gratuit in aceasta saptamana in Bucuresti si in alte 15 mari orase din tara, in ceea ce se vrea cea mai mare campanie de acest gen demarata in tara pana acum. Brosura explica pe 4 pagini cele doua tipuri de asigurari de locuinte: cea obligatorie impotriva dezastrelor (PAD) si cea facultativa, avertizand ca incheierea PAD este obligatorie prin lege, prin numai 13 firme, lipsa acesteia fiind sanctionata cu amenda intre 100 si 500 de lei. Ghidul nu spune nimic insa de faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat oficial ca incheierea de polite PAD nu este obligatorie si pentru cei care au polite facultative care acopera riscurile PAD.

Campania de informare privind asigurarile de locuinte a fost demarata luni, timp de o saptamana, de catre Prefectura Bucuresti, PAID (societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte) si APPA (Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor) cu sprijinul industriei de asigurari.

Cele trei milioane de brosuri vor fi distribuite gratuit la statiile de metrou si in marile centre comerciale, precum si la sediile institutiilor publice deconcentrate ale Prefecturii Bucuresti, inclusiv la ghiseele Postei Romane, Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, Directiei Generale a Finantelor Publice, Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti.

Campania nu se rezuma insa doar la aceste brosuri ci se va difuza inclusiv pe editiile print si web ale unor ziare sau pe anumite posturi TV.

 • Ce fel de asigurare de locuinta sunt obligati proprietarii sa incheie pentru a nu fi amendati?

In ghidul distribuit gratuit in tara este mentionat ca incheierea politei PAD este obligatorie, ca emiterea politei se face de catre PAID - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale si ca vanzarea acestor polite se face doar de cele 13 companii de asigurari membre PAID. Despre polita se spune ca acopera doar riscurile de catastrofa: cutremure, inundatii si alunecari de teren, iar proprietarii sunt avertizati ca daca nu au asigurare obligatorie vor fi amendati cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Cand vine vorba de descrierea asigurarii facultative, la riscurile acoperite sunt omise riscurile de catastrofa, desi sunt companii de asigurari (precum Allianz-Tiriac Asigurari), care nu sunt membre PAID (deci nu pot oferi polite PAD) dar care sustin ca au polite de locuinte ce acopera toate riscurile posibile.

Mai mult, ghidul nu mentioneaza nimic despre faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat oficial ca incheierea de polite PAD nu este obligatorie si pentru cei care au polite facultative care acopera riscurile PAD:

 • "In situatia in care proprietarii au sau pot incheia, la momentul reinnoirii (expirarii acestei polite), o asigurare facultativa a locuintelor, care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin PAID", au explicat pentru HotNews.ro oficialii MAI la inceputul lunii ianuarie.

De altfel, MAI a anuntat pe 29 decembrie un alt termen limita pana la care proprietarii sunt obligati sa-si asigure locuintele - 15 iulie 2011, desi anterior oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si ai PAID anuntasera ca incheierea acestor polite este obligatorie pana la 15 ianuarie 2011.

 • Alexandru Ciuncan, secretar general al APPA: Brosura nu face decat sa redea paragrafe din lege

Contactat de HotNews.ro, Alexandru Ciuncan, secretar general al APPA, sustine ca ghidul este corect si reda paragrafe din lege aflate in vigoare.

 • "Campania se refera la cele doua tipuri de polite, polite PAD obligatorii si polite facultative, iar potrivit legii politele PAD pot fi incheiate doar de cele 13 companii de asigurari. Informatiile cuprinse sunt 100% verificate din punct de vedere legal si reprezinta exact prevederile legislative in domeniu. Nimic mai mult, nimic mai putin", a spus Alexandru Ciuncan, secretarul general al APPA.

MAI nu este mentionat ca fiind consultat in vreun fel in aceasta campanie nationala, dar Alexandru Ciuncan a mentionat ca nici nu exista aceasta obligatie, fiind vorba de o campanie privata.

 • Marius Bulugea, seful PAID: Noi nu ne putem pune de-a curmezisul unei autoritati, dar respectam legea 260/2008

Ce parere are presedintele PAID, Marius Bulugea despre interpretarea data de MAI legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor?

 • "Si nu este este adevarat ca proprietarii sunt obligati sa-si faca aceasta asigurare obligatorie a locuintei? Legea 260/2008 asa spune. MAI daca stie mai bine si se pricepe la asigurari sa-i intrebati pe ei. Noi nu ne putem pune de-a curmezisul unei autoritati. Noi suntem societate de asigurare, interpretarea am dat-o, pentru noi conteaza legea 260", a declarat luni pentru HotNews.ro Marius Bulugea.

Bulugea: Asiguratori care nu sunt membri PAID au lansat polite similare PAD

Potrivit legislatiei politele PAD pot fi vandute intr-adevar doar de 13 companii de asigurari, dar in piata a inceput un alt fenomen: companii de asigurari care nu fac parte din PAID si-au creat produse similare politelor PAD.

 • "Folosind vehiculul acesta de obligatoriu s-au creat niste polite facultative asemanatoare care seamana si ca pret si ca raspundere cu politele obligatorii si se vand pe la toate colturile. Foarte bine sa cumpere oamenii, nu am nimic impotriva. Pentru mine conteaza asigurarea obligatorie pentru ca de ea ne ocupam si pe aceasta o gestioneaza PAID, potrivit legii 260", a spus Bulugea.

Circa 460.000 de romani si-au facut polite obligatorii de locuinte pana acum

Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatii a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar pana in przent s-au incheiat circa 460.000 de polite PAD, mai spune Bulugea.

 • "Pana astazi circa 460.000 de polite au fost incheiate, care inseamna circa 5,5% din cele 8,3 milioane de locuinte asigurabile din Romania".

In ceea ce priveste estimarile pentru perioada urmatoare, Bulugea a mai amintit ca estimarile initiale pentru primul an de functionare a sistemului (15 iulie 2011) erau de subscriere a circa 1,5 milioane de polite. Tinand cont de interpretarile si problemele ivite, oficialul estimeaza ca pana la 15 iulie 2011 romanii vor incheia maxim 800.000 de polite PAD.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2051 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  brambureala romaneasca..... (Luni, 21 februarie 2011, 20:38)

  costica [anonim]

  e greu de inteles, dar ca la orice lege romaneasca se intampla inevitabilul: adica, fiecare interpreteaza cum vrea, cum ii dicteaza interesul.... brambureala si harababura de nedescris adica....
 • 0 (0 voturi)    
  daca (Luni, 21 februarie 2011, 21:23)

  spy [utilizator]

  daca Allianz nu e membru PAID, de ce apare pe brosura??
  • 0 (0 voturi)    
   Facultativ (Marţi, 22 februarie 2011, 12:50)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui spy

   Pentru ca apare in dreptul politelor facultative, care sunt emise de toate societatile de asigurari si nu au nici o legatura cu PAD-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol asigurari (Luni, 21 februarie 2011, 23:43)

  Tavi [anonim]

  Autorul habar nu are ce scrie. Un comunicat de presa, indiferet al cui e, nu poate modifica o lege. Sigur, nu sunt de acrord cu legea, dar deja nu mai conteaza..

  Si mi se pare totusi laudabil ca cineva incearca sa faca lumina. Am zis
  • 0 (0 voturi)    
   campanie (Marţi, 22 februarie 2011, 16:13)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui Tavi

   Nu inteleg de ce atata insistenta pe MAI - ca de ce nu e consultat, ce de ce nu zice si face etc. Nu cumva tot MAI era cel care a venit cu initiativa legii obligatorii si sustinea proiectul??? si acuma da tot felul de interpretari ale Legii fara nici o noima, functie de interese politice. Dincolo de astea campania mi se pare ok, am citit ghidul si e chiar folositor, acuma nimeni nu te trage de mana sa faci asigurarea dar macar sunt niste informatii clare despre asigurarile astea de locuinte
 • +2 (2 voturi)    
  intrebare (Marţi, 22 februarie 2011, 0:29)

  alexv [anonim]

  eu detin o locuinta proprietate personala in Brasov. Despre polita PAID "se spune ca acopera doar riscurile de catastrofa: cutremure, inundatii si alunecari de teren". La Brasov inundatii nu sunt (cand o sa fie inundatii aici, restu' o sa fie terminati - de 30 de ani nu am fost afectati de inundatii), alunecari de teren nu sunt (blocu' e facut pe ditamai stanca) cutremur nu prea este (nici in '77 nu au fost probleme). DE CE SA PLATESC?
  • +1 (1 vot)    
   Pai e cam ca la Taxa TV... (Marţi, 22 februarie 2011, 10:21)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui alexv

   ....sau Radio.
 • +1 (1 vot)    
  PAID - ATAC LA SIGURANTA NATIONALA (Marţi, 22 februarie 2011, 9:42)

  Toncescu [anonim]

  Intrebare:
  De ce dl. Bulugea,presdeinte PAID nu face public contractul de reasigurare al societatii PAID?
  Raspuns:
  Pt ca in contractul de reasigurare incheiat de PAID, reasiguratorul despagubeste suma maxim incasata pana in acel moment.
  Ex: Daca s-au incasat pana in prezent prime pt 460 000 de locuine ( 460 000 x 15 euro = 6 900 000 euro ), reasiguratorul, in caz de dezastru pune la dispozitie intreaga suma care se imparte la nr. de apartamente.Pe scurt, omul isi primeste banii inapoi platiti ca prime de asigurare, adica 10 - 15 euro.
  Concluzie:
  MAI a avut sansa sa vada acel contract de reasigurare si a modificat legislatia dandu-le posibilitatea si altor asiguratori sa exercite o presiune concurentiala pt PAID.In acest fel, PAID va fi tras usor- usor in afara jocului, neputand concura cu ofertele de asigurare mai avantajoase din partea altor jucatori de pe piata asigurarilor.
  Succes PAID!
  Mult noroc, Angela Toncescu, pt ca banii nu te mai pot scapa acum!
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 22 februarie 2011, 11:06)

  Ionut [anonim]

  Care bani? Care Toncescu? Care reasigurare? NOI DISCUTAM AICI despre oameni care vor ramane fara acoperis deasupra capului.

  Sa isi faca facultativa, obligatorie, amandoua sau oricare alta combinatie, dar sa isi faca ceva pentru ca nu vad cine o sa aiba grija de oamenii care vor ramane pe drumuri.

  In toata europa asigurarile sunt mega ultra cunoscute si 80% din locuinte au o forma de asigurare. Nu or fi batuti in cap toti europenii, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Nici vorba! Mai ales cei 20%! (Marţi, 22 februarie 2011, 11:24)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Ionut

   (care nu au asigurare - pentruca NU este obligatorie!!)
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns (Marţi, 22 februarie 2011, 11:56)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui mcris

    80% din locuinte NU au asigurare in Ro acum.
    Ceea e tragic si periculos tot pt noi, pt ca din banii nostri o sa plateasca statul pt reconstruirea caselor amaratilor care au ramas pe drumuri.

    In orice acceptiune asigurarea ESTE obligatorie (vezi. legea 260/2008 care este IN VIGOARE). Discutiile din ce inteleg sunt axate pe ce ai de facut daca ai deja o facultativa care include si riscurile asigurate de PAD - si aici exista mai multe interpretari, dar nici una cu valoare legala (iti mai faci sau nu si PAD).

    Deci, oricum ar fi, O ASIGURARE TOT E OBLIGATORIE!
  • 0 (0 voturi)    
   Asigurare PAD (Marţi, 22 februarie 2011, 11:48)

   bob [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   DE CE obligatorie ?
   nu se mai satura de bani acesti excroci ?
   • 0 (0 voturi)    
    dar tu (Marţi, 22 februarie 2011, 12:58)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui bob

    ... nu te mai saturi sa vezi numai hoti si escroci peste tot ?

    Daca maine este cutremur si iti cade casa, care nu este asigurata, nici obligatoriu ( ca de, zici ca nu trebuie sa fie obligatoriu ) si nici facultativ, imi spui si mie ala cihne te duci sa te despagubeasca ?

    La stat? Este casa ta, nu este a statului, deci tu trebuie sa ai grija de ea, nu statul. Si daca itida statul, de unde iti da ? Din banii mei. Iar eu nu v reau sa iti dau din banii mei, pentrru ca tu nu vrei sa te asiguri pe principiul ca toti sunt escroci.
    Imi pare rau, dar este un mod de gandire ingust.
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte buna campania (Marţi, 22 februarie 2011, 14:46)

  Angi, de la scularie [anonim]

  Este extraordinara campania. Vine si bine, cand PAID nu mai poate functiona caci a fost scoasa din joc de modificarea la legea 260 si, beneficiari ai acesteia vor fi toti asiguratorii care vand asigurari de locuinte ce acopera riscuri catastrofice.

  Desigur, campania nu poate confirma si faptul ca 5 asiguratori, anul acesta, vor da faliment, dar ne va mai spune inca o data UNSAR acest lucru, daca Mustatea nu se va tempera si va insista cu Comisia de Etica pentru a-l trage de urechie de "Patriarh" (CC).

  Pana la un rezultat al campaniei, sa fim cuminti sa ne spalam pe dinti si sa nu incheiem politele la PAID decat daca vrem sa platim hartii fara valoare, cum sunt si fluturasii acestei campanii.

  Va pupa Angi!
  • 0 (0 voturi)    
   Frustrari? (Marţi, 22 februarie 2011, 15:15)

   Ivan [anonim] i-a raspuns lui Angi, de la scularie

   Inca un frustat din asigurari, nu?
   Punem pariu ca nu da nimeni faliment anul asta?
   Nu mor caii cand vor cainii, right...

   In plus toata lumea e satula de arogantii care le stiu pe toate si nu au nici un dubiu referitor la viitor. Cam asa e si CC-ul tau, un geniu ambulant recent pensionat.
   Noroc cu el ca le stie pe toate...

   Si spala-te tata pe dinti, cine te opreste?
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt ne-frustrata (Marţi, 22 februarie 2011, 17:50)

    Angi de la scularie [anonim] i-a raspuns lui Ivan

    Mai Ivan, mama ta nu te-a invatat ca nu-i frumos sa pariezi? Right! Asa ca, mergi spalat pe dinti si striga in piata cate pliante ti-au mai ramas in punga nedistribuite si de care romanul cu 25% salar taiat de una bucata Boc are neaparata nevoie, cum a avut si de FNI.

    PAID nu are niciun fel de contract de reasigurare, nu te poate despagubi in caz de cutremur (pentru care Legea te si obliga de altfel sa te asiguri) iar tu vi si ne numeri caii care nu mor de latratul unor catei ca tine. Acum intelegem si noi de ce s-a inventat zgarda, sa te poata directiona personaje precum Angela Toncescu pe strada si in loc de "aport!" sa-ti dea comanda sa-ti aduci aportul la incasarile PAID.

    Neam de "doamne de companie"!
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Marţi, 22 februarie 2011, 15:35)

  Tavi [anonim]

  Mai bine ati zice mersi ca cineva va face treaba, in loc sa comentati fara noima.

  Nu e normal sa stie poporul ca exista asigurari de locuinte, indiferent cum sunt ele - facultative sau obligatorii?

  Nu e normal sa Inteleaga toti ce e aia o asigurare?

  Credeti ca ii pasa cuiva de luptele din industria voastra de doi lei?

  Credeti ca intelege cineva ce aia PAIs, UNSAR sau mai stiu eu ce companie?

  De ce nu vedeti dincolo de politica? Orice asigurare e mai buna decat niciuna. Asta zice campania...
  • 0 (0 voturi)    
   Mai bine taci (touch me) (Marţi, 22 februarie 2011, 17:41)

   Angi [anonim] i-a raspuns lui Tavi

   Draga Tavi, daca lumea moare de foame si cineva face campanie pentru Codex Alimentarius, tu vei fi primul care va participa la campanie. Un fel de mare stolnic al "Angelei Toncescu si clica".

   Mergi dragutzule si imparte pliantele in loc sa comentezi pe site-uri. Tara are nevoie de tine si credulitatea ta.
 • 0 (0 voturi)    
  Fals si inducere in eroare! (Marţi, 22 februarie 2011, 17:57)

  Cetatean [anonim]

  Pe ultima pagina a brosurii de prezentare a acestei campanii este specificat site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pentru cazurile de reclamatii. Am intrat pe acest site si, STUPOARE, NU ESTE FUNCTIONAL!!!

  Cum poti organiza o astfel de campanie, informand in mod eronat populatia si indicand adrese de contact ale unro institutii care nu functioneaza pentru relatia cu cetatenii.

  PS: apoi, am gasit si acest articol al Hotnews.ro. Poate reveniti pe aceasta tema!

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8207987-site-csa-oprit-pentru-intretinere-cateva-luni-functional-cateva-zile-promit-oficialii-autoritatii.htm
 • 0 (0 voturi)    
  I love CSA (Miercuri, 23 februarie 2011, 9:16)

  dana [anonim]

  Campania de informare dirijata de catre CSA are aparent o cauza nobila: constientizarea cetateanului roman cu privire la riscurile la care este supusa locuinta sa in caz de dezastre.Obiectivul urmarit de catre CSA: revitalizarea vanzarilor pt asigurarile obligatorii ale locuintelor catre PAID.Este o campanie perversa cu un aparent obiectiv nobil si in interesul cetateanului.Am verificat si eu si intr-adevar, site-ul institutiei nu functioneaza!Campania asta chiar este dubioasa!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by