De indata ce o femeie decide sa se preocupe serios de investitii, rezultatele ei pot fi impresionante si aceasta se aplica inclusiv afacerilor imobiliare. Chiar daca nu este un expert in acest domeniu, cu ajutorul catorva mici secrete orice femeie poate surclasa multi din barbatii ce cred “ca le stiu pe toate”.

Locatie, locatie, locatie

Indiferent de ce v-ar spune lumea sau indiferent ce “frumusete” credeti ca ati gasit “ascunsa” pe undeva, locatia unei proprietati are o importanta covarsitoare. Locatia poate face diferenta si cateodata merita niste costuri suplimentare.

Orice investitie trebuie sa aiba tinte calendaristice

Idei de genul “Cumpar astazi si vedem noi ce va fi in viitor” sau “Cumpar ceva pentru copii mei” sunt similare cu “Imi ingrop banii intr-o proprietate si ii voi dezgropa peste 20 de ani”. Stabiliti tinte realiste si un calendar de urmat pentru implementarea investitiei (3-5 ani sunt suficienti).

“Am nevoie” nu inseamna “Vreau”. “Imi permit” poate sa insemne insa ambele.

Una din greselile majore comise de micii investitorii ai perioadei 2006-2008 a fost ca acestia si-au achizitionat apartamente sau case in baza instinctului, cumparand “ce si-au dorit” si nu “ce au avut nevoie”. Mai mult, multi nu au tinut cont de capacitatea lor reala de a-si permite investitia pe care au facut-o. Ce a urmat, stim cu totii...

O proprietate ce nu produce profit, produce costuri

Toate investitiile pe care le facem ar trebui sa produca ceva. Va aduce un venit constant? Va beneficia cu siguranta de o crestere a pretului (in mod vizibil si justificat)? Sau este poate o solutie a unei nevoi pe care o avem? Daca raspunsul la toate aceste intrebari este negativ, mai mult ca sigur ca acea proprietate va va costa multi bani si ar fi bine sa retineti acest lucru (taxe, intretinere, etc.). Deci inainte de a cumpara ceva, ganditi-va bine daca nu cumva alegerea Dumneavoastra va va aduce mai multe costuri decat beneficii?

Proprietati generatoare de venit: randament minim de 6%

Daca investiti 200.000 de euro intr- o proprietate ce va va aduce un venit, ar trebui sa tintiti venituri “nete” de minim 12.000 de euro pe an. Pentru ca investitia sa fie rentabila, acesta ar trebui sa fie venitul Dumneavoastra dupa ce toate taxele si costurile au fost platite. Desigur, randamente mai mari pot fi obtinute la fel de bine.

P.S. Randamentele mai mici pot fi acceptabile cand valoarea investitiei este mica si nu are o marime suficienta pentru a putea produce venituri mari, sau cand proprietatea este una de top (ca locatie, calitate, etc.) si care noi putem considera ca merita mai multi bani.

De indata ce punem ochii pe un chilipir, il cumparam. Nu asteptam sa apara altul.

Daca dati peste ceva cu adevarat bun, intr-o locatie buna, de o buna calitate si la un pret acceptabil pentru Dumneavoastra, faceti pasul decisiv si investiti in acea proprietate. Este destul de rara gasirea unei asemenea proprietati care sa indeplineasca toate cele trei criterii insa de obicei, aceste trei criterii au adus profituri majoritatii celor care au vandut proprietati si nu investitiile imobiliare in care s-a platit 1% din pret.

Este totusi o piata a cumparatorilor

Sunt convins ca ati auzit multe povesti dar realitatea este ca piata imobiliara a Romaniei anului 2011 este inca o piata in care dicteaza cumparatorii. Veti gasi inca multi oameni aroganti care vor incerca sa va convinga sa cumparati proprietati scumpe (vandute insa cu o atitudine proasta). Nu trebuie sa acceptati asa ceva! Daca aveti bani sa investiti in aceasta perioada, aveti un avantaj pe care il puteti folosi cum doriti.

Tineti cont de toate cheltuielile

Costurile reale ale unei investitii implica:

* Pretul primit de proprietar;

* Costul cu toate taxele platite;

* Costurile cu serviciile legale (avocat, notar, etc.);

* Taxele percepute de agentul imobiliar;

* Alte taxe;

* (Desi eu facturez 0 lei pentru ele, veti avea si Dumneavoastra costuri care sunt cat se poate de reale si care implica timp liber, deplasari, etc.)

* Un buget destinat renovarii ar putea fi necesar.

Daca initial luati in considerare doar pretul ce trebuie platit proprietarului, veti avea probabil o mare surpriza. O surpriza pe care insa o puteti evita cu usurinta.

Sunt multi care considera ca femeile sunt “incapabile de investitii de succes” insa personal cunosc multe femei care pot oricand sa demonstreze ca sunt mai bune decat majoritatea barbatilor...

Citeste si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.