In ultimii doi ani, instanta si Inspectia de Stat in Constructii au constatat ca mai multe cladiri din Capitala au fost construite ilegal: un imobil de 10 etaje de pe strada Aurel Vlaicu din sectorul 2, un un bloc de patru etaje de pe strada Aromei, nr. 88 si de 7 etaje din bd. Primaverii, nr 55. Potrivit modificarilor aduse Legii urbanismului, la inceputul acestui an, proprietarii acestor imobile au posibilitatea sa intre in legalitate pana pe 1 ianuarie 2012. Daca nu, aceste imobile ar trebui demolate. La nicio luna dupa aceste modificari, cursa pentru legalizarea magariilor a inceput cu un bloc construit ilegal in Primaverii. Consilierii generali ai Capitalei l-au introdus in legalitate pe 28 februarie 2011.

Str. Aurel Vlaicu si str. AromeiFoto: Hotnews

Se vor demola sau vor intra in legalitate?

Bulevardul Primaverii nr.55

In 2005, Primaria Capitalei a autorizat, la aceasta adresa, o constructie de 4 etaje. Proprietarul a construit ilegal un bloc de 7 etaje. Inspectoratul de Stat in Constructii a contatat ilegalitatea si l-a sanctionat pe beneficiar. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la sedinta de pe 28 ianuarie un Plan Urbanistic Zonal prin care a introdus in legalitate blocul de 7 etaje. Beneficiarul acestui PUZ este firma GKS Special Advertising. Potrivit informatiilor de pe site-ul Parlamentului European, europarlamentarul PSD, Ioan Enciu a fost consultant la aceasta companie si in SC Monolit lake Residence, firma care are sediul in cladire, in perioada 2004-2009.

Aurel Vlaicu 120-122

Aurel Vlaicu 120-122

Foto: Hotnews

Strada Aurel Vlaicu, nr.120-122

Primaria Sectorului 2 a emis, in aprilie 2008, autorizatie de construire pentru un imobil de 6 etaje, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 120-122. Proprietarii, Busuioc Andrei Horia si Cucu Victor au construit un imobil de zece etaje, cu patru in plus decat prevedea autorizatia, si cu o amprenta la sol mai mare. Primaria sector 2 si Asociatia PRO_DO_MO s-au adresat instantei sesizand ilegalitatea. Judecatoria Sectorului 2 a constatat ilegalitatea pe 5 iulie 2010 si a decis incadrarea constructiei in peremetrii prevazuti de autorizatia de construire. " Prin decizia din 05.07.2010, Judecatoria Sectorului 2 a decis incadrarea imobilului in parametrii autorizatiei, adica demolarea totala a constructiei. Daca ar fi construit ilegal doar etajele in plus, acestea puteau fi demolate fara a afecta restul constructiei. Pentru ca amprenta cladirii la sol este mult mai mare, trebuie demolat tot. Altfel nu are cum sa respecte parametrii autorizatiei", a declarat pentru Hotnews.ro, Dorina Banisor, reprezentanta asociatiei PRO_DO_MO, parte in proces. Decizia Judecatoriei sectorului 2 nu este este definitiva si irevocabila, recursul judecandu-se in toamna acestui an.

Aromei 88

Aromei 88

Foto: Hotnews

Strada Aromei, nr.88

In 2005, Consiliul Local sector 2 a aprobat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu construirea unui bloc de 4 etaje pe strada Aromei nr.88. In 2006 Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea imobilului. Tot in 2006, vecinii au dat in judecata primarul sectorului 2, Consiliul Local si proprietarii de la nr. 88, respectiv sotii Claudia si Ion Badiu, cerand anularea autorizatiei de construire si a Hotararii de Consiliu local in baza careia s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu. Motivul: construitrea unei astfel de cladiri trebuia aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu de cel local. La sfarsitul anului 2008, Curtea de Apel Bucuresti a anulat PUD-ul si Autorizatia de constuire in baza carora s-a construit blocul de 4 etaje. Acum pe rol se afla un proces pentru demolarea imobilului ridicat ilegal. Proprietarii au incercat la inceputul acestui an sa-si introduca imobilul in legalitate, la Primaria Capitalei. Datorita faptului ca in Legea Urbanismului nu era foarte clar daca se poate intra in legalitate sau nu, Primaria Capitalei a cerut un punct de vedere de la Ministerul Dezvoltarii. Initial, Ministerul Dezvoltarii, a spus, printr-o adresa semnata de directorul Directiei de urbanism, ca acest lucru nu este posbil. Ulterior, secretarul de stat Eugen Curteanu, printr-o alta adresa trimisa primariei Capitalei, a schimbat punctul de vedere al MD. Acum, nu mai incape indoiala ca pana pe 1 ianuarie 2012, cei care au construit ilegal, pot intra in legalitate.