Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov-Giurgiu a decis, astazi, pastrarea statutului de monument istoric pentru Hala Matache si pentru monumentele istorice din Berzei 81 si Berzei 89. Primaria Capitalei cerea declasarea lor, pentru a le demola, deoarece stateau in drumul noului bulevard Uranus (diametrala Buzesti-Berzei).

Arhitectul sef al Capitalei Gheorghe Patrascu, a declarat pentru Hotnews.ro, ca acest lucru nu va afecta lucrarile la noua artera de circulatie, monumentele putand fi translatate.

"Faptul ca aceste cladiri isi pastreaza statutul de monument, asta nu inseamna ca nu pot fi translatate. Referitor la Hala Matache, oricum hotarasem impreuna cu Ministerul Culturii sa fie translatata. Aceeasi solutie dorim sa o folosim si pentru imobilul din strada Berzei, nr. 89. Despre Berzei, 81, inca nu stiu ce sa zic. In cazul in care aceste monumente nu se vor putea trasnlatate, nu prea stiu ce vom face deoarece nu cred ca avem cum sa mutam drumul", a explicat Patrascu.

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei ne-a declarat ca intai asteapta un raspuns de oficial de la Directia de Cultura Bucuresti, dupa care va lua o decizie: "Asteptam sa primim raspunsul oficial de la Directia de Cultura Bucuresti, ca sa vedem exact despre ce este vorba. Probabil se poate face contestatie sau sa negociem, sa ajungem la o solutie. Cu siguranta lucrurile nu vor ramane asa. Nu facem acest drum pentru noi, ci pentru bucuresteni".

Demolarile pentru construirea Bulevardului Uranus au inceput la sfarsitul anului trecut si implica demolarea a 87 de cladiri, printre care 11 monumente. Potrivit autoritatilor, acest bulevard va fi un nou Magheru.

Lucrarea va fi realizata in trei etape. Primul tronson este Buzesti - Vasile Parvan, al doilea, Vasile Parvan - Piata de flori George Cosbuc iar al treilea, de la Piata George Cosbuc pana la Piata Progresul. Proiectul a fost aspru criticat de ONG-ri datorita victimelor pe care le face printre cladirile de patrimoniu.