Cei doi ingineri spun ca un cutremur cu magnitudine mare nu este neaparat un cutremur distructiv. Un alt aspect relevant este adancimea la care se produce seismul, cel din Japonia afectand in principal cladirile joase, nu pe cele inalte. Un rol important il au si tehnologiile de ultima generatie folosite la cladirile noi.
Citeva dintre atuurile care ajuta Japonia sa treaca fara multe pagube umane peste cutremurele frecvente:
- Coduri extrem de stricte in proiectare si constructii
- Sisteme de avertizare rapida in fiecare casa din zonele de coasta (cele mai expuse la tsunami)
- Carari excelent semnalizate catre zonele cele mai inalte in localitatile expuse inundatiilor provocate de tsunami
- Ziduri de aparare impotriva valurilor mari
Dan Dubina, membru al British Institution of Structural Engineers, presedintele Asociatiei Producatorilor de Constructii Metalice din Romania, membru al Biroului Executiv al Comisiei Europene de Constructii Metalice:
- Lucrurile nu sunt asa simple. Intensitatea unui cutremur este doar un indicativ. Cand auzi de o intensitatea atat de mare, crezi ca este proportionala cu caracterul ei distructiv, insa nu este neaparat asa. Sunt si alti factori in discutie.
- De exemplu, cutremurul din Noua Zeelanda a avut magnitudine putin peste 6 grade si ati vazut ce pagube a produs.
- Rezistenta unei cladiri la cutremur este data de mai multe lucruri: conceptia lor in functie de tipul de seisme care se produc in regiunea respectiva, modul in care se construieste, materialele folosite, executia, natura terenului de fundare.
- Se folosesc materiale cu caracteristici superioare, beton cu rezistenta mai inalta, oteluri cu proprietati de ductilitate mai conforme cu ce se pune in proiect. Daca toate aceste lucruri concura, se obtine un rezultat mai bun.
- Sunt mai multe tehnologii moderne care ofera un comportament bun al cladirii, in caz de seism: una este izolarea la baza (vezi clip) sau sisteme de tip pendul. Insa nu putem spune ca absolut toate cladirile din Japonia au fost construite asa, desi japonezii sunt exersati in acest tip de constructii. Sa nu uitam ce s-a intamplat la Kobe in 1995. Daca nu s-au produs multe pagube, este datorita naturii cutremurului.
Dragos Marcu, inginer, Profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, proiectantul structurii celor mai inalte cladiri in Romania:
- Cutremurul s-a produs in mare, la o distanta de 250 km de Tokyo, la o adancime de circa 20 de mile. Se inscrie in regimul cutremurelor de suprafata care afecteaza nu zone foarte intinse, spre deosebire de cel vrancean, care este un cutremur de adancime medie si care afecteaza o arie extinsa.
- La noi sunt afectate cladirile cu o inaltime medie, la ei cele cu o inaltime mica.
- Japonezii sunt unii dintre cei mai avansati si la nivel de cercetare si la nivel de norme antiseismice, si la nivel de construire.
- Referitor la rezistenta cladirilor la seism, sunt multi factori care conteaza, inclusiv calitatea muncii pe care o presteaza sudorul sau dulgherul.
- Si tehnologiile sunt din ce in ce mai moderne, materiale noi si tehnologia amortizorilor seismici
Dragos Marcu despre cutremurul din Japonia:
Ultimele tehnologii folosite in proiectare in zonele cu risc seismic:
How about that?
Ups, nu stau in Romania!
Leopold are foarte mare dreptate. Catedrala, in Romania de azi in care toata infrastructura e la pamant, e pur si simplu un proiect cretin. Bani aruncat degeaba doar ca sa-i faca pe veneratorii de moaste sa se simta mai bine; circ pentru prostime.
Cat de mult va rezista in cazul unui cutremur ramane de vazut, mai ales ca in cazul catedralelor sisteme de siguranta/stabilizare, precum cel cu pendul nu prea se pot folosi, intr-un mod estetic
Tot ce ai spus mai sus se potriveste foarte bine pentru Romania (pentru majoritatea locuitorilor), si nu de azi de ieri ci de secole. Natalitatea e si ea in scadere, iar tinerii (marea majoritate) nu au si nu au avut vreodata idealuri, etc. Diferenta e data de obscurantismul, ignoranta si superstitiile in care isi traiesc viata majoritatea celor de aici
In plus, cehii, ungurii sau est germanii au trecut si ei prin comunism iesind de acolo mult mai putin sifonati decat noi, desi nu sunt campioni ai superstitiei ca noi. Fatpul ca am scapat de comunism se datoreaza mai putin credintei si mai mult contextului timpului respectiv
as putea sa aduc multe argumente (stiintele naturii: geologie, biologie, fizica, astronomie, sau din istoria crestinismului) care ar pune f multi pe ganduri si nu cred le-ar trebui sa mai caute vreo credinta dar ma opresc aici pt ca se deviaza prea mult de la subiectul prezentat de hotnews. am avut o sugestie bazata pe ceva real, plus ca stiu ca in strainatate bisericile nu sunt finantate de stat.
anyway, how about a rain check despre biserica/credinta cand hotnews prezinta urmatoarea stire legata strict de biserica/credinta/religii?
Iubitii nostri guvernanti (putere+opozitie) ar trebui sa invete din acest incident in Japonia si plus altele care sau intamplat recent (ex Chile).
Specializarea oamenilor, investitii in cercetare etc.
De cativa ani ne confruntam cu inundatii si pana in acest moment nu s-a facut mai nimic.
Educatia copiilor - de la varste fragede sa fie educati in spiritul respectului, cum/ce trebuie sa actioneze/stie in cazuri de acest gen. Ar fi de munca mult in tara si s-ar revigora economia..
si are la baza un cilindru de inox cu un mesaj peste 2000 de ani..........lasat de cine?..deun cizmar pe care il blamam toti.....
macar nu avem curajul neputintei noastre de fiinte inferioare care fara un cizmar am ramas in curul gol...aproape fara nimic in tara asta......cand zicea ca vom distruge Roamania ...radeam ca un idiot cu gura la urechi.....
de ce atunci romanii stiau sa construiasca? ,si acum nu?
Ei nu prea au cladiri de inaltime medie (8 etaje) au sau zgirie nori sau max 3-4 etaje pe structuri de lemn. Desi se bate apa in piua ca structurile de lemn sint flexibile si rezistente la cutremure, cutremurul din NZ a demonstrat ca in final depinde de regulile de proiectare.
Cutremurele din Chile au aratat ca daca constructiile din beton sint facute calumea rezista, spre deosebire de haiti.
Nu, mah, intai fa tu ceva, lasa sa se vada ca ce ai facut a rezistat, pe urma spune cum ai facut.
Acum tu trebuie sa taci, iar inginerii japonezi sa explice cum au facut ei. Chiar daca tu stii ce au facut, taci. Ei au facut, tu ai doar vorbe de partea ta.
Catiusa: la categoria caracteristici ale constructiilor pentru a rezista cutremurelor, ai dat doar caracteristicile contra tsunami-urilor.
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_chile_earthquake
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_haiti_earthquake
A) CE E AIA?
B) Esti prost? Nu mai visa, noi suntem seriosi facem treburi cum se cuvine nu SFuri....
Cladirile cu izolatori seismici de fundatie in final pot avea acelasi cost cu o constructie tipica, dar cu multe multe alte beneficii. Da, izolatorii costa multi bani, dar si reducerile de cost sunt majore, cladirea de peste izolatori nu mai trebuie sa fie proiectata la grad 8 ci mult mai putin, ea devenind mai ieftina, marind spatiul net prin reducerea dimensiunii elementelor structurale. In plus se va ajunge la o cladire mai usoara ce automat insemna si o fundatie mai ieftina... .. avantajele izolatorilor seismici pozitionati intre fundatie si restul cladirii sunt multipli... dar la noi... in romania .. va mai dura mult timp... numeri pe degetele unei singure maini numarul de verificatori de proiect capabili sa inteleaga izolatorii seismici... cat despre constructorii capabili sa implemeneze asa ceva .. ei sunt cam zero la numar.... doar firme din vest au astfel de capacitate... Iar statul roman populat de garda dinozaurilor structuristi ce inteleg doar blocuri monolit... nu va accepta ceva ce nu intelege.... si nici gad sa finanteze importul de tehnologie.. etc etc... Poate doar un mare cutremur cu efecte devastatoare sa genereze deparazitarea sistemului...
conform legilor (da, la plural), exista raspundere pe durata de existenta a constructiei din partea constructorului (fie firma fie regie proprie) si legea e clara, raspunderea e a oamenilor nu a hartiilor de infiintare a unei firme.
deci avem legi, stai linistit.
ceea ce trebuie sa ne supere cu adevarat, e ce ai spus si tu, nu tine nimeni cont de nimic.
avem legi dar aproape nimeni nu le respecta.
aia de le respecta sunt vazuti drept prosti de restul, adica de o majoritate de 85-90%...
cei care construiesc prost o fac din cauza clientului. in Romania se cer case mari, facute prost, zugravite frumos si ieftine. adica toti vor sa para ceea ce nu sunt.
ce face constructorul? face economie la lucrarile ascunse: betoane, otel beton, proiectare, studii geo, calitatea caramidei, a izolatiilor si multe altele. se investeste insa in gresie si faianta, sa arate bine, sa-i ia ochii prostului.
oamenii au ajuns atat de lenesi incat isi cauta case/apartamente gata mobilate....
apoi fac pe geniile in economie si se tocmesc la pret, avand impresia ca fac afacerea vietii lor.
evident ca ceea ce platesc este mai mult decat face, oricat de ieftin ar fi. trec 2-3 ani si incep sa bage bani. si tot degeaba, tot o ruptura de constructie este. si cand o sa vina (cand si nu daca) un cutremur mai mare, vom avea pagube majore si multi morti. 3/4 din vilele noi sunt un dezastru, si cam jumatate dintre blocurile noi.
alea vechi s-au degradat si ele si nu au mai fost reparate, ba dimpotriva au fost gaurite peste tot si mutati peretii sau chiar scosi...
si cel mai grav e cu constructiile de dinainte de '77. doar vilele reconstruite vor ramane in picioare, restul vor pica.
am niste prieteni care stau in P-ta Amzei. au renovat casa, fara a face nimic la structura de rezistenta. evident ca le-am spus inainte sa se apuce de treaba, s-au suparat si nu m-au bagat in seama. dupa 1 an le-a cazut tavanul, fara sa fie cutremur. la cutremur va fi moloz...
cei care construiiesc prost se prostitueaza si nu e vina clientului ci vina lor.nu te poate obliga nimeni sa construiesti prost.la lucrarile ascunse iarasi nu este comensurata fapta penala sau infractiunea in cazul in care se constata....sunt referiri in lege dar nu indicatii clare in privinta faptelor penale.
sper sa puteti intelege ce va transmit...cu toate ca ma indoiesc...:))))
Ati fost inselata s-au v-ati pacalit.
Aceste doua personaje sunt niste poeti inaripati.
Dragos Marcu NU este profesor si nu este proiectantul structurii celei mai inalte cladiri in Romania pentru ca a subcontractat serviciile de proictare de rezistenta pentru cladire si nu a proiectat nimic el personal.
Dan Dubina este profesor degeaba pentru ca nu intelege ingineria seismica.
Ar trebui sa va faceti meseria de jurnalist cu profesionalitate si sa va verificati mai bine sursele.
Aceste personaje sunt poeti cand e vorba de proiectare de constructii.
Imaginea de experti in constructii si-au construit-o in timp, fara scrupule si fara nici o legatura cu realitatea.
Nu zau?
Hai sa-ti aduc aminte cateva chestii:
1. Christchurch a trecut in 3 septembrie 2010 printr-un cutremur de magnitudine 7,4 produs la o adancime de 33 de km si la o distanta de 30 km de oras iar orasul a ramas in picioare.
2. Cutremurul de magnitudine 6,3 din 22 feb 2011 care "a pus la pamant" - asa cum iti face placere sa zici - ACELASI Christuchurch s-a produs la o adancime de 5 (cinci) km la o distanta de 10 km.
3. Magnitudinea se refera la cantitatea de energie eliberata asa ca nu e totuna daca un cutremur se produce la 5 sau la 50 de km adancime, la 10 sau la 130 de km distanta. Energia se disipa concentric. ("Consferic" mai riguros spus).
4. Daca niciuna din aceste informatii nu iti spune nimic, incearca data viitoare cand te duci la un concert rock sa stai chiar langa boxa. Iar apoi fa o comparatie intre cum se simte urechea ta atunci cand asculti boxa de la 130 m si cum se simte cand esti la 5 m de ea.
Asa ca mai lasa-ma cu comparatii stupide. Noua Zeelanda e pe cercul de foc al Pacificului iar standardele de constructie sunt printre cele mai bune si dure din lume. O documentare prealabila nu ti-ar fi stricat, mai ales ca la Kobe in 1995, in aceasi Japonie, la 7,2 magnitudine au murit 5100 de oameni iar orasul nu a ramas in picioare. A! Focarul a fost atunci la 20 km adancime.
Capisci?