- Care sunt cele mai afectate zone din Capitala?
Potrivit prefectului Capitalei, Mihai Atanasoaei, zonele cele mai afectate de un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter sunt: Centrul Istoric, Bulevardul Magheru, Brezoianu si Calea Victoriei. Daca vorbim de cladiri, in mod individual, cele mai afectate vor fi cele 113 cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public.
Stelian Dudus, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, a declarat ca o mare problema o reprezinta cladirile construite inainte de 1977. "Dupa 1977, regulile de proiectare s-au inasprit foarte tare. Inainte insa lucrurile nu stateau asa. De asemenea, cladirile construite inainte de aceasta data, au mai prins un cutremur sau doua. Este foarte posibil sa aiba probleme la un nou seism", a explicar Dudus.
Si blocurile construite dupa 1977 ar putea fi afectate dupa ce sute de proprietari si-au demolat peretii pentru amenajarea locuintelor, subrezind astfel structura cladirilor."In fiecare saptamana primim cel putin 20 de sesizari de la cetateni care isi reclama vecinii ca fac astfel de lucrari. Foarte multe dintre aceste lucrari se fac fara autorizatie de construire si fara proiect. Noi le dam amenda si ii trimitem la Parchet, insa nu le putem cere sa faca expertiza ca sa vedem daca au afectat structura cladirii. Dintre aceste cazuri nu va putem spune cate lucrari au afectat rezistenta cladirilor, dar cu siguranta sunt multe astfel de cazuri, numai din ce au vazut la ochi inspectorii. Fiindca nu stie despre ce este vorba, omul poate demola fie un perete portant, fie un stalp", ne-a declarat Dragos Tanasoiu, directorul Directiei de Disciplina in constructii de pe langa Primaria Capitalei.
- Cat de rezistente sunt cladirile construite dupa 1990?
Inginerul Dragos Marcu, profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti si proiectant al structurii celor mai inalte cladiri in Romania, explica intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro care sint slabiciunile majore ale cladirilor din Bucuresti:
- Cladirile construite dupa 1990 sunt de fapt cladirile construite dupa 2000. Pentru ca in perioada respectiva a inceput sa se construiasca foarte mult. In 1992 a aparut un cod de proiectare la actiunile seismice, cu norme destul de serioase. In 2006 a aparut un nou cod, care a crescut nivelul de performanta ale cladirilor la seism. Acum o sa ma intrebati ce se intampla cu constructiile ridicate inainte de 2006. Si ele au fost proiectate bine, nu este de asteptat sa cada.
- Daca vrem sa judecam pe ansamblu ce s-a construit in aceasta perioada, trebuie sa impartim fondul construit in doua: locuinte individuale si blocuri/cladiri de birouri.
- La blocuri/cladiri de birouri, domeniu unde am lucrat si eu, va pot spune ca nivelul de calitate este cu cel mult peste ce se lucra cu zece ani in urma: s-a lucrat cu proiectanti foarte buni, consultanti din strainatate, firme puternice de constructii, controlul din partea autoritatilor a fost foarte strict, fiind cladiri mari, emblematice. Nu ma astept ca aceste cladiri sa aiba probleme de colaps. E drept, a fost nebunia din anii 2007-2008 cand calitatea s-a mai diluat, dar nu cred ca vor fi probleme de structura.
- Semnul de intrebare la constructiile noi apare la elementele nestructurale, fatade, tavane. Aceste elemente la noi nu se proiecteaza foarte bine. Nu exclud ca mai multe fatade sa crape sau sa cada. Si la peretii cortina am anumite indoieli. Multi sunt facuti prost sau dupa ureche.
- Daca ne gandim insa la locuintele individuale, am mari rezerve. Multe lucrari s-au facut in regie proprie, cu echipe mici de constructori, de o calitate indoielnica. Aici sunt probleme reale in proiectare si in executie. Oamenii, oricat de bogati sunt, platesc putin pentru proiectare, se lucreaza la negru. Autoritatile au efectuat mai putine controale la aceste constructii.
- Din fericire, cutremurul vrancean nu afecteaza constructii de inaltime mica, ci ce cele de inaltime medie. Dar acest subiect nu ar trebui sa genereze atat de multe emotii. In 2010, dintre fenomenele care au dus la pierderi de vieti omenesti si pagube materiale, numai 10% se datoreaza cutremurelor.
- Cine intervine in caz de seism?
In cazul unei astfel de catastrofe intra in actiune Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, SMURD, responsabilii din spitale, de la companiile de utilitati, Armata, Serviciul de Comunicatii Speciale, SRI.
"In maximum o ora de la data producerii cutremurului, ei trebuie sa se prezinte la sediul Comitetului pentru Situatii de Urgenta din Cale 13 Septembrie. Intre timp se primesc informatii din teren. Avem contracte cu companiile de taximetre, sa anunte prin dispecerat unde sunt cladiri prabusite, incendii, etc. Primele interventii se fac pentru stingerea incendiilor apoi pentru salvarea vietilor omenesti. In cazul in care fortele de interventie nu au suficiente utilaje, se apeleaza la companiile private, in special cele care au constracte cu municipalitatea. Putem cere ajutor si din tara. De exemplu, Ardealul nu este afectat de activitataea seismica si in cateva ore poate veni ajutor de la ei", a explicat Atanasoaei.
Si seful ISU spune ca suntem pregatiti pentru a face fata unei asemenea catastrofe. "Daca ne luam dupa ce a spus domnul Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamantului, in Romania nu poate avea loc un cutremur ca cel din Japonia. Dar, daca se va intampla, suntem pregatiti, asta este treaba noastra. La Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta sunt pregatite circa 3000 de persoane sa actioneze. Principalele probleme pe care le avem in asemenea situatii sunt stingerea incendiilor si deblocarea cailor de acces pentru salvarea vietilor omenesti", a declarat pentru HotNews.ro seful ISU Bucuresti.
Pentru cazarea ranitilor, in spitale sunt circa 40.000 de locuri, a declarat Prefectul Capitalei.
"In Bucuresti sunt 200 echipaje SMURD pregatite sa intervina. Pana la sfarsitul anului vor fi 240. Trebuie sa tineti cont ca atunci cand se produce un cutremur, nu vin toate victimele in acelasi timp, ci pe rand. In plus, nu sunt toate aduse la spitalele din Bucuresti, ci pot fi transportate cu elicopterul si in tara. Suntem mai bine pregatiti decat inainte, si continuam sa ne pregatim", a declarat pentru HotNews.ro Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Potrivit prefectului Capitalei, in ultimii doi ani, au avut loc trei simulari mari de cutremur, rezultatele actiunilor "incadrandu-se in parametrii acceptati".
- Situatia cladirilor care prezinta risc sesimic
Capitala are 113 cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, insumand 3.400 apartamente, si 291 de cladiri incadrate in clasa II risc seismic, insumand 7.705 apartamente. Pana in prezent au fost consolidate doar 20 de imobile insumand 518 apartamente. Primaria Capitalei a fost acuzata in nenumarate randuri ca a gestionat prost aceasta problema, numarul de imobile consolidat in zece ani fiind foarte mic.
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, dar si alti primari de sector, au cerut Primariei Capitalei sa transfere programul de consolidare la sectoare, pentru eficientizare. Acest lucru insa nu s-a intamplat. In acest moment, costurile consolidarii cladirilor sunt suportate astfel: o parte de Guvern, o parte de primarie, o parte de proprietari.
Desi este o problema de viata si de moarte, Primaria Capitalei este depasita de mult de problema, iar proprietarilor nici nu le trece prin cap sa-si consolideze singuri blocurile in care locuiesc. Principala scuza este ca sunt pensionari si nu isi permit. Mai mult, Sorin Oprescu a declarat duminica la Realitatea TV ca Primaria Capitalei are pe rol 200 de procese cu proprietari care nu doresc sa semneze pentru consolidarea blocurilor, pe banii municipalitatii. In alte tari, nu numai ca nu-ti da statul bani sa faci acest lucru, dar primesti amenzi usturatoare pana iti indeplinesti obligatiile de proprietar sau vinzi.
Daca a fost sau nu corijent la mate-fizica Atanasoaiei nu stiu dar incadrarea cladirilor in categoriile de risc seismic 1, 2 etc. a fost facuta de Inspectoratul de Stat in Constructii.
In mod similar, daca parchezi in fata unui hidrant pompierii ar avea dreptul, teoretic, sa iti sparga geamul masinii pentru a avea acces la sursa de apa pt realimentare.
sunt de parere ca starea imobilelor din Romania, e un subiect ce trebuie tratat cu responsabilitate... nu-i de joaca... Doamne-fereste de vre-un cutremur...
2. Sa se achizitioneze o mare cantitate de cosciuge ieftine.
3. Sa se distribuie KCN ranitilor.
4. Pentru supravietuitori sa se distribuie materiale promotionale cu arta sepukku pentru femei si harakiri pentru barbati. Daca nu au curajul sa faca asta oricum vor sfarsi in chinuri groaznice, de foame, sete, sau haiduci (probabil vamesi supravietuitori).
5. Sa se cumpere un crematoriu eficient, alimentat solar sau eolian, pentru a nu se decupla post cutremur gandit sa functioneze pemanent. Accesul la crematoriu sa fie liber. Persoanele de la punctul 4 care nu au curaj si nici nu considera chinurile distractive, se pot aranja ordonate, evdent in cozi, si pot sari in vapai.
Evident, vorbesc prostii. In Romania totul este pus la punct iar ciresoiul de pe tort in aceasta ordine militareasca nationala este Bucurestiul.
Din pacate si tu si noi toti stim adevarata situatie: in caz de cutremur major va trebui sa ne pazim si ajutam singuri, ca autoritatile sunt ultimele care o vor face
mai bine ce face oprescu (ca macar are ceva realizari) decat basescu , care innafara de a darama chioscuri si vanatoare de caini (care s-au intors a doua zi la loc) , nu a facut absolut nimic la primarie .(binenteles ca exclud marea 'gargara' care o facea saptamanal...)
Proprietarii nu vor sa semneze aceste contracte pentru ca preturile sunt enorme, practic pretul consolidarii unui apartament depaseste cu mult pretul unui apartament nou-nout. Consolidarea se face initial pe banii municipalitatii, pentru ca proprietarul trebuie sa restituie aceasta suma, in 25 de ani, oricat de mare ar fi ea. Practic, primaria crediteaza, insa alege constructorul, iar pretul poate fi supraevaluat cu usurinta.
Contractul pe care proprietarul este obligat sa semneze face referire la o suma extrem de mare, dar care nu este cea finala, ea putand creste la infinit. Iar dupa terminarea lucrarilor, va fi necesara o noua investitie, pentru ca apartamentele nu vor fi inca locuibile, ci doar consolidate.
Proprietarii nu au posibilitatea de a se asocia pentru a face consolidarea fara suportul primariei, intrucat majoritatea nu mai sunt eligibili pentru creditare. Prin urmare, nu este vorba despre o scuza, ci despre o realitate.
Este interesant ca proiectele de consolidare sunt impuse, iar pe langa parti de proiect care sunt firesti, apar mutari de pereti nejustificate, mutari de usi, desfiintarea unor facilitati ale apartamentelor, pe care proprietarul este liber sa le refaca ulterior, pe banii lui, desi le avea initial si nu era necesar sa dispara.
Ar fi interesant de aflat si cum sunt selectate firmele care se ocupa de consolidari si cum sunt alese ofertele de pret.
In privinta proiectantilor, spuneti ca supradimensioneaza. De acord, dar ce anume? Mutarea unei usi dintr-o parte in alta, daramarea unor pereti (fara reconstruirea altora) nu sunt justificate si costa bani destul de multi. Practic nu e vorba despre supradimensionare, ci despre includerea in proiect a unor cheltuieli nejustificate de necesitatea consolidarii.
Proprietarii nu viseaza la cei 3000 e/mp. Dimpotriva, ar vrea ca preturile sa fie mai aproape de realitate si sa si le poata permite. Sunt oameni care locuiesc acolo de zeci de ani de zile, nu au unde sa se duca, nu-si permit sa-si cumpere alte locuinte si nici macar nu le pot vinde pe acestea. Este o situatie destul de tragica pentru multi dintre ei.
In Romania postdecembrista, este firesc ca Primaria sa selecteze firmele si sa umfle preturile, dar nu este normal sa le umfle exagerat, astfel ca pentru proprietari devine IMPOSIBILA consolidarea? CIne are de castigat din asta? Respectivele firme, nu, ca nu se mai fac contractele. primaria nu, ca de unde sa ia shpaga daca nu se fac contractele?! Ce intere are Primarul, indiferent daca se numeste Videanu sau Oprescu, sa domneasca peste un oras cu mii de cladiri prabusite si zeci de mii de morti? Veniriea unui cutremur de peste gradul 7 este o certitudine absoluta - nimeni nu poate spune exact cadn va surveni si care va fi intensitatea, dar stim cu siguranta ca se va produce? si atunci de ce nu se consolideaza cladirile cu bulina!?
Citesc si ma crucesc. Atat edilii nostrii cat si cetatenii de pe acest forum vin cu scenarita SF de te strambi de ras. Unu care se numeste primar arunca cifra de juma' de milion de victime, altii fac misto pe forumuri ca deh, suntem inteligenti si superiori, etc.
In '77 au murit 1600 de oameni in toata Romania in conditiile in care existau mai multe cladiri facute fara a respecta standardele seismice. Probabil ca victimele vor fi mult mai mici la un alt cutremur de 7 grade.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977
2. acum cladiriile sunt mult mai 'dense' si mai vechi , multe sunt deja trecute prin cutremurul din 77 , si nu au fost reconditionate .
si sunt si mult mai mlte blocuri (astea cad primele , casele mici rezista)
.
hai sa-ti spun o chestie. eu locuiesc intr-una din aceste cladiri din centru. este mult mai rezistenta decat alte blocuri din cartiere pe care le-am vazut eu. este si foarte spatioasa si nu trebuie sa impart doua camere cu inca 6 persoane din generatii diferite, cum se intampla in cele mai multe zone din oras, asa ca imi asum riscul. pentru informatia ta, consolidarea unei astfel de cladiri dureaza cel putin doi ani, timp in care locatarii sunt mutati in ferentari sau la marginea Bucurestiului, in locuinte sociale, cu baia pe hol, unde nici pe departe nu au acelasi confort. inteleg, pentru cine nu a locuit niciodata in centru, e greu de conceput un astfel de lucru...
Ce se stie despre aceste orase? Nimic...chiar nimic?
Eu sincer nu am auzit de un plan / scenariu pentru Tokyo. Ori s-a facut ceva pentru toata tara, ori nimic.
Va rog sa nu interpretati textul meu ca o rautate, nu am nimic cu Bucuresti sau cu oamenii care locuiesc acolo, dar de cate ori vine vorba despre un incident, titlurile sunt cu "Bucuresti". Inteleg ca este capitala si este normal sa aiba o importanta mai mare, dar in caz de calamitate ar trebui sa fim egal tratati de catre statul roman. Nu?
Acum nu imi spune ca doar Bucuresti este afectat in cazul unui cutremur.
Si ca sa vezi ca vorbele mele nu sunt ale unui frustrat: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977
Din articolul respectiv: "...a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit."
Deci majoritatea in Bucuresti, nu doar Bucuresti.
Insist ca nu a fost vorba nici o clipa de rea-vointa sau frustrare! O informare generala cred ca ar fi in interesul tuturor.
Corect si benefic ar fi ca institutiile abilitate sa colaboreze cu mass-media online si sa fie expus un banner permanent cu informatii utile.
Cred ca sunteti de acord ca multi utilizatori viziteaza Hotnews.ro mai frecvent decat paginile de specialitate cum ar fi www.fotonsas.ro sau www.infp.ro (exemplu in caz de cutremur).
Cu respect,
Calin
nu esti profesionista , nu ai curaj , articolele care ai sansa sa ti se permita sa le pui pe internet sunt pentru toata lumea si pentru cei care au pareri diferite de ale tale si sunt multi
asta este lasitate minciuna si ascunzisul in care esti invatata sa traiesti, nu sunt trasaturile unui reporter bun, arata mediocritatea, si proasta calitate umana . stii vorba din popor : pe afara vopsit gardul, inauntru leopardul . mergi mai departe asa in numele binelui , fiinta ratacita
poate din cauza lipsei de educatie de care intelegem de la tine ca ai dus lipsa si in primii ani ai copilariei si la gradinita , de scoala nu ne ai spus dar se intelege din spusele tale ca problema nu a fost rezolvata pana in ziua de azi
in fine, daca dispare capitala, socul ecomomic se va resimti in toata tara, deci afecteaza, indiect, pe toata lumea. Din cauza asta titlurile sunt despre Bcuuresti! Incluiv pe partea de critica; daca autoritatile nu fac nimic pentru o localitate in care 3 milioane de oameni sunt in pericol, cum poti spera ca o sa faca pentru un oras cu 50.000?
- cel mai probabil toate soselele vor fi blocate de masini sau de cladirile prabusite, astfel accesul va fi foarte dificil/imposibil
- surprize foarte mari vor veni si de la cladiri nou-noute care se vor prabusi
- un pericol foarte mare dupa cutremur il reprezinta incendiile - ati vazut ceva hidranti functionali in centru ?
- stie cineva unde sunt centre de distributie de apa, hrana, medicamente?
Posibilitatea/probabilitatea de a fi un cutremur este o problema nu de "daca" ci de "cand". Nu trebuie sa facem o stire din ce se intampla in Japonia ci sa vedem ce se poate face in caz de cutremur, adica INFORMARE. Copilul meu, de gradinita, nu a facut in doi ani nici o simulare de incendiu, de exemplu, cred ca este cam aceeasi situatie in scoli, licee, etc. Cetateanul trebuie invatat sa se salveze singur inainte de toate, dupa aceea vine restul..
mai util ar fi sa faci o campanie permanenta si sa spui ce fac autoritatile pentru a remedia situatia , mai ales ca se darama si casele monument!
voi ca gainile, e taiata una si incep toate sa cotcodaceasca , noroc ca au mintea mica si uita repede ca de maine nu se mai pomeneste nimic
Sigur, daca cel de la parter si-a extins livingul taind peretele de rezistenta, asta ma va afecta si pe mine, care stau la etajul 4, si pe vecinul de la 10 - desi acesta din urma are avantajul ca ajunge ultimul, aterizeaza peste noi. si va afecta si scarile vecina, blocul nu a fost proiecta sa reziste daca una din scari se prabuseste. Dar ce putem face, daca as vor oamenii?!
Uiti ca sunt si cladiri bune, in speta blocurile facute in perioada 1980-1989. Acestea au fost facut dupa standarde inalte, si vor rezista. E adevarat ca s-a furat la finisaje si s-au facut economii la instalatiile de apa si elcrtrice, dar structura de rezistenta e buna.
in orice moment...cu toata tehnologia de care aceasta tara dispune...la noi nici nu se mai pune problema ..vreunei sanse....poate doar a infloriri unor afaceri..evident cu iz ..politic....ma gandesc insa ca un cutremur are si partile lui ..cat de cat ..bune..poate asa..scapam de golanii si hotii din guvern si..politica..romaneasca...ar fi o suprema judecata evident imanenta.......altfel nu scapam de ei....dar oare ii va nimeri pe acestia cutremurul sau ..tot la noi va fi..necazul....sa-i intrebam pe..japonezi...