In luna februarie, potrivit datelor INS, indicii de cost in constructii aratau o crestere cu 20% fata de februarie 2008, in timp ce pretul materialelor de constructii s-a majorat in ultimii trei ani cu 29%. Cu alte cuvinte, in aproape trei ani de criza pe piata constructiilor, pretul materialelor a crescut cu un procent ce depaseste inflatia medie, care a fost de 20%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Acesti indici de cost sunt calculati ca medie ponderata a indicilor de pret ai materialelor de constructii, ai utilajelor din constructii, ai cheltuielilor de transport si ai cheltuielilor indirecte precum si a indicelui castigului salarial nominal brut, insa nu includ pretul terenurilor.

De asemenea, cresterea de 20% inregistrata in ultimii trei ani este calculata in lei, in euro majorarea fiind de doar 4-5% din moment ce intre februarie 2008 si februarie 2011, leul s-a depreciat cu 16%.

Comparativ cu februarie 2004, costurile de constructii calculate in euro sunt aproape duble, cursul valutar fiind acum comparabil cu cel inregistrat in urma cu 7 ani.

Luand in considerare aceasta stagnare a costurilor exprimate in euro rezulta ca pretul de vanzare al locuintelor se poate reduce doar datorita reducerii preturilor la terenuri (al caror cost reprezenta in anii de boom pana la o treime din costul total) si acceptarii de catre dezvoltatori a unor marje de profit mai mici.

Bineinteles, mai putem discuta despre reducerea suprafetei locuintelor si un mai bun control al costurilor, insa in ciuda asteparilor multora, pretul materialelor de constructii nu a scazut, cei trei mari jucatori din piata nedorind sa isi sacrifice marjele de profit.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.