Sfarsitul anului 2012 ar putea marca o crestere a preturilor minime de tranzactionare in zonele de top ale Bucurestiului, sustin reprezentantii Malos - Home Buying Services intr-un comunicat remis HotNews, acestia estimnand si viteza de crestere: cel mult 10% fata de preturile de astazi. Motivul este deficitul cere/oferta, mai spun procente fata de prezent, se mai arata in comunicat. "In cartiere precum Aviatiei, Baneasa, Tineretului, Vitanul Nou, 13 Septembrie, 1 Mai, Unirii, Nerva Traian, Mosilor si alte zone centrale sau semi-centrale cu imobile construite dupa anii 1980, numarul de oferte (in functie de numarul de camere), este de ordinul catorva unitati pana la maxim 20 pentru fiecare tip de apartament, cererea fiind mai ridicata", se mai arata in document

In prezent, in cartierele centrale si rezidentiale din Bucuresti cautate de clientii cu buget mediu si peste medie, situatia raportului dintre cerere si oferta are toate premisele sa se inverseze.

Recent, reprezentii Coldwell Banker, una din principalele agentii imobiliare, estimau o cerere potentiala pentru 5.000 de unitati locative.

Daca date exacte despre cererea solvabila pot fi estimate doar prin raportare la numarul de credite acordate (tip Prima Casa sau normale) sau prin estimari ale unor jucatori din piata, datele despre numarul de oferte disponibile in piata sunt mult mai exacte.

Fata de preturile minime de tranzactionare din perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 (tendinta preturilor pentru intreg anul trecut fiind una de scadere), astazi preturile minime de tranzactionare exprimate in euro au un nivel mediu cu aproximativ 5 procente mai ridicat pentru acelasi tip de proprietate din zonele indicate.

Potrivit Malos - Home Buying Services factorii care au realimentat cererea sunt: semnalele de crestere economica din SUA si Europa, scaderea brutala a preturilor in perioada 2008 - 2010, programul guvernamental Prima Casa, care a stabilizat scaderea preturilor din piata imobiliara, anuntul celor mai importante institutii bancare din piata ca vor da un nou impuls creditarii pentru achizitii in segmentul rezidential, prin reducerea dobanzilor la credite si deprecierea valorii euro in raport cu leul, aspect care a antrenat si permis aceasta crestere a preturilor

De asemenea, Malos-HBS a determinat si posibilele tendinte in piata rezidentiala:

  • Stabilizarea pretului chiriilor - inclusiv in primul trimestru al anului 2011 a existat o scadere generalizata a preturilor de inchiriere, datorita stocului mare disponibil in piata. Cresterea acestuia a fost generata de proprietarii care nu au considerat oportuna vanzarea in aceasta perioada.
  • Reaparitia proiectelor rezidentiale noi, incepand cu sfarsitul ultimele luni ale anului 2011 si inceputul anului 2012
  • In contextul cresterii economice estimate, sfarsitul anului 2012 poate marca o crestere a preturilor minime de tranzactionare in zonele de top ale Bucurestiului, cu pana la 10 procente fata de prezent, sustinuta de raportul deficitar al ofertei fata de cererea potentiala
  • O necunoscuta este legata de evolutia preturilor pentru blocurile construite inainte de 1977, aflate in cartiere sau zone periferice ale Bucurestiului
  • Ajustarea preturilor pentru anumite ansambluri rezidentiale, in special in cazul dezvoltatorilor imobiliari care in perioada 2008-2010 au scazut preturile cu doar cateva procente. O incercare de adaptare a preturilor la un nivel apropiat de cererea sustenabila ar insemna pentru dezvoltatori o deblocare a tranzactiilor.