- Prezentarea a avut loc in fata membrilor Comisiei de Administratie Publica de la Camera Deputatilor in cadrul unei dezbateri publice despre rezolvarea problemelor de trafic.
In conditiile in care in Bucuresti se largesc strazi pentru tranzitarea centrului orasului, se fac pasaje si strapungeri, iar primarul general vrea chiar o autostrada suspendata, administratia din Viena doreste sa scoata din oras cele doua autostrazi care merg spre centrul capitalei austriece.
"O autostrada este pe malul Dunarii si, desi nu este chiar atat de aglomerata, blocheaza dezvoltarea zonelor din jur, separand orasul de rau. Nu ai cum sa traversezi dintr-o parte in alta, ceea ce produce o separare. A doua autostrada a fost proiectata pentru un trafic de 70.000 de masini pe zi, iar acum s-a ajuns la 200.000 de masini pe zi, ceea ce duce la blocaj, cozi care se intind pe kilometri. Nu o putem largi pentru ca este in oras, aproape de zone construite. In anii 70, pentru ca nu aveam cum sa sporim capacitatea autostazilor, le-am inaltat. Acum, cand ne uitam in urma, consideram ca aceasta a fost cea mai mare greseala pe care a facut-o orasul", a explicat Markus Tomaselli.
Cu alte cuvinte, nu construirea de drumuri noi rezolva problema traficului in orase. Dezvoltarea transportului in comun si conectarea acestuia cu un sistem de parcari, crearea de benzi pentru biciclete si dezvoltarea spatiilor pietonale sunt cheia rezolvarii problemei. Pe langa rezolvarea problemelor de trafic, aceste solutii duc in timp la un oras mai putin poluat, placut locuirii si sustenabil.
Referitor la transportul in comun, pentru vienezi, sigurul mijloc de transport atractiv este transportul pe sine: metroul si tramvaiul. "Nu poti obliga pe nimeni sa foloseasca autobuzul, dar daca sunt alternative viabile la transportul cu masina personala, omul le va alege pe acestea", a declarat Tomaselli.
Pentru rezolvarea problemelor de trafic, Viena a luat urmatoarele masuri luate in ultimii ani:
- a dezvoltat transportul in comun;
- in ultimii zece ani s-au construit 50.000 locuri de parcare publice (parcari subterane si supraetajate) si 20.000 de garaje private(in subteran sau in interiorul cladirilor), statul ajutandu-i cu bani pe proprietari sa-si construiasca aceste parking-uri pentru a debarasa spatiul public.
- eliminarea parcarilor gratuite din centrul orasului, iar la cele cu plata, timpul maxim de stationare este de 3 ore, in zonele mai aglomerate ajungand si la 1,5 ore. Parcarea pe zi costa destul de scump. Pe langa decongestionarea centrului, aceasta masura a adus venituri importante la bugetul municipalitatii. Banii achizitionati au fost folositi pentru amenajarea benzilor de biciclete, construirea parcarilor publice si suventionarea parcarilor private si amenajarea spatiilor pietonale.
- s-au creat centre de unde se pot inchiria gratis biciclete. Aceste biciclete se inchiriaza dintr-un loc si pot fi lasate in alta parcare. Sistemul functioneaza in baza unui card bancar. Prima ora este gratuita, dupa care tariful creste cate putin cu fiecare ora de folosinta. Acest program a avut succes.
In continuare, Viena a dezvoltat un plan urban care propune mai multe masuri pentru imbunatatirea traficului:
- crearea de trotuare cu o latime de minim 2,5 metri, ca sa fie atractive pentru pietoni;
- conectarea transportului pe sine cu un sistem de parcari, ca oamenii sa vina pana intr-un punct cu masina, sa o parcheze si mearga in centru cu transportul in comun;
- dezvoltarea infrastructurii pietonale: trotuare largi, amplasarea de banci, cismele, etc;
- dezvoltarea retelei de benzi de biciclete;
- construirea de parcari supraetajate pentru ca masinile parcate pe marginea drumului sa intre acolo si spatiul public sa fie debarasat;
Pornind de la aceste directive, municipalitatea doreste transformarea in integralitate a bulevardului MariaHilfer Strase in pietonal. Initial avea patru benzi pe sens, dupa dezvoltarea unei magistrale de metrou in zona a fost adus la doua benzi, iar acum traficul auto va fi eliminat. In 2010, o alta artera importanta din oras, Kärntnerstrase, a fost transformata in pietonal, desi oamenii din zona s-au opus.
Ca si masuri imediate, in acest moment Viena se axeaza pe imbunatatirea transportului in comun si dezvoltarea retelei de parkinguri pentru ca oamenii sa nu isi mai depoziteze masinile pe spatiul public si astfel sa creasca calitatea acestuia. De asemenea, se doreste imbunatatirea microclimatului. Temperatura medie anuala in oras a crescut cu 2 grade. Pentru a evita incalzirea aerului se vor planta spatii verzi si se vor amenaja fantani artreziene.
Dezbaterea publica de la Camera Deputatilor fost organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila.
o sa te ia la bataie.
Pensionarii au si ei dreptul sa se bucure de viata, dar uita ca muncitorii le platesc pensia, ies dimineata sa cumpere ziarul , sa plimbe cainele sau sa faca miscare, probabil opresc milioane de masini la trecerea de pietoni in fiecare dimineata. Ar trebui cineva sa le spuna sa nu incurce populatia activa care le da sa manance la primele ore ale diminetii.
Dupa cum zicea Frankie mai sus, mai inainte de toate romanul ar trebui sa isi schimbe mentalitatea. Dar asta e aproape imposibil.
referitor la SUA, unde multi parinti isi duc copii cu masina la scoala, trebuie tinut cont ca acolo distantele SUNT mai mari ca la noi, adeseori chiar este necesar ca elevii sa fie luati de School Bus sau adusi de parinti ...
Pentru cei din Cucile Ma..., aici e experienta de trai de 18 ani in oras si a altor 32 la o aruncare de bat de el cu inca 18 de naveta la locul de munca (noroc, din sud doar in sectorul periferic Simmering) si 14 cu incursiuni sporadice.
"Comunistii verzi" stau cu degetul mic la carma abia de putine luni, opera e in intregime a socialistilor instalati cu majoritate absoluta din anii '20.
Concluzie: alt slogan despre Viena - WIEN BLEIBT WIEN - si daca totusi se schimba atunci mai degraba spre mai tamp.
Europa occidentala (poate mai putin Spania cu al sau Madrid cu tunelurile sale autostradale) sufera de verzita cronica, de asta orasele europene nu vor avea niciodata un trafic fluid (raportat la marimea populatiei) precum Hong Kong-ul, Singapore, Tokyo, Shanghai. Toate acestea au autostrazi suspendate si intersectii multi-nivel aproape intre toate bulevardele importante, precum si monorailuri si alte mijloace de transport suspendate.
Sigur, nu ar fi o idee buna sa construiesti o suspendata prin fata Stephansdom sau pe deasupra cladirilor medievare din orasul vechi. Dar nu exista nicio scuza pentru neconstruirea lor la periferii, facand astfel mult mai usoara viata soferilor.
Iar Bucurestiul, fiind gata "curatat" de cladirile vechi de catre Ceausescu, s-ar preta poate cel mai bine intre orasele europene la impanzirea lui cu autostrazi suspendate.
Numai printr-o poluare continuua si feroce se va reusi aducerea sperantei de viata sub 50 de ani!
Cand citesc comentariile unora ca ics sau V.R. ma bucur ca am plecat din tara. Unde stau acum se merge masiv cu metroul si autobuzul, exista autostrazi in periferii (ce e drept) dar cand afli cat costa parcarea te calmezi si iti cumperi o bicicleta.
E drept ca ma intreaba un vecin romanas: Pai si cand te duci sa iei paine cum te duci? Pe jos ma duc, daca ar fi sa ma duc cu masina ar dura chiar mai mult (pana parchezi, etc) si ar costa ceva! Asa ma aerisesc (poluare, unde esti?) si fac si putina miscare. All in one
si taiem in continuare si din spatiul verde, si nu doar in bucuresti, ca avem chiar prea mult si ne dauneaza oxigenul. adica de ce sa mai reducem din noxe si praf??? noi intotdeauna stim mai bine si nimic din ceea ce fac altii nu se poate face la noi. suntem speciali. da, si bezmeticii chiar vor piste pentru bicilete si pietoni...oare la ce le mai trebuie, nu le ajunge sa faca slalom printre masini chiar pe trotuar fiind??? tztztztztz. ce idei si pe vesticii astia.
Cat despre strazi ingustate sau transformate in pietonale si taxe mari de parcare... asta tine mai mult de descurajarea traficului in centru, dar asta nu amelioreaza problema. Cine nu merge prin centru, VA OCOLI centrul si va crea probleme de trafic in alte parti.
Pe http://www.csb2035.ro/ se prezinta mai multe modele (cel putin pentru partea de sud a Bucurestiului), insa, ca in orice oras mare, se pune problema centurii(lor) si a transportului in comun radial (conecteaza centura cu centrul).
Oricum, ca mentalitate, orice se face in Bucuresti va fi considerat prost. Tot timpul vor fi giga-contra la orice lucrari de dezvoltare: fie ca sunt pasaje sau pietonale...
e drept ca mereu vor fi persoane care vor spune ca nu e bine si trebuia altceva, dar poate tocmai de aceea ar fi bine sa apelam la cei care au trecut deja prin asa ceva, austrieci, americani cine or fi.
Autobuzele ar trebui sa aiba banda speciala. In Toulouse parca s-au cumparat autobuze cu volanul pe partea dreapta ca sa circule in contra-sens, astfel incat soferii sa nu poata folosi banda de autobuze. Evident, si sa vina si des, atlfel nu are sens... decat sa stai 2 ore in picioare in inghesuiala ma degraba stai 3 in masina asezat.
Prioritar ar fi transportul circular si cel radial zic eu. Centura atat auto cat si pe sine conectata prin noduri intemrodale la reteaua de transport a orasului cu linii radiale centru-centura (autobuze, metrou, tramvaie, etc).
Toate astea se pot face destul de usor si numai cu linii de autobuze.
În acelaşi timp deşi e penurie de locuri de parcare, în multe oraşe din ţară se construiesc pe bandă rulantă garaje între blocuri, acestea ocupând locul de parcare a 2 chiar 3 maşini (unii îşi fac garaje destul de mărişoare, chiar dacă pentru o singură maşină). Aici este o contradicţie, unora privilegiaţi fiindu-le asigurate garaje "confort 1" în timp ce celorlalţi nici locuri de parcare. Asta în loc să se oprească construcţia garajelor în oraşe şi spaţiul să fie folosit pentru parcări.
Singurele garaje sau alte spaţii de acest gen utile în oraş mi se par unele destinate strict pentru depozitarea vehiculelor pe două roţi. O încăpere pentru fiecare bloc (sau scară de bloc) şi va duce la creşterea numărului de asemenea vehicule în trafic mai mult decât toate "campaniile de promovare" şi benzile speciale şi altele la un loc.
Degeaba luaţi orice alte măsuri cât timp oamenii nu au unde să-şi ţină în siguranţă bicicleta. Vor prefera să-şi ia maşini şi cei care n-au nevoie expresă de ea pentru că asta poate sta şi în faţa blocului, în timp ce o bicicletă nu.
- se scade intervalul de succesiune a vehiculelor astfel incat gradul de umplere sa fie de max 75%.
- se marcheaza si rezerva banda I a soselei pentru biciclete.
- pe banda a II-a si a III-a circula doar vehiculele de aprovizionare, politie, salvare, pompieri.
- se construiesc parcari etajate sau nu la marginea orasului astfel incat vizitatorii sa-si lase masina acolo si sa foloseasca transportul in comun. Parcarile pot fi cu plata, pe ora, pe zi, pe saptamana, abonamente cu reduceri.
- se pot crea linii noi de tramvai rapid/metrou de suprafata, care precum razele vor converge undeva in centru.
- taxe nesimtite pentru cei care intra cu masina personala in oras.
- se pot face aceste investitii in parteneriat public/privat, cu chinezi sau nu, contracte publice, fara clauze de confidentialitate.
Desi este o idee geniala, asa ceva nu va putea fi realizat in veci in Romania. Mentalitatea romanului este de a fura si atat. In maxim o saptamana nu ar mai exista nici o bicicleta in aceste centre. Asta daca nu cumva guvernantii vor fi mai rapizi si vor fura banii inainte de a se face aceste parcari.
Daca ar exista parcari de biciclete (chiar cu plata) in Bucuresti, supravegheate, as merge numai cu bicicleta. In acest moment o folosesc doar la sfarsit de saptamana pentru ca imi este frica sa o las in vecinatatea unui magazin.
De ce trebuie sa plateasca toti cetatenii pentru parcari si largirea strazilor, cand de fapt beneficiaza doar 10%, iar restul sunt sufocati de fum si aglomeratie? Cine foloseste trebuie sa plateasca, deci impozie mai mari si taxe de tranzit pentru centrul orasului.
Ei nu mai au nevoie de autostrazi pentru ca au rezolvat foarte bine transportul in comun ceea ce la noi nu se va intampla niciodata.
-si ca frecventa: pe M2 de exemplu circula la cateva minute 3-4-5;
-si ca pret;
-si ca viteza;
-si ca aspect;
-si exista anumite statii dotate cu un fel de "lifturi" pentru persoane in scaun cu rotile.
Deci se poate. Eu sunt extrem de multumit.
In legatura cu nevoie de masina. De exemplu in zona Lipscani se poate ajunde de la 3 statii de metrou: Izvor, Universitate si Unirii (I si II) si circula si multe mijloace RATB. Crezi ca oamenii folosesc numai metroul sau RATB... NU... lumea e obisnuta cu masina. De ce? Pot fi gasite o gramada de motive inclusiv motive fataliste de tipul "la noi nu se va intampla niciodata".
Austria este o tara dezvoltata deci si pretentiile sunt mai mari, nu este suficient sa mearga, trebuie sa mearga si bine.
In viena este bine ca se circula civilizat si constant. Din punctul A in punctul B stiu ca drumul va dura tot timpul la fel, astfel ca pot sa-mi planific ziua foarte bine, nu intirzii cu copilul la scoala, ajung la timp la servici, etc. Fara stress, cu acelasi consum de carburant si in acelasi interval de timp. Folosesc si masina si metroul.
Probleme inca sunt pentru ca transportul lor nu este foarte bine optimizat si exista rute unde se poate ajunge mai/ la fel de repede cu masina si normal ca efectele se vad. Daca s-ar optimiza mai bine atunci o sa scada traficul auto. Se misca ei, dar au si ei "viteza" lor.
Au si ei bune si rele, important este sa invatam din experienta lor si sa aplicam mai bine.
Pentru entuziasmul si insistenta cu care sustii cauza si critici deciziile urbanistilor pentru noiele strazi ce se vor face PROPUNEM sa fii exemplul de urmat prin a abandona masinuta care te cara atat de comod ,sa o donezi unor navetisti care sigur au mai mare nevoie de ea si sa ti iei o bicicleta poate chiar din cele care se inchiriaza pe gratis.
La un moment dat o sa se faca, pe masura ce oameni mai educati si mai interesati vor ajunge la "putere". Vaicarerle astea de impotenta nu ajuta la nimic.
E foarte bine sa mergem si pe la altii sa vedem cum au rezolvat problemele de trafic, de economie, etc. dar pe urma sa ne intoarcem acasa sa aplicam ce se potriveste.
Faza cu emigratul mi se pare o mare lasitate pentru ca societatea in care te duci sa te asezi a muncit mult si bine sa ajunga la gradul ala de civilizatie si pe urma venim noi, nemultumitii, sa ne asezam acolo si sa ne bucuram de munca de generatii a altora. Nu mi se pare corect. Plus ca fugim de responsabilitatea de a "face curat acasa". Cand e murdar in casa ce faci? Te muti la vecinul sau pui mana pe matura?