Oras: Timisoara;
Arhitect/Birou arhitectura: Serban Sturdza/PRODID;
Beneficiar: Consiliul Judetean Timis
Suprafata construita: 3000 mp;
An finalizare: 2011;
Cost investitie: 750 euro/mp;
Cum construiesti in centrele vechi ale orasului, fara sa distrugi atmosfera locului, dar in acelasi timp sa fie o constructie contemporana? Este una dintre intrebarile la care, daca ne uitam in jurul nostru, vedem rapid ca nu multi arhitecti au gasit raspunsul. Serban Sturdza impreuna cu biroul sau de proiectare au aratat ca se poate construi si in aceste zone, fara sa strici ce exista in jur, dar in acelasi timp cladirea sa fie reprezntativa pentru vremurile in care traim, nu o copiea a arhitecturii de secol XVIII-XIX. Este vorba de extinderea cladirii consiliului Judetean Timis. Meritul este cu atat mai mare cu cat cladirile de interes public facute in ultimii ani sunt printre cele mai hidoase. Asta deoarece, institutiile au refuzat sa faca concursuri de arhitectura pentru aceste obiective si au incredintat proiectul fie cui au crezut de cuviinta, fie arhitectului care a oferit cel mai mic pret.
Extinderea Consiliului Judetean Timis se integreaza perfect intre cladirile vechi, venind totodata cu un aer nou, datorita materialelor folosite si liniei arhitecturale. "Este un volum care completeaza o cladire existenta si din acest motiv este subordonata volumetriei si unei ordini compozitionale pe care o avea cladirea initiala. Dar, sunt schimbate o serie intreaga de lucruri: expresia arhitecturala, care este moderna si materialele folosite. Am folosit piatra naturala in locul tencuielii folosite la cladirea existenta. Din punct de vedere compozitional, imobilul este realizat astfel incat etajul I sa fie etajul principal, piano nobile. Accesul se face pe o scara monumentala direct din squarul Facultatii de Medicina. Holul principal prin care se face accesul la auditoriu si borouri este rezolvat prin acoperirea unei curti interiore care pune in valoare fatada vechii cladiri. In holul principal, care are si valente expozitionale, sunt adapostite lucrarile sculptorului Paul Neagu", ne-a explicat Serban Sturdza, arhitectul care a conceput cladirea.
????
Plus ca daca te bucuri asa de mult ca arhitectii adevarati sunt afara atunci nu ar trebui sa te mai plangi ca arata asa cum arata Romania.
Si, pana la urma, cred ca si cei din tara se "descurca" foarte bine... verbul asta nu prea inseamna intotdeauna munca.
TanaG are dreptate: este foarte greu sa faci un proiect bun tara. Asta pentru ca fiecare client este un mic Michelangelo care priveste arhitectul ca un fel de creion talentat cu care sa deseneze. Iar proiectele cu statul sunt foarte greu de prins. Le ia "cine trebuie".
cand a fost organizat si de cine ?
nu trebuia atat efort folosind materiale scumpe cu cheltuieli din bani publici
era suficient un apartament cu aceasta suprafata amplasat intruna din cladirile monument din zona care ar fi avut sansa unica sa fie reabilitata si nu sa stea ruinata ca mai toate monumentele din tara
o luati in serios cu atentia voastra si ea nu arata respectul cuvenit fata de voi cititorii ei consecventi si fata de arhitectii despre care isi permite sa scrie , desi vede ca nu a reusit decat sa le aduca comentarii nefavorabile
sa ramana la barfa din primarie
Cred ca abia cu acest proiect se incepe topul, nu?
D-l arhitect Sturdza nu poate fi incadrat in aceeasi categorie cu ceilalti.
Ar fi mers mai multe poze, mai multe detalii...ca sa puteti intelege cu totii de ce spun asta.
Poate doar Gaivoronschi (proiectul 5) ar putea fi pus de aceeasi parte....restul joaca in liga 3....4
Pacat ca arhitectii, unii seriosi se lasa atrasi in aceasta capcana.
Normal ar fi sa aiba acordul arhitectilor expusi , altfel e cam grav, macar acestia se pot face de ras cu propriul acord.