Parcarea subterana de la Universitate va fi gata in primavara anului viitor. ONG-urile acuza ca Primaria Bucuresti a demolat ilegal ruinele

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 2 iunie 2011, 13:58 Economie | Imobiliar


Imagine din timpul demolarii ruinelor
Foto: Florin Balteanu
Parcarea subterana de la Universitate va fi gata in primavara anului viitor, a declarat, miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Parcajul va avea 420 de locuri, pe trei nivele in subteran. Pentru construirea parcarii, ruinele ansamblului Sf Sava au fost demolate la inceputul lunii mai. Mai multe ONG-uri sustin ca demolarea ruinelor s-a facut ilegal.

"Pana la sfarsitul anului ne dorim ca lucrarile de structura sa fie finalizate si cele patru statui mutate temporar in parcul Izvor sa fie reamplasate la locul initial. Iar in aprilie, anul viitor, speram sa o dam in folosinta. Parking-ul va avea 420 de locuri pentru masini, fata de 380 cat avea intial, si 24 pentru motociclete. Parcarea va avea o intrare dinspre str. Academiei, o iesire in str. Ion Nistor (rond Universitate) si inca o intrare dinspre str. Toma Caragiu, care, in functie de aglomeratie, se poate transforma in iesire. Proiectul a fost modificat datorita descoperirilor arheologice. In ceea ce priveste vestigiile Bisericii «Sf. Sava », acestea vor fi protejate, conservate in situ, asa cum a cerut Comisia Nationala de Arheologie.  La final, cand va fi amenajata zona pietonala, zidul va fi marcat la suprafata", a declarat Oprescu.

Pentru amenajarea parcarii, cu exceptia unui zid din Biserica Sf. Sava, celelalte ruine au fost "indepartate".  Asociatia Arhitectura Restaurare Arheologie sustine ca ruinele au fost demolate ilegal deoarce acestea trebuiau declasate inainte de a fi "indepartate",  atat Academia Domneasca cat si necropola din jurul acesteia fiind clasate individual in Lista Monumentelor Istorice.

"Distrugand vestigiile Academiei Domnesti distrugatorii au comis o ilegalitate. Legea Monumentelor Istorice a fost incalcata: desfiintarea unui monument istoric nu poate fi facuta in absenta radierii monumentului respectiv din Lista Monumentelor Istorice", se arata pe site-ul ARA.

Imagine cu ruinele descoperite la Universitate
Foto: Florin Balteanu
In plus, Asociatia face urmatoarele precizari referitor la declasarea si demolarea unor astfel de monumente:

-  desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise si se sanctioneaza conform legii (L. 422/2001, art. 11 (2)).

- declasarea monumentelor istorice urmeaza aceeasi procedura ca cea prevazuta pentru clasare. Ea este declansata din oficiu in oricare dintre situatiile urmatoare: a) descarcarea de sarcina arheologica, in cazul siturilor arheologice, conform avizului Comisiei Nationale de Arheologie;

-  dosarul de clasare sau declasare este intocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor [...] si se inainteaza compartimentului de specialitate din Ministerul Culturii si Cultelor, care il analizeaza si il prezinta, dupa caz, Comisiei Nationale de Arheologie si/sau Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice spre analiza si propuneri. Secretarul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice elaboreaza proiectul de ordin de clasare sau de declasare, pe care il inainteaza ministrului Culturii spre aprobare ;

-  la data ramanerii definitive a comunicarii de declasare sau de la data comunicarii raspunsului privind neclasarea, regimul de monument istoric al bunului inceteaza;

In cazul Academiei Domnesti, cu exceptia eliberarii certificatului de descarcare de sarcina arheologica si un acord scris, semnat de secretarul de stat Vasile Timis, ca lucarile la parcare pot continua, nici una dintre etapele mai sus mentionate nu a fost parcursa. 

Primaria Capitalei sustine ca "indepartarea ruinelor" s-a facut legal, existand un certificat de descarcare arheologica si autorizatie de construire.

Punctul de vedere al Primariei este sustinut si de Ministerul Culturii care afirma ca ruinele nu au regim de monument istoric, ci terenul pe care acestea se aflau.

" Ruinele nu  au regim juridic de monument istoric. in Lista Monumentelor Istorice publicata in anul 2004 si in 2010  este inscris  situl arheologic Piata Universitatii avand doua straturi de cultura: fundatiile ansamblului "Sf. Sava" si necrpola. Fundatiile Ansamblului Sf. Sava si necropola au in Lista Monumentelor istorice un cod care arata ca este protejat terenul si nu eventualele ruine, vestigi arheologice sau bunuri culturale mobile care s-ar descoperi urmare cercetarilor arheologice. In Piata Universitatii au fost efectuate cercetari  arheologice pe baza  autorizatiilor de cercetare  arheologica emise de minister. A fost redactat un Raport de cercetare arheologica , acesta a fost discutat la minister  in cadrul  Comisiei Nationale  de Arheologie si ni s-a comunicat ca acesta Comisie  a aprobat emiterea Certificatului de descarcare de sarcina arheologica cu anumite copnditii. Interpretarea pe care o dau unii, cum ca acele ruine ar fi monumente istorice  pentru ca ar fi nominalizate in LMI,  releva lipsa de intelegere a listei, necunoasterea regulilor de interpretare a codului din LMI si in acelasi timp necunoasterea  normelor de clasare si inventariere a monumentelor istorice. Prin absurd, o astfel de interpretare ar insemna ca toate ruinele care se  descopera/decoperteaza intr-un sit arheologic clasat  monument istoric  sunt la randul lor monumente istorice de arhitectura, ceea ce este ilogic si contravine  legislatiei si normelor de clasare,  atat pentru monumente istorice,  cat si pentru patrimoniul cultural mobil", se arata intr-un punct de vedere trimis HotNews.ro de catre Ministerul Culturii.

Imagine cu ruinele demolate
Foto: Florin Balteanu
In replica, arhitectul Florin Balteanu, reporezentantul Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor spune ca interpretarea ministerului este eronata.

"Legea 422/2001, atit in varianta ei initiala, cit si in cea actuala se refera la trei tipuri de monumen istorice, anume: "monument", "ansamblu" si "sit". Litera "m" din codul de identificare a monumentului istoric, la care face referinta Ministerul Culturii, este folosita pentru categoria "monument". Legea 422/2001 defineste aceasta categorie astfel "constructie sau parte de constructie, impreuna cu instalatiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea, precum si lucrari artistice comemorative, funerare, de for public, impreuna cu terenul aferent, delimitat topografic, care constituie marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau tehnic". In cazul sitului istoric "Piata Universitatii", acesta este format din doua componente ambele avind in cod litera "m", deci monumente, respeciv, Fundatiile ansamblului "Sf. Sava" si Necropola. Astfel fraza "prin acest  tip de cod  se indica straturile de cultura dintr- un sit arheologic, iar nu constructii individuale sau parti din astfel de constructii", din raspunsul ministerului este scoasa in offside de catre lege. Interesant este ca, de la inceputul anului, Comisia Nationala de Arheologie nu s-a intalnit niciodata, si nu a discutat acest subiect. Certificatul de descarcare Arheologica a fost dat pe baza consultarii Biroul Permanent al Comisiei, dar este echivalent cu opinia Comisiei?  Fiind vorba de interventia pe un monument istoric de grupa B, de ce nu s-a trecut si prin Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, cum ar fi trebuit, fie ca am aveam clasate ruinele Ansamblului Sf. Sava, fie ca avem clasat un strat de cultura, "terenul" asa cum se arata in raspunsul ministerului. Sa nu mai vorbesc de necesitatea trecerii prin Comisia Nationala a Monumentelor Istorice pentru declasarea partiala", ne-a declarat Florin Balteanu.

Parcarea de la Universitate se realizeaza in parteneriat public privat, Primaria punand la dispozitie terenul, iar investitorul suma de 13 milioane de euro, bani care astfel au fost economisiti din bugetul local. Parcarea ramane in proprietatea exclusiva a Primariei.  Media taxei de parcare nu va depasi 0,36 euro pe ora.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3996 vizualizari

 • +3 (17 voturi)    
  despre ruine (Joi, 2 iunie 2011, 14:25)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Ma crucesc cand vad atatea ONG-uri care tot
  jelesc niste ruine;de ce nu or fi jelind continuu deoarece intreaga tara e o ruina?!
  Paduchelnitele de pe axa Buzesti-Berzei,lo-
  cuite majoritar de minoritari colorati,le-au
  stors atatea lacrimi acestor ONG-uri ivite din
  neant,incat a crescut debitul Dambovitei.
  Din zi in zi,am convingerea ca acest popor ro-
  man este masochist deoarece ii place sa traiasca in mizerie.
  Degeaba v-au pus ca imn national "Desteapta-
  te romane"!!!!
  • 0 (18 voturi)    
   ong (Joi, 2 iunie 2011, 14:46)

   raul [anonim] i-a raspuns lui acasa1284285656193

   Eu m-am saturat de ONG-uri care sunt impotriva unei capitale civilizate. Daca nu ar fi aceste grupuri conduse de anumite interese probabil am fi fost o capitala fara mii de maidanezi si cu mai multe parcari si bulevarde.
   Nu inteleg de ce aceste ONG-uri descopera cladiri si vestigii doar cand sunt demolate, de ce nu militeaza pentru reabilitarea lor ? strada Calarasi e plina de cladiri vechi care stau sa se darame.
   • -3 (17 voturi)    
    E normal (Joi, 2 iunie 2011, 14:58)

    Johny [anonim] i-a raspuns lui raul

    ONG-urile sunt singurele entitati care pot reactiona daca ceva este in neregula. Stiai ca majoritatea celor care sunt in ONG-uri sunt voluntari? Adica fac ceva fara sa primeasca bani. Tu oare cat faci pentru comunitate gratuit? Cat?

    Si oare nu e bine sa-ti pui intrebarea macar daca e bine sau rau? Si daca nu e bine si legea iti da dreptate atunci ce? Sa stai deoparte? Vrei o capitala civilizata? Lasa oamenii sa se exprime! Lasa istoria s-o vada si altii!

    Si ce? Daca o cladire e urata sau miroase sau e locuita de persoane ciudate s-o darami? Pai pe principiul asta putem incepe si cu blocul in care stai.
    • +1 (3 voturi)    
     Vad ca le iei apararea (Vineri, 3 iunie 2011, 7:54)

     io [anonim] i-a raspuns lui Johny

     Oare unde erau aceste ONG-uri atatia ani cat a stat zona Halei Matache in mizerie? Au inceput sa protesteze doar atunci cand cineva a venit cu o idee. Rolul ONG-urilor nu e sa fie Gica Contra, ci sa propuna si solutii. Iar eu unul nu i-am auzit sa vina cu vreo propunere...
   • 0 (8 voturi)    
    Si sa nu uit! (Joi, 2 iunie 2011, 15:04)

    Johny [anonim] i-a raspuns lui raul

    problema maidanezilor nu e la ong-uri, institutii cat la oamenii care ii abandoneaza!!!
  • +4 (6 voturi)    
   Si tu ca ai impresia... (Joi, 2 iunie 2011, 15:26)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

   ca atunci cand s-au daramat cladirile din zona protejata (atentie) Buzesti, cladirile au fost daramate pe "minoritari" si astfel au disparut minoritarii. Ce mod de rezolvare e asta. Sau ai impresia ca acele cladiri erau "bantuite" si daca locuiai in ele erai transformat in "minoritar". Ce logica impecabila.
   Exact la fel se procedeaza cu parcurile: se lasa o zona de parc de izbeliste. Se umple de balarii, de gunoaie si apoi pentru rezolvarea problemei si curatarea zonei nu se zice sa se refaca parcul. Nu. Se da liber la vreun turn ceva. Ca are murdara zona.
  • -2 (6 voturi)    
   imnul national ar trebui sa ti-l dedici tie (Joi, 2 iunie 2011, 16:56)

   robert [anonim] i-a raspuns lui acasa1284285656193

   chiar daca e vorba despre 'ruine nefolositoare', exista proceduri si legi care trebuie respectate. in zona buzesti, daca primaria, politia, controalele sanitar-veterinare si lipsa oricarei conceptii de politica urbana au permis ca zona aceea sa devina un focar de infectie, nu inseamna ca hala matache nu e monument istoric. daca in curtea ateneului se va instala o tabara de drogati crezi ca ar trebui sa daramam cladirea?
   daca inainte de a darama in zona buzesti nu s-a gandit nimeni ce sa va intampla cu cainii de acolo, daca propietarii de animale nu-si asuma responsabilitatea, daca oamenii din primarie mai intai darama si apoi descopera ca au si aceasta problema, trebuie sanctionati cainii, nu?
 • +1 (15 voturi)    
  huoo (Joi, 2 iunie 2011, 14:50)

  aaaa [anonim]

  pai distrugeti si Colosseum-ul si faceti ceva modern ...ca tot ruine sunt si alea.
  • +1 (1 vot)    
   Datul cu parerea e sport national (Vineri, 3 iunie 2011, 7:57)

   io [anonim] i-a raspuns lui aaaa

   Sa-mi spui si mie cati minoritari au casa acolo sau daca e in paragina si apoi mai discutam...
  • -1 (1 vot)    
   vai de capul tau (Vineri, 3 iunie 2011, 13:31)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui aaaa

   e vorba de igenizare ... sau te duceai cumva pe la balaoachesele alea sa te serveasca ?
 • 0 (6 voturi)    
  Halucinatiile ministerului culturii (Joi, 2 iunie 2011, 14:54)

  Chiar Eu [utilizator]

  "Fundatiile Ansamblului Sf. Sava si necropola au in Lista Monumentelor istorice un cod care arata ca este protejat terenul si nu eventualele ruine, vestigi arheologice sau bunuri culturale mobile care s-ar descoperi urmare cercetarilor arheologice."
  Cum adica e protejat terenul...pai si efectiv "fundatiile si necropola" nu snt protejate. Numai tzarana de pe ele e protejata?
 • +5 (13 voturi)    
  La ce foloseste o parcare noua ACOLO ? (Joi, 2 iunie 2011, 14:54)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Exista o parcare la Intercontinental, care e permanent pe jumatate goala, asa ca una noua la 100m de ea este inutilitatea intruchipata. La Piata Romana nu s-a gandit dl.Oprescu ? E acolo Spitalul de Oftalmologie care nu are parcare pentru pacienti si vizitatori. Dar la zona Foisorul de Foc ? Dar in Piata Palatului Regal ?

  Nu ar fi buna o parcare subterana in lungul bd.Decebal, ca sa nu mai fie trotuarele si aleile pline de masini ?
  • +1 (1 vot)    
   parcarile (Vineri, 3 iunie 2011, 10:36)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   pai ideea e simpla. Dupa ce o sa se faca parcari, vor aparea si interdictiile si ridicarile de masini. Cred ca e mult mai ieftin sa dai banul la o parcare cu plata decit sa dai 7 milioane sa-ti recuperezi masina, nu ?
  • 0 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 3 iunie 2011, 10:42)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Evident ca e goala, cum la fel de goala e si cea de la Unirii. Cum sa dea cocalarul 200 de mii pe zi pe parcare? La noi totul trebuie sa fie gratis.
 • -1 (1 vot)    
  Si solutii? (Vineri, 3 iunie 2011, 16:41)

  Stepanida [utilizator]

  ONG-urile nu vin niciodata cu solutii concrete,ci doar cu critici si procese!Aia nu le place,astalalta nu le convine,dar daca-i intrebi de solutii concrete,nu au!Chiar asa,trebuie ca un intreg plan,bine gandit de Sorin Oprescu,sa stea la cheremul unor asa-zisi "aparatori ai patrimoniului"?Ce au facut,concret aceste organizatii,pentru Bucuresti?Nimic,absolut nimic!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by