- Jan Gehl este profesor de design urban la Scoala de Arhitectura din cadrul Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase din Copenhaga. Totodata, este asociat in biroul "Jan Gehl Architect", birou care a facut strategii urbane si a regandit spatii publice de pe 6 continente, transformand orase de cosmar, din punct de vedere al traficului si poluarii, in locuri minunate. Printre cele mai importante realizari ale sale se numara regandirea spatiilor publice din Melbourne si transformarea metropolei dintr-un loc aglomerat si haotic in cel mai frumos oras din Australia. In Europa a lucrat pe spatiile publice din Londra, Copenhaga, Dublin, Belgrad, etc. In SUA a gandit regenerarea urbana a celebrului bulevard Broadway. Saptamana trecuta, Jan Gehl a venit la Bucuresti pentru a lansa editia in limba romana a cartii "Viata intre cladiri", editata de IglooMedia. Vezi aici toate proiectele realizate de Jan Gehl Architects.
Reporter: Cum definiti spatiul public? Care sunt caracteristicile unui spatiu public de calitate?
Jan Gehl: Trebuie sa imi cititi cartea, ca sa aflati. Are un numar de calitati fundamentale pe care trebuie sa le bifezi, sa fii sigur ca sunt prezente. Stiu o multime de exemple in lume, daca faci treaba buna intr-un spatiu public, atunci oamenii vor veni acolo si vor incepe sa se bucure de loc. Pentru ca este un lucru asa de universal incat daca esti sigur ca aceste lucruri sunt organizate, oamenilor le va placea sa vina acolo. E atat de simplu.
Reporter: Care este parea dumneavoastra despre spatiile publice din Bucuresti?
Jan Gehl: Sunt cateva parcuri foarte frumoase, si cateva oaze verzi, dar in general, in Bucuresti, oamenii sunt tratati foarte foarte rau. Aveti nevoie de o cosmetizare foarte puternica pentru ca Bucurestiul sa devina un oras mai uman, mai orientat spre oameni. Este ca un oras din tarile in dezvoltare, care nu sunt printre cele mai placute orase din lume. Au permis parcarea masinilor pe trotuare si condusul nebunesc in locuri unde circula oamenii. Foarte putin loc pentru pietoni. Acest oras este condus de trafic.
Reporter: Ce masuri ar trebui sa ia primaria din Bucuresti pentru a imbunatati situatia?
Jan Gehl: Sunt atatea exemple din care puteti alege: Copenhaga, Melbourne, New York, Lyon, Strasbourg. Ceea ce se intampla acum in Bucuresti este foarte anacronic. Este o idila timpurie cu automobilul. Il aveti de 20 de ani si inca nu ati invatat sa traiti cu el. Alte orase au avut si ele astfel de practici, dupa care au spus stop. Trebuie sa ne luam inapoi orasul, sa echilibram situatia. Si au aplicat tot felul de politici.
Puteti gasi exemple de dirijare inteligenta a traficului. Dupa care vine transportul public. Sa va asigurati ca strazile nu invita la folosirea masinii. In Copenhaga, conditiile de trafic au devenit din ce in ce mai grele, iar acum tot mai putina lume foloseste masina. Spre exemplu, familia mea nu ia niciodata masina deoarece este foarte complicat. Este mult mai simplu sa iei autobuzul sau trenul.
Reporter: Ce parere aveti de faptul ca Primaria din Bucuresti construieste in 2011 o artera de circulatie (Diametrala Buzesti-Berzei) care incurajeaza traficul in centrul orasului?
Jan Gehl: Este de moda veche. Nu se iau in considerare timpurile in care traim, ca trebuie sa facem ceva cu schimbarile climatice, implicatiile asupra sanatatii oamenilor, ca trebuie facut ceva sa facem orasul mai bun pentru locuitorii sai. Pentru ca si oameni batrani traiesc in oras, iar copiii trebuie sa se joace, sa mearga la scoala. In societatea voastra este privilegiat un grup mic de adulti care prin utilizarea masinilor personale defavorizeaza celelalte grupuri din societate: persoanele in varsta, copii, persoanele cu handicap, etc. Este o modalitate invechita de a aborda politicile urbane! As adauga, lipsita de maturitate!
Reporter: Cu ce alt oras unde ati lucrat puteti compara Bucurestiul?
Jan Gehl: Consider ca problemele pe care le aveti aici sunt specifice tuturor oraselor Est - europene. Asemeni celor din Polonia, tarile baltice, Republica Ceha, Slovenia sau Serbia. In toate aceste tari, unde datorita acesului redus la automobil pana in 1990 a urmat o explozie a masinilor, o epidemie, cu impact major asupra traficului si vietii urbane. Cu siguranta in zece ani de acum inainte veti vedea o miscare in vederea rezolvarii tuturor acestor aspecte. Inclusiv Los Angeles si Australia au luat masuri radicale in vederea reducerii traficului auto. Dupa cum stim, zilele cand benzina era ieftina sunt deja duse. O sa vedeti aceste schimbari datorita faptului ca in urmatorii zece ani situatia va fi mult mai dificila, in absenta implementarii acestor masuri.
Reporter: Bazat pe experienta d-voastra, ce solutii rapide ar putea fi aplicate pentru transformarea Bucurestiului intr-un oras mai bun, mai uman?
Jan Gehl: Prima solutie rapida este aceea de a interzice parcarea pe trotuar, pentru ca este total impotriva circulatiei pietonilor. A doua, este sa va asigurati ca sistemul de benzi de biciclete functioneaza. In al treilea rand, o politica de reducere progresiva a locurilor de parcare. Dar interzicerea parcarii pe trotuar este fundamentala. Daca nu ai unde parca, nu vei mai folosi masina.
Reporter: Cum au inteles politicienii din alte tari necesitatea implementarii unor astfel de proiecte?
Jan Gehl: Au vazut vazut cum functioneaza in alte orase deoarece tot mai multe orase au ales aceasta cale, iar imbunatatirile rezultate sunt cel mai bun argument. Adevarul este ca toate aceste solutii sunt acesibile. Important este sa incepi, la scara mica sau la scara mare. Pentru ca celalalt drum duce spre nicaieri.
Rep: Care este orasul unde ati realizat cele mai complexe proiecte?
Jan Gehl: Orasul unde s-au intamplat cele mai extraordinare lucruri este Melbourne. Era unul dintre cele mai plictisitoare si neplacute orase si a devenit una dintre cele mai interesante metropole din lume. Este placut pentru locuitorii sai (liveable), economia s-a dezvoltat, calitatea aerului s-a imbunatatit. Este minunat sa mergi la Melbourne. Este cel mai bun oras din Australia.
Acesta este cel mai mare proiect in care am fost implicat, dar un alt proiect care imi place foarte mult este o piata in Amman, Iordania, amplasata deaupra orasului. Era o locatie anterior ocupata de parcari si cladiri abandonate, gunoi. A fost convertita intr-un spatiu public minunat, care ii atrage pe locuitori. Merg acolo seara, se bucura de racoare, se uita la peisaj. Un oras unde se pot juca copiii in strada. Acest fel de munca imi place mie.
Reporter: Spuneti-ne mai mult despre Melbourne. Ce fel de masuri ati implementat acolo?
Jan Gehl: Am decis ca Melbourne este un oras cu trotuare, si in Melbourne se merge pe jos. Am decis sa largim trotuarele in tot orasul, pe ambele parti ale strazii. Am folosit pavaje de calitate din granit, am plantat copaci si am amplasat mobilier urban si obiecte de arta, ca spatiile sa devina atractive. De asemenea exista un regulament foarte strict vizavi de prezenta spatiilor comerciale. Trebuie sa fie spatii comerciale atractive, pe care nu le poti inchide la orice ora. In paralel, s-a diminuat circulatia auto si s-a dezvoltat reteaua de transport pe sine. Orasul a devenit mai curat. Se planteaza anual 500 de copaci.
O alta problema era ca centrul orasului nu era suficient populat. Au invitat si universitati in centrul orasului, crescand astfel numarul celor care muncesc si traiesc acolo. In zece ani, numarul celor care muncesc si locuiesc in centrul metropolei a crescut de zece ori. In urma implementarii acestor masuri, numarul celor care merg pe jos a crescut ziua cu 40 la suta, noaptea cu 10 la suta. Activitatea comerciala de pe arterele pietonale a crescut cu 300 la suta. Melbourne a devenit 3 ani la rand cel mai locuibil oras din lume. Acum Sydney ii urmeaza exemplul. Acum australienii spun "Let's Melbuornize!".
Reporter: Care au fost cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat in proiectele d-voastra?
Jan Gehl: Cred ca afost conservatorismul. Oamenii spuneau ca asta nu se va intampla niciodata in orasul lor. Spuneau: avem nevoie de trafic, avem nevoie de masini, ceea ce este gandire de moda veche. Dar comunitatile crescand din ce in ce mai mult, atitudinea devine de secol XXI. Realizeaza ca nu mai putem folosi masinile asa cum am facut-o in ultimii 50 de ani deoarece se diminueaza drastic calitatea aerului, ne vom ingrasa, creste pretul petrolului. Nu mai putem folosi aceste tehnologii care sunt deja invechite. Trebuie sa facem mult mai mult. Unele orase deja au inceput.
Reporter: Cum s-a schimbat calitatea vietii in orase dupa implementarea proiectelor d-voastra. Cum s-au imbunatatit conditiile de trafic?
Jan Gehl: La inceput este o imbunatatire graduala, dar peste timp devine una majora. Ca si in orasul meu de resedinta, Copenhaga, unde am locuit in ultimii 50, si cand m-am trezit dimineata am vazut ca in fiecare zi se imbunatatea. Este extraordinar sa traiesti intr-un oras unde vezi imbunatatiri de la o zi la alta. Din ce in ce mai bine pentru biciclete, pentru pietoni, mai bine pentru transportul public si un pic mai inospitalier pentru traficul auto.
Reporter: Aveti cifre?
Jan Gehl: In 1962 cand s-a inceput pietonalizarea strazilor in Copenhaga, toata lumea a protestat. Au zis ca noi nu suntem italieni sa mergem cu bicicleta, ca e prea frig, ca va dauna afacerilor. In urmatorii ani s-au razgandit. S-a redus treptat numarul de parcari, s-a limitat numarul de masini care puteau intra in centrul orasului. Daca nu ai unde parca, nu vii cu masina. In 2002 primarul din Copenhaga se plangea ca sunt blocaje pe benzile de biciclete. In ultimii zece ani numarul biciclistilor s-a dublat, iar acum 37 la suta din populatie foloseste bicicleta pentru a merge la munca in fiecare zi. Si planuiesc sa ajunga la 50 la suta. Sunt foarte aproape de a atinge acest obiectiv. Pe anumite strazi sunt intre 30.000-40.000 de biciclete pe zi. Este mai mult un oras al bicicletelor decat al masinilor. Asta se intampla de 15 ani. Oamenii prefera sa isi foloseasca muschii pentru transport, daca li se permite si nu risca sa fie loviti de masini, intr-un oras nepoluat. E un lucru minunat.
Reporter: Cum au reactionat oamenii din diverse orase cand ati transformat strazile in pietonale?
Jan Gehl: Acum 50 de ani cand am inceput, au fost reactii foarte puternice, mai ales din partea comunitatii de afaceri. Acum reactia nu este atat de puternica deoarece sunt atat de multe exemple de implementare benefica. Si daca nu ar fi bun pentru afaceri si comert, economia capitalista nu ar fi continuat in directia asta si s-ar fi intors la masini. Daca nu s-au intors, asta demonstreaza ca este bun pentru economie. Tocmai am fost implicati in doua proiecte, unde doua mari piete au fost transformate in pietonale, iar magazinele au inregistrat o crestere de 71 la suta.
Reporter: Am vazut ca ati implementat un semenea proiect si in NYC. Care a fost reactia oamenilor?
Jan Gehl: A fost una favorabila. In New York 2 strazi in plus insemnau 20 la suta mai mult trafic. Doua strazi in minus insemnau cu 20 la suta mai putin trafic. Decizia a fost simpla.
Reporter: Ce face orasele placute pentru oameni?
Jan Gehl: Pot sa va spun o istorie din Vietnam, Hanoi. Am cunoscut o doamna vietnameza care lucra cu ambasada daneza. Ea fusese in Copenhaga pentru o intalnire si a spus ca in Danemarca este un babyboom pentru ca sunt atat de multi copii pe strazile orasului. Iar eu am spus nu, voi aveti un baby boom in Vietnam, nu noi. In orasul nostru, putem aduce copii in strada. Putem duce copii cu bicicleta la scoala, putem merge pe jos cu copii la scoala. Si in societatea noastra vezi o multime de copii datorita faptului va avem strazi frumoase. In societatea noastra tinerii si batranii pot folosi spatiile publice. Asta inseamna pentru mine un oras placut pentru locuitorii sai.
Reporter: Un mesaj pentru cititorii HotNews.ro?
Jan Gehl: Vazandu-va orasul, consider ca oamenii politici, cat si urbanistii v-au inselat. Aveti un oras foarte frumos, dar care a fost ruinat printr-o serie de decizii egoieste, favorizand un grup mic de oameni. Cred ca puteti avea o politica urbana mai echilibrata sutenabila si orientata catre locuitorii orasului. Asta este ceea ce va doresc! Si sunt sigur ca o veti obtine deoarece timpul lucreaza foarte mult pentru asta. Toate lucrurile astea apartin anilor 70. Voi ati ajuns acolo mai tarziu.
Kaput!
PS. Macar daca as fi vazut o intentie de rezolvare sub sau supra-terana pentru locurile de parcare ...
Daca problema e de la nespalati si ciorditori, atunci solutia e mult mai simpla: un furtun cu sau cu apa dupa cu apa in fiecare statie de trasport.
E mai ieftin si mai repede de facut decat cate o autostrada pentru fiecare bloc.
Iti sugerez Vienna unde ai sa vezi ce inseamna transport public si care sunt avantajele lui.
Decat sa vad cum anumiti retarzi care mai au si carnet de conducere omoara alti concetateni chiar pe trecerea de pietoni, mai bine cu transportul in comun.
Are dreptate privitor la lipsa de viziune a edililor nostri. Dar confunda Romania cu Africa.
E vorba de rationamentul "mi-am luat masina, doar n-o s-o las in fata blocului", care e un semn de imaturitate.
Parerea mea e ca orice expert intr-ale traficului ar incerca sa aplice solutii,ele nu vor functiona pentru Bucuresti,pentru ca NICIODATA meltenii nu vor renunta la masini in favoarea mersului pe bicicleta sau cu transportul in comun (deh,noi suntem snobi si nu suportam "nespalatii" din tramvai...)
Poate peste multe generatii mentalitatea bucurestenilor se va schimba,dar din pacate noi nu vom mai fi atunci...
Despre partea cu nespalatii din tramvaie, din pacate ai dreptate, sunt multi nespalati si multi ciorditori in tramvaie si autobuze, asta e o realitate.
Problema este ca mai trec 10-15 ani din viata noastra...
Cum a apărut plăcuţa cu "...terminat de Oprescu" şi discursul de ieri al lui Dr. Cârnat în care pomenea de şi mai multe pasaje, ca şi cum ar fi fost o competiţie, hop, apare şi un tip cu "jos pasajele, jos traficul".
(Cam aşa se întâmpla în fotbal, cum câştiga o echipă de la noi, ura, generaţia noastră de aur, joacă, învinge, lumea în stradă, steaguri, felicitări şi bere proastă. Cum pierdea, arbitrul era hoţ, terenul era prost, ceilalţi au trişat, occidentalii au aranjat meciul.)
Apropo, danezii lui au făcut exact asta, o reţea de poduri, tunele şi pasaje, peste mare şi peste terenurile dificile. Nu fiindcă le plăcea să construiască, ci pentru că aveau nevoie să micşoreze cu orice preţ consumul de petrol.
Bucurestiul nu e orasul lui Oprescu, e orasul oamenilor care locuiesc in el, al bucurestenilor. Important nu este ca Oprescu sa bifeze pasaje, poduri si parcari (vad ca numai asta are in cap), important este ca viata in Bucuresti sa fie cat mai placuta si incurajarea traficului cu masina cu poluarea, zgomotul, dezordinea, imbacseala pe care o produce orasului, nu face viata mai placuta pentru locuitorii orasului.
Eu stiu ca cei de la UE ne tot trag de urechi si noi ne punem cenusa in cap de fiecare data cand mai apare cate un raport in care ni se spune ca suntem un oras poluat (cea mai poluata capitala a UE parca -> vezi traficul) si cu foarte putini metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Oprescu, medic fiind (si tot aduce asta ca argument) ar trebui sa fie interesat de aspectele astea mai ales ca ele sunt legate de sanatatea oamenilor din oras... dar NU...dai cu fluidizarea traficului inainte!!! S-ar fi suparat cineva sa mai faca un parc? Nu cred.
"Danezii lui" Jan Gehl or fi facut "exact asta, o reţea de poduri, tunele şi pasaje, peste mare şi peste terenurile dificile"... dar cum bine ziceai peste mare si terenuri dificile nu peste Copenhaga, e o mare diferenta.
Hai Romania!
Pai ca sa faci o modernizare trebuie sa vrea cineva! Vezi pe cineva vrand asa ceva?
Pentru un tratament reusit este nevoie in primul rand de un diagnostic corect, iar Jan Gehl ma tem ca nu a pus un diagnostic corect Bucurestilor deoarece a ignorat cateva note distinctive ale situatiei de aici.
Singurul motiv pentru care face acest lucru este ca ne considera o tara bananiera care are nevoie de ajutorul lui.
In trecut am fost ajutati de straini de calitate, de oameni vizionari si entuziasti (gen. Pavel Kiseliof) dar acestia erau total diferit de mascaricii dezmatati din ziua de azi.
Toti artistii ratati, toti excentricii considera ca au simt artistic si tehnic pe care vor sa le puna in practica aici.
Nu avem nevoie de mizeriile vestului, avem si noi oameni destepti si decenti, singura problema este reprezentata de mitocanii din politica, atat.
Daca scapam de acesti mitocani si punem la conducere oameni normali se vor rezolva si cele mai grele probleme ale noastre.
"mizeria vestului", "avem si noi oameni", "ne considera o tara bananiera " ... etc.
sanse mai ai, dar putine .
"punem la conducere oameni normali" (nu cred ca conteaza de unde sunt 'normalii')
dar cum sa-i punem la condus cand tu tocmai la-i injurat pe unul ?
hai ca esti haios ! te deranjeaza mitocani din politica dar tot mitocanesc ii tragi una peste bot danezuluui "un vestic de mana a treia "
Problema aglomeratiei e a oraselor mari, nu a intregii tari, media pe tara nu e un indicator bun.
In plus, nu e important cata lume detine masini, ci cata lume le foloseste zilnic pt. a merge la servici si la cumparaturi.
Omul are dreptate, dar noua ne mai trebuie un deceniu sau doua sa ne dam seama.
Zicea cineva ca ne confunda olandezul cu vreo tara din Africa. Problema e ca chiar ne confundam cu o tara din Africa...
Odata precizata chestia asta, tin sa-ti comunic ca in Bucuresti sunt inregistrate 1200000 de masini, la o populatie de 2,5 mil locuitori, deci o masina la doi locuitori. Daca mai adaugi inca vreo suta-doua de mii de masini ce intra zilnic in oras (navetisti, transportatori, turisti, vizitatori), te cam apuuca ameteala!
Daca totusi crezi ca sunt putine masini in Bucuresti, fa un experiment simplu: iesi la plimbare pe strazile din cartierul tau, tinand copilul de mana in stanga ta si nevasta la brat in dreapta ta. O sa ai surpriza sa constati ca nu poti merge pe trotuar in felul asta, din cauza masinilor parcate. Singiura modalitate de deplasare este doar unul in spatele celuilalt, in sir indian.
Din acest motiv danezul afirma ca orasul nu este prieten cu locuitorii lui, ci mai degraba cu masinile.
Capisci?
Unul din curierii de top din RO are peste 500 de masini inmatriculate in Buc dar numai putin peste 100 chiar circula pe strazile din capitala.
si-au transformat tara in astroturf cu diversitate biologica tinzand catre zero, au otravit Baltica si Marea Nordului, si acum au plecat in turneu sa dea lectii altora :(
Copenhaga (2005): 208 / 1000
Romania: 250 / 1000
Bucuresti: 500-600 / 1000
Nu stiu al catelea minut este, dar mai ia un minus si de la mine.
daca te uiti aici:http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/business/2011/06/07/qmb.fc.copenhagenisation.cnn.html
ai sa vezi ca nu sunt masini mici pe strazi, la ei nu exista conceptia de masina de oras, pt ca nu le folosesc in oras!
si cum poti sa compari emisiile de co2 intre o tara fara industrie (Romania) si o tara ca Danemarca.
Tu de ce crezi ca traiesti cu $1/zi si ei cu mult mai mult ? pentru ca au mintea mult mai deschisa decat tine.
asa e, doar biciclete .:)) au ales 2 strazi sa faca clip-ul, dar restul arata asa: http://data.mapchannels.com/streetearth/v102/map.htm?mx=12.592546&my=55.674736&mz=11&vh=217&vp=60&vr=150&sm=1
dacă ne dăm jos din mașini să mergem un pic pe jos ?
dacă o să ieșim la plimbare pe trotuare ne-inundate de mașini ?
ce o să se întample atunci ?
Legat de populatie nici aici nu va avea sprijin pentru ca noi oricum le stim pe toate si il contrazicem oricata dreptate ar avea ,ca asa suntem noi , nu ne convine nimic niciodata.
Poate sa vanda 100000000 de carti sa tina sute de conferinte ca tot degeaba ,noi nu suntem in stare sa scapam de cainii fara stapan dar "Doamne fereste" de masini.
Ce va face Mitica daca nu mai poate parca Q7 in Centrul Vechi sau pe Dorobanti ,cum sa-l vada pitipoanca coborand din autobuz.
Mai bine betonam parcurile sa facem terase ,parcari,biserici(cat mai multe posibil),bulevarde supra si sub terane cu miile daca se poate sa aiba si Mitica pe unde sa circule,
Vrem spatiu verde,sa ne ducem in concediu prin alte capitale sa vedem cum arata ideile acestui individ mult prea destept pentru o tara mult prea plina de atotstiutori.
Sunt frecvente situatiile cand automobilele stationeaza chiar pe trecerea de pietoni pana au verde sa inainteze. Pietonii sunt hartuiti.
Ar trebui sicane la fiecare trecere de pietoni sau monitorizare video si amenzi contraventionale.
el spune ca familia lui nu foloseste masina si prefera trenul. si noi am face la fel numai ca masinile din bucuresti apartin cetatenilor si faptul ca sunt parcate nu inseamna ca oamenii aia au mers cu ele in ziua aia, acolo locuiesc ei:::
e usor sa comentezi cand probabil ai masina in curte si iti permiti sa o lasi parcata acolo dar cand ai blocurile cu 10 etaje unul langa altul , oamenii de aclo chiar nu au unde parca.
eu am inteles sa nu imi cumpar masina. in familie este o masina pe care o folosim toti dupa nevoi si pentru care platesc un loc de parcare (des il gasesc ocupat) dar si asa e greu de parcat in apropierea casei (si cand zic apropierea casei nu ma refer l aparcatul la scara ci si la 5-10 minute de mers pe jos)
De articol nu are rost sa mai pomenesc, este clar, bine argumentat si logic. Inteleg ca pentru multi este aproape SF. Problemele principale sunt: la noi nu se poate, la ei a fost mereu mai bine, gandire nerealista si solutii proaste (exemplu: supararea domnului cu reducerea numarului de parcari - draga comentator, e mai simplu decat pare: parcari la marginea orasului - sub, supra terane - sau la capatul liniilor de metrou, iar apoi incet incet lucrurile se vor regla, sau poate doriti sa redirectionati tot traficul spre centru unde va fi nevoie in urmatorii ani sa se construiasca niste autostrazi suspendate - ar fi prea trist). Altfel, trebuie sa intelegem cu totii ca ne vom sufoca in propriul nostru trafic si vom ajunge ca americanii - mari iubitori de masini - sa demolam autostrazi din oras si alte astfel de minunatii. Eu fac deja exercitiu si evit sa intru cu masina in centru, o las la o gura de metrou (aviatorilor de exemplu) sau la carrefour baneasa si de acolo cu ratb sau bicicleta si nu este rau deloc. Masina in sine nu a fost creata pentru oras ci pentru drumuri lungi, acolo isi demonstreaza eficienta. Haideti sa cugetam putin si sa incercam sa facem din bietul Bucuresti un oras al oamenilor, nu al masinilor.
cum arata centrul orasului:
http://data.mapchannels.com/streetearth/v102/map.htm?mx=12.592546&my=55.674736&mz=11&vh=217&vp=60&vr=150&sm=1
Dar ai observat ca niciuna nu e parcata pe trotuar?
Am renuntat apoi si la motocicleta pentru o bicicleta cand am realizat ca risc sa imi pierd membrele din neatentia mult prea multor isteti care uita sa se asigure la schimbarea directiei de mers etc. De data asta nu am mai castigat timp, tot o ora pe zi imi ia ca sa plec si sa ma intorc acasa, insa am recapatat ceva ce pierdusem de mult.. linistea mentala.
Incercati exercitiul asta macar o zi pe saptamana, in care sa lasati masina acasa in schimbul unei biciclete. Orasul asta, asa cum e el, e mai frumos privit de la 10-15km/h.
Alternative exista, trebuie doar putina bunavointa si intelegerea faptului ca spatiul public este pana la urma...public.
Pe cine deranjeaza ca eu platesc 100 RON la primaria sectorului 6, si ca nu imi las masina in mijlocul drumului? Sa o desfiinteze si pe aia si sa facem ce? Pai cum e nici asa nici asa, cum e bine, mai Sinatra?
PS: parchez in fata restaurantului doar daca are parcare, in rest caut un loc unde nu deranjez pe nimeni si nu ma catar cu masina pe bordura sau pe spatiul verde chit ca pierd 1h pana gasesc loc de parcare, dara asta e cand se gaseste un enteligent ca tine sa isi exprime intelectul ca Garcea cu hartia igienica.
Hehe si eu cu aia de serviciu am cam 6mil /luna dar sunt pe-afara . In Bucuresti merg doar cu metroul si pe jos .Iar masina personala doar in weekend ,doar daca e nevoie si doar daca la destinatie stiu sigur ca am unde sa parchez.
viteza o fi de la automobilul cu care intri in viteza "pe spatii"
putem salva caii de la Letea daca ii folosim in loc de masini in oras dar cum salvam copii uitati de parinti , cei care vor construi in cativa ani orasele dupa cum au inteles din absenta mediului familial intr un cadru urban adecvat
Mare specialist, mare caracter! Poate ne explica si cum sa circuli cu bicicleta la -20 si la +40 de grade, mai ales daca stai in Titan si lucrezi in Pipera.
Sa reduca locurile de parcare, care sunt vreo suta de mii la 1 milion de masini inmatriculate in Bucuresti plus 0,6 in tranzit zilnic!!
La un asemenea titlu nu mă mai deranjez să citesc şi interviul.
Vom avea tot mai multe maşini parcate pe banda întîi, pe liniile de tramvai, pe spaţiile verzi, pe trotuare şi pe spaţiile pietonale.
De unde l-aţi scos pe cretinu' ăsta?
Îmi cer scuze pentru limbaj dar sunt pur şi simplu scandalizat.