Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren: Peste 600.000 de polite emise si despagubiri de peste 80.000 de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 5 iulie 2011, 17:48 Economie | Imobiliar


Cum arata o polita PAD
Foto: PAID
Peste 600.000 de polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren, au fost emise in tara de la demararea acestui proces (15 iulie 2010) si pana la data de 4 iulie 2011, a anuntat marti PAID, societatea care gestioneaza la nivel national procesul de asigurare obligatorie a locuintelor. Pana in prezent, valoarea daunelor achitate proprietarilor care si-au facut astfel de polite si au fost afectati de dezastre naturale a depasit suma de 80.000 de lei. Societatea a mai anuntat marti ca a reinnoit contractul de reasigurare, a carui capacitate de acoperire a crescut la 300 de milioane de euro.

 • "Nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior, de 200 milioane de euro, suplimentarea fiind necesara avand in vedere cresterea portofoliului de polite emise de PAID", a anuntat marti societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale in Romania.

Noul contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care va intra in vigoare incepand cu data de 15 iulie 2011 este de tip 'excedent de dauna' si are o capacitate de 300 milioane de euro, ce a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare.

Retinerea PAID, potrivit contractului de reasigurare, este de 250.000 de euro pentru un eveniment. Conform societatii, un avantaj major al acestui contract este faptul ca in cazul producerii unui eveniment, daca retinerea PAID va fi depasita, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii. Pentru a se asigura diversitatea si bonitatea companiilor de reasigurare, s-a impus un nivel un de rating de minimum A-, furnizat de catre agentiile Standard&Poor's si AM Best. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re.

45 de solicitari de despagubire pana in prezent. 16 dosare au fost solutionate, platindu-se peste 80.000 de lei

In perioada 15 iulie 2010 - 30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte (PAD), potrivit legislasiei in vigoare, sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari.

Cum recunosti o polita de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD)

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - PAD - acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale ¬ inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

PAD trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:

 •     Denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante
 •     Numele beneficiarului asigurarii
 •     Tipul locuintei si adresa acesteia
 •     Suma asigurata obligatoriu
 •     Prima obligatorie si termenele de plata a acesteia
 •     Perioada de valabilitate a contractului de asigurare
 •     Numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD.

Pe fiecare polita PAD exista mentiunea ca reprezinta "Asigurarea obligatorie a locuintei in baza Legii 260/2008" si este inscriptionata  cu sigla PAID.

15 iulie 2011, termenul limita anuntat de MAI pana la care proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele

PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID. Din 15 iulie 2010 si pana in prezent PAID a emis peste 600.000 de astfel de polite, ceea ce reprezinta circa 7,1% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte (conform INS).

15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6513 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Intrarea in legalitate (Marţi, 5 iulie 2011, 18:02)

  forlany [anonim]

  Poate se incumeta un jurist de la hotnews sa verifice de ce data de 15 iulie este data limita.

  Trebuie citite cu atentie articolele 3, 33 si 38 din legea cu pricina (260/2008) precum si MO 315 din 06.05.2011!!!

  Din cele de mai sus rezulta ca data limita este 06.08.2012.
  • +1 (1 vot)    
   mai exact (Marţi, 5 iulie 2011, 23:29)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui forlany

   mai exact la 4 august 2012, caci sint stipulate 90 de zile + un an

   am totusi o intrebare: care-i diferenta juridica intre "se aproba" (vezi MO 315/2011) si "se adopta" (art 3 din Lege)
 • +5 (5 voturi)    
  HOTIE PE FATA !!!:((( (Marţi, 5 iulie 2011, 18:35)

  ramona [anonim]

  Maine-poimaine ne vor impune taxa pe aerul expirat!
  Sfidator mi se pare din partea autoritatilor (IN)competente,in privinta asigurarii obligatorii este faptul ca nu au stipulat cele mai importante daune:incendiile si furtul din locuinte,pt. ca fraierii sa-si faca si o a 2-a asigurare facultativa!
 • +6 (6 voturi)    
  jos hotii! (Marţi, 5 iulie 2011, 18:56)

  I [utilizator]

  e treaba mea daca raman fara locuinta! a, ca sunt unii care si-au facut casa in albia raului... ghinion.
 • +3 (3 voturi)    
  alta hotie legalizata (Marţi, 5 iulie 2011, 20:40)

  Cristi [anonim]

  As dori sa dau declaratie ca nu am nevoie de nici un ajutor in caz de dezastru. Pot?... Raspunsul este negativ...oare de ce?
  • -1 (1 vot)    
   Nu e hotie, e protectie minima (Miercuri, 6 iulie 2011, 11:28)

   Castravecior Fasolache [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Nu poti asa cum nu te poti sustrage de la plata asigurarilor sociale sau de la contributiile la fondul de pensii obligatorii. De ce? Pentru ca e vb de protectie sociala minima pe care statul trebuie sa o acorde celor afectati in cazul unor evenimente extreme. Ideea in sine de creare a acestui pool este cat se poate de benefica. Insa modul in care a fost creat, mecanismele de accedere si cadrul legislativ sunt cat se poate de precare si de discutabile dpdv al corectitudinii. Aici, daca vrei, se pot aparea banuieli de rea credinta.
   • +1 (1 vot)    
    Ai citit macar legea ? (Miercuri, 6 iulie 2011, 14:24)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui Castravecior Fasolache

    Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
    Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
 • +1 (1 vot)    
  cititi legea si monitorul (Marţi, 5 iulie 2011, 23:40)

  gigi [anonim]

  e gresit sa spui ca 15 iulie 2011 este data pina la care trebuie sa-si incheie asigurari.
  In lege se spune ca incepind cu 90 zile de la aprobarea resp. adoptarea normelor de aplicare a legii incepe obligativitatea
  articolul 33 e ambiguu; nu se spune care este acel "prim an" iar din gramatica frazei se intelege orice altceva decit ca esti obligat sa inchei in primul an asigurarea; mai degraba se intelege ca asigurarea tre sa fie pe o perioada de cel putin un an pentru asigurarea facuta in primul an;

  rog un jurist sa interpreteze gramatical articolul 33 si sa ne spuna care-i treaba si ce-i cu acel prim an.
 • +1 (1 vot)    
  am recitit (Marţi, 5 iulie 2011, 23:51)

  gigi [anonim]

  am recitit MO 315 si zice in subtitlu ca normele au fost adoptate la 19 aprilie 2011, de aici vine data limita de 15 iulie 2011, deci cele 90 de zile din articolul 3 al legii; e-adevarat ca MO-ul e din 6 mai 2011, dar atunci doar s-a aprobat, de adoptat s-au adoptat insa la 19 aprilie 2011

  mai ramine de clarificat faza cu "primul an"; daca se adevereste, atunci data limita devine 15 iulie 2012 si nu 4 august 2012 cum am spus mai sus (presupunind ca mi se publica comentariul)
  • +1 (1 vot)    
   ma autocorectez (Miercuri, 6 iulie 2011, 0:11)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

   totusi, 90 zile plus 19 aprilie da 18 iulie; insa, 18 iulie fiind Luni, s-or fi gindit sa trimbiteze data de vineri 15 iulie ca ultima zi de neobligativitate; ma rog, fie...
  • +1 (1 vot)    
   Termen limita (Miercuri, 6 iulie 2011, 9:17)

   forlany [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Asa cum am scris in primul comentariu al acestui articol, data limita este 06.05.2012.

   1. Nu conteaza data adoptarii. Conform legii 24 din 2000 data intrarii in vigoare a unui act normativ este data PUBLICARII in Monitorul Oficial.

   2. Articolul 33 este clar: primul an este anul care incepe la data intrarii in vigoare a Normelor de aplicare. Adica 06..05.2011-05.05.2012. In acest interval putem face asigurarea.

   3. Data de 15 iulie 2011 este data la care se implineste un an de la data la care a avut loc o sindrofie de lansare a politelor(15.07.2010), fara niciun temei legal. De la data acelui eveniment ei iau in considerare acest prim an, de unde si data de 15.07.2011.

   4. Conform Ordinului 5 din 2009, polita acopera si daunele provocate de incendii si explozii, daca acestea se produc in urma unui cutremur, inundatii sau alunecari de teren.
   • 0 (0 voturi)    
    deie Domnu (Miercuri, 6 iulie 2011, 13:12)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui forlany

    asa sa fie, cum spuneti, eu m-as bucura.
    mi-a sarit doar in ochi coincidenta cu cele 90 de zile.
 • +1 (1 vot)    
  revin (Miercuri, 6 iulie 2011, 0:02)

  gigi [anonim]

  conform articolului 3 aliniatul 9, daca am deja o asigurare facultativa care acopera riscurile celei obligatorii, atunci nu intru sub incidenta legii asteia, deci nu tre sa-mi fac asigurarea obligatorie
 • +1 (1 vot)    
  ASTRA Neasigurari SA (Miercuri, 6 iulie 2011, 9:31)

  Radu Mustatea [anonim]

  Este o oferta promotionala la Astra Asigurari.Daca iti cumperi o polita de asigurare a locuintei, primeste gratuit si o teapa cadou odata cu polita.Teapa este cu nu vei incasa nici un ban de la Astra, pt ca polita ta nu prea exista prin sistem.Oferta nu are data limita, iar "bonusul" este obligatoriu.Veniti la tata Mustea sa va ia banutii...si sa primiti hartii fara valoare.
 • +2 (2 voturi)    
  Aveti incredere in asigurarea obligatorie? (Miercuri, 6 iulie 2011, 10:05)

  Toncescu [anonim]

  Daca politele obligatorii de raspundere civila auto RCA s-au dovedit a fi un monumental si rasunator esec, firmele de asigurari platind atat cat vor ele, cand vor si daca vor FARA SA PATEASCA NIMIC.De ce as avea incredere intr-o polita de asigurare obligatorie a locuintei gestionat de aceiasi "oameni de bine", proiect care are toate sansele sa se transforme intr-un veritabil esec si megaescrocherie Made in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
 • +1 (1 vot)    
  ASIGURAREA OBLIGATORIE ESTE O TAXA MASCATA (Marţi, 12 iulie 2011, 14:40)

  L.Simion [anonim]

  Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?Eu nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AM NICI UN BENEFICIU !
  Este o TAXA imorala si nu o asigurare deoarece nu iti permite sa alegi riscurile pt care vrei sa fi asigurat .In Bucuresti nu sunt alunecari de teren ,inundatii catastrofale ,eventual doar cutremure de intensitate medie .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by