Potrivit indicelui imobiliar calculat trimestrial de Institutul National de Statistica pe baza preturilor declarate la notari, la nivel national, in primul trimestru din acest an, preturile medii de tranzactionare au fost cu 11,9% mai mici decat in primul trimestru din 2010, si cu 18,1% mai mici decat in primul trimestru din 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Evolutia preturilor la apartamente si case

La nivel national, pretul apartamentelor a scazut in medie cu 12,8%, iar pretul caselor a scazut cu 6,2%, detalii in imagine.

Comparativ cu ultimul trimestru din 2010, in primul trimestru din 2011, pretul mediu de tranzactionare a scazut cu 5,3% in cazul apartamentelor, si cu 3% in cazul caselor, insa scaderea pretului la apartamente a fost mai mare in Bucuresti (-6,9%), si mai mica in restul tarii (-3,9%).

Acum, sa ne amintim ca, din 2011 a intrat in vigoare noua grila a notarilor, preturile de referinta in Bucuresti scazand cu 40-50%, detalii aici. In celelalte mari orase, scaderile au fost nesemnificative.

Cum multi dintre cei care efectueaza tranzactii declara la notari preturile minime pentru a plati taxe mai mici, scaderea de 6,9% in Bucuresti este chiar mica in conditiile in care baza de raportare a scazut dramatic.

In ce priveste preturile caselor, acestea au scazut cu 4,8% in mediul urban, si cu 8,8% in mediul rural, procente mai mici decat cele inregistrate in T4.10, vezi graficul.

In ultimii doi ani (T1.11 vs T1.09), scaderile au urmatoarele valori: -24% pretul apartamentelor in Bucuresti, -14,6% pretul apartamentelor in restul tarii, -11,4% pretul caselor in mediul urban, si -12,5% pretul caselor in mediul rural.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.