Circa cinci milioane de locuinte din Romania nu sunt asigurate. Conducerea CSA a decis ca primariile si asociatiile de proprietari sa intermedieze vanzarea politelor obligatorii de locuinte

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 13 iulie 2011, 13:55 Economie | Imobiliar


Angela Toncescu, presedintele CSA
Foto: AGERPRES
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis marti sa permita PAID, sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite (denumite polite PAD), a anuntat miercuri institutia. PAID va putea face asta prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii. Masura este menita sa creasca numarul de locuinte din tara care trebuie asigurate in mod obligatoriu impotriva a trei riscuri: cutremure, alunecari de teren si inundatii.

Anterior acestei decizii, politele de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor erau emise de PAID dar vandute doar de cele 13 companii de asigurari membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

 • "In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Conform dispozitiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, proprietarii de locuinte au obligatia sa isi asigure locuintele impotriva a trei riscuri de calamitati naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii).

Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).

"Este (...) dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale (...) intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele trei prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse", a adaugat Angela Toncescu.

Primariile si asociatiile de locatari ar putea incasa un comision din vanzari in functie de colaborarea incheiata cu PAID

Ce va aduce nou mai exact decizia luata de conducerea CSA in colaborarea dintre autoritatile locale si PAID?

 • "Toate aspectele privind vânzarea politelor de asigurari obligatorii ale locuintelor vor fi stabilite prin protocoalele incheiate de PAID cu autoritatile statului care vor accepta sa sustina acest demers al carui unic scop este acela de crestere a gradului de cuprindere in asigurare, cu respectarea legislatiei in vigoare", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.

Acesta inseamna ca primariile si asociatiile de proprietari ar putea incasa un anumit comision din vanzarea politelor in functie de protocoalele de colaborare incheiate cu PAID.

15 iulie 2011, termenul limita anuntat de MAI pana la care proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele

Polita PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID. Din 15 iulie 2010 si pana in prezent PAID a emis peste 600.000 de astfel de polite, ceea ce reprezinta circa 7,1% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte (conform INS).

15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2574 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  "Drepturile" consumatorilor (Miercuri, 13 iulie 2011, 11:32)

  Victor [anonim]

  Ce drepturi am ca si consumator atunci cand sunt obligat de catre stat sa cumpar o marfa de care nu am nevoie ?
  Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
  Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
  • -3 (3 voturi)    
   este obligatoriu (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:23)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui Victor

   pentru daramarea situatie actuale in care se intampla ceva (inundatii/cutremur/etc) si pagubitii/victimele stau si asteapta statul sa le plateasca despagubiri.
   este similar cu RCA-ul... nu te mai umfla atat...daca vrei sa te asiguri pt. mai multe chestii - nu te opreste nimeni (vezi ca daca te asiguri voluntar nu mai esti obligat si la cea obligatorie!!!).
   • 0 (0 voturi)    
    Obligatoriu dar injust (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:36)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui danzigk

    Asigurarea obligatorie a locuintelor nu este deloc similara cu RCA. Cei care circula cu masina au si riscuri de accidente. Nu toti cetatenii tarii au riscurile acoperite de aceasta taxa mascata. Este ca si cand cei care nu au masina ar fi obligati sa faca asigurare RCA. Iar daca vreau sa ma asigur "pentru mai multe chestii" atunci ma voi asigura NUMAI pentru "chestiile" respective, de buna voie. Cu aceasta asigurare, statul imi paseaza mie (si celor ca mine) obligatia sa contribui pentru "victimele care stau si asteapta statul sa le plateasca despagubiri".
  • 0 (0 voturi)    
   "Asigurarea"...un abuz ! (Vineri, 15 iulie 2011, 7:13)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui Victor

   Legea nr 260/2008 poate fi calificata :
   -ca o lege discriminatorie (deoarece nu se tine cont de valoarea locuintei ,fiind egala pentru toti)
   -un abuz (deoarece obliga la efectuarea unui contract cu o societate privata )
   -o incalcare a proprietatii private si a dreptul sacru al proprietarului de a decide soarta propriilor bunuri.
   -de incalcare a drepturilor omului (deoarece nerespectarea ei induce la sanctiuni administrative si chiar pierderea proprietatii insasi daca se refuza plata amenzilor)
   -o lege inpotriva cetatenilor (deoarece societatea de asigurari privata are beneficii materiale de pe un bun care de fapt nu este al ei)
   -o lege care contravine legilor Europene in materie de proprietate.

   - VIATA si PROPRIETATEA pot fi considerate valori SACRE pentru care cetatenii sa decida asa cum vor ei (ca in Europa) si nu sa le fie impusa aceasta "grija" mascata....care de fapt ascunde interese materiale de grup..!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  firmele de asigurari din RO (Miercuri, 13 iulie 2011, 11:53)

  sam [anonim]

  Am facut o asigurare completa a apartamentului la o valoare de 60.000 euro, platesc aceasta polita de 5 ani si anul acesta in ziua de Paste are loc un incendiu la vecinul de deasupra si sunt inundat de apa scursa prin crapaturile peretilor (pompierii cred ca au aruncat o cisterna de apa in acel apartament ptr a stinge un foc care ardea mocnit in sufragerie). Firma de asigurari nu a miscat un deget, am alegat la ISU si am luat adeverinta ceruta, am facut scandal si dupa 3 saptamani a venit un agent care a facut cateva fotografii (dosarul continea fotografiile facute de mine la cateva ore dupa incendiu cand apa curgea pe pereti), a masurat peretii si mi-a spus ca a fost inaintat dosarul la Bucuresti. De atunci astept si sun zilnic la Buc si primesc acelasi raspuns: este in lucru! De ce sa ne mai asiguram daca suntem tratati asfel???
 • +1 (1 vot)    
  Asigurarea altora (Miercuri, 13 iulie 2011, 11:55)

  Asiguratul [anonim]

  Adica sa umble oamenii de la primarie si cei de la asociatii, prin blocuri, ca sa faca presiuni asupra vecinilor sa-si plateasca polita obligatorie? Contra unui comision banuiesc, presupun ca tupeul nu merge pana acolo incat sa oblige oamenii sa presteze pentru altii gratis, desi nu m-ar mira.
  Dar de ce nu a facut legiuitorul obligativitatea ca autoritatea locala sa incaseze si sa gestioneze acesti bani in scopul comunitatii? Mergea cetateanul sa-si plateasca impozitul pe locuinta, dadea si banii de asigurare. In fond, daca , Doamne fereste, se prabusesc mai multe case, tot autoritatea locala va intervenii de urgenta, pe cand asiguratorul, pana da banii...eheeee, ca sa nu spun ca daca vede amploarea dezastrului, n-ar fi exclus sa aflam ca inaintea ultimei vibratii telurice asiguratorul deja sa fi anuntat falimentul, iar patronii sa fie deja in zbor spre tari exotice. Si atunci, noi ce vom face? Vom imparti capitalul social ramas , care este de vreo 200 RON? Vom sari la gatul statului, caci el ne-a obligat sa ne asiguram casa la firme private? Si, pe modelul "nu conteaza cat ati contribuit la pensii, atat poate tara acum sa va ofere acum", vom primi despagubiri cat sa ne inscriem in programul "PRIMUL CORT", nu?
 • +2 (2 voturi)    
  profitul? (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:39)

  costache [anonim]

  Conform INSSE în Romania sunt aproape 8.3 milioane de locuințe dintre care 35% sunt de tipul B – construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și 65 % de tip A cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn. Dacă toate locuințele vor fi asigurate înseamnă că până la sfârșitul anului companiile de asigurări vor încasa aproximativ 129.8 milioane euro (2.9 milioane locuințe x 10 euro = 29 milioane euro + 5.4 milioane locuințe x 20 euro = 100.8 milioane euro). Presupunem de asemenea ca anul 2011 va fi la fel de catastrofal ca cel din 2010 când “6.112 locuințe au fost inundate și 246 au fost distruse”, (http://www.ziare.com/stiri/inundatii/peste-900-000-de-romani-traiesc-in-zone-cu-risc-mare-de-inundatii-1034317). Aceasta înseamnă ca totalul despăgubirilor s-ar duce undeva la maxim 127 milioane de euro ( 6112 locuințe inundate + 246 distruse = 6358 locuințe x 20 000 euro = 127,16 milioane euro). Problema este că dacă ar fi avariate 6112 locuințe despăgubirea nu ar fi de 20 000 euro ci în funcție de paguba pe care a fost produsă și având în vedere ca marea majoritate a locuințelor avariate sunt din zonele rurale adică de tip B unde despăgubirea este de maxim 10000 de euro, totalul despăgubirilor se reduce drastic; totuși să presupunem ca cele 6358 de locuințe primesc o despăgubire medie de 10000 de euro. Aceasta înseamnă ca firmele de asigurări ar plăti până în 64 milioane de euro. Aceasta înseamnă un profit anual de 60-70 de milioane de euro pentru firmele de asigurări.
 • +2 (2 voturi)    
  Eu cred ca statul abuzeaza de noi cu legea in mana (Miercuri, 13 iulie 2011, 13:12)

  tggtyy [anonim]

  Ma obliga sa ma asigur prin lege de inundatie ( si locuiesc la etaj ), alunecare de teren (blocul este pe un platou la 30 de metri fata de restul orasului) si cutremur (de acord).
  Pai daca inundatia ajunge in apartamentul meu inseamna ca vreo 6 judete sunt cu apa la 30 de metri.
  De ce sa platim riscuri stabilite de altii ?
  Eu cred ca era mai corect sa fii obligat sa te asiguri dar la trei riscuri alese de tine.
  Eu zic ca aici este abuzul, alege altcineva riscurile in locul tau, dar te pune pe tine sa le platesti.
 • +5 (5 voturi)    
  Scoateti banii! (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:16)

  Mihai Bulugea [anonim]

  Bai, cum vegheaza statul roman prin CSA la interesul cetateanilor.Cum ne reamintesc ei ca suntem datori cu totii sa ne facem polite obligatorii ale locuintelor care sa mearga in buzunarul unor firme capusa precum: ASTRA ASIGURARI, EUROINS, CARPATICA.Un comision ajunge si in buzunarul Angelei Toncescu pe care sfarsitul acestui an o vom vedea pe la DNA.Eu zic sa dam dovada de simt civic si sa avem incredere in autoritatile care ne vor binele.Sa ne asiguram bine!
  • 0 (0 voturi)    
   da (Joi, 14 iulie 2011, 17:18)

   george [anonim] i-a raspuns lui Mihai Bulugea

   de acord.dar m am cam plictisit sa i tot vad pe la DNA.Mi as dori sa i vad ramasi pe la DNA...
 • +5 (7 voturi)    
  Eu am incredere in Angela Toncescu (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:35)

  elvira [anonim]

  Sunt convinsa ca daca doamna Toncescu incaseaza 25 000 euro/luna la o institutie a statului roman, stie ea mai bine ce ne trebuie.Nu trebuie sa luam noi decizii, cei cu salarii mizere de 700 - 1200 lei/luna, avem nevoie de un carmaci precum Angela Toncescu sa ne dirijeze banii si destinele noastre.Eu propun sa fie majorata aceasta polita de asigurare obligatorie, pt ca daca e obligatorie trebuie sa fie mai scumpa si sa cresca cel putin cu rata inflatiei.Stie doamna mai bine de ce avem nevoie, noi amaratii....
 • +3 (3 voturi)    
  :) (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:56)

  ion voicu [anonim]

  aceasta lege nr.260/2008 este hotie pe fata!
  partea cu companiile de asigurari agreate de stat sa faca aceste asigurari este o alta minareala nerusinate.

  doresc pe aceasta cale sa transmit ca NU voi plati aceasta porcarie, precum nici timpenia aia de certificat energetic a locuintei!
  refuz sa particip la propria mea jefuire!
 • +2 (2 voturi)    
  Nu ma asigur la Hoti! (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:37)

  olguta [anonim]

  Am avut masina lovita pe o polita RCA la Euroins si nici pana in prezent nu am fost despagubita, desi exista act de la Politie si stau cu masina nereparata de peste un an de zile.Aceiasi societate Euroins vrea s-a bagat si in PAID ca actionar si vrea sa ii platesc in continuare polita de asigurare obligatorie a locuintei.NU PLATESC NIMIC!NICI DACA IAU AMENDA!
 • +3 (3 voturi)    
  PAID, o poveste trista cu final dramatic (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:11)

  Penes Curcanu' [anonim]

  In plina criza economica, in tara asta cu oameni care se hranesc cu sangele nostru, baietii cu gulere albe dar cu inima neagra pun de un nou business: Sa mai ia cate 10 - 20 de euro de la toti proprietarii de locuinte,dandu-le in schimb niste hartii cu promisiuni.Iar asa cum am invatat, in Ro promisiunile sunt vorbe goale.Pun ei de o societate de asigurari noua, la care actionari sunt niste lichele fara credibilitate, care le intorc parandaratul.Dau si o lege prin care devine obligatorie asa-zisa asigurare de locuinte si pornesc la treaba.Doar ca populatia s-a mai desteptat si nu a pus botul asa cum credeau ei.Min. de Interne care nu a fost invitat sa participe la afacerea asta si intervine si modifica legea.Primarii s-au prins si ei ca e o ticalosie aceasta afacere si nu se implica in amendarea celor care urmeaza sa ii voteze anul urmator.Cu scandaluri la CSA si o lege proasta si ambigua, PAID va avea soarta FNI.
 • 0 (2 voturi)    
  sa intermedieze (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:18)

  Eugen [anonim]

  Daca primariile si asociatiile de locatari "intermediaza" asta inseamna ca nu mai poti obtine nicio hartie fara sa-ti bage pe gat asigurarea.
 • +1 (1 vot)    
  Cioc, cioc! (DNA va cauta loc - la Rahova) (Miercuri, 13 iulie 2011, 19:17)

  ComunitateaRomanilor1308850765528 [anonim]

  PAID este deja o poveste trista. Pe final de mandat Angela Toncescu emite comunicate de presa in locul PAID-ului, ca doar stie toata lumea ca Bulugea abia stie sa citeasca.

  Stimata Doamna a pietei asigurarilor, cand ne dati un comunicat prin care sa anuntati cea mai mare frauda din asigurari din istoria Romaniei? (prietenii stiu la ce ne referim)...

  PS: Sorin Blejnar nu raspunde la telefoane saptamana aceasta. Pana luni, 18 iulie. I-a dat timp Angelei sa "atenueze" falimentul prietenului ei drag ;)
 • +1 (1 vot)    
  De ce bat clopotele Angela? (Miercuri, 13 iulie 2011, 19:22)

  ComunitateaRomanilor1308850765528 [anonim]

  Dupa ce in 2010 si chiar 2011 Bulugea se batea cu MAI in declaratii, spunand ca o polita PAD oricum trebuie facuta, acum Angela Toncescu da comunicat in locul PAID-ului si afirma pe dos (parandarat, ca asa este obisnuita, ea).

  Oare discernamantul CSA s-a mutat in afara institutiei? Cu ce a gresit Angela Toncescu atat de rau incat NU MAI GANDESTE DAR FACE? Probabil ca-si cumpara libertatea de la finalul mandatului.

  Sa traiti bine doamna Toncescu!
 • 0 (0 voturi)    
  hotzilor (Joi, 14 iulie 2011, 17:32)

  vasile [anonim]

  Uita te la ea ce fatza are! Crede careva ca va incasa vreun banut vreodata de la asiguratori ? Va zic eu. Niciodata. Si tot atunci o sa mi fac si eu asigurar de ai. Mai bine dau 20 de Euro de pomana decat sa vii dau voua hotzilor...
 • 0 (0 voturi)    
  termen limita (Joi, 14 iulie 2011, 23:08)

  Asiguratu' [anonim]

  Sa nu ne mai enervam si sa amanam discutiile pina la anul, in 2012, in august pentru ca L 260 spune asa :
  Art. 3
  (1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.

  Art. 30
  (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii:
  a) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33;

  Art. 33
  Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1).

  Normele s-au publicat in Monitorul Oficial in 6 mai 2011. Asa ca .....Fara nici un alt comentariu. Cu atat mai mult fara nici o interpretare.
 • 0 (0 voturi)    
  in ultimii 800 de ani (Duminică, 24 iulie 2011, 17:17)

  adi [anonim]

  unde locuiesc eu nu a fost alunecare sau inundatie in ultimii 800 de ani.Tot asa putem sa ne asiguram pentru eventualitatea lovirii pamantului de catre cometa Hayley.Este o lege neconstitutionala.,contravine mai multor articole din constitutie.Este un precedent care va permite in viitor abuzuri utilizand instrumentul "stat" impotriva diverselor grupuri de cetateni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by