Anterior acestei decizii, politele de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor erau emise de PAID dar vandute doar de cele 13 companii de asigurari membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
- "In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Conform dispozitiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, proprietarii de locuinte au obligatia sa isi asigure locuintele impotriva a trei riscuri de calamitati naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii).
Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).
"Este (...) dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale (...) intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele trei prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse", a adaugat Angela Toncescu.
Primariile si asociatiile de locatari ar putea incasa un comision din vanzari in functie de colaborarea incheiata cu PAID
Ce va aduce nou mai exact decizia luata de conducerea CSA in colaborarea dintre autoritatile locale si PAID?
- "Toate aspectele privind vânzarea politelor de asigurari obligatorii ale locuintelor vor fi stabilite prin protocoalele incheiate de PAID cu autoritatile statului care vor accepta sa sustina acest demers al carui unic scop este acela de crestere a gradului de cuprindere in asigurare, cu respectarea legislatiei in vigoare", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.
Acesta inseamna ca primariile si asociatiile de proprietari ar putea incasa un anumit comision din vanzarea politelor in functie de protocoalele de colaborare incheiate cu PAID.
15 iulie 2011, termenul limita anuntat de MAI pana la care proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele
Polita PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID. Din 15 iulie 2010 si pana in prezent PAID a emis peste 600.000 de astfel de polite, ceea ce reprezinta circa 7,1% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte (conform INS).
15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.
Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
este similar cu RCA-ul... nu te mai umfla atat...daca vrei sa te asiguri pt. mai multe chestii - nu te opreste nimeni (vezi ca daca te asiguri voluntar nu mai esti obligat si la cea obligatorie!!!).
-ca o lege discriminatorie (deoarece nu se tine cont de valoarea locuintei ,fiind egala pentru toti)
-un abuz (deoarece obliga la efectuarea unui contract cu o societate privata )
-o incalcare a proprietatii private si a dreptul sacru al proprietarului de a decide soarta propriilor bunuri.
-de incalcare a drepturilor omului (deoarece nerespectarea ei induce la sanctiuni administrative si chiar pierderea proprietatii insasi daca se refuza plata amenzilor)
-o lege inpotriva cetatenilor (deoarece societatea de asigurari privata are beneficii materiale de pe un bun care de fapt nu este al ei)
-o lege care contravine legilor Europene in materie de proprietate.
- VIATA si PROPRIETATEA pot fi considerate valori SACRE pentru care cetatenii sa decida asa cum vor ei (ca in Europa) si nu sa le fie impusa aceasta "grija" mascata....care de fapt ascunde interese materiale de grup..!!!!
Dar de ce nu a facut legiuitorul obligativitatea ca autoritatea locala sa incaseze si sa gestioneze acesti bani in scopul comunitatii? Mergea cetateanul sa-si plateasca impozitul pe locuinta, dadea si banii de asigurare. In fond, daca , Doamne fereste, se prabusesc mai multe case, tot autoritatea locala va intervenii de urgenta, pe cand asiguratorul, pana da banii...eheeee, ca sa nu spun ca daca vede amploarea dezastrului, n-ar fi exclus sa aflam ca inaintea ultimei vibratii telurice asiguratorul deja sa fi anuntat falimentul, iar patronii sa fie deja in zbor spre tari exotice. Si atunci, noi ce vom face? Vom imparti capitalul social ramas , care este de vreo 200 RON? Vom sari la gatul statului, caci el ne-a obligat sa ne asiguram casa la firme private? Si, pe modelul "nu conteaza cat ati contribuit la pensii, atat poate tara acum sa va ofere acum", vom primi despagubiri cat sa ne inscriem in programul "PRIMUL CORT", nu?
Pai daca inundatia ajunge in apartamentul meu inseamna ca vreo 6 judete sunt cu apa la 30 de metri.
De ce sa platim riscuri stabilite de altii ?
Eu cred ca era mai corect sa fii obligat sa te asiguri dar la trei riscuri alese de tine.
Eu zic ca aici este abuzul, alege altcineva riscurile in locul tau, dar te pune pe tine sa le platesti.
partea cu companiile de asigurari agreate de stat sa faca aceste asigurari este o alta minareala nerusinate.
doresc pe aceasta cale sa transmit ca NU voi plati aceasta porcarie, precum nici timpenia aia de certificat energetic a locuintei!
refuz sa particip la propria mea jefuire!
Stimata Doamna a pietei asigurarilor, cand ne dati un comunicat prin care sa anuntati cea mai mare frauda din asigurari din istoria Romaniei? (prietenii stiu la ce ne referim)...
PS: Sorin Blejnar nu raspunde la telefoane saptamana aceasta. Pana luni, 18 iulie. I-a dat timp Angelei sa "atenueze" falimentul prietenului ei drag ;)
Oare discernamantul CSA s-a mutat in afara institutiei? Cu ce a gresit Angela Toncescu atat de rau incat NU MAI GANDESTE DAR FACE? Probabil ca-si cumpara libertatea de la finalul mandatului.
Sa traiti bine doamna Toncescu!
Art. 3
(1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Art. 30
(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii:
a) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33;
Art. 33
Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1).
Normele s-au publicat in Monitorul Oficial in 6 mai 2011. Asa ca .....Fara nici un alt comentariu. Cu atat mai mult fara nici o interpretare.