Cambodgia și Thailanda deschid acum prima legătură feroviară, după 45 de ani de pauză, mișcarea fiind gândită să impulsioneze comerțul și turismul. Cambodgia este celebră pentru dictatura sângeroasă a lui Pol Pot, dar în ultimii ani turismul a crescut puternic și economia a crescut. Thailanda este o țară mult mai dezvoltată, dar la putere se află o juntă militară.

Tren modern din ThailandaFoto: railway.co.th

În Cambodgia trenurile sunt foarte lente. Din capitala Phnom Penh, până la Poipet, spre granița cu Thailanda sunt 384 km și trenul face 15 ore. În Thailanda sunt câteva linii ce străbat țara de la un capăt la altul și pe cele mai rapide viteza medie este de 70 km/h.

Legătura feroviară dintre Arayaprathet (Thailanda) și Poipot în (Cambodgia) a fost deschisă oficial.

Trenurile au circulat între cele două țări timp de 33 de ani - 1941 - 1974 și de atunci legătura a fost întreruptă din cauza tensiunilor din zonă și din cauza neînțelegerilor dintre cele două țări.

Pe termen mediu ideea este ca cele două capitale - Bangkok și Phnom Penh - să fie legate printr-o linie directă de tren.

Legăturile comerciale dintre Thailanda și Cambodgia au crescut anul trecut cu 36%, până la 7,7 miliarde dolari și se speră că schimburile comerciale vor fi stimulate și de noua linie.

Surse: Bloomberg, Railway Gazette