​Francezii de la SNCF au făcut un experiment cu un așa-numit ”tren dronă” care a fost condus de la câțiva km distanță, tehnologia urmând a fi folosită în câțiva ani pentru manevre mai simple cu trenurile de marfă. Operatorul spune că este un moment de referință pentru trenurile autonome și va testa unul de marfă și unul de pasageri.

Post de control de la distantaFoto: SNCF

Trenul a avut un vagon laborator, un vagon de marfă și două locomotive de manevră, iar trenul a fost accelerat și decelerat automat de la distanță pe un traseu de 4 km între Villeneuve-Saint-Georges (Val-de-Marne) și Juvisy (Essonne).

SNCF spune că a testat două tehnologii: transmisia prin satelit și o rețea mobilă privată LTE. Inginerii din centrul de comandă primeau live imagini de la camere și senzori de pe locomotivă.

Se lucrează de 18 luni la acest proiect și în lunile următoare vor fi dezvoltate părțile tehnice și alte echipamente necesare lansării unor servicii comerciale.

SNCF vrea să aibă până în 2023 prototipuri de trenuri autonome complet funcționale și se va lucra la unul de pasageri și la unul de marfă. Cel mai fezabil este că tehnologia va putea fi folosită la manevre mai simple cu trenuri de marfă.

Surse: Le Figaro, Railway Gazette