La uriașa licitație pentru trenuri electrice au fost depuse cel puțin trei oferte

de Vlad Barza     HotNews.ro
Duminică, 21 iulie 2019, 19:00 Economie | Industrie Feroviara


Linii de cale ferata
Foto: Hotnews
​Vineri, la expirarea termenului până la care se puteau depune oferte în licitația organizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achiziția a 40 de rame electrice, cel puțin trei firme și-au înaintat propriile propuneri, scrie Club Feroviar. Valoarea estimativă a procedurii este cuprinsă între 1,7 și 4,55 miliarde lei, valoarea superioară fiind valabilă în cazul în care ARF mai cumpără 40 de rame.

Licitația organizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achiziția a 40 de rame electrice destinate transportului regional de călători este primită cu interes de către producătorii de material rulant din România și alte țări. Se pare că au depus oferte cel puțin trei firme, anume asocierea româno-chineză Astra Vagoane Călători – CRRC Qingdao Sifang, companiile Alstom și Siemens.

Nu este exclus ca numărul ofertelor primite să fie mai mare cum informațiile neoficiale din trecut au fost că printre participanți s-ar mai putea afla și firma spaniolă Talgo sau producătorul ceh Skoda. Dealtfel, aceste două companii au și contestat anumite cerințe din procedura de achiziție publică.

Licitaţia pentru achiziţia de material rulant nou vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/oră. Operatorul economic care ofertează trebuie să facă dovada că în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani, a furnizat minimum 40 produse similare și a asigurat servicii de mentenanță ale ramelor electrice în valoare de minimum 114.288.000 lei, fără TVA, echivalentul a 24 milioane de euro fără TVA.

Valoarea estimativă a procedurii este cuprinsă între 1,7 și 4,55 miliarde lei, valoarea superioară fiind valabilă în cazul în care ARF mai cumpără 40 de rame.

Departajarea ofertelor se va face după criteriile preț (pondere de 80%), plus valoare (10% – cât mai multe locuri, cu obligativitatea păstrării raportului locuri în picioare/pe scaune), validare tehnică (3% – cel puțin o ramă pusă în funcțiune în UE), termen de livrare a primii unități (3%), termen livrare întreaga cantitate contractată (4%).

Desemnarea câștigătorilor va avea loc în luna august.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8159 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Viermănoșilor, ce faceți cu ramele? (Duminică, 21 iulie 2019, 19:28)

  prec [utilizator]

  Unde vor circula ele cu 160 km/h dacă nu mai avem șine de cale ferată sau, acolo unde mai există, nu sunt toate traversele, tirfoane?
 • +5 (9 voturi)    
  prezenta relativ ok (Duminică, 21 iulie 2019, 20:21)

  Crup [utilizator]

  Pacat ca PSD a facut de asa natura caietul de sarcini astfel incat unica firma romaneasca participanta, Astra Vagoane n-a putut participa decat in colaborare cu chinezii. In mod normal Astra Vagoane Calatori trebuia sa poata participa si singuri dar deh, PSD! Pentru PSD chinezii sunt un soare in tot si-n toate, mai ales pe partea de comision... In rest, celelalte doua firme, una franceza (Alstom) si cea germana (Siemens) sunt crema industriei europene feroviare.
  Dar oricine ar iesi, speeer chiar sa se implementeze acest proiect cat mai repede!
 • +7 (9 voturi)    
  confortul pasagerilor? (Luni, 22 iulie 2019, 4:16)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  E interesant ca in criteriile de departajare a ofertelor nu s-au strecurat si lucruri gen conformtul pasagerilor, calitate (fiabilitate), cat de bine se integreaza cu actualele trenuri pe care CFR le detine, etc.
 • +5 (7 voturi)    
  de ce (Luni, 22 iulie 2019, 8:01)

  vizirul [utilizator]

  nu incepeti cu infrastructura adecvate unor viteze de peste 100km/h dar si cu cintinuarea electrificarii tronsonului cf Cluj-Oradea?Iarasi puneti carul inaintea boilor! Sau aveti de incasat ceva comisioane??
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 22 iulie 2019, 10:08)

  Porumbelul Vidanjor [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by