​Vineri, la expirarea termenului până la care se puteau depune oferte în licitația organizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achiziția a 40 de rame electrice, cel puțin trei firme și-au înaintat propriile propuneri, scrie Club Feroviar. Valoarea estimativă a procedurii este cuprinsă între 1,7 și 4,55 miliarde lei, valoarea superioară fiind valabilă în cazul în care ARF mai cumpără 40 de rame.

Linii de cale ferataFoto: Hotnews

Licitația organizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achiziția a 40 de rame electrice destinate transportului regional de călători este primită cu interes de către producătorii de material rulant din România și alte țări. Se pare că au depus oferte cel puțin trei firme, anume asocierea româno-chineză Astra Vagoane Călători – CRRC Qingdao Sifang, companiile Alstom și Siemens.

Nu este exclus ca numărul ofertelor primite să fie mai mare cum informațiile neoficiale din trecut au fost că printre participanți s-ar mai putea afla și firma spaniolă Talgo sau producătorul ceh Skoda. Dealtfel, aceste două companii au și contestat anumite cerințe din procedura de achiziție publică.

Licitaţia pentru achiziţia de material rulant nou vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/oră. Operatorul economic care ofertează trebuie să facă dovada că în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani, a furnizat minimum 40 produse similare și a asigurat servicii de mentenanță ale ramelor electrice în valoare de minimum 114.288.000 lei, fără TVA, echivalentul a 24 milioane de euro fără TVA.

Valoarea estimativă a procedurii este cuprinsă între 1,7 și 4,55 miliarde lei, valoarea superioară fiind valabilă în cazul în care ARF mai cumpără 40 de rame.

Departajarea ofertelor se va face după criteriile preț (pondere de 80%), plus valoare (10% – cât mai multe locuri, cu obligativitatea păstrării raportului locuri în picioare/pe scaune), validare tehnică (3% – cel puțin o ramă pusă în funcțiune în UE), termen de livrare a primii unități (3%), termen livrare întreaga cantitate contractată (4%).

Desemnarea câștigătorilor va avea loc în luna august.