​HS2, proiectul de construcție pentru noi linii ferate de mare viteză în Regatul Unit, este pus din nou sub semnul îndoielii și un amplu raport va fi gata la toamna, pentru a se decide dacă lucrările merită continuate. HS2 are două mari faze, iar prima ar trebui să fie gata în 2026. Costul total al proiectului este estimat la 56 miliarde dolari dar calcule recente au arătat că s-ar putea adăuga 30 de miliarde dolari.

Lucrari la noua linieFoto: HS2

Marea Britanie are 108 km de linii de mare viteză (deschisi în 2007), între Londra și Canalul Mânecii, trenurile făcând 40 de minute. HS2 prevede într-o primă fază linii ultra-rapide între Londra și Birmingham, iar o primă etapă a acestui proiect ar însemna 230 km de linii noi și lucrările civile au început deja.

Dacă liniile s-ar construi, călătoria ar dura cu 40% mai puțin între Londra și Leeds și cu 30% mai puțin timp între Londra și Liverpool și între Notthingham și capitală.

Raportul de costuri și beneficii va fi gata la toamna și unul dintre criticii proiectului, Lord Berkeley, va fi printre cei care întocmesc acest raport care va fi decisiv. Lord Berkeley a spus în repetate rânduri că întregul proiect HS2 este foarte scump și că, per total, ar putea ajunge la dublul costului estimat acum, adică la peste 100 miliarde lire.

Faza 1 Londra - Birmingham ar trebui să fie gata până în 2026, iar liniile ar trebui să ajungă la Leeds și Manchester în 2032-2033. Tot mai multe voci spun însă că întregul proiect este prea costisitor pentru Regatul Unit.

Surse: BBC, Guradian