Nu sunt foarte multe locuri unde trenul poate ”învinge” avionul, însă unde sunt multe trenuri și unde sunt și rapide, acest lucru este posibil. În plus, tot mai multe voci spun că zborurile de scurtă durată ar trebui eliminate, dar nu în multe locuri trenurile sunt o alternativă. Operatorul aerian KLM a anunțat că din martie 2020 va scoate unul dintre cele cinci zboruri zilnice dintre Amsterdam și Bruxelles și va rezerva un anumit număr de locuri într-unul dintre trenurile Thalys, scrie Railway Gazette.

HotNews.roFoto: Hotnews

Între Amsterdam și Bruxelles zborul durează 45 de minute, dar cu drumurile către aeroport, controlalele de securitate și cu așteptarea se fac peste trei ore. Prețurile variază mult în funcție de cu cât timp este cumpărat biletul înainte de călătorie, dar în general costurile sunt între 50 și 80 de euro.

Cu trenul sunt 218 km între cele două capitale și cele mai rapide trenuri fac o oră și 53 de minute, există în medie un tren pe oră și biletul costă 48 de euro luat chiar înainte de călătorie, însă luat din timp poate fi găsit și la sub 25 de euro. Autobuzul este cel mai ieftin mod de a ajunge între cele două orașe, biletele fiind între 9 și 13 euro. Călătoria durează mai mult decât cu trenul (între 2 ore și 30 min și 4 ore 45min, în funcție de rută și numărul de opriri).

Din 29 martie 2020, KLM a anunțat că va elimina unul dintre cele cinci zboruri zilnice dintre cele două capitale și va face disponibile un anumit număr de locuri în trenurile Thalys. Călătorii vor putea cumpăra biletele de tren direct de pe site-ul companiei KLM.

Este un prim pas, dar dacă va fi un succes, este de așteptat ca în viitor să fie eliminate și alte zboruri scurte.

Unul dintre motivele pentru care sunt menținute zboruri între Bruxelles și Amsterdam este legat de cererea celor care călătoresc pentru business. De exemplu, chiar lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam au sediul multe companii mari și este mai simplu pentru oameni să se ducă la aeroport.