​În Mersul Trenurilor din Austria va figura un nou tren internațional către România: Satu Mare - Viena, după ce anul trecut a fost introdus trenul direct Viena-Cluj (cu vagoane CFR și MAV). Trenul către Satu Mare este o ramificație a celui către Cluj, traseul și orarul fiind comun pentru mai mult de jumătate din drum. Informația a fost relatată în premieră de publicația bihon.ro. Trenul nu este foarte rapid, având și o mulțime de opriri: cei aproximativ 590 km sunt parcurși în nouă ore.

Satu Mare - Viena in Mersul Trenurilor OBBFoto: OBB

Compania feroviară austriacă OBB anunță cursa Satu Mare -Viena, cu începere de pe 15 decembrie. Potrivit site-ului companiei, plecarea din Viena se face la ora la 10:42 și sosirea la 20:43, la Satu Mare, drumul durează 9 ore și un minut.

Pronirea de la Satu Mare se face la ora 9:23, iar ora de sosire în gara centrală din Viena este la ora 17:21. Așadar, călătoria ar urma să dureze 8 ore și 58 minute (ținând cont și de diferența de o oră la fusul orar).

Nu este un tren foarte rapid pentru că sunt 16 opriri și se stă mai mult și la frontieră. Doar două opriri sunt în România: Carei și Valea lui Mihai. De la Satu Mare la Valea lui Mihai sunt 67 km, iar de acolo până la Budapesta sunt 260 km.Între cele două capitale sunt 256 km.

Va fi menținut și trenul EC Cluj - Viena introdus acum un an și de fapt cele două sunt practic același tren pentru mai bine de jumătate din drum (Viena - Püspökladany). În localitatea ungară se desprind vagoanele care sunt apoi duse spre Satu Mare.

Interesant este că acum cea mai rapidă variantă cu trenul între Satu Mare și Viena implică trei schimbări, iar călătoria durează tot nouă ore, ca și cu trenul direct.

UPDATE

CFR Călători a venit vineri cu precizări

CFR Călători în colaborare cu MAV Start (operatorul naţional feroviar de călători din Ungaria) şi OBB (operatorul naţional feroviar de călători din Austria) au stabilit introducerea în circulaţie a unui nou tren pe ruta Satu Mare – Debrecen – Püspökladány – Viena Hbf și retur începând cu planul de mers 2019 -2020.

Trenurile IR 687 şi IR 686 Satu Mare – Debrecen – Püspökladány si retur sunt ramuri la/de la trenurile IR 144 și IR 143 Cluj Napoca-Viena si retur, aceste ramuri se atașează respectiv se detaseaza în stația Püspökladány. Compunerea trenurilor va fi asigurată de către MAV Start.

Tracţiunea trenurilor pe teritoriile celor 3 state – România, Ungaria şi Austria este asigurată de operatorul naţional al fiecărui stat.

Menţionăm că trenurile IR 687 şi IR 686 vor circula zilnic, după următoarele orare:

Satu Mare (09:27) - Viena (17:21);

Viena (10:42) – Satu Mare (20:42).

Pentru călătoria în relația Satu Mare – Viena, recomandăm oferta City Star Austria, care costă aproximativ 31 Euro, la clasa a 2-a, pentru un călător adult. Numărul locurilor disponibile pentru această ofertă este limitat. În cazul în care nu este disponibilă la vânzare oferta City Star Austria pentru data călătoriei, prețul unui bilet dus în relația Satu Mare – Viena, la clasa a 2-a este de aproximativ 46 Euro.