CFR a desemnat câştigătoarea licitaţiei pentru modernizarea a 28 km dintre Brașov și Sighișoara, contract de peste 570 milioane euro

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 31 octombrie 2019, 14:57 Economie | Industrie Feroviara


Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura
​CFR SA a finalizat și emis raportul de reevaluare a ofertelor depuse la procedura de licitaţie publică pentru modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe subsecţiunea 2 Apaţa - Caţa, aflată pe secţiunea Braşov - Sighişoara, câştigătoare fiind desemnată oferta depusă de Asocierea RailWorks. Secțiunea este complicată și prevede și trei tuneluri, inclusiv unul de aproape 8 km. Linia Brașov - Sighișoara are disperată nevoie de reabilitare, dar va mai dura mult până se va vedea ceva.

Despre secțiune

Secțiunea Apața-Cața presupune un traseu nou pentru linia de cale ferată din Ardeal, eliminând o buclă pe care vechea cale ferată o face în zona Apața - Ormeniș - Augustin - Racoș. Astfel, după stația Apața, traseul căii ferate "cotește" spre vest prin tunelul Ormeniș, evitând bucla care trecea pe lângă localitatea Augustin. Noul traseu, imediat după stația Racoș, nu va mai face un "ocol" pe la Rupea, ci va merge drept, prin tunelul Homorod.

Proiectul prevede realizarea a trei tuneluri, două dintre ele având o lungime considerabilă:

- Tunel Homord - 5 km
- Tunel Mureni - 700 metri
- Tunel Ormenis - 6,9 km

Ce spune CFR

Oferta financiară depusă de Asocierea RailWorks are valoarea de 2.723.081.259 lei (fără TVA), contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Sursa de finanţare pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa - Caţa, în lungime totală de 28,2 km, este asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 81,74%, iar cofinanțarea în proporţie de 18,26% de la Bugetul de Stat.

Obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h, pentru trenurile de călători, iar contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară - terasamente, linii C.F, consolidări de poduri, podeţe, construcţii de tuneluri şi viaducte, pasaje superioare -, lucrări de electrificare şi energoalimentare, telecomunicaţii, semnalizare, fibră optică, instalatii electrice etc.

Prin programele de investiții implementate și derulate pe tronsoanele situate pe Coridorul Rin-Dunăre, compania CFR SA contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin îmbunătăţirea calităţii transportului, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă, dezvoltarea relațiilor comerciale cu operatorii de transport și, de asemenea, contribuie la relansarea economiei regionale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3342 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Nu va ambalati. (Joi, 31 octombrie 2019, 15:57)

    feroviarul123 [utilizator]

    Câștigătorul pe tronsoanele 1 si 3 a fost desemnat acum 2 ani de zile si de atunci se judeca in instanta. Daca este adevărat si s+a pierdut finanțarea vom ave nite tuneluri prin munți dar care nu vor fi conectate la calea ferata pentru ca s-au făcut modificări substanțiale pentru a se atinge 160 km/h. Mai nenea ministrul desemnat, daca ești asa de tare, de ce nu te duci la constructori sa le zici sa nu se mai dea în judecata degeaba?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by