Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
România a avut pentru foarte puțin timp un tren de mare viteză pe teritoriul ei, dar din păcate a fost doar în tranzit, din Germania, către Turcia. Este vorba de un tren Siemens Velaro care va ajunge să circule pe rețeaua turcă ce este în expansiune. Cum notează și România Feroviară, în timp ce la noi, compania de stat nu este capabilă să scoată pe piață un ”Mers al Trenurilor”, demn de secolul în care trăim, alte țări fac pași concreți spre trenuri absolut grozave. Un astfel de tren cu 8 vagoane costă aproape 40 milioane euro.
Pasionații de trenuri din Ungaria și România au pus săptămâna trecută pe Facebook fotografii cu super-trenul Siemens Velaro ”în țiplă” tractat pentru a ajunge în stare perfectă de la producător, din (Dusseldorf) Germania, până la destinație, în Turcia.
Velaro în Ungaria (foto Attila György Baukó)
Au fost postate poze din Bekescsaba, Curtici și Arad. Turcia a comandat în 2013 primul tren Velaro, iar garnitura a început să circule în 2015. A urmat o comandă de șase trenuri și apoi încă zece. Cele mai noi informații indică faptul că TCDD va ajunge să aibă 19 trenuri Velaro. Contractul pentru cele 10 trenuri a fost de 340 milioane euro, incluzând și trei ani de mentenanță.
Velaro la Curtici (foto pagina de Facebook A Viharsarok vasútja)
Velaro este modelul ”fanion” de tren de mare viteză de la Siemens și diverse versiuni ale acestuia circulă în Germania, Spania, Rusia, Turcia, Belgia și Marea Britanie. Cel mai nou concept este Velaro Novo, prezentat în iunie 2018 în Germania, tren capabil să ruleze cu 360 km/h și care ar trebui lansat în 2023.
Ce se întâmplă în Turcia
Între Ankara și Istanbul sunt 506 km, iar cele mai rapide trenuri fac 3 ore și 47 minute. Cea mai rapidă porțiune este Ankara - Eșkișehir, 245 km în 87 de minute, cu 250 km/h viteză maximă. Acest tronson a fost primul dat în folosință, în 2009, iar întregul parcurs între capitală și Istanbul a fost gata în 2014. Pe această rută sunt folosite trenuri de la Siemens și de la CAF.
Turcia mai are o linie de mare viteză, Ankara - Konya, 309 km, timp minim de călătorie 105 minute.
Autoritățile au promis că în mai 2020 va fi dată în folosință calea ferată de mare viteză Ankara - Sivas, 406 km, parcurs două ore.
Turcia a promis că va investi 70 miliarde euro în industria feroviară în următorii 15 ani și vrea să ajungă să aibă peste 3.000 km de linii de mare viteză.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Bucureștiul=15 mil. locuitori și facem cai rapide (Luni, 2 decembrie 2019, 18:02) simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui arpi
Când va avea Bucureștiul 15 milioane locuitori, cât Istanbulul, și Timișoara 5.4 mil., cât Ankara, atunci va renta o cale ferata rapida și la noi intre cele doua orașe.
Nu mai dați exemple aiurea, ca nu se compara ca număr de locuitori centrele urbane turcești cu cele romanești. Nu exista destui călători la noi ca sa renteze construcția unor cai ferate de mare viteza.
Parisul are 10.7 mil. locuitori nu 2 mil. (Marţi, 3 decembrie 2019, 6:57) simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui pehash
Doua milioane locuitori are centrul Parisului. Capitala Franței cu suburbiile are 10.7 mil. iar Lionul 1.6 mil. și în plus de asta TGV-urile franceze nu sunt rentabile.
Vezi: Unité urbaine de Paris: https://fr.wikipedia.org/wiki/Unit%C3%A9_urbaine_de_Paris
si in Romania? (Luni, 2 decembrie 2019, 14:56) Itsoc [utilizator]
pai cand s-or educa romanii si or vota si altceva in afara de USL-UDMR. Adica prin 2250 cand deja lumea civilizata va merge prin hyperloop intre marile orase.
In anii '90 (Luni, 2 decembrie 2019, 18:01) ady77 [utilizator]
Romanii construiau autostrazi in Turcia. Intre timp ei au ajuns undeva pe la 2000 de km de autostrada, noi nici macar 800. Tocmai ce sa abandonat si santierul Sebes-Turda. Noi cumparam turcisme, iar ei cu banii nostrii cumpara din Germania. O fi bine?
Nu exista date ca Romania (Luni, 2 decembrie 2019, 20:22) Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ady77
pe timpul lui Ceausescu ar fi construit drumuri / sosele in Turcia. daramite autostrazi !. Ceausescu a construit numai Bucuresti- Pitesti, ca sa ajunga mai usor la Scornicesti unde a copilarit (care nu e departe de Pitesti). Ceausescu credea ca daca a ajuns Presedinte e necesar sa-si faca o Autostrada pana aproape de casa parinteasca ! (desi autostrada Bucuresti Pitesti nu era prioritara la vremea respectiva). Asa ca ,,Romania lui Ceausescu" nu avea experienta in constructia de Autostrazi.
Ceausescu ,,le avea" cu Canalele: Cernavoda -Constanta etc. Era atat de obsedat sa ajunga la Constanta - Agigea ca a taiat dealul Murfatlarului si a ridicat pretul Canalului de vreo 3 ori ! Mai bine se ducea catre Navodari cum i-a si indicat Stalin lui Dej !
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Nu mai dați exemple aiurea, ca nu se compara ca număr de locuitori centrele urbane turcești cu cele romanești. Nu exista destui călători la noi ca sa renteze construcția unor cai ferate de mare viteza.
Vezi:
Unité urbaine de Paris:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Unit%C3%A9_urbaine_de_Paris
TGV-urile nu sunt rentabile? Comparativ cu ce? Cu autostrazile subventionate?..
E ca si cand ai compara o bicicleta cu o masina de curse pentru Formula 1 !
Adica prin 2250 cand deja lumea civilizata va merge prin hyperloop intre marile orase.
Noi cumparam turcisme, iar ei cu banii nostrii cumpara din Germania.
O fi bine?
Ceausescu a construit numai Bucuresti- Pitesti, ca sa ajunga mai usor la Scornicesti unde a copilarit (care nu e departe de Pitesti).
Ceausescu credea ca daca a ajuns Presedinte e necesar sa-si faca o Autostrada pana aproape de casa parinteasca ! (desi autostrada Bucuresti Pitesti nu era prioritara la vremea respectiva).
Asa ca ,,Romania lui Ceausescu" nu avea experienta in constructia de Autostrazi.
Ceausescu ,,le avea" cu Canalele: Cernavoda -Constanta etc.
Era atat de obsedat sa ajunga la Constanta - Agigea ca a taiat dealul Murfatlarului si a ridicat pretul Canalului de vreo 3 ori ! Mai bine se ducea catre Navodari cum i-a si indicat Stalin lui Dej !
Și apoi nu dorim noi întoarcerea imperiului otoman ? Turcii au mai evoluat, noi ? nu!