Africa de Sud are foarte mari probleme în sectorul transporturilor, atât în cel aerian, cât și în cel feroviar. Acum, compania de stat a fost pusă sub protecția legii falimentului și managementul a fost destituit, compania având datorii mari și o mulțime de scandaluri în spate. Cele mai rapide trenuri din Africa de Sud ating 160 km/h, dar pe distanțe foarte scurte. Între Johannesburg și Cape Town sunt 1.530 km și trenurile fac 26-27 de ore.

Tren din Africa de SudFoto: PRASA

Passenger Rail Agency of South Africa (PRASA) a fost subiectul mai multor scandaluri, a cumpărat chiar și trenuri ce nu au putut fi folosite și cheltuielile au depășit cu mult posibilitățile companiei, fiind vorba de sute de milioane de dolari.

Africa de Sud are cea mai dezvoltată rețea de pe continent, cu peste 20.000 km, dar investițiile insuficiente se văd din plin.

Guvernul a destituit conducerea PRASA și a înlocuit-o cu o echipă interimară care va încerca să revitalizeze compania, prin intervenții de urgență. După 12 luni ar trebui să fie numită o nouă conducere, pe termen lung.

Și compania aeriană națională este în faliment, iar principalul furnizor de energie a anunțat că vor urma pene extinse de curent. Surse: Bloomberg, BBC.