Germania: Guvernul a dat undă verde celui mai mare plan de modernizare a infrastructurii feroviare, plan de 86 miliarde euro
Guvernul federal va contribui cu 62 miliarde euro, iar Deutsche Bahn, cu 24 miliarde euro la planul care prevede înlocuirea instalațiilor învechite, repararea podurilor și instalarea de rampe pentru persoanele cu handicap.
Andreas Scheuer, ministrul Transporturilor, spune că este cel mai important program de modernizare feroviară derulat vreodată în Germania.
Anunțul se înscrie în planul general prin care Germania s-a angajat să reducă până în 2030 cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, față de cele din 1990.
Deși în Germania a crescut numărul de trenuri care nu ajung la timp, țara a investit masiv în trenuri noi și continuă acest lucru.
Sursa: AFP, AP

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
hai sa nu vorbim numai din carti de PR
Deutsche Bahn o să cumpere până la urmă CFR, la fel cum a fost cumpărat și Romtelecom la vremea lui. O să curgă lapte și miere în toată România, la fel cum era în Transilvania pe vremea Imperiului Austro-Ungar.
Germania obține rezultate tocmai pentru că și-a transferat producția industrială energofagă în Europa de Est. Însă România nu are unde să-și transfere producția industrială, românii muncesc pentru viitorul luminos al Germaniei.
Si inca ceva companiile alea energofage pe le urasti pompeaza ceva bani in tara. Iti platesc paine, chiar si daca lucrezi la stat.
Simplul fapt că e salariu anual ar trebui să-ți dea de gândit, ca să-ți negociezi un salariu anual trebuie să fii în altă ligă.
Dar ei au ghinionul sa nu aiba rezistenti deci totul merge ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic si continua sa bage miliarde si in alte afaceri si sa-si vada linistiti de treaba.
Daca maine Romania ar gasi un filon de aur mare cat Germania, politicienii ar fi incapabili ce sa faca cu el, l-ar irosi intr-un an prin mariri de salarii si pensii.