CFR Călători a venit marți cu o precizare după ce un tânăr nevăzător a relatat pe Facebook problemele pe care le-a avut când a călătorit cu trenul de la București la Cluj. Compania spune că ceilalți călători au solicitat ca tânărului să i se refuze accesul la cușetă și adaugă că cei din compartiment aveau acest drept. CFR mai spune că însoțitorul de vagon i-a găsit o altă cușetă de dormit, după ce călătorii din cușeta lui îi refuzaseră accesul cu câinele. Reamintim că tânărul a povestit că a fost agresat, că s-a simțit umilit și că situația s-a rezolvat numai după ce a sunat la 112.

Vagon cusetaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Ce spune CFR Călători

Referitor la incidentul de călătorie cu trenul relatat de un tânăr pe contul său de facebook și preluat de mass-media, pentru o informare corectă a opiniei publice CFR Călători face următoarele precizări:

Precizăm că refuzul de a permite accesul în compartimentul cușetă al tânărului însoțit de câinele ghid a fost generat de către ceilalți călători din compartiment care au solicitat acest lucru și care aveau acest drept conform regulamentelor de transport și NU de către însoțitorul de vagon așa cum este menționat.

Însoțitorul de vagon a făcut tot ce e omenește posibil pentru ca tânărul să se odihnească până la Cluj și de a-i mulțumi, de asemenea, și pe ceilalți călători. Însoțitorul de vagon i-a găsit o altă cușetă de dormit, după ce călătorii din cușeta lui îi refuzaseră accesul cu câine.

În conformitate cu Regulamentul de transport pe calea ferată din România și a Regulamentului Comisiei Europene nr. 1371/2007 nu este permis transportul animalelor care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună:

Titlul III, Capitolul 1, Art 12, alin (1) Călătorul poate lua cu el obiecte ușor de purtat (bagaje de mână) precum și animale vii, în conformitate cu Condițiile generale de transport. În plus, călătorul poate lua cu el obiecte incomode, în conformitate cu dispozițiile specifice conținute în Condițiile generale de transport. Nu sunt admise ca bagaje de mână obiectele și animalele care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună.

Accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/ cușetă se face cu acceptul celorlalți parteneri de călătorie.

Totodată, conform aceluiași regulament european personalul nostru de tren oferă asistență persoanelor cu mobilitate redusă dacă ne transmit o solicitare cu minimum 48 de ore înainte de efectuarea călătoriei, ceea ce tânărul nu a făcut.