Compania de stat Renfe din Spania a anunțat că a semnat un contract cu statul american Texas pentru a dezvolta o linie ferată de mare viteză, prima de acest fel din SUA. Linia va avea 386 km și ar trebui să fie gata în 2026, trenurile urmând să facă 90 de minute. Despre trenuri de mare viteză se vorbește în SUA de cel puțin 40 de ani, dar nu s-au construit din mai multe motive: costurile mari, distanțele uriașe, popularitatea mașinilor.

Tren RenfeFoto: RENFE

Înțelegerea preliminară dintre Renfe și compania Texas Central este de 6 miliarde dolari și prevede construcția liniei de 386 km în șase ani, însărcinată cu acest lucru urmând să fie compania italiană Salini Impregilo. Apoi, înțelegerea prevede că Renfe se va ocupa de gestionarea liniei între 2026 și 2042.

Linia va lega orașele Dallas și Fort Worth, cu o viteză medie de 250 km/h. Va exista o oprire intermediară la Brazos Valley.

Renfe a anunțat că va primi 311 milioane dolari până în 2026, în faza de construcție și design pe partea de supervizare a infrastructurii. Apoi, pentru 2026-2042 va primi 5,61 miliarde dolari pentru operațiuni și mentenanță.

Renfe prezintă linia ca fiind prima de mare viteză ce va fi construită exclusiv din fonduri private.

Consorțiul privat Central Texas ar putea lua în calcul extinderea liniei către Texas sau San Antonio. Interesant este că pe site-ul consorțiului se menționează că vor fi utilizate trenuri japoneze.