Graţie acestei măsuri, trenurile din Marea Britanie vor continua să ruleze, chiar dacă cu o frecvenţă mai mică, ceea ce va permite angajaţilor să ajungă la muncă în timpul crizei, reducând perturbările la adresa economiei. Guvernul de la Londra a subliniat că dacă nu ar fi intervenit ar fi existat consecinţe grave.
"Lăsarea operatorilor să intre în insolvenţă ar fi provocat perturbări mult mai grave pasagerilor şi costuri mai mari pentru contribuabili", a informat Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.
Separat, companiile britanice de transport Go-Ahead, FirstGroup şi Stagecoach au anunţat că nu mai pot face previziuni cu privire la profiturile lor în acest an în condiţiile în care populaţia a încetat să mai călătorească cu trenurile şi autobuzele.
Pe fondul propagării coronavirusului, Guvernul de la Londra a ordonat în ultimele zile închiderea şcolilor, pub-urilor, restaurantelor, teatrelor, cinematografelor şi sălilor de sport. În paralel, a adoptat măsuri pentru a ajuta salariaţii şi companiile, de exemplu prin plata salariilor şi amânarea plăţii TVA.
În aceste condiții cel mai bine d.p.d.v. al protecției celor care merg la lucru este să folosească autoturism personal sau bicicletă sau trotinetă sau să meargă pe jos...
E vremea renationalizarilor.
Si Germania a anuntat ca va cumpara actiunile firmelor germane in dificultate pentru ca acestea sa nu ajunga pe mina unor investitori straini.
Numai noi vedeam investitiile straine (desi fortarea cumpararii actiunilor la firme profitabile precum Hidroelectrica, de exemplu, e jaf pe fata) ca pe o binefacere.
Ca la banci. Unii cu profitul, statul cu riscurile