Franța a demarat joi dimineață o operațiune specială prin care un tren de mare viteză de pasageri a fost transformat în câteva ore în tren sanitar și transportă pacienți de la Strasbourg către zone din vest unde spitalele sunt mai libere, scrie AFP. Francezii spun că este primul tren european de mare viteză care este transformat în tren sanitar. Trenul este format din cinci vagoane și în fiecare sunt patru pacienți.

TGV sanitarFoto: 20minutes.fr

Joi la ora 11 trenul medical - TGV médicalisé, cum îi spun francezii - a plecat din Alsacia, iar pacienții infectați cu Covid-19 au început a fi transportați către spitale din Angers, Le Mans, Nantes și La Roche-sur-Yon.

Cei care au efectuat operațiunea spun că trenul are mai multe avantaje față de elicopter: pot fi transferați simultan mai mulți pacienți și totul se face mult mai ușor pentru bolnavi, fiindcă nu sunt accelerări sau decelerări bruște și nu este prezent nici zgomotul de la elicopter.

În total în cele cinci vagoane sunt 50 de persoane care au grijă ca totul să decurgă conform planului și au fost aduse și numeroase aparate medicale.

În Franța peste 1.300 de oameni au murit din cauza epidemiei, dintre care 506 în regiunea Grand Est.