​Wuhan, orașul de 11 milioane de oameni unde a început pandemia de Covid-19, a ridicat o parte dintre restricții și trenurile au plecat miercuri dimineața, după mai bine de două luni de carantină totală. De la Wuhan la Beijing sunt 1.230 km și trenurile de mare viteză fac 4 ore și 20 de minute. De la Wuhan la Shenzen sunt 1.070 km și trenurile fac 4 ore și jumătate. Între Shanghai și Wuhan sunt 827 km și călătoria durează sub 4 ore.

Tren la WuhanFoto: Captura YouTube

Autoritățile au ridicat o parte dintre restricții și oamenii pot, pentru prima oară de după două luni și jumătate, să plece cu super-trenurile de mare viteză către alte orașe din China.

Primul tren a plecat la ora 6 către Jingzhou, un oraș situat la 204 km până la care călătoria durează 80 de minute.

Mii de oameni au mers către gară și se estimează că 55.000 vor lua trenul în decursul zilei de miercuri. În Wuhan școlile sunt încă închise, iar autoritățile au avertizat cetățenii să nu călătorească decât dacă este absolut necesar. Cei care merg la Beijing trec prin două runde de teste, iar în alte provincii cei care vin la Wuhan trebuie să stea două săptămâni în carantină.

Toată lumea este obligată să folosească o aplicație de tracking și să aibă în ea dovadă că nu au fost bolnavi și nici nu au intrat în contact cu oameni bolnavi de COVID-19. Sistemul chinez înregistrează fiecare loc unde oameni fac plăți și este celebră și rețeaua de sute de milioane de camere video de supraveghere.

Surse: Deutsche Welle, The Straits Times