Ungaria și China au semnat un acord de împrumut pentru a finanța construcția unei căi feroviare între Budapesta și Belgrad, a anunțat vineri ministrul de Finanțe ungar, Mihaly Varga, demarând în cele din urmă un proiect care a fost amânat de ani de zile, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul, parte a inițiativei „O Centură, Un Drum” prin care Beijingul intenționează să deschidă noi rute comerciale pentru companiile chinezești, va fi primul proiect de infrastructură major finanțat de China în interiorul Uniunii Europene.

Varga a declarat vineri pentru Reuters că împrumutul în valoare de 1,855 miliarde de dolari va fi rambursat în următorii douăzeci de ani cu o rată a dobânzii fixă de 2,5% și cu posibilitatea rambursării anticipate.

Scopul acestuia e de a livra produsele chinezești din Grecia înspre vestul Europei, dar secțiuni-cheie din Balcani lipsesc în acest moment.

Proiectul, al doilea cel mai costisitor al statului maghiar după centrala nucleară de la Paks construită de către compania de stat rusă Rosatom, a primit aprobarea tocmai pe când economia ungară se pregătește de recesiune ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 asupra activităților economice.