Acord între Ungaria și China pentru finanțarea căii ferate Budapesta-Belgrad
Proiectul, parte a inițiativei „O Centură, Un Drum” prin care Beijingul intenționează să deschidă noi rute comerciale pentru companiile chinezești, va fi primul proiect de infrastructură major finanțat de China în interiorul Uniunii Europene.
Varga a declarat vineri pentru Reuters că împrumutul în valoare de 1,855 miliarde de dolari va fi rambursat în următorii douăzeci de ani cu o rată a dobânzii fixă de 2,5% și cu posibilitatea rambursării anticipate.
Scopul acestuia e de a livra produsele chinezești din Grecia înspre vestul Europei, dar secțiuni-cheie din Balcani lipsesc în acest moment.
Proiectul, al doilea cel mai costisitor al statului maghiar după centrala nucleară de la Paks construită de către compania de stat rusă Rosatom, a primit aprobarea tocmai pe când economia ungară se pregătește de recesiune ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 asupra activităților economice.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Dar pentru cei care vor să admire peisajul și să se bucure de călătorie, va exista desigur și trenul de epocă Budapesta - București: 20 de ore.
Pe când un tunel pe Predeal -Brașov? 2040-2050?
Suntem niște pierzători!