O singură ofertă a fost depusă la licitația pentru reconstrucția podului feroviar de la Grădiștea

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2020, 12:43 Economie | Industrie Feroviara


Pod Gradistea
Foto: CFR Infrastructura
Compania cu capital austriac Porr Construct este singura care a depus ofertă la licitația ce are ca scop refacerea podului de la Grădiștea, dintre București și Giurgiu. Valoarea estimată proiectare/execuție pentru Lotul 1 este de 458 milioane lei. Termenul limită de evaluare este de 6 luni de la deschiderea ofertei. Podul feroviar de peste Argeș, de lângă localitatea Grădiștea, s-a prăbușit din cauza unor inundații în 2005 și de atunci drumul dintre București și Giurgiu necesită un ocol prin Videle pentru cei care aleg trenul.

Ce spune CFR Infrastructură

Un singur operator economic a depus documentația în cadrul procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție lucrări pentru Modernizarea liniei CF București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: ˮRedeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ, procedură care a avut termen limită de depunere a ofertelor vineri, 24 aprilie 2020, ora 15.00.

Garanția de participare a ofertei depusă de PORR CONSTRUCT a fost verificată în data de 27.04.2020, iar în perioada următoare comisia de evaluare va analiza și verifica etapizat documentația depusă, astfel:

Obiectivul general al investiției Modernizarea liniei de cale ferată București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră, Lot 1: ˮRedeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ, prevede proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare, în conformitate cu legislația și reglementările tehnice în vigoare, între stațiile Vidra și Comana (inclusiv stația Comana), de la km 18+180 (capătul Y al stației Vidra), până la km 30+200 (capătul Y al stației Comana) și următoarele poduri de cale ferată:

- pod CF km 23+607 peste râul Argeş, între Haltele Vidra şi Grădiștea, care asigură supratraversarea căii ferate peste râul Argeș. În zona râului Argeş, traversarea va fi asigurată printr-o suprastructură de cale simplă, tip grindă cu zăbrele, cu deschideri de 70m+145m+70m, cuvă de balast. Pe malul stâng al Argeşului (direcţia Bucuresti) se vor executa viaducte de acces cu 8 deschideri de 30 m, iar pe malul drept (direcţia Giurgiu) se vor executa viaducte de acces cu 23 deschideri de 30 m şi 3 deschideri de 33 m.
- pod km 18+265 peste râul Sabar.Noul tablier va avea deschiderea de 45 m.
- pod km 18+402 peste râul Sabar. Noul tablier va avea deschiderea de 45 m
- pod km 28+375 peste râul Neajlov. Noul tablier va avea deschiderea de 70 m.

Despre podul de la Grădiștea


Podul de la Grădiștea s-a prăbușit în 2005 din cauza viiturilor, iar lucrările de reconstruire a acestuia au fost amânate mai bine de un deceniu, fiindcă nu s-au alocat fonduri și proiectul nu a fost considerat unul important. Podul se află între stațiile Vidra și Grădiștea, la aproximativ 30 km de București.

Lipsa acestui pod lungește semnificativ distanța pe calea ferată dintre București și Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle. În loc de 74 km, drumul este de 118 km și există doar două trenuri directe pe zi, care fac două, respectiv trei ore. Dacă s-ar relua circulația pe ruta directă și dacă ar fi măcar zece trenuri pe zi pe sens, trenul ar deveni o alternativă pentru navetiștii care acum merg cu microbuze.

O dovadă că este vorba de neputință ține și de faptul că ÎNCĂ din 2007 s-a propus și aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru stabilirea variantei de proiectare și execuție a unui pod de cale ferată. În 2008 s-au aprobat pentru prima oară prin Hotărâre de Guvern indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții, dar în următorii trei ani nu au fost alocate fonduri de la buget. S-a realizat în 2007-08 și un studiu de fezabilitate care a fost revizuit în 2011.

Lângă ruina podului feroviar se află ruina altui pod care se afla în construcție în 1989, un pod gândit să fie mult mai înalt pentru ca pe sub el să poată trece vapoare și barje pentru canalul navigabil neterminat București - Dunăre. De precizat că acest pod mai nou de la Grădiștea, de la km 23+607 nu este echipat cu linie de cale ferată, nu este racordat la rețeaua feroviară, iar racordările de la capătul podului cu terasamentele nu sunt executate. Construcția acestui pod a început în 1986 și s-a oprit la Revoluție.

Presa a scris și atunci, imediat după inundațiile din 2005, că la prăbușirea podului feroviar ar fi contribuit și faptul că s-au făcut intens excavații în albia râului, pentru materiale de construcții. Localnicii s-au plâns și în anii dinaintea căderii podului că au fost alunecări de teren și că pânza freatică s-a ridicat mult.

Licitația fusese lansată și în august 2019, dar au apărut amânări. Lucrările licitate acum sunt mai complexe (implică mai multe poduri, pe mai mulți km).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1823 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 28 aprilie 2020, 13:03)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Daca nu a participat cine "trebuie", atunci trebuie reluata licitatia.

  Daca podul se va finaliza si va rezista atunci clar nu a castigat cine trebuia, dar baietii destepti nu aveau tupeu sa se angajeze la asa un proiect complex.

  Daca podul se va finaliza si cedeaza repede atunci stim ca am dat un ban si am primit ce meritam.
 • 0 (4 voturi)    
  Podul înalt de la Grădiștea e aproape gata! (Marţi, 28 aprilie 2020, 15:08)

  simplex1 [utilizator]

  Vezi imaginea de satelit de aici:
  https://www.google.com/maps/@44.215802,26.1670133,238m/data=!3m1!1e3

  Trebuie construite rampele de la capete și pusa calea ferata. Nu este vorba de o ruina.

  Citat:
  "Lângă ruina podului feroviar se află ruina altui pod care se afla în construcție în 1989, un pod gândit să fie mult mai înalt pentru ca pe sub el să poată trece vapoare și barje pentru canalul navigabil neterminat București - Dunăre. De precizat că acest pod mai nou de la Grădiștea, de la km 23+607 nu este echipat cu linie de cale ferată, nu este racordat la rețeaua feroviară, iar racordările de la capătul podului cu terasamentele nu sunt executate. Construcția acestui pod a început în 1986 și s-a oprit la Revoluție."
  • +3 (5 voturi)    
   Podul inalt este o ruina (Marţi, 28 aprilie 2020, 16:02)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Prietene daca tu crezi ca un pod care nu a fost întreținut 30 de ani mai este bun de ceva , te înșeli. Da daca se conserva puteai sa faci ceva cu el. Nici chiar in 2007 nu era sigur. Acum sa te apuci sa-l consolidezi te costa mai mult si pana la urma ajungi sa înlocuiești totul pe el. Sau ai tu o analiza structurala făcută de experți care sa garanteze ca tine încă 30 de ani cel puțin.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by