Proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și aeroportul Otopeni înaintează și acest lucru se poate vedea de la o săptămână la alta. Trenurile ar trebui să circule de la final de august, iar acum se lucrează la unele podețe, se montează restul șinelor de cale ferată și se lucrează la pasaje. În curând vor începe și lucrările pentru porțiunea de viaduct care va supratraversa DN 1, iar la gara de la aeroport s-au montat șinele și s-au făcut probe de funcționare cu scările rulante. Reamintim că în 2016 au început discuțiile despre o lucrare ce în țările serioase ar fi fost realizată mult mai rapid.
Foto CFR Infrastructură
Lucrările la calea ferată, care va asigura legătura directă între Gara de Nord și Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, sunt incluse în două mari proiecte feroviare, și anume Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoia - Baloteşti (finanțare de la Bugetul de Stat) și Racord C.F. (din zona Odăile) la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București (finanțare din fonduri europene).
1. Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoaia - Baloteşti (7,9 km)
Lucrările pentru dublarea liniei de cale ferată între Mogoșoaia și Balotești reprezintă prima etapă a conexiunii feroviare directe cu Aeroportul, din zona Odăile, fiind totodată și prima lucrare de construire a unei linii feroviare, după 1989, cu finanțare integrală de la Bugetul de Stat.
Traseul modernizat, în lungime de aproximativ 8 km, cuprinde lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară pe întreaga distanță, prin consolidarea şi lărgirea terasamentului, montarea suprastructurii liniei pentru realizarea căii ferate duble pe cei aproximativ 8 km, lucrări de reparaţii şi consolidare a 4 podeţe, 3 pasaje inferioare şi o trecere la nivel, construirea noului Punctul de Oprire Aeroport (PO Aeroport), montarea instalaţiilor de semnalizare, telecomunicatii feroviare și instalaţii de energoalimentare pentru PO Aeroport, o construcție nouă pe două niveluri, prevăzută cu peroane în lungime de 150 m și 3 m lățime, scări fixe, scări rulante, lift pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv o parcare auto de 240 mp.

Foto CFR Infrastructură
Pe intervalul Mogoșoaia - Odăile
SC WIEBE a finalizat lucrările de infrastructură (100%), inclusiv lucrările de buraj mecanizat și de montare a aparatelor de cale, care asigură racordul cu noul traseu spre Aeroport, în zona km 13+970 - km 16+000.
SC PORR a finalizat în proporție de 95% lucrările la cele două podețe de la km 14+411, respectiv km 14+416
Pe intervalul Odăile - Balotești
Constructorul SC WIEBE continuă lucrările de suprastructură și infrastructură, iar din zona Odăile, unde stadiul de execuție pe partea de infrastructură este de 70%, a început montarea liniei de cale ferată și a traverselor.
Foto CFR Infrastructură
SC PORR a finalizat în proporție de 95% lucrările la podețul de la km 17+600 și la pasajul inferior de la km 18+600, în prezent se lucrează la pasajul inferior de la km 19+770, podețul de la km 21+359 și la PO Aeroport, unde a fost finalizat zidul de sprijin pentru zona de parcare și fundația clădirii, în desfășurare fiind etapa de betonare a pereților de la parterul clădirii.
- Valoare contract: 50,5 milioane lei
- Sursă de finanţare: Bugetul de Stat
- Contractant: SC PORR CONSTRUCT SRL
- Ordin de începere lucrări: mai 2019
- Durata de implementare: 17 luni (2 luni proiectare, 15 luni execuție)
- Constructori pe categorii de lucrări
- SC PORR CONSTRUCT SRL (lucrări de artă/construcții civile – PO Aeroport)
- SC WIEBE (infrastructură/suprastructură)
- ISSAF (semnalizare și telecomunicații)
2 Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă BucureștiLucrările pentru construirea liniei de cale ferată se desfășoară pe intervalul Halta Odăile - DN1 și DN1 - Terminalul Sosiri Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Foto CFR Infrastructură
Frontul de lucru este asigurat din zona fostei Halte Odăile, unde a fost montat schimbătorul de cale pentru racordul liniei la noul traseu spre Aeroport. Lucrările continuă la suprastructura căii ferate pe zona de racordare, în lungime de aproximativ 600 m și pe zona de consolidare (900 metri), de unde traseul liniei intră pe noul viaduct, construit până la pila P24, aproape de DN1.

Foto CFR Infrastructură
După finalizarea lucrărilor la pila P24 vor începe și lucrările pentru porțiunea de viaduct care va supratraversa DN 1.
Între DN 1 și Terminalul Sosiri, constructorul a montat linia de cale ferată și traversele, până la noua stație de călători, în dreptul peroanelor, la capătul cărora au fost montate și s-au făcut probe de funcționare la cele două scări rulante. În ceea ce privește cupola stației de călători, aceasta va fi vitrată pe toată lungimea structurii, din sticlă acrilică transparentă.
Proiectul prevede construirea unei căi ferate duble pe o lungime de 2,95 km, cu 3 podete, un viaduct de 1,52 km lungime (cu 37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi Stația CF de la Terminalul T1, stadiul fizic de execuție al lucrărilor fiind de 75%.
- Valoare contract: 398,1 milioane lei
- Sursă de finanţare: fonduri europene nerambursabile
- Contractant: SC ARCADA COMPANY
- Ordin de începere lucrări: iunie 2019
- Durata de implementare: 14 luni (2 luni proiectare, 12 luni execuție)
- Constructori pe categorii de lucrări:
- SC ARCADA (construcții civile/viaduct)
- SC WIEBE (suprastructură CF)
- ALSTOM (instalații semnalizare și telecomunicații)
Din pacate, chiar daca este finalizata cu succes, la timp si fara a depasi bugetul, o cale ferata este inutila fara un numar semnificativ de garnituri de tren care sa lege efectiv aeroportul de Gara de Nord. Din cate stiu, nu exista momentan nici un plan de investitii pentru a acoperi aceasta nevoie. Probabil se bazeaza pe CFR.. si CFR este falimentar.
Asa mai avem o sansa sa scapam cu obraxul curat.
Oare cat va dura o calatorie de la Gara de Nord la Otopeni?
Exista cale ferata la gardul de nord al aeroportului de pe vremea dinainte de 1989.
Mai mult, podul peste DN1 de la iesirea din Otopeni este deja gandit pentru o sina dubla de tren (momentan este montata doar una) - deci nu mai era nevoie de o traversare noua a DN1.
In plus, avand in vedere planurile aeroportului Otopeni de a demola toate "sandramalele" dintre piste si de a face un terminal mare acolo (care presupune fundatie) - era logic sa se sape pe sub 08L si sa se continue sina de tren de la gardul de nord (evident, cu modernizare si dublare a caii + electrificare completa) pana in subsolul viitorului terminal - atunci ai fi avut o cale ferata ca in vest ce putea fi legata si de alte orase (vezi Brasov).
Ramane "socul" debarcarii in Gara de Nord, dar asta e alta poveste :)
Aaaaa! O ieșire o fac ăstia în 5 ani! Da, altă poveste...
In caz ca nu stiai, ramele de metrou din Bucuresti se alimenteaza si prin pantograf cand ajung in depou.
De câte trenuri au nevoie pt maximul de dimineată de exemplu?
Ce trenuri vor fi achiziționate?
Să le aducă pe cele de la Astra Transcarpatica Arad(electrice) sau dacă nu se face linie electrificată, să comande de la Softrans Craiova.
Să n-o lase pe fierea să aducă de la pretenii ei...
Au ~200 de locuri. Deci un avion umple un tren.
Până când sunt gata, se electrifică și linia.
Pânâ atunci să foloseasca 2 garnituri IC2 de la Arad:
“ Astra a achiziționat de la Căile Ferate Daneze DSB 15 automotoare fabricate de Ansaldo Breda și a adus câteva în țară, pentru teste”
:))))
Trebuie retinut numele cnst roman care face lucrarea, s-a miscat repede si merita sa-i fie acordate si alte poiecte
Daca era o firma straina acum eram la un tribunal din Paris sa mai ceara bani, apoi invoca forta majora pt.
ca-i prea cald sau prea frig in Romania
De la Grivița sau 1 Mai nu stiu cum se numeste.
Am mers de la Brasov la Bucuresti iar in locul acesta s-a stricat locomotiva.
Am urcat pe o pasarelă nenorocita si am ajuns in gura de metrou.
De ce sa blocam inutil Gara de Nord cu calatori cand ii cobori in metrou 1 Mai.
Doar 1 peron amenajat.
Atât.