Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
La final de 2019 pasionații de trenuri au fotografiat în București, pe Valea Prahovei sau pe magistralele spre Moldova un automotor diesel alb fabricat la Pașcani. Rar putem vedea un tren nou pe liniile românești, iar în articol puteți citi despre ce viteză prinde trenul, de când se lucrează la el și când l-am putea vedea plin cu călători. Nu sunt multe locurile din România unde se produce material rulant feroviar: la Craiova se fac trenuri electrice și locomotive, la Arad se construiesc vagoane, iar la Pașcani se repară vagoane și se lucrează la aceste automotoare diesel.
Automotorul diesel este produs de Electroputere VFU Pașcani, este destinat transportului pe distanțe medii cu viteză maximă de 120 km/h și este alcătuit din trei vagoane (vagon motor + vagon remorcă+ vagon motor). Pot călători în total 164 de pasageri (142 la clasa a 2-a și 22 la clasa 1), iar trenul are 60 de metri lungime.
Doar 40% din rețeaua feroviară românească este electrificată, iar după 1989 nu s-a mai continuat cu electrificarea, astfel că trenurile diesel sunt încă de bază chiar și pe unele magistrale importante.
Proiectul trenului de la Pașcani a început în 2011 - 2012, atunci s-a decis construirea unui DMU (Diesel Multiple Unit), iar materialele au început să sosească în 2013-2014 pentru construirea acestui prim prototip. O mare parte dintre componente vin de la companii cunoscute din Europa, iar designul exterior și cel al cabinei au fost realizate la Pașcani.
Trenul a ajuns la Făurei în octombrie 2019, iar testele de la Predeal s-au făcut în decembrie 2019. Trenul a rulat și cu 120 km/h între Pașcani și București. Automotorul are și sistem electronic de informare a călătorilor, dar și sistem de numărare a lor, pentru a monitoriza constant gradul de ocupare.
Automotorul a atins 143 km/h în testele făcute în poligonul de la Făurei unde trenul a parcurs peste 5.000 km. Au fost făcute teste și spre Predeal, pentru a se vedea dacă trenul pornește în condiții optime la altitudine mai mare (1.000 de metri) și s-au făcut și teste cu trenul gol, dar și cu trenul încărcat cu saci de nisip, pentru a simula situația când trenul este foarte plin (și deci greu).
Sursa de putere este asigurată de două motoare diesel tip ,,MTU”, având o putere de câte 390 kW/motor, acestea fiind montate împreună cu transmisia și serviciile auxiliare în două module ,,POWER-PACK”. Compunerea automotorului rămâne fixă în exploatare. Automotorul tip DMU se poate descompune în unitățile componente doar în atelierele de întreținere reparații specializate.
Încă nu au fost finalizate testele pentru omologare. Direcția tehnică a companiei estimează că mai durează 2-3 luni până la finalizare. Automotorul va fi disponibil după obținerea certificatului de omologare.
Producția de serie va începe odată cu semnarea unui contract de vânzare. La aceasta dată, ca perspectivă, se are în vedere piața României, flota de vehicule feroviare fiind în stare critică și se au în vedere achiziții prin fonduri europene. Deocamdată NU există însă un contract ferm în acest sens.
Compania NU a comunicat un preț de listă pentru tren, dar în general prețurile pornesc de la 4-5 milioane euro pentru astfel de automotoare.
Electroputere VFU Pașcani a avut afaceri de 86,9 milioane lei în 2019 (puțin mai mici decât în 2018), aproape trei sferturi fiind generate de activitățile feroviare (reproiectarea, reconstrucția și modernizarea vehiculelor feroviare). Profitul net a fost de 6,75 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în 2018. Numărul mediu de angajați a fost de 509, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Compania repară și vagoane pentru CFR Călători, a modernizat și trenuri pentru Republica Moldova și construiește și tramvaie.
Compania a fost privatizată în 2004 și face parte din grupul Grampet. În 2013, ”Remar” a devenit ”Electroputere VFU Pașcani”,
Din cauza pandemiei, activitatea companiei a fost redusă semnificativ din martie, iar pentru personalul ce a fost activ s-au luat măsuri pentru evitarea îmbolnăvirii (regulament intern cu privire la distanțarea fizică și dezinfectie, echipament și materiale de protecție, acces în fabrică prin tunel de dezinfecție).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
N-ai invatat nimic, da nimic (Luni, 22 iunie 2020, 21:59) 1anonim [utilizator] i-a raspuns lui
Orice poate fi produs in tara, in conditii rezonabile de calitate si pret, trebuie produs si folosit in tara ( vechiul principiu frantuzesc). Dupa pandemie toate statele din U.E. si au schimbat putin optica. radukku traiesti in trecut..
Voiai sa fie precum "Casa poporului? (Marţi, 23 iunie 2020, 17:24) Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui pehash
Facuta 100% de Romania, dar fara nici un fel de sens! Zi-mi tu ce mai e facut in ziua de azi fara componente din import, oriunde in lume! Ebine ca se face ceva si la noi, ca sunt acele 510 locuri de munca intr-un oras mic! Daca nu se face, e tambalau... dar si daca se face, tot nu-i bine domle! O sa vedem cat costa si in asta poate consta cheia succesului, in tara pretului cel mai scazut!
Comunismul se vindeca greu (Joi, 25 iunie 2020, 9:14) pehash [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear
Cele 510 locuri de munca sunt competitive?..
Daca facem licitatie si noul automotor diesel din Pascani participa, dar nu este competitiv la pret (ca nu importa nimeni la costuri..), nu respecta normele de siguranta ETCS (deci nu putem folosi fonduri UE), ce facem?.. Scoatem bani in plus din buzunar ca sa fie 510 locuri de munca la Pascani?
Mă mir (Luni, 22 iunie 2020, 12:35) fokerul [utilizator]
că se mai produce ceva în ţara asta, mai ales în Moldova. Probabil că autorităţile le vor da cu flit celor din Paşcani, achiziţionând de prin Turcia, de la Ciubuc Peşkeş Ticaret Sanayi A.Ş.
harta (Luni, 22 iunie 2020, 19:38) Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia
Baga o harta cfr sa vezi cate sute dau ca nu mii de km sunt fara electricitate pe calea ferata romaneasca. o tara subdezvoltata care se crede buricu pamantului asta e romania. plina de oameni frumosi si destepti. Pe care daca ii asculti o zic pe aia ca numai romania are munte si mare; ne ducem la munte in austria, italia, bulgaria... si la mare in grecia, bulgaria, italia spania... una nu mai e ca romania :)) Asa zic si aia din coreea de nord
bravo ! (Luni, 22 iunie 2020, 14:22) codrean [utilizator]
Gruia Stoica isi vede de drumul sau, in pofida barfelor neputinciosilor. Da-i bataie mai departe, nu lua in seama invidia si rautatea din societatea noastra. Succes !
gruia tu esti ma? (Luni, 22 iunie 2020, 20:12) Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui codrean
Ce treaba are sula cu prefectura... Faptul ca faci un tren diesel, nu sterge cu buretele faptul ca ai pus-o de un jaf la un mement dat. Sau nu te face mai putin fripturist. Si Tiriac are afaceri respectabile dar si tunuri date cu statul roman. Nu stergem cu buretele magariile doar pentru ca are si un business de ok.
DACA (Marţi, 23 iunie 2020, 12:08) jidanul [utilizator]
Daca conducatorii romani ar avea minte si ar investii masiv in infrastructura feroviara si ar valorifica la maxim potentialul ingineresc in reabilitarea cailor ferate si in firmele care fabrica trenuri in Romania ne-am putea dezvolta si moderniza mult mai repede. Dar ... pe conducatorii Romaniei nu-i prea duce mintea, asa ca traim cu speranta ...
bag de seama (Marţi, 23 iunie 2020, 15:53) Hans Metter [utilizator]
ca pt unii daca e produs in romania e suficient de bun sa fie cumparat de toate autoritatile. Treaba nu sta chiar asa. Trebuie sa fie competitiv altfel ajungem ca Romania lui Ceausescu.
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
O sa vedem cat costa si in asta poate consta cheia succesului, in tara pretului cel mai scazut!
Daca facem licitatie si noul automotor diesel din Pascani participa, dar nu este competitiv la pret (ca nu importa nimeni la costuri..), nu respecta normele de siguranta ETCS (deci nu putem folosi fonduri UE), ce facem?.. Scoatem bani in plus din buzunar ca sa fie 510 locuri de munca la Pascani?
alea` din turcia` sunt mai bune.. ca alea vin si cu` comisionu` de rigoare :DDDD
citat dintr-un politruc bugetar, de la achizitii si investitii nationale
dar ai suficienti calatori in satele alea pentru a justifica macar costurile de exploatare? pentru ca
Asa zic si aia din coreea de nord
Faptul ca faci un tren diesel, nu sterge cu buretele faptul ca ai pus-o de un jaf la un mement dat. Sau nu te face mai putin fripturist. Si Tiriac are afaceri respectabile dar si tunuri date cu statul roman. Nu stergem cu buretele magariile doar pentru ca are si un business de ok.