Cinci proiecte feroviare pentru care există finanțare europeană. Oare câte vor fi duse la bun sfârșit?

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 18:27 Economie | Industrie Feroviara


Trenuri CFR Calatori
Foto: Stefania Gal
Ca parte a unui sprijin financiar pentru 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează rețeaua centrală transeuropeană de transport, UE va oferi finanțare și pentru câteva proiecte din România. Singurul care este aproape de finalizare este linia ferată Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă. Altele sunt, probabil, la mulți ani distanță de a fi gata, cum ar fi modernizarea a peste 300 km dintre Suceava și Apahida.

Pe câteva dintre rutele avute în vedere pentru modernizare vitezele medii sunt acum de aproximativ 50-60 km/h, mai mici decât acum 30 de ani.

Iată cinci proiecte pentru care există și finanțare europeană

1. Modernizarea liniei de cale ferată Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă 19 km


Legătura directă dintre Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă va încuraja mai mulți cetățeni să călătorească către aeroport cu trenul.
Finanțare UE: €48.4 milioane

2 Modernizarea liniei de cale ferată Coșlariu – Cluj-Napoca (studiu de fezabilitate) 106 km

Proiectul de modernizare va analiza condiția actuală a liniei de cale ferată pentru a identifica zonele cu deficiențe și pentru a realiza un studiu de fezabilitate ce va ajuta la pregătirea pașilor necesari pentru următoarele etape ale proiectului.
Finanțare UE: €9.4 milioane

3. Modernizarea liniei de cale ferată București – Craiova (studiu de fezabilitate) 209 km

Proiectul are ca scop modernizarea liniei de cale ferată București – Craiova. Partenerii vor analiza starea curentă a liniei de cale ferată pentru a identifica zonele cu deficiențe. Un studiu de fezabilitate va fi realizat, pregătind calea pentru următoarele etape ale proiectului.
Finanțare UE: €17.4 milioane

4. Modernizarea liniei de cale ferată Apahida – Suceava (studiu de fezabilitate) - 310 km


Proiectul are ca scop modernizarea liniei de cale ferată dintre Apahida și Suceava. Acest proiect va analiza starea curentă a liniei de cale ferată pentru a identifica zonele cu deficiențe și va realiza un studiu de fezabilitate ce va pregăti calea pentru următoarele etape ale proiectului.
Finanțare UE: €26.7 milioane

5. Modernizarea liniilor și instalațiilor de cale ferată de la Complexul Feroviar București Nord (studiu de fezabilitate)


Proiectul are ca scop modernizarea subsistemele de cale ferată (șinele și instalațiile) din cadrul Complexului Feroviar București Nord, prin implementarea unui sistem ce asigură interoperabilitate. Partenerii vor analiza starea curentă a infrastructurii feroviare pentru a identifica deficiențele acesteia. Un studiu de fezabilitate va fi realizat pentru a pregăti calea pentru următoarele etape ale proiectului.
Finanțare UE: €4.3 milioane
UE sprijină redresarea economică în toate statele membre prin injectarea a aproape 2,2 miliarde EUR în 140 de proiecte-cheie de transport. În cazul României, Uniunea Europeană investește aproape 118 milioane de euro în cadrul a 10 astfel de proiecte. Acestea vor contribui la construirea pe întregul continent a legăturilor de transport care lipsesc, vor sprijini transportul sustenabil și vor crea locuri de muncă. Proiectele vor beneficia de finanțare prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE).

UE va sprijini 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează rețeaua centrală transeuropeană de transport (TEN-T) cu un cuantum total de 1,6 miliarde EUR. Printre aceste proiecte se numără proiectul Rail Baltica, care integrează statele baltice în rețeaua feroviară europeană, precum și tronsonul transfrontalier al liniei de cale ferată dintre Dresda (Germania) și Praga (Cehia).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5004 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Unul...? (Joi, 16 iulie 2020, 18:42)

  Olyx [utilizator]

  sau, hai ca sunt darnic si nu dau de la mine...DOUA !
 • 0 (0 voturi)    
  brajeala (Vineri, 17 iulie 2020, 10:22)

  martel55 [utilizator]

  se vor face doar hartii b une de aruncat la cos, suntem experti in studii de fezabilitate inutile


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by