Articol susținut de grupul Grampet

Semmering - Cum au construit austriecii acum 165 de ani prima cale ferată montană adevărată

de Vlad Barza     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 august 2020, 8:20 Economie | Industrie Feroviara


Viaduct pe calea ferata Semmering
Foto: Richard Semik | Dreamstime.com
​În 1854 s-a petrecut un eveniment extrem de important: a fost inaugurat în Austria unul dintre cele mai grele proiecte de inginerie de la acel moment: calea ferată Semmering, construită atât de bine încât este folosită și în prezent de trenurile de lung parcurs. Mai jos puteți citi despre cum s-a realizat această cale ferată legendară înscrisă în patrimoniul UNESCO, dar și despre tunelul nou care o va înlocui parțial peste aproape un deceniu.

O cale ferată uimitoare


Acum 170 de ani ar fi părut incredibil că va veni o vreme în care poți ajunge simplu din capitala imperială Viena, în orașul Trieste de la Adriatică în sub 8 ore. În prezent există trenuri directe Viena - Veneția, iar de la Viena la Trieste trebuie să schimbi trenul la Udine. Însă înainte de apariția căilor ferate, drumul dintre aceste orașe putea dura și peste trei săptămâni din cauza rutelor alpine greu accesibile.Trenurile rulează acum cu medii de 70 km/h pe cei 41 km ai căii ferate Semmering, dar media este mult ridicată de porțiunile mai drepte. Astfel, trenurile locale fac între 48 și 62 de minute pe cei 42 km dintre Gloggnitz la Mürzzuschlag. Zilnic trec 180 de trenuri, număr deloc mic.

Austria a fost a treia țară de pe continent unde s-au construit linii de cale ferată. după Anglia și Belgia, iar imperialii au început să extindă rețeaua înspre Cehia, Polonia și Ungaria. Primele căi ferate porneau din orașele mari către porturi sau către exploatații miniere, dar în Europa Centrală Alpii erau un obstacol important în calea construirii unor căi ferate din Viena către porturi precum Trieste.

Pentru autoritățile de la Viena a devenit extrem de important din punct de vedere politic și economic să existe o legătură feroviară între Viena și portul Trieste de la Adriatică, oraș aflat în prezent în Italia, dar pe atunci în Imperiul Austro - Ungar.


Foto Wikimedia Commons

Discuțiile s-au purtat după 1840, inițial s-a luat în calcul și un ocol, prin Ungaria, dar consensul a fost că această cale ferată trebuia să fie mai directă și să traverseze Alpii, lucru care nu mai fusese realizat de vreo cale ferată. Problema era că la 1840 nu era clar cum ar putea fi construită o cale ferată prin Alpi, tehnologia fiind la început.

Karl von Ghega este omul care a ”decretat” că o cale ferată prin Alpi este posibilă, a creionat traseul prin pasul Semmering și s-a ocupat de proiectarea și de conducerea lucrărilor. Ghega s-a născut la Veneția din părinți albanezi și avea deja experiență în construirea primelor linii de cale ferată în Cehia (care atunci era tot parte a imperiului). Ghega a vizitat America pentru a afla pe larg despre cum se construiesc acolo căile ferate, iar în 1842 împăratul l-a numit șef al programului austriac de extindere a rețelei de căi ferate.


Calea ferată urma să fie prima care traversa Alpii și, mai mult, avea să fie cu ecartament convențional, și deci nu îngust, ceea ce însemna că încă de la început era gândită să fie o cale ferată de mare importanță între Austria și sudul Europei, o linie care să permită trecerea a zeci de trenuri pe zi. Și chiar a fost, dovadă că pe același traseu se circulă și în prezent, la aproape 170 de ani de la primul tren. Aici trebuie spus că s-au făcut modernizări de-a lungul timpului și traseul a fost electrificat în anii 50 ai secolului trecut.

În pasul Semmering, primul drum de care a fost construit în 1728 și refăcut între 1839 și 1842, dar era lent și periculos, mai ales că vremea nu era deloc blândă, chiar dacă altitudinea de 900 m era sub cea a altor trecători alpine.

Minunat de bine făcută

De la Gloggnitz la Mürzzuschlag ține SemmeringBahn, iar dacă între cele două localități sunt 21 km în linie dreaptă, calea ferată are 41 km din cauza tunelurilor, buclelor și a viaductelor curbate necesare. Au fost construite 14 tunele, 16 viaducte și peste 100 de poduri curbate de piatră. Cel mai lung tunel avea 1,4 km lungime, trenul urca până la 900 m altitudine și cele mai mari pante erau de 2,5%, abrupte pentru locomotivele cu abur de atunci. A fost organizat și un concurs de locomotive, dar câștigătoarea nu a putut tracta trenul și o altă locomotivă i-a luat până la urmă locul, construită de un inginer numit Wilhelm von Engerth. Așadar, Semmeringbahn a avut nevoie de o locomotivă special construită pentru ea, dovadă că este o cale ferată cu totul deosebită!


Foto Fritz Hiersche | Dreamstime.com

Cum nu existau utilaje electrice de foraj, totul a fost construit manual și s-au folosit explozibili, accidentele fiind numeroase și într-un caz au fost 14 morți după ce s-a prăbușit o lespede uriașă. Se spune că a fost la un pas de moarte și Otto von Bismarck, viitorul cancelar german, care era să moară la o inspecție pe șantier după ce s-a prăbușit un coridor de trecere. Se pare că undeva între 700 și 1.000 de oameni au murit în timpul lucrărilor, o bună parte dintre ei din cauza tifosului și a holerei.

Au lucrat 20.000 de oameni timp de șase ani - germani, austrieci, cehi, italieni și unguri, primele trenuri de marfă au trecut în 1853, iar cele de pasageri, în 1854. Împăratul a fost motivat să ordone începerea lucrărilor și fiindcă era criză economică și voia să dea oamenilor de lucru, pentru a mai ”calma spiritele”. Unul dintre accidentele grave a dus și la schimbarea traseului căii ferate, lucru ce nu este de mirare, dat fiind că se făcea pentru prima oară o linie montană atât de complicată.Costurile au fost de patru ori mai mari decât cele estimate înainte de începerea lucrărilor și linia Viena - Trieste a fost complet gata în 1857. Pe termen lung și foarte lung s-a văzut însă că linia a fost extrem de utilă, iar în 1998 a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO pentru modul în care calea ferată s-a integrat în peisaj și pentru rezistența tuturor elementelor de construcție. Nu sunt decât câteva căi ferate în patrimoniul UNESCO, dar Semmeringbahn își merită locul fără îndoială.


Foto Szabolcs Takacs | Dreamstime.com

În plus, calea ferată a dus la o dezvoltare turistică a zonei, cu stațiuni de schi și vile chic construite la final de secol 19. Semmering a devenit un fel de ”Vienă montană”, la fel cum Trieste era un fel de ”Vienă de la mare” din ceea ce se numea ”Riviera Austriacă (Österreichische Riviera), alături de orașe precum Opatija, Rovinj, Portoroz sau Porec.

Că SemmeringBahn a influențat istoria căilor ferate europene o arată și faptul că traseului Oravița - Anina, prima cale ferată montană de pe teritoriile locuite de români, i se spune ”Semmeringul bănățean”. Are 33 km și a fost gata în 1863.


Între Oravița și Anina (foto Andreass96 | Dreamstime.com)

Semmeringbahn pornește la 436 m altitudine la Gloggnitz, după 29 km atinge cel mai înalt punct, la 895 m alt, iar după 12 km, la final, ajunge la 677 metri altitudine, la Mürzzuschlag. Calea ferată poate fi împărțită în patru secțiuni, iar cea mai spectaculoasă conține un viaduct cu două nivele, tunelul de 1,4 km din vârful Semmering și coborârea.

De la Viena sunt 104 km până la gara Semmering, 118 km până la Mürzzuschlag și 212 km până la Graz.

Semmering, un tunel modern de peste 3 miliarde euro


Calea ferată Semmering a fost bine întreținută de-a lungul timpului, iar cea mai mare transformare s-a petrecut între 1957 și 1959 când s-au montat stâlpii și liniile de contact, calea ferată fiind de atunci electrificată.

Dar în zona Semmering se fac lucrări și sunt planuri mari. După 1980 calea ferată austriacă a decăzut mult și autoritățile au gândit un plan de redresare numit ”Die Neue Bahn” de care s-au ținut. Au mizat mai ales pe viteză, dar fără a construi linii megascumpe pentru trenuri stil TGV. Vitezele maxime sunt de 230 km/h și multe porțiuni permit viteze de 150 km/h.


Tren sloven (foto Wikimedia Commons)

Austria lucrează și la câteva tunele feroviare de câteva miliarde de euro, iar unul dintre ele va degreva mult circulația pe calea ferată Semmering. În 2012 a început construcția tunelului de bază Semmering care va fi tot între localitățile Gloggnitz și Mürzzuschlag, dar va avea 27 km lungime (și nu 41 km precum Semmeringbahn) și va permite viteze maxime de până la 250 km/h.

Inițial, obiectivul era ca totul să fie gata în 2024, apoi termenul a devenit 2026 și cel mai recent termen promis este 2027. Vorbim însă de unul dintre cele mai lungi tunele feroviare europene, cu costuri de 3,3 miliarde euro, iar lucrările au început în mai multe segmente simultan. Când va fi gata, timpii de călătorie dintre Viena și Graz vor scădea cu 30 de minute, la două ore. Însă tunelul este parte a unui coridor pan-european de 1.800 km, coridorul Baltic-Adriatic ce pornește din Polonia și ajunge în Italia și Slovenia.

Per total, proiectul prevede săparea a 62 km de tunel principal, 8 km de tunele de acces, plus tunele de legătură și puțuri.

Austria dezvoltă proiecte masive de infrastructură feroviară și acum 17 ani au început săpăturile la tunelul Koralm, de 33 km lungime, al treilea cel mai lung tunel feroviar din Europa. Acum 17 ani au început excavațiile, iar la tunelul care va costa peste 5 miliarde euro se va mai lucra până în 2025. Rezultatul va fi că drumul dintre Viena și Klagenfurt va dura 2 ore și 40 de minute, față de 3 ore și 50 de minute.

Grupul Grampet nu a avut influență asupra conținutului acestui material sau în alegerea subiectului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11720 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  aviz (Sâmbătă, 8 august 2020, 10:04)

  ggogu [utilizator]

  asta da viaduct! ala de la otopeni este pasaj!
  • +4 (8 voturi)    
   Când au dublat linia Semering? In 1854 era simpla. (Sâmbătă, 8 august 2020, 19:23)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui ggogu

   Nu uitați sa ziceți și anul când s-a terminat dublarea liniei deoarece calea din 1854 era simpla. Linia actuala nu are 165 ani.

   Citat:
   "În 1854 s-a petrecut un eveniment extrem de important: a fost inaugurat în Austria unul dintre cele mai grele proiecte de inginerie de la acel moment: calea ferată Semmering, construită atât de bine încât este folosită și în prezent de trenurile de lung parcurs."
   • 0 (2 voturi)    
    linie dubla (Luni, 10 august 2020, 15:59)

    dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    A se vedea imaginea de epoca cu lucrul la linia pe un fir si latimea viaductului construit pt perspectiva viitoare pentru dublare, unii au inteles mai demult ca nu este economic sa tot recostruim.
    • +1 (1 vot)    
     Imaginea ta de epoca e un desen! (Luni, 10 august 2020, 22:29)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

     Imaginea aceea de epoca este un desen care nu se știe când a fost realizat și nici ce epoca arata. (vezi: https://youtu.be/gkUubEvVzWc la minutul 1:01)

     Este vorba de o fotografie retușată pe care personajele, muncitorii, inginerii ca și drezinele sau căruța cu cai au fost adăugate sub forma unor desene.

     Zidurile de beton armat care apar în imagine în stânga și dreapta caii ferate sunt o dovada a faptului ca avem de-a face cu lucrări ulterioare cu mult anului 1854 când asemenea material nu se folosea, era încă ceva experimental.
     • -1 (1 vot)    
      Sa lasam batzosenia atotcunoscatoare (Marţi, 11 august 2020, 15:44)

      dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      Ca sa fii linistit, traseul l-au dublat la nastere:Die Semmering-Eisenbahn in Österreich nimmt als erste Hochgebirgseisenbahn
      der Welt eine herausragende Stellung in der Transportgeschichte
      ein.4 Die Strecke bildet ein Teilstück der zweigleisig
      ausgeführten Südbahn von der Hauptstadt Wien über Graz und
      Laibach/Ljubljana (heute Slowenien) zum bedeutendsten altösterreichischen
      Seehafen Triest (heute Italien). Daca sapi mai adanc gasesti o fotografie de la 1900 in care se vede linia dubla pe un viaduct
      Oricum, ce voiam eu sa subliniez este ca atunci cand faci o investitie gandeste-te la viitor, asa cum fac ungurii pe drumul M4, il modernizeaza pe doua benzi dar lucrarile de arta sunt pt profil de autostrada, astya pt ca au un plan de perspectiva si se tin de el nu reinventeaza mereu viitorul intr-o alta forma, adica fac planificare coerenta, dar la ei si benzile de accelerare la intrarea intr-un drum national arata ca cele de pe autostrazi, "ca in vest", urmariti de curiozitate aceste benzi in RO ca sa vedeti in fiecare loc nou alta lungime si alt profil. Despre cum le arata caile ferate e si pacat sa mai vorbim. Si de retinut, au facut totul folosind bani europeni, dar fara povesti de adormit copii si fara proiectanti continuatori ai institutelor socialiste care tot reinvenau tehnica "dupa model etalon" pe care bineinteles il nenoroceau!
      • +2 (2 voturi)    
       Citatul în germana nu zice de cale dubla în 1854 (Miercuri, 12 august 2020, 1:01)

       Argon [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

       1) Citatul tău în Germana zice ca Semmering este parte a caii duble Vienna - Graz - Ljubljana fără sa precizeze ca linia a fost cu fir de dus și întors de la început.

       2) In 1854 vagoanele nu depășeau 20 tone încărcate în timp ce azi au 130 tone. Daca în 1854 era suficient sa construiești un pod de cale simpla care sa suporte un tren de 15 vagoane care avea undeva la 300 tone, azi același pod trebuie sa reziste sub greutatea a doua trenuri de 15 vagoane fiecare cântărind 130 tone deci 3900 tone.

       Făceau degeaba Semmering-ul dublu în 1854 ca prin 1900-1920 deja trebuiau sa refacă podurile pentru ca acestea sa susțină încărcături de peste 10 ori mai mari.
       • -1 (1 vot)    
        vezi, de asta este Romania astazi unde este (Miercuri, 12 august 2020, 10:48)

        dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

        Noi le stim mai bine pe toate! Daca noi suntem limitati nu inseamna ca asa sunt toti! Pune mana si citeste inainte sa contrezi, nu pot sa=ti citez aici capitole intregi de monografii despre linia asta. A fost initial gandita pentru trafic pe calea stanga si cand au electrificat-o au reamenajat-o pentru trafic pe dreapta, imediat dupa razboiul doi cand au electrificat. Au dublat un tunel cu unul cu linie simpla la electrificare(deci au avut si probleme de gabarit) si atunci pe cel vechi l-au transformat in linie simpla si l-au intubat. Au avut o problema cu un pod inca intimpul vietii lui Gega si i-au pus un sprijin suplimentar pentru ca la acea vreme au proiectat viaductele pe traictorii circulare si erau incarcate suplimentar de acceleratii motiv pentru care viteza e limitata la 40 si 70km/h pe diferite tronsoane. Viaductele au rezistat pe picioare si de aceea a fost introdusa linia in patrimoniul mondial UNESCO. Pune mana si citeste si lasa presupunerile!
        • +1 (1 vot)    
         Unde e documentul despre linia dubla din 1854?!! (Miercuri, 12 august 2020, 20:05)

         Argon [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

         Vreau sa vad documentul acela, despre construcția liniei Semmering, care zice în mod explicit ca la inaugurarea din 1854 linia era dubla pe (aproape) tot traseul.
         • -1 (1 vot)    
          Cauta (Joi, 13 august 2020, 11:43)

          dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

          Accesul la internet este liber!
          • +1 (1 vot)    
           Am cautat. Linia era simpla în 1854! (Joi, 13 august 2020, 15:49)

           Argon [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

           Uite poza cu linia Semmering simpla, chiar în ziua de azi.

           Vezi:
           http://weloveyatours.blogspot.com/2012/08/semmering-railway-austria.html
 • +10 (18 voturi)    
  Și după ce au construit Semmering-ul austriac... (Sâmbătă, 8 august 2020, 13:26)

  Nyk1 [utilizator]

  ...au construit Semmering-ul bănățean: Orawitz - Steierdorf:

  http://www.oravita-anina.eu/ro/index.php
  • +12 (16 voturi)    
   Exact (Sâmbătă, 8 august 2020, 16:47)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Au construit si Oravita-Anina ca sa exploateze mai bine resursele naturale ale Banatului .
   • +6 (8 voturi)    
    pai (Duminică, 9 august 2020, 9:06)

    codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    si de ce altceva ar fi facut-o? asa, sa aiba taranii cu ce sa se plimbe?
    n-ai ce face, asta e mersul istoriei. colonizatori vs. colonizati.
    • +4 (10 voturi)    
     Da, din păcate! (Duminică, 9 august 2020, 15:32)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

     Banatul a fost colonizat de miticii din București, care nu au construit nici 1 km de cale ferată în plus față de ce au găsit, în timp ce șvabii din Steierdorf au fost alungați.
     • +4 (8 voturi)    
      Ai vrut sa zici de olteni (Duminică, 9 august 2020, 19:02)

      Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

      iar svabii nu au fost alungati:au emigrat in Germania.Din cate stiu eu,miticii din Bucuresti nu stateau prea mult prin Banat.Dupa repartitie plecau la locul lor de bastina.E drept ca au fost si multi directori de acolo care au condus bine si onest afacerile.Dupa 90 au aparut teparii autohtoni care au definitivat distrugerea industriei,lucru intamplat nu numai in Banat.A fost un mix de prostie,rea credinta si incompetenta.
 • +14 (16 voturi)    
  Nu se intorc sa preia CFR-ul? (Sâmbătă, 8 august 2020, 20:45)

  emil bobu [utilizator]

  Asa am avea si noi servicii de calitate.
 • +1 (1 vot)    
  brânza e pe bani (Luni, 10 august 2020, 9:50)

  Emii [utilizator]

  Da, austriecii au construit calea ferată Anina-Oravița ca să exploateze mai bine resursele naturale ale Banatului. Noroc că după primul război mondial s-a schimbat administrația. Administrația de la București nu a dorit să exploateze resursele naturale ale Banatului, astfel că toate exploatările au fost închise și de atunci nu s-au mai exploatat resurse naturale în Banat. Nici măcar în perioada comunistă!

  Pff!! Proverbul ”Frate, frate, dar brânza-i pe bai” e proverb românesc.
  • +5 (5 voturi)    
   PROBLEMA (Luni, 10 august 2020, 13:42)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Emii

   Problema la noi e ca nu am valorificat si nu valorificam Semmering-ul bănățean: Orawitz - Steierdorf: din punct de vedere turistic. Turismul pe Semmering-ul austriac a adus bugetului Austriei zeci de milioane de euro anual, iar noi ne-am batut joc de Semmering-ul bănățean, ba chiar CFR-ul a vrut sa inchida aceasta linie. Nu stim sa profitam de obiectivele turistice deosebite pe care le avem in tara, la noi. Bunul Dumnezeu ne-a dat dar, noi nu stim sau nu vrem sa ne bagam darurile in sac.
  • +1 (1 vot)    
   Ce vobesti ? (Marţi, 11 august 2020, 21:27)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Emii

   Combinatul siderurgic a functionat bine mersi.Poate nu stii ce inseamna resurse naturale.Iti spun eu:carbune,minereu de fier,lemn,apa din lacurile judetului .Toate acestea au fost exploatate de noua administratie romaneasca.Cu aceste resurse s-au construit si locomotive,daca cumva nu mai tineti minte!A fost un caz particular,sa ai toate resursele la dispozitie pentru industria grea.Vad ca habarnisti de toate calibrele isi dau cu presupusul pe internet.Mai studiati fratilor si scrieti in cunostinta de cauza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by