În Japonia se fac în aceste zile teste pentru a se vedea dacă este rentabilă transportarea unor cantități mari de pește cu trenurile de mare viteză Shinkansen. Peștele pescuit dimineața ajunge la prânz în restaurantele din Tokyo, iar compania feroviară speră să-și crească veniturile, în condițiile în care numărul de pasageri a scăzut drastic din cauza Covid 19.

Trenuri ShinkansenFoto: Khuntapol | Dreamstime.com

Peștele prins în localitatea Ishinomaki este transportat la gara din Sendai unde este pus într-un vagon special al unui tren de mare viteză. De acolo, cei 350 km către Tokyo sunt parcurși în două ore și peștele ajunge apoi rapid la restaurantele din gară și din zonele apropiate.

Niponii au făcut și la început de an teste, transportând legume, fructe și pește cu trenurile de mare viteză, între Niigata și Tokyo. Fiind atât de rapide, trenurile reduc mult timpul în care mâncarea ajunge la restaurante, fiind vorba de doar câteva ore, în timp ce cu camioanele poate dura și o zi.

Într-unul dintre vagoane au fost puse containere frigorifice care au transportat 140 kg de pește, scoici și fructe de mare. Compania East Japan Railway spune că numărul de pasageri este de trei ori mai mic decât acum un an, astfel că sunt necesare noi surse de venit.

Sursa: NHK World