Linia Gara de Nord - Aeroport - Primele trenuri ar putea circula la intervale de 50 de minute, spune șeful CFR Călători
În multe dintre liniile care unesc aeroportul de gară în Europa de Vest trenurile se succed la 15-20 de minute, sau măcar la 30 de minute. Trebuie spus din start că 50 de minute ar fi un interval care nu ar încuraja foarte multă lume să vină la tren.
Apoi, deși linia este gata, trebuie decis cine va opera transportul, iar pentru asta se va organiza licitație. Cum nu este nevoie de un număr mare de trenuri, chiar și o companie cu flotă mică ar putea câștiga.
Ce spune Dan Costescu, președintele CFR Călători, despre traseul Gară - Aeroport, 19,5 km, 21-23 de minute
”Suntem de luni de zile în discuții cu compania de infrastructură, am studiat grafice de lucru. Caietul de sarcini cerea acolo și estima o cadență de 30 de minute. Noi am solicitat de săptămâni bune graficul de circulație și am schimbat documente cu colegii (de la CFR Infra) din analiza lor a reieșit că, acum la începutul liniei, când încărcarea este mai mică, ar fi posibil să avem 50 de minute ecart între trenuri. Asta fiindcă mai sunt și alte trenuri în grafic: dacă nu ar fi trenurile de Galați am fi pe undeva pe la 30 și ceva de minute. Clar că acest lucru se va îmbunătăți.
Colegii mei s-au pregătit, au ținut legătura cu constructorul, au inspectat locul unde urmează să fie casieriile, automatele de bilete și celelalte locuri. Am solicitat și colegilor de la informatică feroviară, care țin tot de Infrastructură, să vină pentru a face cablajele. Toate pregătirile tehnice sunt făcute, materialul rulant este pregătit. Pentru intervalul care ni se oferă acum de către CFR Infrastructură este suficient un singur automotor, fiindcă distanța este foarte mică. Acest automotor Desiro, îmi pare rău să o spun pentru concurență, deși are 15 ani, este cel mai nou din România”
Linia gara de Nord - Aeroport a fost în centrul controversei după ce compania constructoare a făcut teste cu un tren al automotorului privat TFC și ministrul Bode a inspectat traseul tot din acel tren.
Aceste teste i-au făcut pe mulți să spună că este anormal ca o companie privată să facă aceste teste și că ar fi nepotrivit ca linia să fie operată de o companie privată. O soluție ar fi, probabil, ca linia să fie operată și de CFR Călători și de o companie privată, în ideea de a fi mai multe trenuri.
Reamintim că CFR Călători a spus că NU a primit nicio solicitare de la constructor pentru a face teste pe noua linie.
Dan Costescu de la CFR Călători spune că scandalul a pornit de la o ipoteză greșită
”Eu cred că a fost o confuzie. Nu știu pe ce filieră s-a lansat o ipoteză greșită. Una este testul pe care și-l face constructorul, pentru structură. Nu erau teste pentru material rulant, ci erau testele structurii, ale pasarelei. Nu înseamnă că trebuie confundat faptul că constructorul a avut o relație bună cu un operator și a adus o garnitură. Am înțeles că aveau nevoie să testeze structura, Desiro al nostru este mai nou și mai ușor, ei aveau nevoie de un vehicul mai greu, mai vechi care să-i testeze cu adevărat infrastructura. A fost un întreg scandal, însă NU constructorul va aloca trasa, ci ministerul va decide cui alocă acest transport. Din punct de vedere al CFR Călători noi suntem pregătiți și așteptăm decizia ministerului”.
Cum vrea CFR să sincronizeze orarul trenurilor din diverse părți ale țării cu orarul trenurilor Gară - Aeroport? ”Răspunsul este clar: prin cadență. Dacă noi vom fi lăsați să facem transportul vom avea grijă ca această cadență să fie cea care trebuie. Deocamdată am reușit să scoatem acele 50 de minute și se poate face calculul după aceea, prin reorganizarea noului mers să scădem undeva la 30 de minute, atunci când o va cere încărcarea de la aeroport”.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Faci cu un avion 2 ore pana la Otopeni si apoi sa astepti 50 minute a sa faci alte 30 pana la gara???
Si dupa aia inca 20 pana in centru? Ca Bucuresti nu are gara centrala cum au toate capitalele.
Cum se va sigura transportul a câteva mii de pasageri cu un automotor mic la 50 minute?
Deci pasagerii nu vor risca să nu încapă în tren, vor lua ca până acum autobuzele 780/783 și Uber.
Apoi vor zice că nu au călători!
Baga astia vagoane daca e cazul, dar tare mi-e teama ca nu e.
Vine acum momentul adevarului, indiferent de ora trenul la gara nu rezolva trambalatul cu bagaje prin oras.
Asa ca mai terminati cu metroul la aeroport, calea feroviara e arhisuficienta, noroc ca nu s-a cheltuit miliardul si avem si noi cat de cat, ca Roma, o legatura rapida cu aeroportul.
Stie el ca nu are calatori, sau facut studii de piata inca de pe vremea lui Fenechiu la transporturi, care a recunoscut ca metroul nu este rentabil, or pe astia care pana la urma intra la puscarie nu-i pacalesti usor.
Teoretic acest tren ar fi bun mai bun pentru cei care vin din provincie cu trenul. Dar sunt foarte putini, pentru ca autocarele merg mai bine decat trenul si vin din toata partea sudica a tarii direct la aeroport.