Înțeleg că președintele Iohannis merge azi la o plimbare cu trenul până la aeroport.
Dincolo de evenimentul electoral, problema acestei investiții de 80 de mil de euro este că riscă să fie foarte puțin folosită dacă frecvența trenurilor va rămâne de 1 pe oră.
Nu toată lumea cunoaște această investiție așă că voi da câteva date.
E vorba de 3km de linie nou construită, simplă, neelectrificată. O ramificație din magistrala București-Urziceni-Făurei M700.
Problema majoră apare din natura de linie simplă a liniei București-Urziceni.
O ramă plimbată în regim pendulă de la Gara de Nord la Aeroport face un ciclu complet (cu tot cu îmbarcarea/debarcarea pasagerilor) în aproximativ 50 de minute - 1 oră.
Soluția este să ai mai multe rame (=trenuri) care să deservească relația. Numai că dacă pui pe o linie simplă mai multe trenuri acestea trebuie să poată trece undeva unul pe lângă altul (să se încrucișeze, în limbaj CFR).
Singurele locuri unde se poate face asta sunt stațiile Pajura sau Mogoșoaia precum și porțiunea dublă de 2,5km de la Gara Mogoșoaia la racordul spre aeroport). Niciuna dintre variante nu este fezabilă pentru că punctele de încrucișare sunt prea aproape de unul din capete.
Spre exemplu, dacă serviciul este făcut cu două rame, propunându-ne o frecvență de 2 trenuri / oră / sens, adică la fix și la minutul 30 al orei sa plece de la Gara de Nord (și la fel de la Aeroport), atunci trenurile ar trebui să treacă unul pe lângă altul după aproximativ 10 minute de parcurs (la 1/2 traseului ca timp). Punctele actuale posibile nu sunt potrivite și ar implica ca unul dintre trenuri să oprească și să-l aștepte pe celălalt, iar frecvența dorită nu ar mai fi obținută.
SOLUȚIA DEFINITIVĂ este DUBLAREA magistralei M700 pe o lungime cât mai mare, dacă nu se poate chiar de la peron din Gara de Nord (precum la magistralele București-Ploiești sau București-Craiova). Este un proiect care va mai dura.
Avem nevoie însă de o SOLUȚIE TEMPORARĂ pentru că va mai dura cel puțin 2 ani (un scenariu destul de optimist) până când ar putea fi construită această dublare. Și NU PUTEM STA CU 1 TREN/ORĂ la Aeroport până atunci.
Soluția temporară ar fi ca serviciul la aeroport să fie operat în regim de linie dublă pe o mult mai mare parte din lungimea sa.
Iată o posibilă variantă de soluție temporară. Un nou macaz (cu schimbările de semnalizare/centralizare aferente) din linia de centură în linia M700 chiar înainte ca acestea să se separe (în zona Chitila/Centura București). Avantajul ar fi că operarea serviciului ar fi în regim de linie dublă pe 8km. Frecvența de operare ar fi probabil de 2 trenuri/oră, adică 1 tren la jumătate de oră.
Nu este singura soluție posibilă. O alta despre care s-a mai discutat ar fi folosirea racordului 301K existent și apoi fie prin Triaj, fie prin magistrala 100 (București-Craiova) către Gara de Nord.
Concurența cu mașina privată, taxi-ul sau autobuzele 780/783 va fi în favoarea acestora și trenurile vor fi aproape goale.

Prioritar va fi mereu trenul care pleacă de la Gara de Nord pentru ca pasagerii din el sunt în pericol de a pierde avionul dacă întârzie, lucru grav. Cel de la Aeroport, mai putin critic, poate aștepta la încrucișări în drumul sau spre gara.
Citat:
"Singurele locuri unde se poate face asta sunt stațiile Pajura sau Mogoșoaia precum și porțiunea dublă de 2,5km de la Gara Mogoșoaia la racordul spre aeroport). Niciuna dintre variante nu este fezabilă pentru că punctele de încrucișare sunt prea aproape de unul din capete."
Mai multe astfel de puncte pot reduce si mai mult intervalul.
2. E o solutie insa pentru intoarcere cand oricum nu te mai grabesti sa prinzi avionul
3. De ce nu se mai opereaza curse pe Baneasa, mult mai aproape de oras?
4. Ieftineala cu trenul / autobuzul e pentru persoane singure. Pentru o familie sau chiar un cuplu, deja e mai ieftin si mai confortabil cu taxiul sau un amic
Daca se aduna 5 operatori cu minim 10 ani de experienta, in 2 ore de analiza vor gasi solutii pentru un mers de tren intre aeroport si Gara de Nord cu o cadenta de cca 20-30 minute.
Doar privind harta, sunt convins ca pot fi pe traseu minim 3 trenuri, fara sa se incurce si care pot asigura plecare de la capat la fiecare 30 de minute.
In jumatate de transeu din interiorul Bucuresti inteleg ca liniile paralele sunt dedicate, deci actioneaza ca o linie simpla.
Nu prea au ce gandi, plus ca nu ii intreaba nimeni pe RC, smecheriile sunt cu baietii care fie vor sa fie despagubiti cu averi sau guvernantii care vor sa bifeze ceva repede, chiar daca nu e complet utilizabil.
Motourile lucratorilor la infrastructura feroviara din Romania sunt "Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese" si "Intotdeauna se poate si mai incet".
Se fac lucruri incropite pe genunchi care costa mult si vor costa si mai mult sa se aduca la o varianta normala cu cale ferata dubla electrificata pe tot traseul!
Nu am intalnit pana acum nicaieri (pe un traseu de tren spre aeroport)varianta opririi pe o linie moarta ca sa ii dai voie sa treaca celuilalt tren in directie opusa!
Aviz amatorilor si pentru drumul expres Pitesti-Craiova...in locul unei autostrazi pe doua benzi pe sens!
Nu se mai construiesc nicaieri in Europa drumuri expres...costa aproape cat autostrazile dar prezinta risc mare pentru accidente!
Se construieste infrastructura fara viziune!